Last news in Fakti

20 Януари, 2024 20:12 1 577 43

Проф. Стоян Денчев: Образованието трябва да бъде насочено в защита на българщината

  • проф. стоян денчев-
  • българия

Доган остави Пеевски да се изявява, като проявява своите качества

Проф. Стоян Денчев: Образованието трябва да бъде насочено в защита на българщината  - 1
Снимка: БГНЕС

"Има няколко фактора, които влияят върху състоянието на една нация - политиката, икономиката и духовността. Наистина е много важно, когато милеем за България, когато се кълнем в България, да започваме да говорим за всичко българско, да възхваляваме постиженията на нашия народ. Да критикуваме негативите, както се полага. На първо място трябва да изтъкваме ролята на нашите предци, на духовните творци на България, успели да създадат нещо, с което всеки българин се гордее." Това каза проф. Стоян Денчев - председател на Съвета на настоятелите, бивш съветник на премиери, посланик, депутат от ДПС, цитиран от БНР.

Като цитира стихове на Вазов, той посочи, че "див вой от омраза", за какъвто пише Вазов, "този вой го има в момента". Денчев произнесе и откъс от стихотворението "Аз съм българче" във връзка с нашумяла публикация в "Свободна Европа".

Образованието трябва да бъде насочено в защита на българщината и националната идентичност. Трябва да се гордеем, че сме българи, а не да се срамуваме от най-високото знаме, че някой влиза във водата и вади кръста, защото това са народни традиции, които са устояли на всички бури, които са минали през България, коментира Стоян Денчев в предаването "Политически НЕкоректно".

Денчев отчете "противоборството на двата типа мислене в света – от едната страна консервативно-националното, без да прескачаме в грубия национализъм, а от другата страна е отвореният либерален свят, който се опитват някои да наложат".

"Трябва да водим политика, която да издига националното самочувствие на българската нация, на българските деца, свързано със запазване на нашата идентичност, че сме българи. Не сме просто граждани на света – ние сме граждани на света, но сме българи."

Във връзка с "ролята на посолството или на посолствата" Стоян Денчев отбеляза, че както "предишното голямо посолство (съветското – бел. ред.) се отнасяше към България, сегашното посолство (американското – бел. ред.) почти по нищо не се отличава, но е въпросът за нас, за българите – как ние възприемаме тези неща и как се отнасяме към тях".

Запитан защо редица анализатори изразяват опасения от повторното идване на Доналд Тръмп на власт, ректорът на УНИБИТ предположи, че "може би ще спрат услугите от външни сили, които до момента получават, за да поддържат една или друга политика".

По темата с правителството и колко може да се задържи на власт, Денчев отбеляза, че "думи, изречени години, месеци едни срещу други, изведнъж бяха забравени и в настоящата сглобка се прегръщат в името на властта".

Относно ролята на ДПС за стабилността на управлението Стоян Денчев посочи:

"Освен факта, че има инерция, свързана с началото участие на ДПС по отношение на подкрепата за конституционните промени, ДПС е може би най-дисциплинираната партия. Стабилността на тази партия е като лакмус за останалите сили да използват нейната възможност за управляемост, да се поучат и да използват този опит."

Отдавна в българско правителство не е имало човек с мюсюлманско вероизповедание, а това прави впечатление на запад, отбеляза Денчев. По думите му, това би могло да е причина за появата на "някакви напрежения".

"Пеевски беше дамгосан с т.нар. закон "Магнитски", но той успя да се издигне над тези обвинения главно с помощта на партията. Доган остави Пеевски да се изявява, като проявява своите качества, каквито безспорно има. Той е полезен за партията, която го е издигнала."

Според Денчев се получава така, че "да се сложим на тези, които в момента са силни в света, водят съответна политика в защита на техните национални интереси, а ние не се съобразяваме с нашите".

По казуса с Шенген той изрази мнение, че "австрийците стрелят с въздушна пушка по нашето национално достойнство", а ние отчитаме това като много положителен факт.

Преди години Бойко Борисов беше политик, който даваше обещания, "че може да тропне по масата и да защитава българския национален интерес". И в опозицията има такива политици, но "тези разговори, тези лозунги са само формални, тъй като не се стига до реални действия", каза в заключение Стоян Денчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Библиодепесар

    36 5 Отговор
    Този да призовава за духовност и българщина, надминава световно известните нива на наглост.

    Коментиран от #37

  • 2 дубру ютро

    27 5 Отговор
    бе г-н еничарю.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киро Ултрапро100то

    15 8 Отговор
    Ааа не - в Давос ни казаха точно обратното!
  • 5 ТаУмВзе

    21 15 Отговор
    Козяк не дава пич! Само територията е Важна, без матряла. Целта е да се отглеждат Неуки Роби, за да са послушни Роби. Щот Образованите не мое да ги Връткаш толко лесно. Но нема се плашите, Приключили сме Вчера и тва е. Честито робе Овца и пак да си избереш кой Крадец безроден да те Щави, докато спинкаш в будна кома.
  • 6 Поредният

    25 4 Отговор
    Петоколоник!
  • 7 Помак

    27 3 Отговор
    ..мафиота с фалшивия отвсякъде университет..што за държава сме ...
  • 8 Адрес 4000

    17 12 Отговор
    За повечето списващи тук тролчета
    Българщината е прираравнена на Болна русофилия,за жалост
    А един от слугите на руслямите е именно този на снимката Стоян Денчев
  • 9 Сатана Z

    27 0 Отговор
    Българинът обича да казва:
    “За всяка свиня идва Коледа”
    Няма какво да го мислим затъналият в корупция дебел депутат от ДПС.Неговата е ясна предварително по стар народен обичай.
  • 10 Друг

    26 3 Отговор
    Този не беше ли инкубатора на кадри от ДПС, че ще говори за българщина!
  • 11 БСП на Бунището

    10 3 Отговор
    Само лозунги...

  • 12 Ушички

    15 1 Отговор
    Професорът май е клепоух?Още от малка имам фетиш към големи уши.
  • 13 Пред Народния съд

    14 4 Отговор
    Пруфесуре, трябва да сме много-по кратки и ясни. Времето Ви изтича демокради.
  • 14 9896857

    23 0 Отговор
    егати и глупостите,та то ДПС ни управлява от началото на мръсния преход,лъжец такъв
  • 15 Димитър Георгиев

    25 1 Отговор
    Един от най- големите разбойници и от основните виновници за състоянието на държавата е Стоян Денчев! ДПС -Герб,ДС,Мултигруп, червена мафия и олигархия!
  • 16 ха ха

    12 1 Отговор
    щом "демократите" като тоя ще пипат в образованието /за кой ли път / значи има нареждане българщината да бъде заличена , а не е трудно да се сети човек кои господари обслужват
  • 17 АГАТа Кристи

    20 3 Отговор
    Турчеещия се ага Денчев от ДС, дава съвети на раята...
  • 18 мулти култи

    10 1 Отговор
    докога ще ни мъчите
    айде при оня с вартбурга
  • 19 Лошото иде

    6 12 Отговор
    След денацификация в Украйна идва ... денацикифация в България. Това е просто и логично, пруфесуре, съжале боку! Знаете ли, защо Путин не удря два пъти? За да не го съдят за гавра с труп!
  • 20 Професоре

    13 3 Отговор
    Пишете по-бавно, защото КГБ Ви записва!
  • 21 Коментар до #3

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    само обръщам внимание.
    Докато посочените етноси правят чавета

    Младите българи разхождат кучета.
    Млади здрави мъже разхождат "дамски " кучета
  • 22 Чичо Дончо каза

    15 1 Отговор
    Вече има и българи само по-документи.Говорят ,турски,ци хански ,но не и Български.
  • 23 дедо

    10 4 Отговор
    1984-та Маргарет Тачър идва в България с повече учители отколкото политици. това е било за заради нашето средно образование (висшето няма да го коментирам). И... тогава британците вземат много от това образование, а ние... полседните 20-30 години го съсипахме.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТаУмВзе

    17 7 Отговор
    Доценти от Университетите учат децата ни на путинофилия.
    александър сервилов в ютюб сам си каза, че дядо му е работил като руски шпионин.
    дарина григорова, редовно дава русофилски интервюта за руски канали.
    валентин вацев преподава така наречената европеистика в така нареченият " Европейски колеж“, а всъщност преподава путинофилия в" руски колеж" ??? Това някакво старческо малоумие ли е?
    вацев каза, преди 3 дена, че половината му студенти ВЕЧЕ са станали русофили!
    вацев каза, че в проссия са издигнати НОВИ 264 паметника на сталин и според вацев това било оптимистично.

    Коментиран от #34

  • 26 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 27 Сатана Z

    14 6 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 28 Грантомет

    6 4 Отговор
    Посолството не одобрява
  • 29 Дааа

    3 13 Отговор
    Умен човек.
  • 30 Пат ла Джани

    9 5 Отговор
    Каква българщина бе алоооу идат арапите на Денко, забрави за българщина
  • 31 Денят в който изпълзяха рептилите

    10 1 Отговор
    Явно е зле за путинофилията
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Параной Патологин

    8 2 Отговор
    Руски шпионин. Противи се на евроанглосаксонозма. Аман. И в хладилника имам един. Изяде ми черния хайвер. И руски шпионски гласове ми говорят. А то било радиото.
  • 34 Презкърангел

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТаУмВзе":

    Умните хора бързо се ориентират, лошото е, че повечето "преподаващи" не са като тях, а дървени кратуни, като тебе, които и име не могат оригинално да си измислят. Европеистика и соросоистика не се припокриват, даже не са се виждали.
  • 35 Да пикая на Българското Образование!

    6 3 Отговор
    Да пикая на Българското Образование! Съставено от Негодници!
  • 36 Демократ

    11 3 Отговор
    Какво общо има с нормалното образование това долнопробно ченге, шеф на котилото за ченгета тип КГБ? Всеки ден занимават нормалните хора с него, Аман!
  • 37 Оракула от Делфи

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Библиодепесар":

    Може ли , тип , като този , да бъде нещо друго, освен доносник и предател!
    Иначе, добре са го изучили от ДС , как да омайва , будалите!
    И си представете , този "руски дипломат", какво е направил за България???
    Депутат от ДПС ...без коментар!
    Повръща ми се ,от такива отрепки!

    Коментиран от #40

  • 38 гумата

    4 0 Отговор
    Тотална липса на идеи в обществото.
  • 39 Тоя

    9 1 Отговор
    е един селски хитрец. Андрешковец. Много мазен тип.
  • 40 Задунаец

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Оракула от Делфи":

    Това ченге .... никого не изненада!
  • 41 9689

    9 1 Отговор
    Това е сивия кардинал на задкулисието.
  • 42 Виолета

    4 0 Отговор
    Комунистическа тиква от ДПС Стоян Денчев без акъл ,лунатик и близоч не трябва да дава съвети по медийте
  • 43 Магнитски

    2 0 Отговор
    Папльок дърт агент на ДС...комиунист махай се ..тоя е работил за МУЛТИГРУП...УЖАС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове