Last news in Fakti

23 Януари, 2024 14:48 1 210 16

Ченалова: Някак си много скрито се коментираха основни изисквания за длъжността "конституционен съдия"

  • румяна ченалова-
  • скрито-
  • коментари-
  • изисквания-
  • длъжност-
  • конституционен съдия

"Това, което се случва в България, са поръчки, много от тях не можем да се лъжем, че идват от посолства", допълни още юристът

Ченалова: Някак си много скрито се коментираха основни изисквания за длъжността "конституционен съдия" - 1
Снимка: БГНЕС

Политиката толкова сериозно навлезе в правото и във всички уредени от Конституцията структури, както и в нашия живот и виждаме как промените в съдебната власт, чрез ВСС, чрез квотите, ръководителите на върховни съдилища, се превръщат чрез конституционни промени в политически лостове, каза бившият съдия, сега адвокат Румяна Ченалова.

Пред БНР тя коментира конституционните промени, избора на конституционни съдии – Десислава Атанасова, Борислав Белазелков, както и съдебната реформа и мощното навлизане на политиката в правосъдната система.
"Нашата демокрация дори не е фасадна, а е декларативна. Много от депутатите не познават исторически демокрацията, имало я е в Древен Рим, във Византия. Демокрацията не е това което се случва в България, демокрацията е конституционност. Една от проявите е начинът за избор на конституционни съдии и промените на Конституцията", обясни Ченалова.

Тя коментира и позицията на 14 от 27 адвокатски съвета, които излязоха с позиция, в която се посочва, че не са съгласни с начина на избиране на конституционните съдии и провелата са процедура - формално спазена, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без обоснованост на номинациите.

Позицията на адвокатите не може да бъде процесуална пречка за встъпването на длъжност на конституционните съдии, но е ясна реакция за разлика от другите - съдии и прокурори. Съзнавайки като юристи, че тази позиция няма да има никакво значение адвокатите реагират, точно защото за юристи и имат отношение, защото мястото на правото е в Конституционния съд, коментира Ченалова.
По отношения на избора на Десислава Атанасова, тя се присъедини към позицията на адвокати, че кандидатурата е преминала без обществено обсъждане, "но и някак си много скрито се коментираха основни изисквания за длъжността "конституционен съдия". Остава усещането за параван и сделки зад него.

Ченалова определи съдебната система като още по-зависима от политика. И се аргументира: Това е в изкривеното разбиране, не казвам, че не е неосъзнато. Венецианската комисия дава насоки за устройствени закони и конституцията, те бяха направени от "великата съдебна реформа" на Христо Иванов и сега те се удовлетворяват основни принципи – на правовата държава и разделение на властите".

По отношение на конституционните промени адв. Румяна Ченалова заяви, че се създава една постоянна власт.

"Сега служебните кабинети ще се избират от НС и премиерите да са точно определени лица, промениха се сроковете за провеждане на избори, създаде се възможност за постоянна власт, те ще бъдат докато се проведат следващите избори и ще се манипулират. Разделението на властите е тотално унищожено. Чрез конституционните промени ще се променят и много закони. Никъде в мотивите на промените не е посочено защо е нужно да се приемат", коментира Ченалова.
Нейното мнение е, че Десислава Атанасова трябва да си направи отвод като конституционен съдия когато в КС се гледа делото за промените на Конституцията, защото "принципът е такъв във всички клонове на правото – гражданско, наказателно и т. н. Когато има съмнение за предубеденост лицето трябва да се отведе", аргументира се адв. Ченалова и изрази съмнение, че Десислава Атанасова има 15 години стаж като юрист.

Тя прогнозира, че президентът Румен Радев ще отиде на клетвата на Атанасова и Белазелков.

"Калинките тръгват от някакви нива и ги назначават на по-високи нива, така е в службите за сигурност, в магистратурата, в МВР. Мисля, че този еднополюсен модел ще бъде сринат най-късно следващата година. Това, което се случва в България, са поръчки, много от тях не можем да се лъжем, че идват от посолства", допълни още бившият наказателен съдия.
Ченалова не пропусна да критикува и чужди посолства, които оказвали влияние у нас.

"Жалкото е, че това го знаят и службите, че лидери на политически партии периодично посещават посолства и получават указания. Суверенитетът и партньорство не са взаимно изключващи се неща. Партньорството винаги уважава суверенитета, ако не е така, е влияние и зависимост", категорична е Ченалова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шушу -

    10 1 Отговор
    мушу къща разваля !
  • 2 Попов

    31 4 Отговор
    Аз пък се чудя на самата Десислава Атанасова що за човек е. Такава наглост да не те одобрява опозицията, да не те одобряват компетентни лица и доказали се юристи, да не те одобрява българския народ и последно да не те одобрява самия Президент и ти да се натискаш без капка свян и срам за тая позиция. Още повече, че сама си каза и призна, че няма компетенцията и опита да бъде конституционен съдия. Че не отговаря на изискванията за квалификация и опит.
    Ами откажи се сама бе, патицо перната. Направи си отвод. Поне ще е малко по-достойно вместо да се натискаш да заемеш място, което не заслужаваш. А тя философства, че щяла да се научи. И сигурно няма да разсъждава политически, след като е издигната за там от Боку Тиквата.
    Срам и позор!

    Коментиран от #6

  • 3 На сглобкаджиите

    19 3 Отговор
    Цялата им работа е под масата и кражби от народа и лъжи. Ще има народен съд.
  • 4 Петко

    15 4 Отговор
    Наистина тази патка е супер нагла. Това е характерно за много простите хора!
  • 5 АГАТа Кристи

    5 13 Отговор
    Гнилата ябълка, "съдия" ченелова пуснала убиеца от "Соло" под давление на "другарят" президент пррррваноf, /защото убиеца е син на приятел на "другарят" пррр...езидент/ ИЗКАЗА МНЕНИЕ...
  • 6 Какъв

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Попов":

    морал , интелект , ценностна система и мозък има въпросната , че да го направи ?
  • 7 яняки стоилов

    6 2 Отговор
    Кой кога обсъди и избра Янаки стоилов и Филип Димитров за КС?!?!?!
  • 8 Фибата

    3 11 Отговор
    Кого ще изберете между Десислава Атанасова и Румяна Ченалова? И гледайте да не сбъркате! Ако сте избрали правилно, ще получите кошница с......гнили ябълки!
  • 9 Александър

    1 8 Отговор
    Ченалова се е чалнала и раздава морал...
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 5 Отговор
    И ТАZИ МАФИОТКА ИСПЪЛZЯ ОТ ............. КОТИЛОТО НА ............ ZЛОВОННИЯ ЧОРАП .............. ФАКТ ! ............ ОЧАКВАМЕ .............. ТАНЯ БИДОНЧЕВА ИЛИ .............. МАЯ (ЛАПАЦАЛОТО) ............
  • 11 хахахах

    2 7 Отговор
    Тая говори за посолства, прегърната с Мутрафонова. Отврат.
  • 12 Тази като е била съдия защо сега е

    1 2 Отговор
    Адвокат не е ли била от съдийската колегия издигната от някоя от квотите и сега пак да е съдия как може да си адвокат и конституционен съдия

    Коментиран от #15

  • 13 Ляв нежен демократ

    4 0 Отговор
    Щом до досега не сме ги претрепали с камъни и тояги, така ще е !!! Да сте чули ОВЦЕ да ръмжат срещу овчаря?!!! А уж Спартак бил тракиец… А след изборът на Дуловската принцеса, НСО на ръкоблудство ли ще минат?
  • 14 Това е Преследвана Цел!

    2 0 Отговор
    Това е Преследвана Цел!
  • 15 Въпрос на избор и възможност!

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тази като е била съдия защо сега е":

    Въпрос на избор и възможност!
  • 16 Какво ни донесе котката?

    0 1 Отговор
    В края на 2011 г. съдия Румяна Ченалова оправдава обвиняемия за двойното убийство пред дискотека „Соло“ на 18 април 2009 г. Илиян Тодоров, който е син на общински съветник от БСП в Перник. Съдия Ченалова гледа на втора инстанция едно от делата срещу бившия директор на „Топлофикация – София“ – Валентин Димитров. Съдия Румяна Ченалова е председател на състава по проточващото се с години дело „Октопод“ срещу бившата барета и съветник в ДАНС – Алексей Петров и още петима души.
    Като съдия в Софийски градски съд срещу Ченалова имаше три предложения за налагане на наказание. След 4 годишно протакане през 2015 беше уволнена.
    Участва в парламентарните избори през април и през юли 2021 като водач на листа за партия Възраждане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол