Last news in Fakti

25 Януари, 2024 05:54 6 574 18

Андрей Новаков: Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят

  • андрей новаков-
  • евродепутат

ЕС да наложи стандарт от 60 сек. за обработка на камион, заяви евродепутатът

Андрей Новаков: Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят - 1
Снимка: ГЕРБ

„Всеки друг бранш на мястото на транспортния отдавна би поискал промяна на условията на работа – пресичането на граница в момента отнема до два дни, което създава почти 250 евро загуби дневно на камион за компанията, която го стопанисва. Не можем да си позволим тези средства да не ги вложим в образование или инвестиции, така че да се завъртят в икономиката.“

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

„Вярвам, че е въпрос на организация, защото към момента се извършват много ненужни проверки на границите, което създава тези опашки. Разбира се, ултимативната цел е влизането в Шенген по суша“, уточни той.

Моята лична цел е, докато влезем в Шенген, Европейският съюз да наложи стандарт от 60 секунди за проверка на камион, защото така не може да се продължава.

„Има недостиг от 600 000 шофьори на камиони в ЕС, а скоро ще станат 2 милиона, просто защото никой не иска да работи в толкова тежки условия“, подчерта Новаков.

Той посочи, че Европейският парламент разглежда възможността за сваляне на възрастта за придобиване на на категория C и D – на 17 години да започнеш да управляваш камион с придружител, а на 18 години, ако имаш удостоверение за професионална компетентност, да получиш и книжка.

„За мен това е доста рисковано. Съгласен съм, че трябва да има повече шофьори и работна ръка, но не и с цената на човешки живот. Тези години, от 18 до 21, са много ключови за развитието на всеки човек и ми е трудно да си представя как един 17-годишен млад човек би могъл да управлява 40-тонна композиция през зимата, за което се изисква много опит. Затова аз ще настоявам за компромисен вариант, в който да се изискват гаранции за безопасността на хората на пътя и самите шофьори“, каза Новаков.

За мен временно решение е привличане на хора от трети страни. В случая с България, най-леко би било с Молдова и бесарабските българи, които лесно биха се адаптирали в българските условия.

„От 1 април би могло да издаваме шенгенски визи, с които тези хора биха могли да пътуват и работят спокойно в ЕС“, допълни евродепутатът.

Той коментира още, че европейското финансиране за отбранителен капацитет съществува от няколко години, като Програмата за свързана Европа отделя 1.7 млрд. евро за инфраструктура с двояко предназначение – за цивилни и военни цели.

Според Новаков това финансиране не е достатъчно и в следващия програмен период то трябва да се увеличи.

„Радвам се, че бях част от инициативата за разклонението на Коридор 8 и изграждането на магистрала София – Скопие – Тирана – Дуръс, която от една страна ще свърже нашите държави, но от друга ще даде възможност на НАТО за придвижване на военна техника от албанския бряг до Черно море и Румъния, включително. Европейският каза да ЕС каза да и Програмата за свързана Европа разшири коридора и България ще може с европейски пари да постигне една отколешна мечта – да свърже София и Скопие“, каза още българският евродепутат.

Той коментира и темата за миграционния натиск към Европа.

„Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят. Ние сме солидарни и съпричастни, милиони намериха своя нов дом в Европа, но имаме и своя лимит. Има сериозна група от хора, които не приемат безконтролно всеки, който желае, да може да премине границата на ЕС“, отбеляза Новаков.

„Считам, че трябва да се намери баланс – тези, които желаят да се интегрират, да работят, да плащат данъци и да спазват порядките ни, да го направят. Но тези, които са склонни да извършват престъпления и да разчитат безконечно на социалните системи, трябва да намерят начин да поемат отговорност за своя живот, без това да бъде за сметка на европейските данъкоплатци“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроренде

    12 2 Отговор
    Тираджия !
  • 2 да де

    41 2 Отговор
    Аааа не така когато ги покани и си правеше селфи с брадатите лекари и инженери Меркел ханъм рече друго.
  • 3 Фен

    35 1 Отговор
    Ако от ЕС зависеше нещо, САЩ отдавна да са го забранили. Направиха си го, за да не им се налага да корумпират 28 правителства. Сега трябва, само Урсула. А имигрантите - кой им разсипва страниците, а после си праща НПОтата да ги карат тук!?🤔
  • 4 Андрей Новаков!! Ще превърнат няколко

    40 2 Отговор
    държави в Европа в Бежански Лагер и едната щее България! И То заради това продажното Правителство и заради Зависимите Политици в НС! А и вив като Евро депотати само си получавате, заплатите, не Чухме нищо друго от вас да кажете в Евро Парламента! Живуркате си! Тука и да говориш или пишеш няма полза никаква!!
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    33 3 Отговор
    ТАКАЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ГЕТО ЗА БЕЖАНЦИ ПО ЗАРЪКА НА ФАЩ И ВИЕ СЛУГИТЕ И ИЗПЪЛНЯВАТЕ БЕЗРОПОТНО
  • 6 С молдовците

    14 0 Отговор
    хич да не пробват, защото после ще си скубят косите.
  • 7 От София

    12 0 Отговор
    Ще се сетите.
  • 8 Дивакът

    22 0 Отговор
    Духът е пуснат от бутилката вече ! Сега няма връщане назад евро"умници", освен депортация !
  • 9 Анонимен

    26 0 Отговор
    Кажи го това на шейховете от богатите арабски държави. Те трябва да приемат бежанците, а не да ги пращат в Европа с цел завоевателна война чрез популация. Всички ислямски мигранти вън от християнска Европа.

    Коментиран от #14

  • 10 зевзек

    7 0 Отговор
    ето една сравнително млада, брадата калинка, която цял живот е работила на държавна, или подобна работа, но както се казва, не може всички млади да са с неговата биография, този е късметлия
  • 11 чичо МичоА

    9 0 Отговор
    Той посочи, че Европейският парламент разглежда възможността за сваляне на възрастта за придобиване на на категория C и D – на 17 години да започнеш да управляваш камион с придружител, а на 18 години, ако имаш удостоверение за професионална компетентност, да получиш и книжка.
    А БЕЕ,АЛОО ТИ ИМАШ ЛИ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ МОЗЪК !!!...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДрьжКа

    7 1 Отговор
    За последни 20 години народа е ,,учил,, за адвокат,нотариус,брокер. Никои не искаше да учи за шофьор.На всеки две крачки нотариална ,брокерска кьща )),аман от умници....
  • 14 ДрьжКа.

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Кьсно е вече,няма как да ги изгониш.
  • 15 Мери

    9 0 Отговор
    ТИЯ ОТ ЕВРО ПАРЛАМЕНТА ЖИВОТ СИ ЖИВЕЯТ И САМО ПРИКАЗКИ СИ ПРИКАЗВАТ И НИЩО НЕ ДЕЙСТВАТ ОТ КАКЪВ ЗОР ЩЕ ИДВАТ АРАБИ ,ТЕ НЕ РАБОТЯТ САМО С ДАЛАВЕРИ СЕ ЗАНИМАВАТ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ В АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ НО АМЕРИКА НАПРАВИ НАРОЧНО ТАКА ЧЕ ДА ОПУСТОШАТ ЕВРОПА И ПРОСТАТА МЕРКЕЛ СЕ ОТВОРИ ЗА ТЯХ СЕГА УРСУЛА С ТАЯ УКРАЙНА И НАШИЯ ЩТРАУС ГАБИ И ТЯ ЩЯЛА ДА ДАВА ПАРИ НА УКРАЙНА ДО КРАЙ КОИ ПАРИ НА НАРОДА И ОТ ДЕЦАТА НИ БОЛНИ ,ЕЙ ТИЯ ВЕЧЕ ПРЕКАЛИХА ТАЯ ПОМАКИНЯ ЩЕ НИ РАЗКАТАЕ И НАРОДА НИ СПИ
  • 16 На зло куче, зъл прът.

    7 0 Отговор
    Ако до края на 2024 не влезем в Шенген и по сухопътната граница, трябва да спрем газта за Сърбия, Унгария и Австрия през "Турски поток". Тръбата е наша.
  • 17 Николов

    1 0 Отговор
    Аз предлагам да се настаняват в София, да са по близо до властта .Като огладнеят да крадът от богатите ,да насилват жените и децата им тези, които сключиха това споразумение .
  • 18 Вахопшриншвшва

    0 0 Отговор
    Наближават изборите и тези умрели мижитурки взеха да симулипат активност. Явно там е много блага работата. Вън, вън, вън! Трябва да отидат хора, които милеят за Род и Родина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове