Last news in Fakti

25 Януари, 2024 20:31 1 217 11

Васил Терзиев: Бюджет 2024 е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци

  • васил терзиев-
  • софия-
  • бюджет 2024-
  • данъци-
  • столичани

111 млн. лева са заделени за основен ремонт на училища и изграждане на детски градини и ясли. С тях е предвиден ремонт на 19 детски градини и ясли и на 20 училища и ще започне строеж на 41 нови детски градини със 160 групи, каза още кметът на София на общественото обсъждане на бюджета

Васил Терзиев: Бюджет 2024 е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци  - 1
Снимка: БГНЕС

В аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ започна общественото обсъждане на проектобюджета на Столична община. Той е в размер на 2 576 202 377 лв. От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства, предаде репортер на Novini.bg.

Всеки имаше възможност да зададе четири въпроса по 4 минути, времето за отговор беше 8 минути. На обсъждането присъстват много от общинските съветници в столицата, но и стотици граждани, които препълниха залата и тя се оказа тясна. Кметът на София Васил Терзиев представи основните приоритети на бюджет 2024, а заместниците му представиха подробни презентации за разчетите си.

В началото кметът Васил Терзиев благодари на хората, които са взели участие в дискусията. Той обясни, че срещата се прави, за да може да бъде разяснено на хората разпределението на бюджета на столицата и уточни, че нямат претенции той да е идеален.

“Този бюджет стъпва на много проекти, които са наследени и трябва да продължим. Има и проблемни проекти, с които трябва да се справим. Има и такива, на които е изтекло финансирането и трябва да се реши дали да бъдат продължени. Бюджетът на София ще бъде рекорден. Над половината от тези средства идват от проекти на районните администрации“, каза Васил Терзиев, кмет на София.
Има неща, които са проблемни. Бяхме казали, че бюджетът е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци. В него ще видите доста голяма амбиция, с това което имаме, да реализираме максимално много проекти. Основните принципи, които ни водеха при съставянето му беше децентрализацията на общините. Второто, което ни движеше и бе част от предизборните ни обещания, бе София да бъде на една скорост – да излезем от центъра и да се насочим към развитие на северните и южните райони. Инвестициите да бъдат реалистични, а не да останат само план, както и децата да бъдат на първо място“, обясни той.

111 млн. лева са заделени за основен ремонт на училища и изграждане на детски градини и ясли. С тях е предвиден ремонт на 19 детски градини и ясли и на 20 училища и ще започне строеж на 41 нови детски градини със 160 групи. По предварителни сметки те ще могат да покрият 3200 деца. Миналата година средствата за това бяха 78 млн. Продължават и големите пътни проекти и обновяването на тротоарната мрежа. Особено внимание се обръща на градския транспорт, по-конкретно на трамвайната инфраструктура, и булевардите "Александър Стамболийски", "Мария Луиза", "Рожен" и "Копенхаген".
В проекта за бюджет се вижда малко намаление при собствените приходи - данъци, такси, глоби, продажба на общинско имущество. От тях се очаква да се съберат около 938 млн. лв., а миналата година бяха с 2 млн. лв. повече. Няма да се променят данъците и таксите.

Инвестициите в инфраструктура са 595 млн. лв. при 683 млн. лева през 2023 г. Тук намалението е заради по-малко средства от еврофондовете, защото миналата година беше последна за усвояването на парите по програмите за 2014-2020 г. и беше заложено разплащане по приключващите проекти. Затова и общината е увеличила драстично собствените средства, предвидени за инвестиции в града. Над 482 млн. лева от разходите по капиталовата програма са от собствено финансиране при 387 млн. през 2023-а.

Предвидено е строителство или разширение на 37 детски градини, 8 ясли и няколко училища.

Сред инвестиционните проекти е реконструкцията на бул. "Ген. Скобелев" и на тунела при НДК. При този ремонт трамвайните релси, които бяха временно преместени при строителството на метрото, трябва да се изместят отново. Това трябваше да се случи преди повече от 10 години. За изместването на трамвайното трасе има и решение на съда по дело.

Ще продължат изграждането и разширението на булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев". Заложено е и изграждане на източната тангента, която да свързва "Ботевградско шосе" със северната скоростна тангента. Освен това ще се разшири "Опълченска". Тази година трябва да започне и ремонтът на бул. "Александър Стамболийски" между бул. "К. Величков" и трамвайното ухо "Западен парк" - ще се обновят трамвайното трасе, тротоарите, асфалтът и осветлението, ще бъдат изградени и удобни и безопасни спирки.

Продължава разширението на "Ломско шосе". Пари има и за метрото до "Левски-Г" и "Окръжна болница", както и за 8 нови метровлака. Под бул. "Владимир Вазов" ще има буферен паркинг, както и при метростанция "Сливница".

Пари ще има и за нови светофари и осветление, ще се разшири и видеонаблюдението.

В проектобюджета са предвидени средства за театър "София", скейтзона в Северния парк и изграждането на Люлин градина. Заложени са 3 млн. лева за велоалеи, а над 46 млн. лв. са за ремонт на тротоари.

От 1 март пък общината предлага да се вдигнат с 15% заплатите на работещите в транспорта. Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да е обвързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните транспортни дружества. Целта е да намерим трайно решение и да стимулираме привличането на млади водачи, каза кметът Терзиев след среща с протестиращите шофьори.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков подчерта, че е важно да се развие капиталовата програма на града. Нашата задача е да завършим транспортните трасета. Очаквам тази година да завършим много планове, които обхващат и зелената система на града. Зеленият ринг на София е другата важна тема.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 0 Отговор
    Още се чудя , тези карикатури от глупаци ли бяха избрани , или от машини !!!

    Коментиран от #2

  • 2 От правилните

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    политкоректни . В лошия смисъл на думата.
  • 3 Хохо Бохо

    0 4 Отговор
    Харесва ми как ревете.
    Кметът е несменяем до края на мандата му...

    Коментиран от #6, #9

  • 4 АА Глупец

    3 0 Отговор
    ЗМДТ чувал ли си , вече сме 2024-та ,през годината нищо не може да се вдигне..ко си правиш кух ПР
  • 5 Миша

    5 0 Отговор
    Бюджет, еврофондове, криптовалута....
    Време е за усвояване и здрава лапачка!

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    какво означава....развитие на капиталовата програма на града.....нови капиталисти ли ще правим от бюджета
  • 8 София

    0 0 Отговор
    Остава и да го приемат от СОС и ДС.
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Само дето "кмета" е никой без СОС!
  • 10 МЛАДЕЖА

    1 0 Отговор
    ПИЧ СИ НО СЕ ПАЗИ ОТ МА-------ЯТА ИМАЙ ПРЕДВИД ЧЕ МНОГО СЕ КРАДЕ. ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА СПРЕМ КРАЖБИТЕ В ОБЩИНАТА И В ДЪРЖАВАТА .
  • 11 МУНЧО

    1 0 Отговор
    ТОЯ КИСЬОВ МНОГО ГО Е СТРАХ ОТ БОНЕВ .ПИТАМ СЕ ЗА.ЩО ЯВНО НЕ МУ Е ЧИСТА СЪВЕСТА КАТО КРАДЯХА НЕ МИСЛЕХА . А СЕГА ТРЕПЕРЯТ.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове