Last news in Fakti

25 Януари, 2024 22:52 1 196 32

Свинаров: Без ДПС няма конституционно мнозинство, Турция беше една от държавите, които ни помогнаха да влезем в НАТО

  • николай свинаров-
  • дпс-
  • мнозинство-
  • турция-
  • помощ-
  • влизане в нато

"Както и да се нарече, винаги е било коалиция, важно е, че важни за държавата факти бяха реализирани за 7-месечното управление на това правителство и на този парламент. Парламентарните лидери да не стават по-тоталитарни, а да се връщат към демократичните принципи", призова бившият военен министър

Свинаров: Без ДПС няма конституционно мнозинство, Турция беше една от държавите, които ни помогнаха да влезем в НАТО - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетва до часове. И ще могат пълноправно да участват във взимането на решения по казуси, стигнали до КС.

"По-скоро е въпрос на морал дали да участват или не, когато се разглеждат жалбите, свързани с промените в Конституцията. Не би трябвало да участват при вземането на решение", коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".
Той попита също редно ли е парламентът да се позовава на едни правила и норми, а президентът, който не се позовава на тези правила и норми, да иска да се спазват от парламента, но не и от него.

"Това е знак на един човек, който е сърдит и не иска да вземе отношение. Президентът по много от въпросите, по които не иска да говори, просто не говори", каза още Свинаров. Според него няма как КС да не е политизиран, след като е политически орган.

"Десислава Атанасова не е по-малко политизирана от Филип Димитров, а това, че е минало време от неговото участие в политиката... Винаги ще се намерят критики, но е хубаво да има и малко оптимизъм - преди години казвахме, че България е министерска република, защото правителството определя всичко, един от примерите беше, че ръководителите на управляващите партии са министър-председател или заместник-министър председател. Сега ставаме парламентарна република, ръководителите са шефове на парламентарни групи, това повече ми прилича на парламентарна република", заяви Свинаров.
Юристът коментира и ролята на ДПС в управлението - категоричен е, че с неговите гласове може да формира мнозинства в каквато посока пожелание.

"ДПС продължава да е балансьор, без ДПС няма конституционно мнозинство, което се изисква за някои от органите, без ДПС няма да има и обикновено мнозинство, ако това решат лидерите на партиите", на мнение е Свинаров.

Той даде положителна оценка на свършеното през управлението на кабинета "Денков".
"Както и да се нарече, винаги е било коалиция, важно е, че важни за държавата факти бяха реализирани за 7-месечното управление на това правителство и на този парламент. Парламентарните лидери да не стават по-тоталитарни, а да се връщат към демократичните принципи", призова бившият военен министър.

Като човек, ръководил военното министерство, той коментира и решението турски изтребител да охранява небето над България.
"Да не забравяме, че Турция беше една от държавите, които ни помогнаха да влезем в НАТО. Ние много малко самолети ще имаме, за да участваме в международни операции на Алианса. МиГ-овете ни са 40-годишни, колкото и да ги поправяш, няма да станат 20-годишни. На България е необходима съвместимост с оръжията, които ползва Алиансът. По системата "Свой - чужд", МиГ-ът няма никога да стане част от натовско въоръжение, винаги ще бъде разпознаван като чужд", даде пример Николай Свинаров.

Гостът призова проектите за превъоръжаване да не бъдат изоставяни, за да няма пропуск в националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свинаров

    28 2 Отговор
    Не съм предател, само демократ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тома

    30 1 Отговор
    Този с гордост ли си носи фамилията
  • 4 Свински работи

    21 0 Отговор
    На свинари от ГЕРБ
  • 5 И тоя индивид

    22 2 Отговор
    Е бил военен министър. Срам. Затова армията е на това състояние

    Коментиран от #14

  • 6 Умен по цялата глава

    10 7 Отговор
    Разбира се,че Турция ни помогна за НАТО...Половин век в България бяха монтирани Руски ракети СС20 с ядрени бойни глави насочени към Турция - ей къде е Истанбул и Босфора..Черноморието ни беше база за руския черноморски боен флот с ядрени подводници.
    Ще помагат,разбира се!??Сега да дават Бойни дронове на половин една!!

    Коментиран от #7

  • 7 Абе умен

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Умен по цялата глава":

    Ти къв опит имаш с дрони?? Войник ли ти се става?

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Коментар

    12 0 Отговор
    Той каза "Грух,грух"и с центове напълни своя търбух.
  • 9 Умен по цялата глава

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "Абе умен":

    Не ми се става войник ,защото съм Офицер и то служба АВ( артилерийски въоръжение),а ти явно печеш погачата да посрещаш Асвабадителите...

    Коментиран от #20

  • 10 РЕАЛИСТ

    10 0 Отговор
    То па голям кяр да си в НАТО. Знаеш , че няколко ракети Искандер от Крим са насочени към София, Пловдив, Бургас и Варна. За броени секунди и Аста ла Виста Бейби. Ти къде ще се скриеш бе, Свинаров?
  • 11 ТОЗИ ЛИ БЕШЕ СВИНАРЯМИНИСТЪР

    10 0 Отговор
    .........С РОЗОВОТО БМВ

    Коментиран от #22

  • 12 Ловец на боклуци

    15 0 Отговор
    Само да спомена за забравилите, че по времето на този ПРОДАЖНИК бяха нарязани за скрап ракетните комплекси СС 23 / Р-400, които се водеха за НАЙ-МОЩНОТО ни въоръжение за да си напълни допълнително дълбоките джобчета! Въобще не трябва да му се дава поле за изява на това ПРОДАЖНО .........!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Умен по цялата глава

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "И тоя индивид":

    Оплювате Свинаров,ама не пишете защо....Той е адвокат.Наказателно и търговско Право....Секретар на Висшия адвокатски съвет..Министър на Отбраната го назначават в правителството на Симеон Сакскобурготски...Адвокат - министър на Отбраната - оксиморон...Обаче годината е 2001 ва...Тече бандитска Приватизация и грабеж.МО разполага с декари почивни станции,казарми,сгради,- квото се сетиш...Премахват задължителната военна служба,уволняват офицерски и старшински състав и почват разграбване на Имуществото на Българската армия.....
    Какво прави Свинаров??Вместо да закупят изтребители, 2003 г., по време на мандата на Николай Свинаров като министър на отбраната, летище Божурище е преобразувано в частна държавна собственост, с което се подготвя неговата приватизация, приключила през 2007 г.
    Тва е...
  • 15 лудия

    7 1 Отговор
    Този помияр и предател има наглостта да се бие в гърдите.За такива само затвор до края на дните си.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе ,

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Абе умен":

    Умен е , за разлика от теб ... Виж се само - "дрони"
  • 18 Васил

    2 2 Отговор
    Мда , турците явно са прояли и Свинско!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Момчил

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Умен по цялата глава":

    Къв офицер си ти бе шушляк. Истинските офицери отдавна са оправили жените си и вече спят защото сутрин рано са на работа. Ти явно си тоя дето обслужва сланините на Свинаров .
  • 21 Животновъд

    1 0 Отговор
    А Говедаров какво каза?
  • 22 Не и не!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТОЗИ ЛИ БЕШЕ СВИНАРЯМИНИСТЪР":

    беше си обикновенна розова свинкя.
  • 23 Цент Тавър

    2 1 Отговор
    Този още малко ще запее Аманту билляхи
  • 24 пънчо

    1 0 Отговор
    Няма как да не се възмутя от този ...
    Охлюв без черупка нали не е обида?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Свинята е лъжец,

    4 2 Отговор
    никаква турция не ни е помогнала, натикаха ни в нато по геополитически причини. Идеята беше да навредим на Русия.
  • 27 Артилерист

    3 1 Отговор
    Този, известен само на семейството, роднините си и някои от съучениците си от турското шуменско малцинство адвокат, беше издигнат от ДПС, неочаквано от никой, за министър на отбраната на БЪЛГАРИЯ. Заради такива случайници-послушковци България вече е първия представител на Третия свят в ЕС и НАТО...
  • 28 Евроатлантик Шиши

    1 0 Отговор
    Свинара е наш !
  • 29 Сандо

    3 0 Отговор
    Както са я подкарали нашите управляващи Турция ще бъде една от страните,която ще ни помогне да влезем в Турция.Засега почти са ни натикали там икономически.
  • 30 Бг Пародия

    1 0 Отговор
    Свинарчооо, естествено, че ще ни "помогне", така отпада един кахър за тях и отделно, чрез НАТО имат достъп до всички планове на нашата армия, а и тя разорена и унищожена!
    Ти като заемал този пост трябваше да си наясно с това! Но уви политически марионетки,ти Паси-то, Надежда Михайлова(Нейски) цялото кутило евроатланици, предатели на България, всички сте за трибунал!
  • 31 Хехе

    1 0 Отговор
    А свинарят работеше за Турция. Долно нагло капъкулле !
  • 32 И затуй ли да ги търпим сега

    1 0 Отговор
    Затуй ли да търпим сега Пеевски, че то не се търпи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол