Last news in Fakti

26 Януари, 2024 10:18 2 785 26

Лъчезар Богданов: Цените на жилищата ще продължат да растат, докато банките не решат да отпускат кредити по-внимателно

  • лъчезар богданов-
  • цени-
  • жилища-
  • растеж-
  • банки-
  • кредити

В последните няколко години средните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този период средно за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с около 10%, а в някои градове стига и до 20%, коментира икономистът

Лъчезар Богданов: Цените на жилищата ще продължат да растат, докато банките не решат да отпускат кредити по-внимателно - 1
Снимка: Нова телевизия

В последните няколко години средните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този период средно за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с около 10%, а в някои градове стига и до 20%. Това коментира в предаването „Здравей, България” Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.
Той прогнозира, че цените на жилищата у нас ще продължат да се покачват още известно време, докато банките не решат да отпускат кредити по-внимателно. Сделките обаче вече се случват с по-бавен темп, добави Богданов.

„Пазарът на жилища е все по-тясно свързан с достъпа до ипотечен кредит”, каза експертът. По думите му общият ипотечен кредит нараства с 21% за последните 12 месеца. Практически това означава, че банковата система е вкарала 3.4 млрд. допълнителен ресурс. „Това е свеж импулс, който влиза на пазара. В България лихвите са около 2,5%, а в еврозоната - над 4%”, каза още Богданов.
Той уточни, че трябва да има малко повече контрол. „Банките засега продължават да имат свръхоптимизъм и са активни в това да дават повече кредити”, уточни той.

По думите му пазарът се регулира сам, но има инструменти за налагане на допълнителни минимални критерии, по които търговската банка трябва да провери всеки кандидат-длъжник, преди отпускане на кредит.

Българите са тясно мислещи по отношение на инвестиционните и спестовните си възможности. Те просто държат пари на депозит в банка. Това важи дори за тези, които уж имат финансова и икономическа култура. Когато разширят кръгозора си, може би няма да са склонни да държат значителни средства на нулева лихва, а ще си купят акции или корпоративни облигации”, каза икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    16 2 Отговор
    То е измислено, през някоя и друга година балона се пука и след това отначало.

    Коментиран от #16

  • 2 гост

    15 1 Отговор
    A банките ще станат по-внимателни, когато ... "инвеститорите" спрат да си погасяват ипотеките ...
  • 3 така е , но

    5 4 Отговор
    спекуланти има . купуват евтино ремонтират и огромна цена слагат . Някои продават и пак . едно жилище е тухли, бетон , обзавеждане . цените се вдигат 2 процента инфлация и цените по 2 пъти . мамат . лъготят , печалбата е най-важна . санирането е с големи печалби , а строителството също .

    Коментиран от #6, #24

  • 4 днес съм банкер

    4 2 Отговор
    Има два по-важни фактора, а именно Безработица и Инфлация. За да има спад, трябва да има пренасищане с жилища на пазара.

    Докато безработицата, която на практика е нула в момента, не стане над 6 процента и то за по-дълго време (над година), хората няма да имат нужда да продават жилища за да си изплатят кредитите, а не ги ли продават, на пазара няма да има пренасищане и цените ще се движат в разумни граници.

    Ако инфлацията расте, доходите също, цените на жилищата няма как да падат. Може да не растат, но няма как да паднат. Изкл. лошите имоти, или по-точно НЕ добрите имоти.

    И това не е всичко, но е дълго за един коментар.
    Цената на жилищата е комплекс от фактори, ако някой я обяснява с един, или друг такъв, значи просто си говори.

    Спад няма да има, но и ръстове няма да има. Следващ скок на цената най-рано като ( ако ) влезем в еврозоната.

    Коментиран от #11

  • 5 Ипотека за всички

    1 2 Отговор
    Да каже, че царя е гол! Вече никъде да не го канят. Да секне финансирането от америка за българия.
  • 6 майстор

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "така е , но":

    Ти скоро правил ли си ремонт у вас? Имаш ли идея колко струват ремонтите в момента? Аз лично съм в потрес!

    Разликата между ремонтирано и неремонтирано жилище от 100м2 в момента може с лекота да дойде над 100.000 лв. и то за нормален, не луксозен ремонт.

    Свери си часовника.
  • 7 нео

    5 3 Отговор
    С две думи ви казва , че 20 годишна ипотека е твърде дълъг период и трябва да мислите с главите си ! Между редовете се чете , че имотите са силно надценени и това не го казва само той .Няма такова нещо , като винаги поскъпващ актив

    Коментиран от #13

  • 8 хикс

    7 1 Отговор
    Няма такова нещо като влизане в еврозоната и скок на имотите . В Испания отначало така стана , но само за няколко месеца сените буквално се сринаха .
  • 9 един

    5 1 Отговор
    И докато купувачите по-обективни причини се по-изчерпят!
  • 10 Анонимен

    3 3 Отговор
    При нас пазарът определено е различен. Познавам поне 10 човека, които си купиха апартаменти в България, живеят в чужбина и нямат никакво намерение да се прибират. Жилищата са ремонтирани, обзаведени и си стоят заключени. Докато има такива, цените скоро няма да спаднат с много.
  • 11 не си

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "днес съм банкер":

    пак си си В у й със скалъпените гнусни лъжи , добре че никой вече не те взема на сериозно

    Коментиран от #25

  • 12 Анонимен

    4 1 Отговор
    Вярно е , че има и много такива , които продават спешно и се изнасят от ко чината, така че скоро няма да остане жив купувач
  • 13 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "нео":

    а в редовете пише, че няма предпоставка цените да падат.
  • 14 До Факти

    4 0 Отговор
    Мобилните оператори пак качват едностранчиво цените на услугите.
  • 15 дом

    3 5 Отговор
    Само да ви припомня, че от краха 2008-2009, когато буквално цените паднаха с 50%, цените вървят само нагоре.

    Всички искат крах, за да купят евтино, но тия дето го минахме това сме още живи и знаем как да се пазим. И аз искам имот в хубав квартал на половин цена, ама няма. Няма да и да има, защото не се продават.

    За хубав квартал цените са такива каквито са. В люлин, надежда и обеля не се оглеждам, защото не ми се живее там. Всеки иска да отиде да живее на по-добро място. Всеки.
    А проблема със спестените пари е, че инфлацията ги яде. заделени 300хиляди през 2020 са вече 250 хиляди. и спадат, за това всеки бута в имоти и правилно, ако ме питате.

    Следващ крах най-рано 2028, до тогава не виждам причина за спад, поне не и на хоризонта.
  • 16 цикъл

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Опа":

    През около 20 години е цикъла обикновено.
  • 17 сега се сетих и

    0 4 Отговор
    за други фактори . От реституцията много намазаха . огромни сгради окрадени от циганите и от изнасящите се държавни служби от там , по 6-7 апартамента . парцели за застрояване срещу магазини, гаражи , жилища . По медиите се разшумяват нещата . Хората експерти имат една или друга гледна точка в резултат от данни . Търгашите имат усет . Имат и познати . Така става кръг от интереси . в дълбочина и подробности означава , примерно : излъгвам 2 теглят кредити , продавам им 2 желеща - обяснявам 200 бона ремонт , екстри , а те ма имаме 140 бона , а аз давайте кредити почти без лихви . Те продават после по 400, 500 , 600 бона . Всеки печели.
  • 18 Kирил

    1 4 Отговор
    Ще растат докогато заплатите растат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кирил

    4 2 Отговор
    Ще се сриват докато цените на храните и услугите поскъпват , народа няма да има пари за яде тухли
  • 21 Един

    1 2 Отговор
    Да каже истината.Браво!
  • 22 С влизането в ЕЗ

    4 4 Отговор
    нищо няма да поскъпне , освен ипотеките. Цените на имотите ще паднат , което е добре за нормалния български гражданин. Много от спекулантите - инвеститори ще фалират, затова всячески се обявяват против еврозоната

    Коментиран от #26

  • 23 Банкер

    7 1 Отговор
    На всеки колега е ясно , че нещата отдавна са изтървани , въпрос на време е да стане публично достояние как са раздавани и на кого тези рискови кредити. Съвсем скоро ще се случи
  • 24 Ко чакаш?

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "така е , но":

    Щом си разкрил начин за забогатяване, защо не се възползваш? Куви, ремонтирай и продай, пък после пак ще си говорим.
  • 25 ?????

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "не си":

    Виждам, че си твърде нервен. Словосъчетанията "скалъпените гнусни лъжи" издават твоето влошаващо се психиатрично състояние. Ами така е, като не купи когато трябваше, сега ще психясваш. Наемът, който плащаш ще те доведе до пълна лудост. Търси специализирана лекарска помощ, цените няма да паднат, а ще се вдигат!
  • 26 ХаХаХа

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "С влизането в ЕЗ":

    Бездомникът ли според теб е "нормалния български гражданин"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол