Last news in Fakti

26 Януари, 2024 18:23 1 001 27

Майката на Даная: Това не е война срещу българските лекари или "Пирогов“, това е урок по носене на отговорност

  • пирогов-
  • даная-
  • медицински надзор

Въпросите са страшно много и Медицински надзор трябва да си свърши работата, но според Ани Стоянова те просто не желаят да си свършат работата

Майката на Даная: Това не е война срещу българските лекари или "Пирогов“, това е урок по носене на отговорност - 1

Проблемът ни като общество идва от чувството за безнаказаност, което се е пропило у нас и никой никога за нищо не се чувства виновен. Смятам, че когато има проблем, човекът на върха на пирамидата е този, който носи отговорност. Това каза пред Радио "Фокус" майката на Даная – Ани Стоянова.

По думите ѝ претенциите ѝ към "Пирогов“ са чисто организационни – въпросът е дали е организиран добре процесът на лечение на дъщеря ѝ Даная. Това според нея са били една верига от забавени, грешно взети решения, които костват живота на детето.

Първата грешка при лечението на Даная е в това, че не се прави скенер при постъпването ѝ в болницата, че не е отчетена като нестандартен случай, въпреки устните обяснения и описанието в амбулаторния лист, че детето страда от тромбоцитопения:

"Тя просто беше третирана като здраво дете, което си е ударило главата. Попитах няколко пъти за скенер, предложих да си го платя – казаха, че няма нужда да бъде облъчвана и че няма никаква необходимост от скенер. Увериха ме, че няма нужда да бъде оставена и под наблюдение и ние си тръгнахме с обезболяващо.“

Състоянието на Даная се влошава и се връща на 5 май отново в "Пирогов“. Тогава от изследването със скенер става ясно, че има хематом:

"Хоспитализираха я веднага, изпратиха ме за един медикамент, който трябваше много бързо да ѝ бъден даден. Общувах само с една сестра, нямаше лекар до вечерта, когато тя започва да повръща кръв. Тогава сестрата се обади на реанимационен екип, заведоха я пак на скенер – видяха, че нещата се влошават и я качиха в реанимация. Това беше последен път, когато я видях в съзнание.“

"На третия ден ми светна червената лампа, че трябва да действам по-различно и написах този пост, който се сподели в социалните мрежи хиляди пъти и беше вълна от доброта,“ разказа още Ани Стоянова и сподели, че благодарение на този пост се стига до телефонен разговор с директора на "Пирогов“ от страна на бивш здравен министър, и няколко часа по-късно се появява неврохирург в лицето на Асен Меджидиев.

Според разказа ѝ парадоксалното е, че в рамките на няколко часа има две коренно различни мнения за и против операцията, като след обаждането на министъра се взема решение в полза на операцията. Тогава д-р Захаринов прави интервенцията, но за съжаление много късно за Даная. Парадоксът в случая е, че трябва да се чака няколко дена, за да дойде специалист да прегледа пациент, в най-голямата спешна болница в България, обобщи още Ани Стоянова.

Целта на мирният протест, който провеждат Ани Стоянова, Фондация "Даная“ подкрепени и от други хора, е с искане за оставката на директора на "Пирогов“ обективна проверка на фактите около смъртта на 15-годишната Даная.

Процедурата по уволнението на директора на "Пирогов“ започва в края на декември, но ситуацията според нея е "Параграф 22“: "Министърът пише протокол за отстраняване на директора на "Пирогов“, той е в сила, но директорът обжалва този протокол и това бави процеса. Сега топката е в ръцете на съда – жалбата да бъде обявена за нищожна, тъй като той няма право на такова обжалване.“

Ани Стоянова категорично заяви, че въпреки всички усилия не вярва този казус да се разплете и истината да излезе наяве. "Вече 9 месеца се опитвам да накарам някой да иска да поиска да покаже истината такава, каквато е. Не моята истина, не тяхната истина – истинската истина. Иска ми се някой да излезе и да ме убеди, че те са направили всичко възможно. От проверката на проверката, от проверките на другите проверки все повече въпроси и въпроси изникват.“

Въпросите са страшно много и Медицински надзор трябва да си свърши работата, но според нея те просто не желаят да си свършат работата. "Това не е война срещу българските лекари, не е война срещу "Пирогов“, това е урок по носене на отговорност,“ категорично заяви Ани Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На територията

    17 5 Отговор
    всеки вече е ментор по всичко.
  • 2 Това е Парадоксално!

    15 0 Отговор
    Основното Отговорно лице за състоянието на Здравеопазването не иска да поеме Отговорност! Крие се! - Няма го! - Ози който издава Наредбите подготвя Законите и трябва да ги синхронизира! Респективно приведе в Действие.
  • 3 ХАХАХА

    15 27 Отговор
    Хайде стига вече ! Какво е това нещо непрекъснато да се плюе срещу докторите ! Ами има врачки и баячки ,има алтернативна медицина лекувайте се там . Да видим те как ще носят отговорност!

    Коментиран от #5, #7, #15

  • 4 За да се довериш на лекар в БГ

    12 4 Отговор
    Трябва да имаш информация за качеството на работата му. А и народа реве от лоши и скъпи лечения.
  • 5 В много от случаите

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Е по добре да ползваш народен лечител. И то успешно. Врачки и баячки не лекуват.

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А.оу

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Горе четеш ли какво се случва или чувствата ти на засегнатО са по-важни?! Хората не идват да ви видят как сте! То и Македония и Турция има, там почиваш ли само?!!!!
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 5 Отговор
    През тия 34 години на див грабеж и геноцид, няма осъден някой от бялата мафия. Само плачат за пари и стигнаха дъното като завидяха на бедняците, че МРЗ била вдигната с малко и тия веднага ревнаха за увеличение на таксата при посещение, отделно реват всеки ден да се вдига и здравната вноска. Мафиотската държава отделно направи всички болници търговски дружества, при това, че има частни болници за богаташите. И с най-голямата наглост начисляват здравни вноски на безработни без доходи!

    Коментиран от #12

  • 9 ВКК

    11 21 Отговор
    Какво образование има госпожата, че е компетентна за всичко?! Ами да вземе да стане министър на здравеопазването и всичско да оправи!

    Коментиран от #10

  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 9 Отговор

    До коментар #9 от "ВКК":

    Няма значение какво образование имаш когато протестираш срещу мафията и си търсиш правата. Как един безработен без доходи да си плаща сам здравните вноски? Защо всички болници са търговски дружества?

    Коментиран от #16, #18

  • 11 ДрБр

    5 9 Отговор
    Аман от простакеси!
  • 12 Вярно е

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    И преди тия 34 години нямаше осъден доктор и даже не се поставяше под въпрос вината му.
  • 13 кръв трябва да се лее

    9 9 Отговор
    Тази и е платено да протестира, защото на някой от политическите проститутки(управляващи партии), искат да си назначат политически управител на Пирогов.

    Защо не отиде да протестира пред Министерски Съвет за това, че БОЛНИЦИТЕ са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА?
    Кат такива, Министерството ги е определила ЗА ТЪРГОВЦИ, а ХОРАТА ЗА СТОКА; в този случай е нормално търговеца да търси стока, която да му дава по-добри доходи.

    Докато тази овластена паплач не бъде изклана направо по места, България няма да се оправи.
    Гражданска война и клане на цялата атлантическа смрад.
  • 14 От оня свят

    4 10 Отговор
    Защо си е кръстила детето Даная... може би защото знае какви са данайците и тя е същата като тях – подмолни, предатели, провокатори, лицемери и т.н.
    Запитала ли се е дали детето и не е умряло именно заради името?

    Коментиран от #26

  • 15 Хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Не е смешно.
  • 16 Паисий е жив

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Огледай се, сега мафията с теб ли е? В стаята ти ли е? Има баячи, има билкари - който иска - там да ходи. А иначе - за да се изкажеш компетентно по някоя тема е хубаво да имаш някаква елементарна представа по темата!

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Нима

    3 0 Отговор
    не знаете, че смъртността на деца с тежки хематологични нарушения е висока? Нима това не е вярно по света? Нима е нормално дете да почине от хематом след лек удар в главата?
  • 18 ВКК

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Винаги има значение какво образование имаш, особено когато даваш акъл. Относно търговските дружества, отнесете въпроса си към д-р Илко Семерджиев, който и днес е някакъв фактор в управлението на здравеопазването

    Коментиран от #19

  • 19 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ВКК":

    Хубаво е, че не сме в една стая. Не съм на лекар все пак.
  • 20 Буквоядец

    6 1 Отговор
    Безспорно е лична саморазправа с този директор или тази жена е наша в чужди ръце
    Няма лекарска грешка. Това го обясни и проф. Габровски.
    Има бюрократично нарушение,което само по себе си не е във вреда на детето. Специализантите са дипломирани лекари . Или те са за простосмъртни, а тези които си контактуват с министри са специални,като онзи от Рибново.
    В 21 век да говориш,че онлайн не можеш да четеш документи и да гледаш снимки е незадоволително и несериозно.
    Фокусирането в една конкретна оставка, не дава отговор,защо тези проверки не установяват данни за лекарска грешка по смисъла на НК?
    Защо и този път ресорният министър мълчи,както при съветника- даскал . Мълчат и политиците и СГП.
    Цяла България разчита на Пирогов!
    И много хора сами отговорно, доверяват здравето си на лекарите в Пирогов,като общо събирателно понятие.
  • 21 Хмм

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Паисий е жив":

    Може пък врачките и баячките да ходят по хората! Именниците също! Затова каква компетентност ми трябва?! Или трябва да мълча и да чакам четене на снимки?! След като не ме виждате в стаята ви, значи ме няма! Съвет от мен да чухте?! Аз виждам, че тя има въпроси. И да, не виждам нищо смешно в случая. 100 процента КПД няма никъде+
  • 22 Хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Паисий е жив":

    Така. Главна Ви, едно "н" и удивителен знак. От мен :) Лека вечер :)
  • 23 Не са лекари, а убийци

    2 0 Отговор
    В нашите болници все повече наблягат на практиката "не сте за тук, идете другаде". Така убиха татко за три дни, при положение, че видяха, че вече не може да ходи от болки. Как разбраха какво му е и, че не е за там, без да му направят нито едно изследване, не знам. Татко умря в страшни мъки без диагноза, без опит дори за някакво лечение или поне облекчаване на болките. Дано им се върне!
  • 24 Повечето

    2 0 Отговор
    Ни болници са недостъпни за хора в колички. Не пожелавам на никого да му се налага да търси медицинска помощ в късните часове на празничен ден, когато няма кого да помолиш за помощ, няма и кого да попиташ евентуално за друг вход. Там ще си пукнеш на входа с парадното стълбище, докато някоя свръхзагрижена докторица се кара на този, който ти бута с триста зора по разбитите улици инвалидната количка "ама къде сте го помъкнали този човек", като че ли не е ясно, че се опитваш да го докараш в болницата.
  • 25 Народен лечител

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "В много от случаите":

    Ами, ползвай ме!:) Ако, мислиш че съм законен и можеш да ми търсиш отговорност много се лъжеш!:0
  • 26 Християнин

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "От оня свят":

    Едва ли дамата е чувала израза : Бой се от Данайците дори когато носят дарове! Иначе нямаше да си кръсти детето така! Ако, изобщо е кръщавано!
  • 27 Ии, и хихи, и михи

    0 0 Отговор
    А това с "Огледай се" беше... Без коментар от мен! :/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове