Last news in Fakti

26 Януари, 2024 20:55 1 007 15

Диана Ковачева: Няма политически контекст в избора ми за съдия в ЕСПЧ

  • съдия-
  • еспч

Минавам на по-високо ниво в работата си с жалбите на хората, които се оплакват от нарушени права, каза новоизбрания съдия

Диана Ковачева:  Няма политически контекст в избора ми за съдия в ЕСПЧ - 1

Минавам на по-високо ниво в работата си с жалбите на хората, които се оплакват от нарушени права.

Това каза пред БНР националният омбудсман проф. Диана Ковачева, преподавател по международно право, която беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека. По думите ѝ ЕСПЧ за много хора е като последно спасение в търсенето на справедливост.

Тя категорично отрече да има политически контекст на избора ѝ за съдия в ЕСПЧ и уточни, че никога не е била член на партия или депутат, а за министър на правосъдието е била избрана от позицията на експерт и директор на "Прозрачност без граници", а кандидатурата ѝ за омбудсман е била подкрепена от всички партии в парламента и от неправителствени организации.

"Опитът ми като омбудсман ще ми бъде много полезен, защото това е орган, който се занимава с всички въпроси, свързани с нарушения на основните права, а една не малка част от тях стигат до Съда в Страсбург", обясни тя и припомни, че през 2012 г. като министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов е въвела механизъм за обезщетяване на хората, които са пострадали от бавното правосъдие, което тя определи като бич и практически отказ от правосъдие.

Диана Ковачева подчерта, че винаги е отстоявала мнението, че министърът на правосъдието не може да попада в ресора на нито един силов вицепремиер.

Според нея това, че България често е осъждана от ЕСПЧ, е индикатор, че е необходимо по-задълбочено познаване на Европейската конвенция за защита на правата на човека и прилагането ѝ:

"Конвенцията трябва да бъде разглеждана в светлината на днешния ден, защото много от въпросите, които се разглеждат от Съда в Страсбург, не са съществували в началото на 50-те години, когато тя е била създавана. ЕСПЧ трябва да е много гъвкав и да реагира на проблемите на хората днес. Тук е важната роля и на всеки национален съдия, който работи в Страсбург, да помага на националната система, в контекста на едно съдебно сътрудничество, да прилага по-ефективно Конвенцията и практиката на ЕСПЧ".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    20 2 Отговор
    Горката тя...нека каже като омбусман какво постигна....то тука всичко съдия стана експерт.

    Коментиран от #13

  • 2 Лост

    16 1 Отговор
    Той Борисов я е избрал за министър заради честните и сини очи.

    Коментиран от #4

  • 3 Боруна Лом

    19 1 Отговор
    АМА НИКАКЪВ! ДОСЕГА НИЩО ПРАВЕЩА!А СЕГА ОЩЕ ПО НИЩО ПРАВЕЩА ЗА МНООООГО ПАРИ 💸💸💰!
  • 4 хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    Ta тя е почти черноока. Къде ги видя тези сини очи?!?

    Коментиран от #5

  • 5 Лост

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Лафа е такъв.
  • 6 Напред с парите и всичко

    11 0 Отговор
    е ОК !
  • 7 Калинка Клатибаджакова

    12 1 Отговор
    Тая е супер независима , от нея нищо не зависи, чудесно е че ще се разкара, да си я мислят третополовите
  • 8 Симчо

    9 1 Отговор
    Ти не си интересна, длъжността ти явно ще я заеме жената на Лорер. Най-после ще и намерят работа за 9 години.
  • 9 Мата Хари

    3 1 Отговор
    Удушвачката Красимира – роднина на „калинката” Румяна Желева!
    26.01.2024 | 19:19
    Красимира Трифонова /майката/ е роднина с ГЕРБаджийата РУМЯНА ЖЕЛЕВА НЕуспяла кандидатка за ЕС комисар ЗАЩО НЕ е избрана за ЕСкомисарка .Ами много просто ГЕРБаджийката Желева е омъжена за КРАСИМИР ЖЕЛЕВ шеф банкер на бургаския клон на ЦКБ банк ЦКБ банк е проРУСКА банка и върти яко руски ДЪРЖАВНИ капитали на МОСКВА. В активите на ЦКБ има 100% дялово участие в Национална Банка на РУСКА Автономна област ТАТАРСТАН и национална авиолинии на ТАТАРСТАН /Тат Еър/.За да имаш такива АКТИВИ в Руска Държани компани трябва само едно единствено условие да си ДРУГАРЧЕ с КГБ/ФСБ/ГРУ на Россия Заради тези факти германското разузнаване BND дава отрицателни доклади за ГЕРБаджийката Желева и описва че ТЯ и МЪЖА и Красимир са ‘ТРОЯНСКИ КОНЕ“ на Россия в ЕС и ЕК което Е НЕДОПОСТИМО и ОПАСНО за целостта и сигурността на ЕС и НАТО КРАСИМИРА дядо и ПАРТИЗАНИН АБПФК по тая линия е доверено лице на БКП/БСП заради дядото АБПФК
  • 10 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    4 0 Отговор
    Бойко Борисов раздава щедро синекурни, но добре платени длъжности. Нали той пак е на власт, благодарение на Парапетко, Кокорчо, Гнома, Пинокио и Шиши! Разпределянето на останалите тлъсти парчета от тортата тепърва предстои. А блюдолизците се надпреварват да спечелят благоволението на цар Тиква от Банкя и да му целуват ръка!
  • 11 Въййй..

    5 1 Отговор
    Нямали да изпратим в тая Европа една нормална жена ?! Само грозотий и прасета.Сега и тая със заешката уста.
  • 12 Кифла!

    2 0 Отговор
    Кифла!
  • 13 Какво да каже?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Какво да каже? - Зубрач!
  • 14 Мими

    1 0 Отговор
    Работата ти с хората и до сега е под нулата, защото за теб 99% не са хора,
  • 15 Нели

    0 0 Отговор
    Убедена съм,че някоя тайнствена сила я бута напред и нагоре.А може би е студентската и мечта за Брюксел?Да видим съдбата на студентите от курса в който са учили заедно?Те къде са днес?И те ли пътуват към Брюксел?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове