Last news in Fakti

28 Януари, 2024 14:48 1 260 22

Христо Хинков: Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо

  • христо хинков-
  • ротация-
  • правителство

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ

Христо Хинков: Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо! Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и обясни:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна".

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство".

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, защото очаквам един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения: "Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка".

Министър Хинков изказа мнение, че настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров е политическо назначение и коментира: "По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в "Пирогов". ... 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.".

Христо Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на "Пирогов":

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н. Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно. Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения. Най-вероятно има политически връзки. ... Видях какво мога да направя и видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в НС остава същият. Не мога да очаквам, че този състав ще приеме законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е основната причина".

В предаването "Неделя 150" министър Хинков съобщи, че забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с 1 месец и ще важи и през февруари.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвсем правилно

    9 11 Отговор
    Съвсем правилно Решение! Ти за нищо не ставаш!
  • 2 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Що бе? Остани за Народният съд.Вчера на протеста пред Козяк избрахме съдии.

    Коментиран от #5

  • 3 да де

    11 2 Отговор
    Хинков искал да излезе чист хаха тоя май е забравил приказката, че "никога не е късно да станеш за резил" , а в сглобката това е гарантирано.
  • 4 Доктор

    7 11 Отговор
    Изключително свестен и умен човек и компетентен министър.
  • 5 Солженицин

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Скрей се, като не разбираш не се обаждай. Приятелският Гулак те чака.
  • 6 Асен

    10 0 Отговор
    Обикновените хора умират като мухи по домовете си ,нямат осигуровки ,нямат пари за лечение и лекарства!! Богаташите пътуват из сега и ще живеят " вечно" ,не лъжат се те ще пукат от алчност и преяждане!!

    Коментиран от #10

  • 7 Корабът потъва

    8 3 Отговор
    ..............
  • 8 Про100кики

    7 0 Отговор
    Или си с нас или против нас. Щом си в глутницата ще виеш, ако не ще те разкъсат.
  • 9 Карлсон от покрива

    10 3 Отговор
    Да, има политически назначения! Много са! Но в случая с Хинков, както се разбра наскоро, и той не е станал министър като експерт, а от квотата на ДБ/ДСБ! И нещо иронично - каква е хавата около него се разбра чак когато му поискаха оставката!
  • 10 Не е така

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "Асен":

    Българинът никога не е живял толкова добре колкото сега. Статистиката показва. Аман от продиктувани внушения.
  • 11 Буквоядец

    8 4 Отговор
    Колкото по скоро подаде оставка, толкова по- добре. Той така и нищо не направи.
    С нищо положително няма да бъде запомнен.
    Единствено с това,че плашеха с името му и то бе използвано, а той мълчеше.
  • 12 Реалист1

    13 0 Отговор
    Разрухата в здравната система е огромна, но се говори само са правосъдната. Лобито на здравните мошеници са Лъчо Мозъка и Ангелов с присадената коса от ГЕРБ. При частните болници имаме законова измама, подобна на тази при хазарта на Божков, но вместо Менда са двамата по-горе.
  • 13 Анонимен

    7 5 Отговор
    Тоя некадърник никой не го иска,а той продължава да говори,че той не иска!
  • 14 Чочо

    6 2 Отговор
    Това не е ротация.
    А пълна подмяна.
    Уродска работа
  • 15 Мин Хинков!! На където и да се Обърнеш

    7 0 Отговор
    Все мафиоти, В НС В Комисии, в Правителство, Бялата Мафия е навсякъде! Бягай, Бягай!!
  • 16 УРА,,УРА

    7 1 Отговор
    Точно така! Махай се докато е време! Управлението на държавата от мафиотите на ГЕРБ и ДПС няма да доведат до нищо добро.
  • 17 хммм

    5 4 Отговор
    Да не мислиш, че някой ще приплаче за тебе?? Колко поразии направи в здравеопазването...?

    Коментиран от #20

  • 18 9689

    8 1 Отговор
    Не му стигна смелост да се пребори с мафията.
  • 19 хмм

    7 2 Отговор
    Надявам се следващият здравен министър да има план как да се справи с недостига на специалисти, защото иначе няма никакъв смисъл да се захваща.
  • 20 Нито

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "хммм":

    Нито една поразия не е направил. И ти нямаш представа, но така са ти казали.
  • 21 Вражалец

    3 0 Отговор
    Явно тези,от чиято квота е този все още министър,стоят и зад майката на починалото момиче.
  • 22 тйхт

    2 0 Отговор
    Този ми прилича на дяволчето Фют.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове