Last news in Fakti

30 Януари, 2024 21:06 2 130 35

Цените на горивата се увеличават

  • цени-
  • горива

През последната седмица най-масовият бензин А95 от 2,60 лева е станал 2,62 лв., а дизелът от 2,65 лв. се е увеличил до 2,67лв., показват данните на специализирания сайт Фуело

Цените на горивата се увеличават - 1
Снимка: shutterstock

Цените на горивата вървят нагоре. За седмица бензинът и дизелът са поскъпнали с две стотинки.

През последната седмица най-масовият бензин А95 от 2,60 лева е станал 2,62 лв., а дизелът от 2,65 лв. се е увеличил до 2,67лв., показват данните на специализирания сайт Фуело, съобщи БТВ.

Причината е повишението на цените на петрола на световните борси.

Според експерти у нас един от основните фактори, който влияе на цените на горивата в момента, са именно геополитическите отношения в Близкия изток и нападенията на хутите в Червено море.

Дони е шофьор с дългогодишен опит и следи цените на горивата постоянно.

„Единственото, което влияе на цените на горивата това са международните цени на суровия петрол. Както енергийната ефективност, така и биогоривата, така и новите изисквания относно търговията на емисии в транспорта, са все неща, които ще оскъпяват все повече цените на горивата“, посочи Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

„Всички доставки, особено на петрол от Саудитска Арабия, които много зависят от безопасността на преминаването през проливите, са причината, поради която виждаме тези сериозни повишения“, добави Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 12 Отговор
    Който няма пари за "Тунджа",да оди пеш.

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Кокорчо 🌈🌈🌈

    23 5 Отговор
    Хусите са виновни!
  • 3 Хохо Бохо

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Тези дето ти карат хляба и те ли пеш да го карат? Сещаш се колко си обратното на умен?
  • 4 Акула

    23 4 Отговор
    Постепено Всичко Поскъпва все Повече
  • 5 Кир4огюбрετ0 съм

    42 1 Отговор
    Искате ли още танкери с газ от Америка ?
    Не ви чувам , йеее

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Гориил

    19 1 Отговор
    Време е Вашингтон да осъзнае, че все по-малко и по-малко глобални контроли са под негов контрол. Състезателите смятат да се борят докрай.Много невероятни промени очакват европейците в глобалната икономика, финансите, търговията, спорта и културата.
  • 7 Хохо Бохо

    32 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кир4огюбрετ0 съм":

    Може и руски нефт през аденският пролиф за по-евтино и по-надеждно щото еврожожобите са омни, ама мнооооо. Сбогом Лук оил а? Добре дошла рецесия и инфлация
  • 8 Георги

    34 1 Отговор
    Като затворят Лукойл, хептем ще е я втасаме

    Коментиран от #10

  • 9 Хохо Бохо

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кир4огюбрετ0 съм":

    И не само Киретъпото, делянчо с обратният наклон беше особенно дее за отпадане на дерогациите за руски нефт. Да им благодарим на сите дружно и поименно
  • 10 Хохо Бохо

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Георги":

    Глупости, това е руска пропаганда, така казаха от козяк и добрите медии. Международното положение е виновно, не бяха те
  • 11 Кух жълтопаветник

    4 16 Отговор
    Чао Газпром, чао Лукойл, чао Русия.
  • 12 5 лева

    13 0 Отговор
    за овчият народ, минимум
  • 13 Град Земен

    6 0 Отговор
    Алооо... АМА аз съм извънземен... Добре.. Утре като се прибера в Земен ще се видим.
  • 14 УдоМача

    16 2 Отговор
    Петрола за нас през проливите ли минава бре да вие у пачаврениците тьпи... :( То бива неинтелигентен нарад ама толко бива...
  • 15 ШОП

    7 4 Отговор
    И 20 лева да стане-ще купувам, и 20ст. да стане-че крадем.....
  • 16 КУПУВАМ БЕНЗИН - 10 ЛЕВА ЛИТЪРА

    12 2 Отговор
    Назована е най-убедителната причина САЩ да не започват война с Иран



    Наскоро неизвестни дронове камикадзе атакуваха американска военна база на йорданска земя. След това администрацията на САЩ побърза да обвини Иран за инцидента без доказателства, обещавайки „суров отговор“. Но времето минава, а удар от Вашингтон все още няма и за това има обяснение.


    Мнозина очакват САЩ да започнат война с Иран заради случилото се. Най-ревностни в тази област са британските и израелските медии. Но има една основателна причина, поради която американците все още не са нанесли удари по иранска територия. Тази причина е Нефтът.

    Само началото на пряк военен конфликт ще доведе до недостиг на черно злато на международния пазар в размер на 7,6 милиона барела на ден. И това са само две държави: Иран – 3,3 милиона барела на ден и Ирак – 4,3 милиона барела на ден. Обемите на Иран и Ирак са почти 7,4% от цялото световно производство през 2023 г. и 4 пъти повече от увеличението на миналогодишния добив на черно злато от дълбините на планетата.

    Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) загубата на производство само от тези две страни може да доведе до огромен дефицит на петролния пазар и няма нищо, което да компенсира напълно това. Цената на тази въглеводородна суровина сорт Брент веднага ще достигне 100 долара за барел на фондовите борси, а цената на бензина в САЩ ще надхвърли 4 долара за галон (засега средната стойност е 3,1 долара).
  • 17 СОВНИК ТРАКА

    1 4 Отговор
    Влияние оказва ВИНАГИ цената на световните пазари бе УДО МАЧА...

    Коментиран от #22

  • 18 Само и един президент и неговото име е

    11 2 Отговор
    Путин е виновен за тоталното обедняване и разложение на Европейския съюз.
    Нашите управници Урсула и ко всички останали направиха всичко възможно да му помогнат.
    А ние европейските граждани Какво да направим при положение че рибата се разваля от главата.
    Явно трябва да мислим за да премахнем главата..... Естествен процес.
  • 19 ИРАН

    9 0 Отговор
    СИЛА
  • 20 Артилерист

    18 1 Отговор
    Само на горивата ли? Всичко се покачва. Държавата пари няма, но по заповед на американските колониални господари дава за войната им срещу Русия в Украйна чрез украинците...
  • 21 бегай бе

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Скривай са бе ват ник
  • 22 УдоМача

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "СОВНИК ТРАКА":

    Совник Трака - има държави, които гледат първо вътрешните си интереси, а чак, когато стане въпрос за износ правят сметките по световни цени.
  • 23 Новина

    5 0 Отговор
    за 2ст., който колкото струва за толкова създава :)
  • 24 дядо поп

    10 2 Отговор
    Само на горивата да са , с мед да ги нахраниш! Нищо не пишете за СМС – ите от "Виваком" за ново увеличение на всички договори с 4,7% , защото инфлацията била голяма. Миналата година пак между другото вдигнаха цените , но КЗП и управляващите спят , а в края на краищата пак обикновения човек обира негативите и плаща масрафите на всички. КЗП може да се задейства и да провери тези неща. След като не могат да спазват договорите с потребителите да помислят и за други договори (за зареждане с ваучери) но не с каракачански курс а с по бюджетни цени.
  • 25 СОВНИК ТРАКА

    3 0 Отговор
    Има в Северна Корея... а в Куба ко става..
  • 26 11111

    1 1 Отговор
    За мене няма значение... зареждам винаги за 20 лева

    Коментиран от #35

  • 27 добре де

    9 1 Отговор
    Ясно е защо се увеличават цените на горивата, има обективни и субективни причини за това. Мен ме интересува защо тихомълком се вдигнаха цените на цигарите, след като още преди много години Дянков достигна максималния акциз? Защо се вдигна цената на цигарите и защо се очаква ново? Кой идиот реши, че българите не трябва да ядат, да си купуват дрехи, да пушат, пият и ходят на ресторант? Кой реши, че българите трябва да работят от сутрин до вечер и нищо да не си позволяват освен сирене с палмово масло и салам без месо?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Маааалиииии

    3 3 Отговор
    2 стинки на седмица!!! Фалирахме, край! Отивам за въже.
  • 30 Гост

    6 0 Отговор
    И данъците са с 50% нагоре. Стоки и услуги също поскъпнаха с много. С такова правителство, така ще е.

    Коментиран от #33

  • 31 Горски

    2 0 Отговор
    Повишаването на цените се дължи заради забраната за внос на петролни продукти от 1 януари 2024 г. , а от 1 март да спре окончателно вносът на руски суров петрол за преработка в бургаската рафинерия " Нефтохим ". Липсата на възможност за износ на нефтопродукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това до принудително спиране на производството. Това от своя страна ще доведе рафинерията на повишен технологичен и логистичен риск и ще застраши доставките на горива на българския пазар. Не е и изключен конфликт между САЩ и Иран, след като дронове атакуваха военна база на САЩ в Йордания. Освен това руската рафинерия Роснефт беше пет пъти атакувана от украински дронове за една седмица. В следствие на това всичко по веригата поскъпва ток, вода, хранителни стоки, данъци, горива, билет и карти. Факт е че Виваком вдига месечният абонамент с 4.7% и това е само една малка стъпка.
  • 32 Цените на горивата

    0 0 Отговор
    Зависят само и единствено от бензиновото лоби. От него зависят и войните по света, които се изтъкват като причина за ръста на цените. Електрификацията също се подема от същото лоби. Но тогава и тока ще стане зависим напълно от него. За сега, това е все още частично. Предстоят войни за слънцето.
  • 33 Честит0 ни

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    ЕС НАТО. Вече няма КПСС БКП. Но звучи еднакво. Но пък има банани. На промоция даже. Е, война гледахме само на кино. Виетнам беше далече, виетнамците -сред нас. Друго си е сега. Имаме си от всичко. Но ЕС НАТО си е същото като КПСС БКП.
  • 34 ППДБ

    2 0 Отговор
    Ппитискаме Плътно към Дъното Б...ратството. Плащаме Пълния Данък на Безхаберието.
  • 35 дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "11111":

    А , ще придобие значение , когато заредиш за 20 лева и не можеш да се прибереш до в къщи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове