Last news in Fakti

31 Януари, 2024 10:51 1 087 21

Денков: Първата въздушна линейка пристига днес в България

  • николай денков-
  • хеликоптер-
  • въздушна линейка

„До края на 2026 г. у нас ще има 6 хеликоптера. За евроскептиците – те са закупени с европейски средства по оперативните програми и ПВУ“

Денков: Първата въздушна линейка пристига днес в България - 1

Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от производителя в Италия към България. Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

По думите му медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали в инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване, кръв, органи, лекарства, когато и където е необходимо.

„До края на 2026 г. у нас ще има 6 хеликоптера. За евроскептиците – те са закупени с европейски средства по оперативните програми и ПВУ“, поясни той.

Премиерът добави, че въздушните линейки са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. „Така определихме базите им, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два хеликоптера. По този начин гарантираме медицинска помощ за т.нар. златен час. Те ще дадат шанс на пациенти в животозастрашаващо спешно състояние. Разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от държавата. Никой няма да плаща за това“, категоричен е той.

Да не пропускаме истинските герои – летците, които ще управляват хеликоптерите, и лекарите, които ще спасяват пациентите. Искам да отбележа усилията на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър Христо Хинков, за това, че успяха навреме да постигнат тези резултати, така че в най-близко време хеликоптерите да започнат своята работа и да спасяват хората в България“, допълни още министър-председателят.

„Нека припомня – наложи се първо да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено от редовното правителство на Кирил Петков, но беше закрито от служебните правителства“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само да не

    10 4 Отговор
    и свърши горивото докато лети насам... Че ще е голям зян...
  • 2 Последния Софиянец

    17 7 Отговор
    Дано първият клиент да е Денков!
  • 3 Делю Хайдутин

    15 4 Отговор
    Ще лети само на хубаво време.А хората имат нужда точно в лошото време.На хубавото и сами ще идат до болницата.
  • 4 Чудесно

    15 2 Отговор
    Само дано няма отсяване на нуждаещите се по портфейла и чрез шуробаджанащина !
  • 5 Здрасти

    16 1 Отговор
    Някой да не си мисли, че ще използва въздушните линейки?! Ми не, не вярвам да ви се случи. Те са за тях си. Ако им се случи някъде из България нещо си, и няма лекари да си хванат хеликоптерчето и да отидат да им изпишат хапчета. Хахах ей много лековерни сте.
  • 6 Живите ще завиждат на мъртвите

    9 0 Отговор
    Сметката е за болният,пострадалият тъй ,че мислете имаш нямаш сметката е плаща тоя дето няма пари.
  • 7 ОСТАВКА

    7 2 Отговор
    Въздухар , сапуняк. На тиквата сапуня за .....
  • 8 Българин

    3 8 Отговор
    Както обикновено, всички путинофили започват да плюят срещу всичко хубаво, което се случва в Бъглария, ОСОБЕНО ако в това са замесени държавите от ЕС.

    Вече имаме и първите "изявили" се: щели да бъдат "за тях си", нямало да може да се ползват и т.н.

    А някои взеха вече да опяват и как трябвало да имаш "пари" за да те транспортират с такива.

    Традиционните тактики на мутрофанките да се опитват да очернят всичко, което ни движи НАПРЕД, защото те НЕ ИСКАТ България да се движи НАПРЕД.
  • 9 Гризел

    5 0 Отговор
    Приветствам това!Даже има далеч по-голяма полза за обществото,отколкото да се купуват "чертежи"на бойни самолети.А и въздушните линейки могат да спасят живот,докато изтребителите отнемат животи.

    Коментиран от #10

  • 10 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гризел":

    Изтребителите могат също да служат за спасяване на животи. Справка - украинските изтребители в Украйна.
  • 11 морски

    5 2 Отговор
    Други го поръчаха а други се хвалят във България е така некадърните се чукат във гърдите!!!!!!!!
  • 12 Дали ще може да събере и

    6 0 Отговор
    Парламент и Правителство и да ги закара до психиатрията?
  • 13 законна кражба от народа

    10 0 Отговор
    Нямаме линейки.В приемната на бърза помощ стените се лющят от мухъл,леглата и столовите потрошени,кенефите не стана нито за клякане нито за сядане....Те тръгнали площадки с хеликоптери да вземат за политическата номенклатура и обслужващите ги подмазвачи.Много обичат да се преструват на европейци цървулите му и с цървули.

    Коментиран от #14

  • 14 Заинтересован

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "законна кражба от народа":

    За кой град и коя болница говориш, да пратим една проверка?

    Коментиран от #15

  • 15 провери ги

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Заинтересован":

    окръжна болница Иван Селемински-бърза помощт
  • 16 обява

    4 0 Отговор
    Сега е време да обявите ценоразписа на летателен час на любителите на планинските чукари.Това може и да ги вразуми.Навсякъде има такава помощ,но при съвсем ясни правила и контрол.

    Коментиран от #18

  • 17 азз

    3 0 Отговор
    и най.добре ще е да кацне наблизо до тебе плъхчо....и да те отведе на място тихо и спокойно....
  • 18 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "обява":

    Това го зане всеки, който от малко малко е ходили по планините, при това, не само у нас: без добра застраховка - НЕ.

    Гледам тук пак са се разписали многознайковци, че тези хеликоптери нямало да са за всеки и ще си плащат - ми, да нещата СТРУВАТ ПАРИ. Един хеликоптер час струва 800-1000 лева.

    Или имате застраховки и платени осигуровки (за стандартните медицински случаи и инциденти, не за планинско спасяване) или ще плащате.
  • 19 И с огромно закъснени3

    5 0 Отговор
    Вижте само Унгария, откога има мед.линейки и после се бийте в гърдите
  • 20 Запознат

    3 0 Отговор
    Не ни пълнете главите с тези въздушни линейки,когато дойдат всичките тогава се хвалете,да не стане един от хеликоптерите да кацне на Пеевски и Боко в джобовете. Моля ФАКТИ да разкаже за новата ТЕСЛА на управляващите с плащането на допълнителни пари към данъците за заради. Който не е изолирал сградата си ще плаща двойно по скъп данък. Новата порция грабеж.
  • 21 ЧЕФО

    0 0 Отговор
    ХИЛИКОПТЕРИТЕ НА МЪДРЕЦА ОТ БАНКЯ ДОБРЕ ЧЕ РАДЕВ ГИ ОПРАВИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове