Last news in Fakti

31 Януари, 2024 11:04 1 307 33

Според данни на КНСБ: 2588 лв. на месец e издръжката на едно тричленно семейство

  • кнсб-
  • данни-
  • издръжка-
  • тричленно семейство

1438 лева е необходимият "чист" месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам

Според данни на КНСБ: 2588 лв. на месец e издръжката на едно тричленно семейство  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

1438 лева е необходимият "чист" месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете са нужни 2588 лева на месец. Това показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2023-а година, цитирани от БНР.

За една година сумите нарастват с 87 лева за един човек и със 156 лева за семейство. Над 1,6 милиона души получават възнаграждение под заплатата за издръжка, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

"Малко под 2/3 - точното число е 64.3% - от всички работещи осигурени лица, по-точно работещи на трудово-служебно правоотношение, всъщност получават средства, които не достигат заплатата за издръжка".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прави са , но по добре

    3 1 Отговор
    по-малко приказки . миналата година се навираха навсякъде и пречеха на другите неща ставащи в света . във видин или силистра не е възможно да дават за хляб и учебник 3 бона . защото и без психолог е видно къде кой колко взема . в енергетиката се оядоха а кнсб си трайка . фалираха държавата .
  • 2 Абдул от Кабул

    15 2 Отговор
    Само дето тези 1 438 лв., или сумата за един човек, е редно да се умножават най-малко по 2.5, за да стигнете до реалната сума, необходима за издръжка на едно семейство от трима души.
    Това, че една крушка свети за трима души, вместо за един, не е основание разходите да са 2 пъти по-ниски, както ни ги представяте, отколкото са реално.
  • 3 Повечето българи живеем с по 600-700лв.

    18 4 Отговор
    На месец. А Сглобката ни граби и още иска.
  • 4 пълни глупости

    14 1 Отговор
    първо уточнявайте за бруто или нето говорите...после 1400 лева нето на месец били достатъчни... алооууу вие да нямате мозъчни увреждания...Като платиш сметките за ток, отопление, вода, телефони, лекарства, транспорт, дали ще ти останат 600 лева да ядеш 30 дена, при тия цени в магазините поне една седмица от месеца ще ти се наложи да не ядеш нищо с тия 1400 лева издръжка на месец!?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Абдул от Кабул

    9 1 Отговор
    Не му се сърдете. Пацо Димитров от тази организацийка е човек на ГЕРБ и на сглобката. И като такъв представя нещата изкривено и нереалистично. Сумите са много по-големи.
  • 6 а ще става и още по-скъпо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    ето моя мобилен оператор ми вдига с 5% едностранно всички такси за всичку услуги..., сметките за ток през декември пък бяха унищожителни...
  • 7 Акулата

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    Чети бре Чукча,хората написали 1438,,чист"доход.

    Коментиран от #8

  • 8 и това променя ли лъжите в статийката!?

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Акулата":

    откакто вързаха учителсите заплати и тия в университетите със 170% от средната заплата за странат, много взеха да понижават стойността на средната заплата....
  • 9 Гост

    11 5 Отговор
    Цинична безочливост! Двама работещи с едно дете с общ чист доход от 8-9-10 хил. според месеца, се справяме на ръба на нормалния скромен живот в София без никакви глезотии. Аз лично даже нова дреха не съм си купувал не помня от колко години, караме невисок клас таралясници на по 15 години и пр.
    Как се справят хората с по две заплати по 1000 и малко чисто и две деца, дори не мога да си представя...

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 10 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    Вчера по ТВ Виваком ме светна ,че ми минава в гръб с около 5 %. А имам НЕТ, Стационарен телефон, ТВ.
  • 11 Тези са смешни в кой магазин пазаруват?

    12 1 Отговор
    С тези пари може да успееш ако хапваш салам кучешка радост и сирене от палма! Поредната куха пропаганда!
  • 12 Може,може,

    6 1 Отговор
    само че,хранене по един път на денЗа дрехи-забрави;театри и др.културни мероприятия -също,за почивка-абсурд! Иначе може и да стигнат,ако не си плащаме данъците!
  • 13 до антимафията

    6 0 Отговор
    Оператора ИЕТЕЛ защо вдига цените от февруари на хората сключили договор с него преди това ?Това е нарушение!За какво тогава подписваме договори с тях като те могат да не си ги спазват безнаказано?Няма ли държавата да се намеси най-накрая срещу такива нелоялни изнудващи практики?
  • 14 вие с жена ти какво работите

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    само не казвай, че сте АйТи експерти ...хахах

    Коментиран от #15, #24

  • 15 депутати са

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "вие с жена ти какво работите":

    или общински съветници или от мафията с бели престилки...
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    И какво направи КаНиСъйБе, че поне половината български семейства да живеят СЪС , а не ПОД тизи мимимум❓❓❓🥸🥸🥸

    Коментиран от #17

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    да живеят СЪС , а не ПОД
    ТОЗИ МИНИМУМ
    ❓❓❓🥸🥸🥸
    /изв./
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ебре

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    С 5к нетни семейни изплатихме селска къща, правим и ремонт, плащаме ипотека на апартамент, караме нова японска кола за 50к, плащаме си сметките, оправяме се с издръжката на детето, плащаме си за спорт, ходим на 2 екскурзии и на СПА през месец, ядем нормална храна, ползваме айфони и заделяме къси пари за акции и фонд за извънредни ситуации. Вярно, че живота поскъпна, но с 10 хиляди ще караме Порше джип и ще правим постоянен басейн на селската къща.
  • 20 Сър

    3 1 Отговор
    Айде обяснете ми тогава защо 6000 лв не ни стигат.. Стъкмистиката ви е един път.. Само памперси среден клас и храната за месец е 1500 с тия цени. После идва ток, отопление, дрехи, транспорт, евентуална почивка в евтин хотел лятото, лекарства, прегледи...

    Коментиран от #23

  • 21 Рамбо последна кръв

    7 0 Отговор
    Значи, Аз съм сам с 1000 лева заплата, а трябва да взимам 1438 лева за минимално оцеляване. Пита се , защо минимална заплата не е толкова и частниците никой не ги притиска за заплати. В една Франция, ще те скъсат синдикатите от глоби, ако работиш събота и неделя, а ние го правим. Като в ония виц , на българина му трябва 1500 лева да оцеля, а той взима 1000 , от къде всима останалите 500 лева, не е наша работа.
  • 22 Факт

    2 1 Отговор
    Тия са големи смешници
  • 23 ок, ето сметка

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сър":

    Ипотека - 1100 (с такса вход, данък усреднен), Кола - 700 (лизинг, каско, гражданска, масло, всичко), Режийни и телефони, интернет,всичко - 400, Къща сметки - 800 (това е заради ремонт), Храна и лекарства - 1000 (това е със зеленчуци, пюрета, мляко интегрирано преди, а сега с храна за ) , памперси и прегледи за детето БЯХА преди 90 лв. за 300 броя памперс и прегледите безплатни от допълнителното здравно семейно, спорта е с мултиспорт без пари. Сега даваме и 100 за мултиспорт кидс и екипировка за спорт. Това са ти 4100, а имаме едни 300-400 за дрехи поради растящо дете постоянно. Пак сме на 4500 за месеца с всичко и 500 остават. АКО не бяхме със селска къща остават 1300.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Факти

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "вие с жена ти какво работите":

    Чистиме жълтопаветнигерберасти
  • 25 не виждам къде са ти 20 000 лева за слън

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "ок, ето сметка":

    за слъчеви батерии...щото от 2026г 4500лева само ще ти е сметката за ток....очаква се и данък въглеродни емисии иза къщите и домовете...
  • 26 Пенчо

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "ок, ето сметка":

    Това в кой град е. Че в София давам + 1000 за детска градина като не се класираш.
  • 27 картел

    4 0 Отговор
    Оператора ИЕТЕЛ защо вдига цените от февруари на хората сключили договор с него преди това ?Това е нарушение!За какво тогава подписваме договори с тях като те могат да не си ги спазват безнаказано?Няма ли държавата да се намеси най-накрая срещу такива нелоялни изнудващи практики?
  • 28 фактите

    6 0 Отговор
    Ами скъп е живота, а Достъпно за всеки е измислено ото онова нещастон министърче да отчита дейност. Обяви в джобса с висше - 1700 бруто, демек 1400 чисто - София. Всичко е сбръкано в България. Хубавите длъжности са само за роднини, любовници и връзкари /което си е същото/.
  • 29 баба яга

    3 0 Отговор
    Па минималната заплата 933 лъва. Ай да смятаме. Някой иска ли?
  • 30 2 1/2 мен

    1 2 Отговор
    Какво е това тричленно семейство? Двама геюви плюс едно с неопределен пол ли?
  • 31 Щрак

    5 0 Отговор
    тия си мислят , че още живеем в соца и могат да ни заблуждават , хората вече пътуват по света и имат база за сравнение .Заплатата трябва да е миниум 4000 на човек , че да оправдае цените , направи ми впеатление ,че цените на храните в бг са по високи от великобритания и то знаително "лично проверено" там най-скъпото нещо са цигарите 14 паунда за кутия.
  • 32 Горски

    0 0 Отговор
    От 1 януари минималната заплата е 933 лв, която толкова много лансират. Но това е брутна заплата и като спрат пенсионни и здравни осигуровки става 724 лв. Излиза че човек разполага на ден с 24.10 лв за 30 дни в месеца, на час му се заплаща по 4.52 ст. Особено това често се среща в държавните предприятия в детски градини и училища лелки, чистачки, пощальони, озеленяване, които извършват нискоквалифициран труд. Още по - лошо е ако няма живи родители и трябва сам да се оправя. Ако трябва и квартира да плаща не ми се мисли най-евтината 200 лв още 130 за ток телефон, храна около 200 и какво се оказва, че той е на минус и трябва да работи и нещо допълнително, за да свърже двата края. А да не говорим ако трябва да издържа семейство или автомобил.
  • 33 Горски

    1 0 Отговор
    От 1 януари минималната заплата е 933 лв, която толкова много лансират. Но това е брутна заплата и като спрат пенсионни и здравни осигуровки става 724 лв. Излиза че човек разполага на ден с 24.10 лв за 30 дни в месеца, на час му се заплаща по 4.52 ст. Особено това често се среща в държавните предприятия в детски градини и училища лелки, чистачки, пощальони, озеленяване, които извършват нискоквалифициран труд. Още по - лошо е ако няма живи родители и трябва сам да се оправя. Ако трябва и квартира да плаща не ми се мисли най-евтината 200 лв още 130 за ток телефон, храна около 200 и какво се оказва, че той е на минус и трябва да работи и нещо допълнително, за да свърже двата края. А да не говорим ако трябва да издържа семейство или да поддържа автомобил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол