Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2024 07:39 1 056 27

Милен Керемедчиев: Ролята на ЕС вече е по-важна за оцеляването на Украйна

  • милен керемедчиев-
  • украйна

Тя ще помогне за икономиката на страната, заяви бившият зам.-министър на външните работи

Милен Керемедчиев: Ролята на ЕС вече е по-важна за оцеляването на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Ролята на Европейският съюз рязко се повиши и стана много по-важна за оцеляването на Украйна.

Това заяви пред "Фокус" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи по повод отпуснатите 50 млрд. евро от ЕС, сделка, която бе постигната.

По думите му тази помощ, която се отпуска от Европейският съюз за Украйна ще подпомогне икономиката на страната: "Държавните служители ще получат своите заплати, страната ще продължи да функционира като самостоятелна държава. А и отделно разбира се, 40% от тези разходи ще отидат и за отблъскване на евентуални руски атаки. Това в момента е ключово", отбеляза Керемедчиев.

Според бившия зам.-министър на външните работи в налице умора в страните-членки на Европейския съюз от тази постоянна подкрепа, която се оказва на Украйна: "Виждате протестите, които все повече нарастват в Европа, относно вноса на украинска селскостопанска продукция, стават все по-мащабни. Тоест, има в момента едно изтъркване на каузата - подпомагане на Украйна. И това решение на Европейския съюз, то е единодушно, най-вече е преборена съпротивата на Унгария. Това показва, че Европа наистина влиза в ролята си на основен помощник на Украйна, нещо, което според мен в следващите години ще е много важно", отбеляза Керемедчиев.

Той добави, че в Съединените щати предстоят избори и вероятността Тръмп да ги спечели е много голяма: "Това означава цялостна промяна на политиката на Съединените щати. Натиск върху Европа да се ангажира много по-силно и много по-активно върху европейските проблеми и дела. Така че според мен, това решение (бел. ред. 50 млрд. евро помощ на Украйна) беше много навременно и важно да покаже, че Европа всъщност, ще остане на ролята си, която се очаква от нея".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    21 1 Отговор
    остане ли на аврупата , пиши я окраината - битти !
  • 2 Да, бе

    35 3 Отговор
    Щатите забъркаха кашата, а Европа ще плаща сметката... Колко хитро, но не от страна на Европа. Финала е ясен, но няма да има план Маршал, а план Путин...
  • 3 Факти

    26 4 Отговор
    Окраина е Русия !
  • 4 Анджо

    3 20 Отговор
    Браво да живее украйна .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    САЩ оставиха ЕС сам да се оправя с Русия.Както винаги.С такъв съюзник не ти трябват врагове.
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    19 1 Отговор
    ТЪРСЯ РАБОТА КАТО РЕКЛАМЕН АГЕНТ НА КИЕВСКАТА ХУНТА И ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНЦЛАГЕР. 🙈🙈🙈

    Коментиран от #24

  • 8 Гошо

    13 2 Отговор
    "Ролята на ЕС вече е по-важна за оцеляването на Украйна" и на България бе Милене ,какво скромничиш Даже за в бъдеще Украйна може да се каже че само на нас ще разчита
  • 9 другата гледна точка

    18 1 Отговор
    Полските фермери възнамеряват да затворят границата с Украйна за един месец, за да спрат напълно вноса на селскостопански и други продукти от Украйна.

    Стачката ще започне сутринта на 9 февруари и ще продължи до 10 март, като през това време полските фермери обещават да блокират всички гранични пунктове на украинската граница, както и да блокират магистрали в определени провинции.

    „Търпението ни свърши. Позицията на Брюксел е неприемлива за цялата ни земеделска общност.

    Пасивността на полските власти и декларацията за сътрудничество с Европейската комисия и изявленията за спазване на всички решения на Европейската комисия относно вноса на селскостопански продукти и хранителни продукти от Украйна не ни оставят друг избор освен да обявим обща стачка“, Съюзът на полските фермери се казва в изявление.
  • 10 Салорейха капут

    13 1 Отговор
    Загубите на украинските въоръжени сили през януари 2024 г. надхвърлиха 23 хиляди убити и ранени души, както и над 3 хиляди оръжия, включително чуждестранни.

    Това съобщи ръководителят на ведомството Сергей Шойгу на конферентен разговор с руското министерство на отбраната на 2 февруари.

    Министърът отбеляза, че руската армия запазва стратегическата инициатива и продължава методично да намалява бойния потенциал на противника.

    През януари руските въоръжени сили са нанесли 127 удара с високоточно оръжие по военна инфраструктура и обекти на военно-промишления комплекс на Украйна, каза Шойгу.

    Поразени са предприятия за производство на оръжия, арсенали, военни летища, складове за гориво и пунктове за дислокация на подразделения на въоръжените сили на Украйна и чуждестранни наемници.

    През първия месец на 2024 г. в района на СВО бяха освободени селищата Веселое, Крахмальное и Табаевка.
  • 11 Фон дер Миндер

    21 1 Отговор
    Управляващите клептократи /самопровъзгласили се за "елити"/ искрено мразят народите си . Това не е тайна за никого и всички виждат как се третира "простолюдието " . Интересно е какво ще се случи когато "простолюдието " намрази т.нар. елити.. . Надявам се никога да не научим ,но на там отиват нещата в " райската градина "

    Коментиран от #14

  • 12 Хохо Бохо

    16 1 Отговор
    Да повторим, за хиляден път, за неразбралите, САЩ забърка квот забърка в 404, кешира квот можа и остави третополовите от ЕС да платят сметката, като междувременно ги изклати с газа, като им гръмна 2 тръби и забрани развитие на нова инфраструктура за втечнен газ.
    Иначе пък ролята са била повишила. Ми мбого хубаво па са и фалите
  • 13 Гордостта на Тарра

    12 1 Отговор
    Писна ми от всякакви новини или по скоро псевдо .. всеки нормален човек разбра на Русия номера.. ЕС наливайте колкото може повече в Украйна ни ще си действаме бавно.. колко оръжия и милиарди се наляха в Украйна.. някой замисля ли колко време ще издържи ЕС .. и по скоро до кога .. ЕС няма евтината златна стока от Русия вече виждаме промишленоста е Германия какво става .. във Франция също там решават масово на АЕЦ .. Русия си търгува с Китай Индия Пакистан.. Че с тия темпове войната може и да е до 2030 2040 .. Къде са тръгнали срещу Русия се едно да гасиш огън с бензин..

    Коментиран от #15

  • 14 Хохо Бохо

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Фон дер Миндер":

    Споко, нашите елити са само от престъпници, та не го мисли, редно е" цветът на нацията" отново да го поеме......без съд и присъда

    Коментиран от #18

  • 15 Гордостта на Тарра

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гордостта на Тарра":

    Само незнам ако действаха като сащ в Югославия със стелтовете бомби масово над цяла Югославия.. дали Украйна ще издържи срещу масирана атака от въздуха с самолети едни 200 бройки над Киев .. до сега не съм чул да пращат бомбери над градове и тях да изравняват населението места .. и това го има в войната така де печели по лесно ..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фон дер Миндер

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    Така е, прав си. Напълно съм съгласен, че нашите елити са си обикновени престъпници. Но не забравяй, че нашите тикви следват зададен модел /от други още по-арогантни престъпни елити, които имат доста по-богат опит /. Тоест, не ние сме открили топлата вода. Разбира се, това не ги оневинява. Даже напротив, прави ги съучастници
  • 19 Бай Дън

    5 2 Отговор
    На фона на кризата в Европа трябваше тези пари да си останат в съюза, а Украйна трябва да бъде подпомагана след военно. В момента там се наливат пари които никой не следи къде отиват потъват в разни офшорки след два месеца пак ще ревнат че нямат. От началото ма конфликта се наляха стотици милиарди и няма следа от тях. На скоро на форума в Давос Щвейцария отпусна значителна сума и тя потъна в нечии джоб. Украинците почнаха да се осъзнават че тази воина не е тяхна а защитават нечии интереси затова се породи и конфликта между Зеленски и Залужни.
  • 20 Ццц

    5 1 Отговор
    Това знаехме, че ще стане още когато англосаксонците започваха войната.
  • 21 456

    6 1 Отговор
    Този пълни глупости говори. А и с математиката е малко скара. ЕС отпуска 5 милиарда / 33 милиарда като заем и 17 милиарда подарък/за 4 години т.е. по 12,5 милиарда НА ГОДИНА. На Осрайна не й достигат 46 милиарда само за тази година. Минусът 33,5 милиарда. Така, че няма как да се запълни дупката в бюджета на Осрайна и ЕС не й е спасение.
  • 22 Българин

    4 2 Отговор
    Вярно е, че трябва да се помогне на Украйна, защото са жертва, но защо народите от ЕС трябва да страдат, защото две държави, които нито са в ЕС, нито в НАТО, се бият помежду си.
  • 23 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Много са примитивни разсъжденията ти. Украйна няма да оцелее а ЕС ще я последва защото се оказа,че НАТО и ЕС са двете страни на една и съща стара обезценена монета,чието бъдеще е да излезе от обръщение.
  • 24 Павел пенев

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОНЮЗ":

    Браво. Чудесно казано. Ще ти издигнем кандидатурата на предстоящите Евро избори.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Долу мизерниците от Брюксел

    1 0 Отговор
    Европа свърши или по- скоро САЩ я довърши Керемидоов! Това подразбрах от което си написал! Отвратително неприятен човек си! Върви по дяволите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове