8 Януари, 2014 08:24 1 570 1

Пускат автобуси на ток в градския транспорт

  • автобус-
  • бус-
  • лекарство-
  • грип-
  • бареков

Преглед на печата

Пускат автобуси на ток в градския транспорт, съобщава в. „Новинар“

Част от градския транспорт в някои градове у нас да стане електрически, предвиждат от индустриален клъстер „Електромобили". Планира се още камиони на ток да возят куриерски пратки. „Сключихме договор за търговско представителство с холандска фирма за камиони и автобуси”, съобщи председателят на клъстера Илия Левков. Идеята е чужденците да доставят необходимите за страната ни ековозила. Планира се рейсовете да бъдат пуснати по линии на градския транспорт. Камионите пък могат да се използват в междуградския транспорт за по-големи товари. Експерти обясниха, че колите на ток са изключително ефективни и за извозване на отпадъци от малки улички и градинки в градовете. Боклукчийските камиончета на ток не замърсяват въздуха и са по-безшумни. Друг проект е пускането на електробуси в големите градове, които да разхождат туристите из забележителностите.

Свършват противогрипните препарати, алармира в. „Монитор“

Противогрипните препарати в страната свършват, тъй като количествата тази година са ограничени. Затова районните здравни инспекции ги пестят за детските и белодробните отделения в болниците и за хората, които са с тежки хронични заболявания. „Стараем се да снабдяваме още вътрешните отделения и всички рискови пациенти в лечебните заведения, за които има показатели, че се нуждаят от някой от двата противогрипни препарата“, уточни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Единият от препаратите е под формата на хапчета, а другият е на прах и се прилага с инхалатор. С тях инфекцията преминава ден-два по-бързо, намаляват и рискът от възникване на усложнения като пневмонии. Миналата зима районните здравни инспекции снабдяваха с препаратите не само болниците, но и джипитата, които ги даваха безплатно на особено тежките случаи.

Бареков отказа на реформаторите, информира в . „Стандарт“

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков няма да седне на една маса с Реформаторския блок. "Нямаме работа със стари, компрометирани в управлението партии", отсече той. По думите му в "България без цензура" се вливат бивши поддръжници на партиите от РБ, който са били разочаровани от ръководството и апарата на десните централи. "Не можем да се коалираме с патерици на ГЕРБ", каза Бареков. По-рано през деня стана ясно, че реформаторите канят за обединение всички партии, които искат оставка на правителството. Депеши ще заминат към формациите през следващата седмица. Според критериите с такава трябва да се окажат ГЕРБ и "България без цензура". От партията на Борисов не отхвърлиха офертата. "Естествените партньори на ГЕРБ са партиите членове на ЕНП, но тази покана не бива да е през медиите“, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.

Столетник и синът му в село Лозен умрели от студ през 3 дни, пише в. „24 часа“

Заради липсата на отопление 101-годишен столетник и 78-годишният му син починаха след измръзване във фамилната им къща в село Лозен, община Любимец. Труповете на Жеко и Костадин Паскови били намерени в дневната на първия етаж на жилището. "По категорични данни от аутопсията не може да става дума за насилствена смърт. Освен това двамата са издъхнали по различно време, с разлика от 1 до 3 денонощия", съобщиха официално от ОД на МВР - Хасково. Експертизата установила, че става дума за тежка форма на хипотермия, която в 70 на сто от случаите е с летален изход. Сигналът бил подаден до местния кмет след като няколко дни комшиите не видели фамилията в преклонна възраст да излиза навън. Въпреки че на пенсионерите доставяли достатъчно безплатни дърва и въглища, явно по някаква причина двамата не са могли да запалят печката и са замръзнали.

НОИ отчете почти пълно изсветляване на пазара на труда, констатира в. „Сега“

Неочаквани положителни тенденции на пазара на труда отчита НОИ през третото тримесечие на 2013 г., показват данните за макроикономическите показатели на социалното осигуряване. Според тях средният брой на осигурените се е увеличил с почти 310 000 души и стига до 2.934 млн. души от 2.643 млн. лв. тримесечие по-рано. Увеличените до почти 3 млн. осигурени гонят показателите отпреди кризата. Обяснение за рекордния ръст на хората, които внасят в НОИ, трудно може да се намери в сезонната заетост, тъй като според данните на националната статистика заетите са се увеличили само с около 70 000 души. Единственото логично обяснение е в евентуално изсветляване на пазара на труда, след като броят на осигурените почти се доближава до заетите, отчетени от статистиката. По време на кризата имаше периоди, в които разминаването беше с повече от 300 000 души.

В Стара Загора арестуваха холандец за педофилия, разкрива в. „Преса“

46-годишен холандски гражданин е задържан в Стара Загора за блудство с малолетни. Срещу него е повдигнато обвинение, за което се предвижда затвор от 2 до 6 години, съобщиха от Районна прокуратура. Ханс А.В. бил спипан в хотелска стая заедно с две момченца на възраст под 14 години. Малчуганите били без документи за самоличност, имало данни, че са от дом за деца, лишени от родителски грижи. От чужденецa е иззет лаптоп, на който имало качена над 1 терабайт информация, която предстои да бъде разгледана. Задържането е станало през нощта на 3 срещу 4 януари, след сигнал на гражданин за странното поведение на мъжа с малолетните му придружители. Има данни, че холандецът и друг път е посещавал страната ни. Тепърва ще се изяснява целта на посещенията му, както и дали не е свързан с широка мрежа за набавяне на снимки за порнографски и педофилски сайтове.

Пенсионер намери портфейл със 127 лева и го върна на собственика, изтъква в. „Труд“

Пенсионерът от град Велики Преслав Димитър Дончев (77 г.) намери портфейл с 127 лв. на улицата плюс квитанции от платени ток и вода и по тях загубената вещ била върната на собственика Петър Начев (83 г.), който тъкмо бил изтеглил инвалидните си добавки за транспорт от банка. Щом зърнал старичкия портфейл, бай Димитър усетил, че ще е на някой пенсионер на неговия хал. Освен квитанциите, вътре имало и изрезка от вестник със снимката на притежателя. Като видял и квитанциите се досетил, че дъщерята на Петър работи в банката и отишъл право при нея. Тя позвънила на баща си и чак тогава той забелязал, че портфейлът му липсва. Откривателят е бивш комбайнер с два инсулта, но имал препоръка да върви пеш и е доволен, че покрай здравословното ходене е направил добро. Със същия здравословен статус и процент инвалидност бил и късметлията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Какво еко возило е това? Ми нали тока съдържащ се в акумулаторите необходим за неговото движение също трябва да бъде произведен а електроцентралите са хиляди пъти по вредни за природата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове