Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 17:00 2 491 27

МС: Има фалшиви новини и дезинформация за първия медицински хеликоптер

  • медицински хеликоптер

Договорът за производство на 6 медицински хеликоптера, подписан на 27.03.2023 г. между Министерството на здравеопазването и доставчика, позволява бройката от шест хеликоптера да бъде допълнена с още 2 машини, ако бъдат осигурени средства от държавния бюджет

МС: Има фалшиви новини и дезинформация за първия медицински хеликоптер - 1

Според Министерски съвет първият хеликоптер за спешна медицинска помощ в България се е превърнал в обект на дезинформация. Припомняме, че той кацна в България на 1 февруари.

Според МС успехът на правителството, след серия от саботажи и забавяне на този проект, веднага се превърнал в обект на дезинформация от страна на политици и чиновници, с цел да се подменят фактите и да се заблуди обществото за функциите на въздушната линейка.

МС определи като фалшива новината: "Медицинският хеликоптер не е пригоден за целта, за която е закупен. Няма лебедка, не може да спасява пострадали в планината"

И подчерта фактите:

Спешната медицинска помощ не е спасяване на пострадали в планината - Планинското спасяване е към Червения кръст, а не към Спешната помощ. Въпреки това хеликоптерът може да транспортира пострадали при инциденти в планината, ако метеорологичните условия позволяват и ако има подходящо място за кацане.

Договорът за производство на 6 медицински хеликоптера, подписан на 27.03.2023 г. между Министерството на здравеопазването и доставчика, позволява бройката от шест хеликоптера да бъде допълнена с още 2 машини, ако бъдат осигурени средства от държавния бюджет.

Съгласно договора с лебедка ще бъдат оборудвани 2, 3, 7 и 8 хеликоптер - Лебедката се ползва за операции, които са различни от спешната медицинска помощ по въздух (HEMS) и подлежат на сертифициране по отделна процедура. От 25.05.2024 г. влизат в сила промени в европейския Регламент 965/2012 г., които ще позволят хеликоптерите да извършват операции с лебедка, след като операторът получи одобрение от компетентните власти.
МС определи като фалшива новината: "Хеликоптерът няма разрешение да лети нощно време, тоест, ако се наложи намесата на хеликоптера в тъмната част от денонощието, той е неизползваем".

Хеликоптер АW 109S Trekker е оборудван с най-съвременни технологии, които позволяват изпълнение на нощни полети. За да започне тази дейност, има изискване операторът и пилотите да придобият последователно необходимия опит и летателни часове.
МС определи като фалшивата новина: Има само две болници, където хеликоптерът може да кацне. И двете са в София.

Факти: Вече има 5 регистрирани болнични вертолетни летища, от които 3 са в София, едно във Варна и едно в Панагюрище. В процес на сертифициране са болничните летища в Русе, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Сливен, Стара Загора и Габрово.

Максималната далечина на полета на първия медицински хеликоптер е 595 км. Максималната продължителност на полета е 3 часа и 6 минути.

Първите 6 пилота преминаха обучение и получиха свидетелства за летателна правоспособност (бревети). На 19.02.2024 г. втора група от 6 пилота започва подготовка за типа A 109 Trekker в учебния център на Леонардо в Сесто Календе, Италия.

Съгласно европейското законодателство възрастовата граница в търговската авиация, до която могат да се извършват полети в многопилотен екипаж, е до 65 навършени години. Всички обучени до момента пилоти отговарят на това изискване, допълват от МС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,да

    19 2 Отговор
    Фърчилото е ок. Всичко друго е фалшиво и грозно.
  • 2 Как реформират МВР

    9 6 Отговор
    МВР изнасят убийствата на хора извън РПУ-тата, вече ще убиват с честоти от 7 до 30 Херца без доказателства! В Бобов дол и Перник вече използват тази практика!

    Коментиран от #22

  • 3 Автоджамбаз- филантроп

    18 6 Отговор
    Свалих лебедка от един джип Тойота и ще я даря, да обурудват хеликоптера.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    5 7 Отговор
    Това че пилотите са получили бреветите на 19. 02.2024 година слага край на всички спекулации. 😜

    Коментиран от #25

  • 6 Дон Калверо

    17 5 Отговор
    ,,Въпреки това хеликоптерът може да транспортира пострадали при инциденти в планината, ако метеорологичните условия позволяват и ако има подходящо място за кацане."
    ---------
    Що за Изказване??? Да не намекват,че инцидентите трябва да стават само на удобни за кацане места,а на останалите да е забранено?
    Няма кацане при спасителна акция в планините,или ако има е само в идеални случаи.Значи ПСС - то трябва да прави десетчасови преходи,алпийски тролеи,носене на ръце,за да ви логаритмува удобно пострадалия в удобно за вас място???

    Коментиран от #10

  • 7 Само да питам

    20 2 Отговор
    Имали нещо в кочината което да не е задкулисно ? Скапан народ !
  • 8 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    МИ ТО НЯМА МЯСТО ЗА НОСИЛКА .. ИМА САМО 4 МЕСТА В САМОЛЕТЧЕТО ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ НА КИРО И ЛЕНА ...ПРИ БАЙ ТОШО ИМАШЕ ГОЛЕМИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ ВЪВ ВСЯКА ОКРЪЖНА БОЛНИЦА ....МОЖЕХА ДА ТОВАРЯТ ЦЯЛО СЕЛО В ТЯХ . А ТОВА Е МАШИНА ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ НА МУТРОФАШИСТКОТО ПРАВИТ6ЕЛСТВО

    Коментиран от #9

  • 9 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    ДВАМА ПИЛОТИ И ДВЕ МЕСТА ЗА КИРО И ЛЕНА БОЛНИЯ КОЙТО МОЖЕ ДА Е САМО ЕДИН Е В БАГАЖНИКА ИЛИ НА ПОКРИВА
  • 10 Един

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дон Калверо":

    Да трябва да кацне на равно място и да качи пострадалия. Хелито за планината е с по къси и по широки лопати на пропелера. Има възможност да каца на малки , наклонени площадки. Може да зависва продължително време при лошо време. За сметка на това се движи по ниска скорост и има по малък обхват. Тези са си за въздушни линейки. Супер са си и да не се налага да се ползват. Да сме живи и здрави ще си купим и за планина. България е достатъчно богата. Просто много се краде.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 11 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    12 5 Отговор
    При 45 г СОЦ. и 30 посткомунизъм, най накрая при демокрацията и евроатлантическото мнозинство, да се случи това, което за демократичния свят е ежедневие...
  • 12 Знайко

    7 6 Отговор
    Ало МЗ, къде е лебедката за вдигане на носилката с пациента?

    Щом снимките са фалшиви, публикувайте истинските снимки с лебедката.
  • 13 Тома

    6 5 Отговор
    Първият хеликоптер беше купен за киро простото да се снима и да покаже колко е готин
  • 14 ПРИПОМНЯНЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    ... още в края на 70те години на 20 век, у нас се използваха военни хеликоптери при нужда от спешна медицинска помощ, както в планината така и в населените места, без никакви глупави бюрократични формалности! Военните никога, повтарям никога, не отказваха хеликоптер. Във вътрешния двор на Пирогов имаше хеликоптерна площадка, която сега е служебен паркинг....Тази "обществена поръчка" за „медицински хеликоптери“ вони на КОМИСИОННИ та се не трае....
  • 15 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Въпрос - ако има спускаема носилка пострадалия може ли да бъде положен и вдигнат? А иначе сте прав - мафията Българска и Руска и Синедриона окрадоха България. Ние обикновените хора нямаме власт.

    Коментиран от #18

  • 16 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    АЛООО СЪРВУЛ ЛИНЕЙКА ЗА 1 ЧОВЕК ...ПРИ КАТАСТРОФА ИМА САМО ЕДИН ПОСТРАДАЛ НАЛИ ???ТОВА СА САМОЛЕТЧЕТА ЗА РАВЛЕЧЕНИЯ БЕ НЕЩ@СТНИК
  • 17 МС вие сте фалшиви

    3 4 Отговор
    МС извора на коеупция
  • 18 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Търновец":

    ИМАТЕ ВЛАСТ БЕ ...ДА НАЗНАЧАВАТЕ МАРИОНЕТНО КРАВАРСКО МУТРОФАШИСТКО ПРАВИТЕЛСТВО ...ПОВЕЧЕ ВЛАСТ ЗА КАКВО ВИ Е??
  • 19 Брях!

    4 3 Отговор
    Всички новини са фалшиви, само лъжите на управляващите са кристали от засъхнала истина.
  • 20 Aлфа Bълкът

    7 3 Отговор
    Направо се уляхте с тоя хеликоптер,
    2023г сме и се бие тъпана, че сякаш имаме нещо супер-дупер-мега-гига модерно.
    А такива медицински хеликоптери в белите страни има от 50г. А тука, по новините се раздува сякаш сме кацнали на Луната.

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Aлфа Bълкът":

    Оляхте - започнах с друга дума, ама я промених заради спама.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ало

    1 1 Отговор
    мадърите са за Мара-черен цайс...Да го гледа отвисоко,,,и кeрици за мeрак...
  • 25 реру

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    "Това че пилотите са получили бреветите на 19. 02.2024 година слага край на всички спекулации"


    Определено много късно въведоха учебен предмет "Четене с разбиране":

    "... На 19.02.2024 г. втора група от 6 пилота започва подготовка за типа A 109 Trekker..."
  • 26 да да

    1 1 Отговор
    нека са си фърка ....А за нас с ред ли ще бъде на Панаира?!
  • 27 Вайвай

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Aлфа Bълкът":

    И кое е фалшива новина? Няма ли лебедка -няма.ще кацне на най големия баир -ще чакаме да видим.голямо засягане се засегнаха за този а хеликоптер.и ще се окаже че няма пари за гориво и ще си го гледаме на
    Картинка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове