Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 22:37 2 387 20

Мирослав Найденов: За първи път зърнопроизводителите искат национални доплащания

  • мирослав найденов-
  • зърнопроизводители-
  • протест

По думите му, според статистиката има задлъжнялост на сектора, която е между 40 лв. и 100 лв. на декар, а голяма част от машините и техниката са на лизинг.

Мирослав Найденов: За първи път зърнопроизводителите искат национални доплащания - 1

Земеделците продължават трети ден с пътните блокади.

"Трябва да отчетем основния катализатор на протестите - това са общоевропейските протести. Скандинавските страни не протестират, но те нямат такива интереси. Проблемите бяха натрупани от предходни месеци без трайно решение. Катализатор освен протестите са и проблемите със "зелената сделка". Нещата ще ескалират. Обявиха, че ще увеличават протестите като времеви график и обхват", каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, според статистиката има задлъжнялост на сектора, която е между 40 лв. и 100 лв. на декар, а голяма част от машините и техниката са на лизинг.

"Държавата спешно трябва да се намеси, за да може тази задлъжнялост да се намали поне частично. За първи път зърнопроизводителите искат национални доплащания. За миналата година секторът е платил 3 млрд. данъци. При тази ситуация на пазара няма да могат да плащат данъци и голяма част от тях ще бъдат на загуба. Ако са на загуба, автоматично кредитното им досие става лошо. Секторът работи с оборотни кредити. Ще поставят под риск и фонд "Земеделие". Ако този бенд се отприщи, може да доведе до негативи, които ще бъдат много по-скъпи за държавата от това, което искат. Колкото по-бързо държавата намери решение, толкова по-добре", коментира Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бюджетът трябва да се коригира и добави, че правителството е направило грешка, още когато премиерът Денков нарече земеделците "терористи".

"Има опити от страна на управляващите да разделят сектора. Те са разделени по отношение на оставката и на промяната на законодателството, която искат да постигнат. В сектор "Земеделие" има над 200 браншови организации", заяви бившият земеделски министър.

Според него "зелената сделка" категорично трябва да бъде променена.

"ЕК даде заден ход, приеха спешно някои поправки. Смятам, че са недостатъчни. Аграрният сектор до 2050 г. да бъде с нулеви въглеродни емисии - свръхамбициозна програма, мерките граничат с безумие", смята Найденов.

По думите му ЕК подготвя безмитен внос на месо от Южна Америка, която е най-големият производител в света. Той прогнозира, че ще бъдем принудени да разчитаме почти на 100% внос, а това засяга националната сигурност на държавите от ЕС, в частност България.

"Създават се тежки бюрократични препятствия пред хората. Това води до отлив в сектора. Доколкото познавам сектора, тези които не искат оставката, са по-близо до ГЕРБ. Мога да опровергая това, че ГЕРБ стои зад исканата оставка на министър Вътев. Основното ядро на протестиращите няма такива искания", уточни бившият земеделски министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоя канцеларски 🐭 пък кой е ⁉️

    8 4 Отговор
    Другата фон Лайнян заяви от трибуната на EU парламента, че изменението на климата и Русия са виновни за масовите протести на селските стопани в цяла Европа ❗🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 3 Този

    12 2 Отговор
    В последно време е много активен навярно Борисов ще го направи шеф на кучкарника отново
  • 4 Гошо

    9 3 Отговор
    "Аграрният сектор до 2050 г. да бъде с нулеви въглеродни емисии " "ЕК подготвя безмитен внос на месо от Южна Америка"
    Почваме безмитен внос ликвидираме нашите производители и със сигурност ще бъдем с "нулеви въглеродни емисии " и то не само в земеделието а в промишлеността Само как ще го доведем до "нулеви въглеродни емисии " евро-парламента да речем? Внос на депутати ли ще трябва или ще ползваме директно решенията на друг парламент извън Европа примерно китайският

    Коментиран от #6

  • 5 Пфу

    12 1 Отговор
    Тоя свърши парите и започна да се показва по телевизията. Сган
  • 6 Мек Член

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Така е ама кой ще ти дава нещо за шарени пресно напечатани хартийки,които не струват нищо и са без покритие.
  • 7 4327

    6 0 Отговор
    Да отиват на ж.павета.Защо тормозят хората.

    Коментиран от #8

  • 8 Дучефф

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "4327":

    ще трябва да ги къртим, ние пречим ли им да стигнат до нивите си?
  • 9 Гагаузофф

    6 2 Отговор
    започва да ни писва от тия крадливи клоуни с нови трактори които са купени на двойна цена по евро проекти и седят в сеновалите и се вадя само за протести/рекет, като не им излиза сметката да профават и да екзитват
  • 10 Стига

    5 0 Отговор
    Сте ни занимавали с гербави крадци като тоя.Нито на него някой му вярва,нито на Върбанов,нито на Караколев.Стига мутренски протести.Като им свирне Банкянеца и слугинаж хуква .Найденов не може да събере сламата на 2магарета,хукнал да хвърля цифри в пространството Да каже как рекетира хора за по 200 000лв.Вярваме на Денков,Ане на рекетьори като тоя.Чудвт се с оная лъжла бившата Танева как да се наврат пак в земеделието да крадат.Тскива селяни с ограничени възможности нямат отново място там.Тези протести са чисто политически.на Банкянеца.Дано по-скоро го изритат от политиката ,ама то начина е един май .............
  • 11 Откъде

    4 1 Отговор
    Накъде на тия частници ще им плащаме масрафа.Като не могат да си оправят сметките да си продават земята .Няма ние да им плащаме екскурзиите по островите.Гледах ги снощи в предаването на Дремджиев от луксозен на по-луксозен курорт.Да забравят схемите на Тиквата.Рекета им беше до тук.Само ,които отговарят на условията да получават.Но това ще определи държавата,не самозабравени крадци като тоя Найденов.
  • 12 Какви

    5 0 Отговор
    Са тия измислени национални доплащания,бе мафио.Подаръци да им прави държавата,че я и лъжат и точат.Проверки по складове и контрол.Тия мошеници от дума не разбират.Дамо думата КЯР знаят.Как ще палят слама в центъра на София.Ами МВР арестуваните ги,наглите.
  • 13 На снимката

    3 1 Отговор
    Мужика и той реве за национални доплащания.Дрмек няма да протестираме,ако ни пуснете гювеч.Ясно ли ви е българи защо сте толкова бедни,а зърнестите богати?Гласувайте пак за Тиквата,който плаши сега преди ротацията опонентите си и като насъсква сега,после ще ги разкара и ще се пише герой.Така ли не му разбрахте номерата на вечно оцеляващото зло.Чакаме да му падне тиквата по скоро......
  • 14 Тъпчо

    4 0 Отговор
    Стига си напъвагладкия мозък как да изразиш просията на едрите земеделци.Защото ти и герберастите тях защитавате и колкото може повече да получават Бизнесмена от Пловдив Красимир Кънчев е измислил методика за индивидуално разпределение на субсидиите в селското стопанство.Но най водените и най кресливите искат хаос и да продължава сбърканата селскостопанска политика,за да се обогатяват.Не става така тъпчовци.Време е за нормална и реална политика.Модата на крадците си отива.
  • 15 До Ком.14

    3 0 Отговор
    Красимир Кънчев се казва.Най-големия производител на ябълки,който ги изкорени.Защото държавата за едни е виме,за други мащеха.Трябва да има политическа воля да се коригират тези неща.Илиана Йотова и тя хукнала да дава подкрепа на големите мошенгии в земеделието.Абе политици стига сте яхвали удобни кранти.Ще клъвнете дръвцето.
  • 16 До Ком ,13 и 14

    2 0 Отговор
    Красимир КУмчев
  • 17 Ветеринар

    1 2 Отговор
    Найденов е единствен направил две големи неща като министър. Създаде БАБХ и стандарта Стара планина.Ще се запомни .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове