Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 06:12 2 802 20

Сергей Станишев: Жертва сме на вътрешнополитическата ситуация в Австрия

  • андрей ковачев-
  • сергей станишев-
  • шенген

Андрей Ковачев: При подписването на присъединителните договори е записано и за Шенген и за Еврозоната, че ще бъдем членове, когато изпълним критериите

Какви са реалистичните възможности България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген и защо двете страни станаха заложници на вътрешнополитическите проблеми на някои европейски страни.

За икономическите щети и загубите от ветото на Австрия, за плюсовете и минусите в Пакта за миграцията - специалният пратеник на Евронюз България Камелия Колева разговаря с евродепутатите Андрей Ковачев и Сергей Станишев от специалното ни студио от Европейския парламент в Страсбург.

Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия/ГЕРБ:

Повече от десет години говорим за това кога ще се случи присъединяването на България към Шенген. Всяка година правим такива прогнози – дали ще бъде през януари, през март или декември. Тези прогнози обаче се сблъскваха с реалността – а тя е, че в тези десет години няколко държави (Дания, Германия, Финландия, Нидерландия, Австрия), решават някакъв свой вътрешен проблем, през избори са и смятат, че тази тема може да бъде използвана за тяхна вътрешна политическа борба. Сега наистина остана само Австрия и това двуетапно приемане на България и Румъния в шенгенското пространство ще бъде факт с лятното разписание на авиокомпаниите. От 1 април българските международни летища ще бъдат включени в шенгенското пространство.

Сергей Станишев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП:

Ние сме заложник и жертва на вътрешнополитическата ситуация в Австрия по отношение на приемането на България в Шенген по суша. Това е абсолютно неприемливо. Във всяка страна има избори и ако по този начин се действа, всъщност се нарушават европейските правила. Нееднократно всички европейски институции (Европейска комисия, Европейски парламент) са се произнесли много категорично, че България и Румъния са изпълнили критериите за членство. Аз дори си спомням, че в предишния парламент инициирах един доклад, който беше гласуван с ¾ мнозинство от Европарламента, че двете страни трябва да бъдат приети едновременно и по всички граници, защото сме изпълнили условията. После това беше повторено и в този парламент, така че това, което Австрия прави е абсолютно неприемливо и според мен ние трябва да бъдем малко по-твърди и категорични в нашата позиция, защото ние едва ли не преглъщаме и приемаме с разбиране техните проблеми, а те не приемат нашите.

Това е работата на правителството, то трябва да анализира къде са интересите на Австрия, дали на европейско ниво или двустранно и достатъчно ясно да покаже, че това действие се възприема като недружелюбно към България и то не може да няма последици. От години те ни обясняват, че Европейският съюз е съюз на правилата и това е така, но когато страните членки не спазват правилата на ЕС, каква е санкцията към Австрия за това нарушение?


Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия/ГЕРБ:

Да бъдем по твърди означава, че трябва постоянно да призоваваме, защото тази европейска солидарност наистина я има, европейските институции и лидерите на европейските институции призовават канцлера на Австрия да преосмисли своето решение и колкото се може по-бързо, първата стъпка от 1 април да бъде последвана от втората стъпка, да не чакаме изборите им, защото след това може да дойдат някакви други избори в някоя друга страна. Това, което и г-н Станишев подчерта е истината – когато изпълниш критериите, страната трябва да стане част от шенгенското пространство, както и от Еврозоната. При подписването на присъединителните договори е записано и за Шенген и за Еврозоната, че ще бъдем членове, когато изпълним критериите.


Сергей Станишев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП:

Искам да обърна внимание върху следното: Австрийският канцлер според мен допуска тежка грешка, като мисли, че ще си реши проблемите с изборите и се състезава с евроскептиците и националистите на тема миграция. По този начин ние и Румъния ставаме жертва на неговата политическа игра. Аз смятам, че е голяма политическа грешка да се състезаваш с някой на негов терен, защото те винаги са по-автентични, а и без да съм голям пророк, прогнозирам, че неговата партия, която е умерената десница, ще загуби тези избори, а кой ще бъде първи – времето ще покаже. Ако трябва да се върнем на въпроса кога – не преди изборите и не преди формиране на правителството на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Що не

    8 4 Отговор
    си в Украйна , ма , жертво ? Цял живот паразитираща !
  • 3 Шопо

    13 5 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 4 Име

    5 3 Отговор
    ГЕРБ трябва да напуснат изобщо - като всякаква форма - това е наглост - работил съм с мошеници - има полза - но - само - за някои дейности, видяхме и в процедурите по санирането на панелките. Мошеникът влачи в къщи - не дава нищо на обществото - той е все - ощетен от съдбата, не е учил - защото му е пречило прането на съседите, не знае езици, защото - комунистите са му скрили речника и химикалката, не е еди-какво си - защото - еди-що си, не ми харесва цялостният маниер.

    ГЕРБ имаха 12 години да стегнат една територия от 3-4 милиона население и - това е нулева задача - както и да е.

    Обиждат всички и всичко, те били - началото, истината - живота - словото-

    Коментиран от #18, #19

  • 5 Сами

    7 0 Отговор
    се поставяме в ситуацията на жертв. И при нас през ден имаше избори. Някоя друга държава да е пострадала от това? Влязох ме в ЕС без да си даваме сметка къде влизаме, защо влизаме и най важното защо ни приемат.
  • 6 Жертва сме на.....

    6 1 Отговор
    Жертва сме на. вътрешнополитическата ситуация в България! Беззаконието не е Добра реклама за Една Страна!
  • 7 Последния

    5 0 Отговор
    Последния който трябва да Дава Акъл е този който не успя да направи нищо! Освен да се самооблагодетелства! Изглежда Журналистите не Проумяха това!
  • 8 Абе

    5 1 Отговор
    Жертва сме на демокрацията...
  • 9 Тити

    8 0 Отговор
    По скоро на собствената си корупция и картели.
  • 10 жжжжжж

    6 0 Отговор
    как така. станишката е голям фен на ес . как критикува ес? яко лъже както винаги.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Будител

    1 0 Отговор
    Триете, щото нямате топки.....а съм написал единствено истина
  • 16 Будител

    1 0 Отговор
    Оставете коментара ми да видите колко лайка ще има....но не ви стиска
    ....при положение че няма нищо нецензурно , обидно ....нищо....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пак съм аз

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Като видя такива авалЛизатори и ... разбирам, че ГЕРБ ще пребъде !!!
  • 20 Нбк

    2 0 Отговор
    Сергей Станишев син на Андрей Станишев,член на Политбюро на БКП.Народе???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове