Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 12:06 2 799 44

Правителството предложи на земеделците: За най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко

  • правителство-
  • земеделци-
  • ротест

Само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно, каза Кирил Вътев

Правителството предложи на земеделците: За най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко - 1

Аграрният министър Кирил Вътев заяви, че от министерството предлагат на селскостопанските производители тристепенна модулация – за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван.

"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", каза Вътев, уточнявайки, че само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно.

По думите му предложението да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански – предходната, настоящата и следващата. От тях се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., обясни пред журналисти министърът по повод исканията на протестиращите тази седмица земеделци.

По думите му във всяка първа година от програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много нови изисквания, които предполагат нова административна тежест, нови нормативни изисквания, писане на наредби.

"Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави", подчерта Вътев. Той допълни, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

На въпрос относно бюджета министърът посочи, че той е осигурен, а сумата ще стане известна днес следобед.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСТАВКА

    12 27 Отговор
    Лъжци.
  • 2 Бесен-_ Язовец

    9 33 Отговор
    Смешното правителство на козяк. Най големите имат най много разходи бе сороски слугички. Що не отребат от парите за скрап на Тататрев които ще дарява на господарите си?
  • 3 Христо

    43 1 Отговор
    Тая погрешна политика, която насърчава крупните земеделци трябва да се спре! Да се направи така, че на член от семейството да можеш да заявиш до 500дка за да се разпредели земята по равно. Не сега бай Иван взел да гледа хиляди декари, купил си инвентар за милиони, коли за милиони и да излиза да реве по пътищата, че щал да обеднее...
  • 4 ЯСНО!

    9 14 Отговор
    Пак ще има-,,наши и ваши"...!

    Коментиран от #9

  • 5 Браво

    32 3 Отговор
    Можело значи и добри решения от тия пуяци. А по-добре би било , от големите дето са крали до сега да се вземе и да се даде на реално нуждаещите се малки стопанства , дето се скъсват от бачкане
  • 6 Реалист

    11 21 Отговор
    Унищожават земеделието заради фото волтаичните паркове на Ротшилдови.
  • 7 Хахаха хахаха

    10 11 Отговор
    Министъра на земеделието с бизнеса в САЩ хахаха хахаха
  • 8 Гост 2

    11 18 Отговор
    12 милиарда лв за инфраструктурата на НАТО и нямат 500 милиона за замеделците които осигуряват стотици хиляди работни места в България.
  • 9 И как ще ги отсеят?!

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "ЯСНО!":

    Кой е малкият?
    Кой е средният?
    И кой големият?
    Като на книга-големите,не декларират много неща ...

    Коментиран от #43

  • 10 ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПЪК ПРЕДЛОЖИХА

    14 8 Отговор
    ЗА МИНИСТЪТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НАЙ ГОЛЯМ
    ЗА МИНИСТРИТЕ ПО МАЛЪК
    И ТАКА ВКЛЮЧИТЕЛНО ВСИЧКИ В НС

    Коментиран от #30

  • 11 винаги са на линия

    7 0 Отговор
    виждат грешките си и вземат мерки . една бедна зърнарка и една козарка бедна оглавяваха миналогодишните протести . 17 на декар . Като обработва 2 декара да и дадат 10-15 бона . От ЕС още 200 лв и ще закърпи годината . Така ще има за всички .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сталин

    13 7 Отговор
    Какви чудеса ражда демокрацията,милионери да протестират,а тези мутри лаят на грешната порта,да отидат да лаят на портата на Посолството,защото 60 % от украинската земя е притежание на американските концерни,Монсанто,Дюпон,Каргил които не спазват никакви регулации и произвеждат ГМО тъпкано с хербициди и торове което е в хляба на българина,така че това са Сащ които внасят в Европа тези л@йна и това вече няма спре,защото ЕС интегрира Украйна в земеделската политика на Европа ,единственото спасение е да се молите всеки ден Путин да си вземе Украйна обратно

    Коментиран от #16, #35

  • 14 Истината

    13 8 Отговор
    За ремонтна на летище,, Граф Игнатиево" ще изхарчат 300 000 000 лв, а в България няма нито една болница за деца която струва 100 000 000 лв.
  • 15 Христова

    12 4 Отговор
    Справедливо и разумно.
  • 16 добре го правиш

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Умееш да пишеш глупаво.!
  • 17 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Е, как си го представят да се Краде, чрез земеделие от евро фондовете със таа схема? ХАХХАХ Надай се де.
  • 18 Знам за едно

    9 4 Отговор
    стопанство с 6700дка земя което автоматично ще се раздели на три и ще получи парите безусловно, но такива са законите у нас стопанство с 299ха е малко, а с 301ха е голямо. Същите закони за даване на целеви, енергийни помощи при доход под 500лв, а този с 501лв е богат.
  • 19 Само да питам

    9 3 Отговор
    А после ще искат ли най големите данъци от най големите земеделски производители?
  • 20 хххх

    5 10 Отговор
    Долу фашиста Вътев!!!
  • 21 Тук не става

    10 2 Отговор
    ясно за най-важните искания на зърнарите: Сключване на дългосрочни арендни договори с фиксирана рента за целия период на договора подписан "доброволно" от собствениците на земите. Определяне на арендата от държавата важаща за всички арендатори. С други думи подписвайте там за 20 години по 30лв/дка, а арендата не я определяме ние, а държавата.Демек не ни питайте колко зърно от декар сме изкарали, колко са ни разходите и за колко пари сме продали зърното,това не е ваша работа.

    Коментиран от #37

  • 22 Опааа

    6 4 Отговор
    Пак ги подкупиха! Миш ките ще се приберат сега!
  • 23 Преди време

    15 0 Отговор
    имаше едно понятие "себестойност" което не виждам да се цитира, оповестява, използва поне в популярните статии. Например колко е себестойността на 1 тон пшеница - разораване 10л. дизел, засяване 50кг семе, хербициди 10кг, жътва - 15л. дизел, сушене и превоз 10кг. дизел, 2 трудодни. Оттук 25л дизел -65лв, 50кг семе 50лв, 10кг хербицид 100лв. 2 трудодни 100лв. , сушене 50лв. съхранение в силоз 50лв. , рента за собствениците 100лв. Общо разходи 515л и с впечалба 20% - 620лв общо. Давам съвсем произволно сметнати числа. Оттук да се оформя пазарната цена и всеки да я знае. Сега арендаторите казват, че са на загуба, арендодателите недоволни, всеки вини другия, но не излиза с тази натурална сметка и да се обоснове с нея. Сигурно пропуснах нещо, но това не е важно, важен е принципът.

    Коментиран от #39

  • 24 оня с коня

    1 10 Отговор
    1 Хектар е 10 дка.300 ха са респективно 3000 дка и точно тия определени като "Малки" Стопанства ще получават най-много,останалите "средни"/ БЕЗ да се уточнява се колко дка/ и "Големи" - духат супата.И до какво ще доведе тая Со. Уравниловка?Ами до РАЗДРОБЯВАНЕ НА ЗЕМЯТА,т.е. Комасацията се обезсмисля!И да се запитаме :ЗАЩО има Малки,Средни и големи Арендатори?Ами защото Собствениците на Земя решават да отдадат земята си под Аренда на НАЙ-ДОБРИТЕ,т.е. на тия които плащат най-много.А Плащането на Рентата зависи от Крайната печалба на Арендаторите която ОСНОВНО идва от Големи площи за обработка и Съвременна и читава ТЕХНИКА- ТАКА И НАЗНАЧЕНИЯТ ПЕРСОНАЛ съответно ще бъде минимизиран.Ясно е че тия Решения на Зем. Министър ЩЕ РЕКУШИРАТ върху размера на Рентата на преобладаващото мнозинство от Собственици на Земя и ако въпросният Министър не си вземе шапката и не си тръгне,то И ТЕ ще излязат и ще застанат Рамо до Рамо с Протестиращите Земеделци!
  • 25 Обява- конкурс

    13 4 Отговор
    Давам 100 лева за кило БЪЛГАРСКИ домати!
    Търся ги вече 30години, но няма.

    Коментиран от #33

  • 26 Зърнар

    14 3 Отговор
    Искам ново Бентли.
  • 27 Ффф

    11 4 Отговор
    Най-добре на никой нищо. Сега големите ще се пререгистрират като сто малки.

    Коментиран от #41

  • 28 Арендатор

    9 2 Отговор
    Рекетьори! Знаете ли, че дават жълти стотинки рента за плодородн земи! Алчността им е бизгранична!
  • 29 Това е голата истина

    14 1 Отговор
    На едрите зърнари-НИЩО!
    Помощи само на тези доказващи своите загуби.На останалите НИЩО!
  • 30 Да те коригирам леко ако може?!

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПЪК ПРЕДЛОЖИХА":

    За всичките тия там-горе...трябва един...голям...!
  • 31 Време за Възраждане !

    5 5 Отговор
    Пак ги купиха ! Пак ги излъгаха ! Не се продавайте за пари ! Труда е по-важен !

    Коментиран от #34

  • 32 Ами да

    3 0 Отговор
    Това е напредък, но не достатъчно! Трябва да има комплексен, но и конкретен анализ на високо професионално ниво от министерството и да се предприемат адекватни практически мерки!
  • 33 Имам къща на село...!

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Обява- конкурс":

    С голяма необработваема градина,с плодородна земя...!
    Заповядай,запрятай ръкави и ще имаш...Български Сочни Истински домати...!
    Тия на пазара и в големите търговски вериги,на визия са Супер...,но...-съдърржат цялата Менделеева таблица...!
  • 34 Трудещ се

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Време за Възраждане !":

    Само да попитам, каква друга причина да полагаш дадена форма на труд освен заплащането има ?

    Коментиран от #36, #42

  • 35 Айде

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Къде видя демокрация бе, пъпеш!? При путин ли!?
  • 36 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Трудещ се":

    Не задавай на копейката толкова сложни въпроси и без тва е зациклил в момента, съвсем ше му блокираш мозъчните клетки, и двете :)
  • 37 Ами да

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тук не става":

    Ако има такива искания, това е пълен абсурд! Това е все едно държавата да им шибне еднакви и високи ежегодни данъци на всички, без значение колко печалба имат! Тъпотия!
  • 38 Социалдемократ

    4 1 Отговор
    и върл антибесепар, антидепресанти, антигербаджия

    Браво Вътев, браво ПП, предлагате прогресивно намаляваща/регресивна/ земеделска субсидия спрямо големитата на стопанството. Стига държавата е давала субсидии на зърнени милионери.

    Сега остава да оправите и данък доход и да го направите прогресивен. Така щото за доходи над максималния осигурителен праг да се въведе данъчна ставка, от най-малко 38% (= 10% плосък данък +20% пенсионна осигуржвка +8%здравна осигуровка).

    ПП сега остава да изритате от коалицията алчните и нагли ДСБ, като Георги Ганев и Радан Кънев и дътака Атанасов. И да останете само ПП+"Да България+"Зелените". Като се замисля, "Зелените" и Борислав Сендов също задлужават да бъдат изритани от коалицията.
  • 39 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Преди време":

    Себестойноста е различна за различните райони. В Добрич е една, в Бургас друга, във Видин трета... Някъде има повече дъжд и съответно по-високи добиви и по-ниска себестойност. Рентите за земята плащани от арендатори също са различни.

    Но да може да се даде средна себестойност за различните региони. Също е добре да се публикува размера на рентите на земята.
  • 40 ЧОЧО

    5 0 Отговор
    Преди войната Украинците къде си продаваха продукцията! Явно и тогава сме внасяли тяхното зърно,но никой не е протестирал.
  • 41 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ффф":

    Ако заедно с това се гласува закон, че земеделски производител може да бъде само физическо, но не и юридическо лице. И че едно физическо лице, може да регистрира само едно земеделско стопанство. Няма да има как големите да се пререгистрират като сто малки.

    Може да се позволи на юридически лица да са земеделски производители, но нрябва да нямат право на държавна субсидия, когато ка юридическо лице.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове