Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 16:11 3 085 19

Михаил Екимджиев: Тест за лоялност на прокурорите и съдиите, замесени с "Осемте джуджета" и "Нотариуса"

  • съдебна система-
  • прокуратура

Имаме всички морални и конституционни ценностни основания този път да не разследва прокуратурата, защото тя е страна, категоричен бе адвокатът

 Михаил Екимджиев: Тест за лоялност на прокурорите и съдиите, замесени с "Осемте джуджета" и "Нотариуса" - 1

"В България има значително повече мислещи, излизащи с лицата и имената си магистрати, които се противопоставят на тази прогнила корумпирана система".

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, един от основателите на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

"Сега виждаме млади съдии, които са се преборили честно през конкурси за местата си, хора понякога от Съюза на съдиите, визирам и Мирослава Тодорова, застават открито срещу тази система. За съжаление, на този етап го правят само хора, които са били лично засегнати. Говорят жертвите. Има едно голямо мълчаливо мнозинство, което някак си се спотайва и си трае", коментира той.

Достатъчно ли е да си вършим работата, да си завираме главите в папките и да се правим, че не виждаме, че около нас шетат престъпници, които заплашват, които корумпират, които развращават, попита адв. Екимджиев. Според него това мълчание създава оптимални условия да избуяват и да се развихрят криминални типове като Мартин – Нотариуса, Пепи Еврото, както и да имаме "такива невъобразими главни прокурори" като Иван Гешев и Борислав Сарафов.

"Много ми се иска тези хора, които се възприемат като едно мълчаливо мнозинство, които си изграждат едни етични балони на безразличие с оправданието, че си вършат работата и те не са корумпирани, да престанат да съучастват в тези престъпления, защото мълчанието им – когато си решаваш делата, но виждаш, че колегата ти през бюрото е заплашван или дава признаци на необяснимо замогване и благоденствие и си траеш, когато съзнателно се изолираш на всичко, което се говори в съсловието и което се вижда, с мантрата, че понеже ние сме съдии и прокурори, трябва само с доказателства да говорим и като няма присъди не можем да говорим – това е подло оправдание", категоричен бе адв. Михаил Екимджиев.

Според него това мълчаливо мнозинство се активира само, когато някой поиска радикална реформа. Тогава те казват, че това ще е лов на вещици и ще е намеса в независимостта на съдебната власт, посочи той и добави:

"Щом не може да се прочистите вие самите, щом се криете и бягате от отговорност, тогава ще позволите на суверена в името на конституционните ценности той да направи тази реформа".

По думите му парламентът има всички морални основания да създаде една ад хок комисия и с нарочно решение да я овласти да извърши истинско по същество разследване на всички дела, в които е замесен Нотариусът, както и Пепи Еврото.

"Ако гражданите, обществото, медиите не упражним натиск, какво ще се направи – ще си чешат езиците 2-3 месеца, ще се опитват да си вдигат рейтинга и да си извиват ръцете в сглобката около ротацията и след 3 месеца ще изпратят материалите на компетентните органи, за да си свършат работата. Не, този път некомпетентните органи трябва да свършат работа, защото има повече от основателни съмнения, че единственият компетентен орган в случая е ръководен от лице, което е замесено както в "Осемте джуджета" – там ще излезе решение на Европейския съд на 22-23 февруари. Сарафов е замесен както в историята с "Осемте джуджета", така има и категорични данни, че е замесен и в други схеми. Това, което се случва в момента, е една типична реакция на една тоталитарна централизирана система, каквато е прокуратурата. Когато има жега към нейния ръководител, какво прави той – първо опитва да пренасочи жегата към най-ниските звена. Не случайно жертва е Районна прокуратура. Освен това Сарафов атакува Гешев".

Имаме всички морални и конституционни ценностни основания този път да не разследва прокуратурата, защото тя е страна, категоричен бе адв. Екимджиев и добави, че прокуратурата трябва да е обектът на разследването. Според него това трябва да го направи Народното събрание. То с решение, извънредно и еднократно, трябва да овласти тази комисия да извърши пълноценно разследване, уточни той и допълни:

"Да бъдат подложени на тест за лоялност прокурорите и съдиите от специализираните прокуратури, които са замесени в двете афери – "Осемте джуджета" и на Мартин – Нотариуса с Веселин Денков и Ивайла Бакалова – списък за бързо реагиране. Това са не повече от 15 души. Нека да се направи комисия в НС, заедно с хора от съдийската колегия на ВСС, нека да участва и някаква неправителствена организация, като Антикорупционни фонд например, но това трябва да бъде – трябва да има прецедент, от който да тръгне изчистването, катарзисът на обществото ни и на системата".

По думите на адв. Екимджиев този казус и създаването на такава комисия трябва да стане условие за продължаване на т.нар. сглобка. Според него условието трябва да бъде поставено от ПП-ДБ, защото това са хората, които години наред ни "омайваха като сирени и с мокрите си сънища за правова държава, върховенство на правото, справедливост и почтеност":

"Нека да докажат, че те могат да направят и нещо решително на терен, тук и сега, а не с конституционни промени, еволюционно, след 5-10 години. Нека това да бъде условие. Ако Пеевски толкова милее за борбата с корупцията, той би трябвало да ги подкрепи", призова той.

За него случващото се с Делян Пеевски е "интересен експеримент":

"Това е повторение на опита, негоден през 2014 г., той да бъде монтиран за шеф на ДАНС. Прави се опит нещо, което изглежда абсолютно обществено неприемливо, отвращаващо, в конкретен момент да стане поносимо за обществото.Тук виждам въображението на Ахмед Доган, който ръководи този опит за този експеримент. Както виждаме, се завземат все нови и нови висоти. Пеевски вече е възприеман съвсем нормално от обществото. След като той вече е емблема на антикорупционното говорене, защо да не стане премиер например, има юридическо образование – може да стане и главен прокурор".

Според адвоката този казус е тест дали наистина има воля за реформа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е мафиотска организация

    22 3 Отговор
    Съдии и Прокурори от Перник, Кюстендил, Дупница се управляват от мутри близки до ПП ГЕРБ по телефона!
  • 2 оня с коня

    18 3 Отговор
    И да обясни Екемджиев простичко и разбираемо:КАТО КАК на практика ще изглежда тоя Тест за лоялност- с Въпроси и отговори ли?А Кой според него ще задава въпросите - и Кой ще ги формулира?А КОЛКО ще струват "на черно" Готов решен Тест с верните отговори?
  • 3 Предложение

    22 2 Отговор
    Всички вън!
    Да се вкарват 200 италиански прокурори. Друго решение няма . За три месеца ще се оправят нещата.
  • 4 Лоялност

    12 2 Отговор
    към мошениците и всевъзможни криминални субекти и парите , големи пари !
  • 5 Артилерист

    13 6 Отговор
    Винаги с възхита чета този интелигентен правист.
  • 6 Ний ша Ва упрайм

    17 1 Отговор
    я им вижте банковите сметки и имотите не Ви трябва тест
  • 7 Име

    10 6 Отговор
    Този адвокат взема пари - тоест - в момента си прави реклама - защото - едва ли е спечелил всички дела и едва ли подхожда отговорно към всеки клиент, надявам се никога да не съм му клиент и изобщо да си нямам работа с адвокати.

    Много е приятен на външност - заклевам се - сигурно жените му се редят на опашка - пък и умно говори - реди ги смислени неща - изобщо е готов и той за политик, само дето не може и не иска да поеме отговорност - а дава съвети отстрани.

    Знам - че е като петричката врачка - опашки от хора и все е зает, дано да греша - но е всезнайко и бърборко - работихме с един такъв и - ги реди - все - ще видим - не поемам отговорност, аз съм само адвокат, добре, започваме от утре, ще се видим на Сточна гара, пред цирка от 8 до 5 около там.

    Не ми се мисли, ако някой наистина му довери своите дела - откровено казано е - човек на шанса - каквото стане - пък ще видим.

    Иначе едва ли е виждал дело за лихвари и измамници - само си теоретизира.

    Специално този случай е твърде далеч от нещата и в него са намесени реално Нотариуси - при това - действащи - не е излишно да се каже - че ив момента действат много измамници - ако не и повечето Нотариуси са доста замесени.

    както и да е - нека да е лято.
  • 8 Ддд

    11 3 Отговор
    Моля направете този прокурор, да покаже на сегашните как се работи и съдят престъпници. Нека да го видим колко е кадърен! На приказки всички са силни, на дела са пълни НУЛИ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АГАТа Кристи

    14 1 Отговор
    Какъв ти тест ?
    Дисциплинарно уволнение и отнемане на трудовия стаж, плюс обследване на движимо и недвижимо имущество, + роднини и отнемане на придобито над заплата !
  • 11 Фен

    10 3 Отговор
    Соросоидите, винаги сте държали съдиите. Факт.
  • 12 Деси независимата

    9 3 Отговор
    и на тоя не му е чист восъка. Да го проверят и ще видите, ама няма кой. Всичко е навързано като свински черва и само граби и скуби народа и тоя чрез Европейския съд намаза доста и то пак от България.
  • 13 Майора

    13 3 Отговор
    Стигс с тая прокуратура , само тя ли е виновна за случващото се?А какво да кажем за съдиите , пускащи предсрочно убийци на свобода или намаляващи присъдите им или не разглеждсщи дела срещу такива от КОНПИ? Или адвокати , които срещу огромни хонорари оневиняват престъпници! Есичко е комплексно адв. Екимджиев!
  • 14 Ттттт

    7 3 Отговор
    Според този съдиите да честни ,а прокурорите са корумпирани. Този се прави на политик от ДСили.

    Коментиран от #19

  • 15 Лора Крумова

    10 0 Отговор
    Като репортер много хубаво попита оная гад: " Какво искате от човека", мръсника потегли раздразнен, за малко да им мине през краката. Кога ще обявят имената на магистратите с карти за специалното заведение
  • 16 хахаххаха

    0 0 Отговор
    глупостите нямат край. всеки с номера си.
  • 17 ФАКТ НЕОСПОРИМ

    7 0 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИТЕ ТЪРСЕТЕ ГИ ДОКАТО СА ЖИВИ
    ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ИМА ЕВРОТО И НОТАРИУСА
    НАЙ МАЛКО ПО ЕДИН,,

    СЛЕД КАТО ГИ ЗАСТИГНЕ КУРШУМА ТОЗ КАЗАЛ ОНЯ ЧУЛ
    КЕЛ ФАЙДА
  • 18 Къде е този Тест?

    7 0 Отговор
    Къде е този Тест? И Къде е Кодекса за професионална етика на Магистратите?
  • 19 Всички Знаем....

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ттттт":

    Всички Знаем.... каквя е Кашата! Кой какво прави и Какво не прави! Защото не правенето на нещо! Си е правене на нещо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове