Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 16:18 3 365 24

Съдия Цариградска: Аз съм жертва на ОПГ, за която има достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт

  • съдия-
  • мартин божанов-
  • иван гешев

Ами ако Мартин Божанов е бил свързан и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с други? Аз смятам, че нашето общество трябва да намери начин и форма да разплете цялата тази мрежа, каза магистратът

Съдия Цариградска: Аз съм жертва на ОПГ, за която има достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт - 1

В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт."

Това заяви по време на изслушването си пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска, която твърди, че е била заплашвана от убития на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса, информира "Сега".

Съдия Цариградска обясни подробно, че има няколко различни метода за натиск и влияние над магистрати, като посочи, че "опраскването става с активно съдействие на институцията прокуратура".

"Един от съществените инструменти заедно с медиите на база публичните данни е инструментариумът на държавата за събиране на информация чрез специални разузнавателни средства. Цитирала съм данни от Националното бюро за контрол на СРС-та, които показват изключително притеснителни цифри. От 2018 г. до 2021 г. за 4 години има над 150 разрешения за използване на СРС спрямо магистрати", обясни съдия Цариградска.

По думите ѝ в подобни атаки над съдии се използват и конкретни медии, като даде пример, че над 100 са съдиите, които са ставали обект на клеветническа кампания.

По думите на Цариградска тези статии, които служители от публична комуникация на прокуратурата са пишели, са били качвани на сайтовете, а от тях впоследствие са образувани проверки.

"Флашка за публикация е занесена лично от прокуратурата. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров", каза Цариградска, като добави, че това се е случвало и по времето на Иван Гешев. Подобна информация даде и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов по време на предишно изслушване пред ВСС, когато обяви, че Гешев е пращал информация до медии, по която после са започвали проверки.

"Преди да срещна Мартин Божанов, аз срещнах клеветническа кампания. Осъдила съм на две инстанции агенция ПИК. Присъдено ми е обезщетение от над 24 хил. лв. като част от цялостната ми претенция от половин милион лева за вредите, които ми бяха причинени. Получих оценка от комисията по журналистическа етика, която уважи жалбата ми и заяви, че не са спазени никакви етични стандарти. Националният съвет по журналистическа етика направи обща декларация за съдебната система и функционирането й", разказа още Цариградска.

Тя посочи, че е подала жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото, освен че е заплашвана през медии, смята, че е била контролирана и чрез специални разузнавателни средства.

Цариградска каза, че е много важно какви сигнали е подавал Мартин Божанов и срещу кого. По думите ѝ, той е сезирал Инспектората на ВСС като посочи, че това е един от начините за натиск над магистрати - чрез сигнали и проверки в Инспектората.

Тя посочи, че не само тя е била заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса. По думите ѝ журналистът Иван Бакалов също е бил заплашван заради публикациите си по случая "Инвестбанк".

"Той е притискан да бъдат свалени тези публикации и сигналите му не са разследвани. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. На мен ми стана мъчно за градския прокурор на София Илияна Кирилова. Тя заяви след разстрела на Божанов, че само те са се осмелили да разследват", каза още съдия Цариградска пред членовете на колегията.

Тя посочи, че е била разпитвана на 5 юли 2023 г. и от въпросите, които са ѝ били задавани, подозира какъв е предметът на разследване. Няколко дни след разпита е имало нови медийни публикации срещу нея с "фактологични разкрития".

"Няма информационен повод, но новата интерпретация е, че аз съм манипулатор, лъжец, със съмнения за психическата ми годност и етика. Самият г-н Сарафов каза, че двама от наблюдаващите прокурори са били заплашвани и ги охраняват. Тези, които разследват и наблюдават разследването, те са взаимозаменяеми и който и да е друг прокурор може да свърши работа. Но моята работа като изобличител няма кой да я свърши. И ако мен ме няма, дали няма да има основание това наказателно производство да бъде прекратено", попита риторично съдията.

Тя каза, че вчера е уведомила министъра на правосъдието Атанас Славов за това, че има обективни основания за здравето, живота и сигурността си.

"Сарафов на всички обясни колко е страшен главният прокурор Иван Гешев малко преди да бъде отстранен от поста и самият той беше с охрана. Не виждам защо да не се доверя на г-н Сарафов. Ами ако това е вярно? Ами ако Мартин Божанов е бил свързан и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с други? Аз смятам, че нашето общество трябва да намери начин и форма да разплете цялата тази мрежа", подчерта Цариградска.

"Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт. За прокуратурата аз съм пречка. Г-н Сарафов ви обясняваше какви правомощия имате или нямате да питате. Аз съм пострадал съдия и не мога да разбера какво разследва прокуратурата, защото има прокурорски монопол. Когато разказах публично за Мартин Божанов, цялата империя на тази група се задейства спрямо мен. Как ще бъде изчистено името ми? Как хората, които влизат в съдебната зала по мои дела, как ще са спокойни", попита риторично съдията.

Тя каза, че е била проверявана десетки пъти в масивите на МВР, делата ѝ са публични, а когато тази група започне да работи, тя "проверява до девето коляно".

"Нали си давате сметка какви възможности да ми се повлиява по дела се отварят", попита Владислава Цариградска.

След изслушването министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че е изключително важно това, че ВСС е направил днешното изслушване и посочи, че този път ще има последици. Той каза, че може да поеме ангажимент за промени в НПК, които да гарантират повече права за защита на свидетелите в производството и на тези, които подават сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 17 Отговор
    На Терминал 2 пристигна втори самолет с бежанци от Австрия.Денков е лъжец и предател.

    Коментиран от #4, #5, #10, #18

  • 2 Делю Хайдутин

    38 2 Отговор
    ДПС изкупиха медиите,прокурорите, съдиите и нотариусите на килограм.
  • 3 славов е печен , но лъже за гешев .

    11 2 Отговор
    Цариградска я питали за стари работи , но е щяло да бъде повдигнато обвинение скоро на умрелия . не е случайно убииството . Защо безследно е изчезнал убиеца .
  • 4 Пети самолет пристига

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    18-се човека са ни върнали.
  • 5 Кажи кой полет,

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В колко часа и доказателства, иначе е фейк

    Коментиран от #7

  • 6 Стефанаки

    11 6 Отговор
    Владка Цариградска Бировска не е по свястна и придоби луковитски манталитет,макар да е плевналийка.
  • 7 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кажи кой полет,":

    Полет от Брюксел кацна в 13 часа.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Снимки, нещо

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    За доказване, иначе фейк
  • 9 Нещо

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Кацна ли като за теб,на ли си търсиш партньор
  • 10 Последния Варненец

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И във Варна кацат самолети с бежанци ,костя ги посреща ,аа ма те от маалата били ,връща ли се за банго васил по старо
  • 11 Бай Иван

    10 2 Отговор
    Владислава Цариградска - Главен Прокурор

    Коментиран от #15

  • 12 Румбурак

    5 3 Отговор
    Кви самолети кви полети, тука само някви изтрещели коментират
  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 0 Отговор
    "този път ще има последици" - как ви звучи? Висши държавни органи, миналият път / миналите пъти са оставяли без последици? Само един съд може да реши бъркотията - Народният съд!
  • 14 Мале, Мале...

    1 6 Отговор
    Тая пък била жертва защото я заплашил с проверки на Инспектората на ВСС!?
    Трябва да си трагичен юрист за да изръсиш такава глупост!
  • 15 А дано!

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Иван":

    За съжаление тази красива и умна съдийка, почтена, морална и борбена, ще бъде отстранена от системата, може и физически да я ликвидират, защото е смъртна заплаха за мафиотската държава
  • 16 Наивник на средна възраст

    3 0 Отговор
    Аз също съм жертва на съдебната система,която не признава закони когато се опре до защита на работещите в и с нея(като вещи лица например).Лошото е,че никой не ми обръща внимание - убедено вярвам,че тази съдебна система не е в полза на хората(pro bono publico).От нея се възползват само престъпници - било извън нея,било работещи в нея.......с голяма сила и политиците.В нея истината и фактите нямат нищо общо,а справедливостта е само мираж... прокуратурата не е рицар на бял кон борещ се с неправдата,може да се каже - тя е една голяма неправда...
  • 17 Сборище на престъпници

    5 0 Отговор
    Съдебната власт е е най-голямото престъпно сборище. Гарван гарвану око не вади. Трябва да ги изхвърлят всички,без да имат право да работят в, за или с никакви държавни и общински органи и организации.
  • 18 Сериозно ли има толкова неграмотни

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    в тая държава, та това е прието отдавна , щом са регистрирани в дадена държава, а са отишли в други ги връщат там , където са регистрирани!!!
  • 19 Секс съдийка

    5 1 Отговор
    Ох, много се двоумя коя ми харесва повече- Ченалова или Цариградска? Цариградска или Ченалова, като че ли Цариградска е по-млада май нея ще си избера.Трябваше нея да я направят конституционен съдя , не грозното пате Деси.
  • 20 Петко

    3 1 Отговор
    25 Самолета кацнаха.С 2500 емигранти.Дебили.
  • 21 Права

    3 0 Отговор
    Е да се защитава съдия Цариградска.Ама къде е държавата,правосъдния министър.Малко му са правомощията.Ами ако следихте изказвания на Гешев след преврата с него.Той се похвали,че има записи на 150 колеги,с една дума може да ги държи в зависимост.И как тези разрешения за 150 СР-Сета съвпадат.И чухме запис на магистрат от ВСС ли беше,който каза,че Банкянеца е проявил натиск да искат оставката на Гешев.Има ли някой,който да не чувал на кого Гешев казваше шефе,на Борисов.Какво има за чудене,кои са политиците,които командорихс Гешев да не работи и държи дела на трупчета-Тиквата и Шиши,който участва в разграбването на КТБ и Гешев го покрива Нищо чудно следващия гръмнат от това ОПГ да е Гешев.Прогнила мафиотска прокуратура И сега е момента такива като Сарафов продължител на слугуване на мафията да си ходи.Но когато е застрашена мафията става много креслива както ги виждаме.Имат ресурси в МВР,във всички служби.Много сериозна чистка трябва и воля като в Италия.
  • 22 Така

    4 0 Отговор
    Са навързани по роднински в службите.Забравихте ли,че Севи пиарката на Борисов има сестра,която работи в службите или МВР.Нали тя е изнесла информация и знаеха ,че ще са арестувани Толупа ,Севда,Горанов.И жената на Мартин набирана в ГДБОП.А какви мили чатове си правеше Гешев със Севи.А и с Десислава Атанасова.Търсише и сметка,защо не го осведомила,че ще му искат оставката.Мила родна картинка на информатори и предатели в държавата на диктатора Борисов.Схемаджията и тартора,учителя на ченгеджийски номера.И театрал,който се прави на луд да оцелее.И как целенасочено намира начин с простия си израз да злепоставя винаги другите.Банди- от класа.Жалка държава Къде сте истински мъже и радетели да се противопоставите на мутрите.??????
  • 23 Мъжа

    2 0 Отговор
    На Севдата върнали подарения му джип от руските фирми строили турски поток? Като приемаш подаръци си даваш задни... Под наем и ставаш зависим.С една дума нищо човек.Хайде по темата да бъдат разпитани всички журналя от ПИК кой им е нареждал да пишат компромати и да ги съдят.Да видим ще си позволят ли пак?Съчинителите и поместващи компромати да се включат в наказателния кодекс Дръзки промени и отговорности.
  • 24 факт

    1 0 Отговор
    света вода ненапита
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове