Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 06:46 770 8

Проф. Коларова: ПП държат да покажат, че те са лидерът и че те налагат приоритетите

  • румяна коларова-
  • политика-
  • правителство

Ако искат да направят нещо, много силно да се ангажират със законови промени и с реформи във всеки един от секторите, заяви политологът

Проф. Коларова:  ПП държат да покажат, че те са лидерът и че те налагат приоритетите - 1
Снимка: БГНЕС

Когато говорим за стабилност и предвидимост има два варианта - единият вариант е под ротация да се разбира смяна на титуляра. Това не означава смяна на министър-председател, а смяна на партията или на коалицията, която доминира. Това е и първата идея за ротация - имате кабинет, който се доминира от ПП-ДБ и ротацията би могла да означава да се смени с кабинет, който се доминира от ГЕРБ. Очевадно подобна ротация е неприемлива. Ако такава подобна ротация е неприемлива, тогава другия вариант е смяната да стане, като се запазва формата на кабинета такъв, какъвто е. Което какво означава? Запава се съотношението на министерските кресла, като всеки има свободата да прави промени в рамките на министерствата, които има. Ясно е, че има някои министерства, където не е много ясно кой доминира, но едновременно с това има министерства, в които много еднозначно партийни фигури ги оглавяват.

Това коментира "Фокус" проф. Румяна Коларова.

"За да има стабилност, това означава, че във външно министерство, ако ще има промяна, тя трябва да бъде извършена от ГЕРБ, като съответно там ще остане човек на ГЕРБ. В Министерството на здравеопазването, ако има промяна, тя трябва да бъде направена от ДБ. Защото доколкото знаем, министърът е на ДБ. Ако от Министерството на финансите искат промяна, тя трябва да бъде направена от ПП. С други думи, всеки отговаря.... Защо? Политическата отговорност е свързана както с оставане на министъра, така и със смяна на министъра. И от тази гледна точка стабилността на правителството изисква да стане по-ясна политическата отговорност и начинът по който тя се споделя. Защото е ясно, че има споделена политическа отговорност. Както и да се нарича този коалиционен кабинет, каквито и имена да измислят за тази коалиция, така или иначе, това е коалиция, което означава споделена политическа отговорност. И трябва да е ясна формулата, по която се споделя тази политическа отговорност", отбеляза проф. Коларова.

Тя отбеляза, че настоящото управление е доста по-ефективно от управлението на кабинета на Кирил Петков: "И то е по-ефективно, защото в парламентарното мнозинство липсва оня непрекъснат елемент на блокиране, който беше гарантиран най-вече от БСП, поради тоталното разминаване в политическите стратегии. Фактически на БСП и на формацията ПП-ДБ, защото те така или иначе там вече си бяха структурирани като формация. И съответно напрежението, което съществува между ИТН и премиера или конфигурацията ПП-ДБ, като мисля, че тук може би напрежението беше по-силно и по отношение на самия премиер. Искам да подчертая, че напрежението с ИТН имаше по-ситуационен характер. Защото ИТН, всички знаем, това беше партията-лидер, това беше партията, която на предишните избори беше получила максимална подкрепа. Тя се беше опитала да направи кабинет и не го беше направила.

И всъщност имаше едно парламентарно мнозинство, което беше обречено да бъде неефективно. Първо, защото имате БСП, тотално различна партия и второ, защото имате, четвъртата партия, както се казва, тя играе гръб, тя всъщност непрекъснато е изместеният лидер. Тя е партията, която е била на челно място и е останала в незначителна позиция, в несъществена позиция. И заради това онова мнозинство не беше стабилно", припомни проф. Румяна Коларова. Тя добави: "Стабилността на това мнозинство произтича не толкова от някакъв вид стратегическо съвпадение на целите, макар че и това е не без значение. А от факта, че ГЕРБ и ДСП изключително много държат да покажат, че те са ефективни, коректни партньори. Това е най-същественото в промяната на публичния имидж, който ГЕРБ и ДПС искат да направят. Те искат да покажат, че без тях ефективна политика няма, но едновременно с това, че те са надеждни и че те са предвидими. И разбира се, че те работят в една посока с ПП-ДБ".

По думите ѝ ПП държат да покажат, че те са лидерът и че те налагат приоритетите: "Нещо, което не им се получава, между другото. И нещо, което Делян Пеевски ежедневно саботира. Защото каквото и стратегическо решение да се вземе, пред медиите изведнъж се появява Делян Пеевски, който го съобщава. И което общо взето не е от най-приятните ситуации.

"Ако ПП иска да направи нещо през следващите 9 месеца, трябва много силно да се ангажират със законови промени, с реформи във всеки един от секторите", каза още проф. Коларова.

Тя отбеляза още, че има едно непрекъснато напрежение кой ще привлече към себе си вниманието: "Кой ще се покаже като лидер в ситуацията, което генерира това публично усещане за непрекъснат скандал между тях. За мен правителството е стабилно и ще бъде стабилно до тогава, докогато ГЕРБ и ДПС искат да демонстрират, че са надеждни, лоялни и ефективни. И аз си мисля, че това със сигурност ще бъде през следващите 9 месеца. А тук единственият проблем е доколко ПП ще си дадат сметка, по-точно ще намерят печелившата стратегия за себе си в тази ситуация. Аз мисля, че те все още за себе си не са наясно какво трябва да говорят публично, за да могат наистина да имат печеливша стратегия. Защото реално погледнато, това което показват нагласите на хората е, че партията, която губи от това управление е най-вече ПП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    0 4 Отговор
    "Ако ПП иска да направи нещо през следващите 9 месеца, трябва много силно да се ангажират със законови промени, с реформи във всеки един от секторите", каза още проф. Коларова.
  • 2 Да ти

    3 0 Отговор
    имам тълкуванията , червени инфалтивни!
  • 3 Скука

    8 1 Отговор
    Още ли има кой да слуша брътвежи, на безработни комунистически плямпала?
  • 4 Перо

    8 1 Отговор
    Още един “професор” от соросисткия конвейр!

    Коментиран от #6

  • 5 зрител

    3 0 Отговор
    шарлатаните си го просят и ще го получат !
  • 6 фен на сидеров

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    всички комсомолски секретари станаха на сорос храненици.
  • 7 Коларова!! Червено-Гербава Бабульо!!

    1 0 Отговор
    Акъл от такива като тая никой не взема!!
  • 8 Трябва ли

    0 0 Отговор
    Трябва ли да разбираме че Беззаконито е един от Приоритетите! За който изобщо не се говари!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове