Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 10:27 610 7

Биляна Гяурова-Вегертседер: Тъжното е, че при нас като че ли по-сериозните промени се случват под външен натиск

  • демокрация-
  • върховенство на правото

Ступорът в съдебната ни система и оставките, които се случиха през седмицата, ни показват, че не сме достигнали прага на демокрация, нито нивото на развитие на институциите, каза директорът на Български институт за правни инициативи

Биляна Гяурова-Вегертседер: Тъжното е, че при нас като че ли по-сериозните промени се случват под външен натиск - 1

Ступорът в съдебната ни система и оставките, които се случиха през седмицата, ни показват, че не сме достигнали прага на демокрация, нито нивото на развитие на институциите, нито развитието в съдебната власт, която да ни категоризира като държава, в която има върховенство на правото и действат принципите на доброто управление. Ако България членува в повече европейски институции като Шенген и еврозоната, по-лесно ще се улавят тези неща и ще се пресичат в начален стадий.

Това коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, в студиото на Блумбърг България.

"Събитията от последните седмици, свързани със съдебната власт, засягат обществото, което цели да разбере какво се случва, като събитията наподобяват подобен скандал от 2009 г.", каза Гяурова. Тя обясни, че сумите, за които се говори са около 200 000 евро за получаване на управленски пост в съдебната система.

Според нея, не е ясно защо се тръгва от разчистване на най-ниското ниво – оставките на заместник прокурорите и след това самите прокурори в Софийската районна прокуратура. В ситуация, в която има съмнение за натиск и нерегламентирани връзки, институциите могат да бъдат „натиснати“, за да работят, обясни Гяурова. Тя смята, че причините за оставките могат да бъдат, защото лицата са притиснати, тъй като разполагат с информация или страх, заради информацията, която имат.

„Ако бяхме една наистина демократична държава, с развити добре функциониращи институции, с доверие в тях, този страх изобщо не трябва да присъства, защото ние говорим за съдебната власт. Съдебната власт е третата власт в една демократична държава и като такава - всички, които са в нея разполагат с независимост, респективно прокуратурата разполага с автономност, което означава, че всеки един прокурор би трябвало, да взема самостоятелно решение, основавайки се на закона и правомощията, които му дава.“

Може само да се спекулира, че над така наречените „брокери“ има други нива, които са превърнали независимостта на институцията си в недосегаемост. Един от механизмите, които може да търси и да изкарва неща на яве е временната комисия, сформирана в парламента, която може да кани и изслушва хора, да събира информация и да изисква информация от различни институции, след което може да излезе с доклад и да сезира релевантните институции. Експертът обясни, че това е мека мярка, която не вярва, че ще даде резултат.

Гяурова коментира и връзката между сегашните събития и опитите на управляващите да се направи реформа в съдебната система.

„За мен е притеснително, че хора, които биха били, в една друга ситуация, клиенти на тази система в момента се занимават да я реформират. Това за мен граничи с цинизъм и ние видяхме какво се случи малко след като бяха приети тези промени в конституцията, които в голямата си част, ако бъдат правилно приложени със съответните промени в Закона за съдебната власт, могат да раздвижат пластовете в системата."

Съдебната власт е консервативна и пасивна в своя характер, чакайки промяна в законодателството. В момента се наблюдава недостатъчен опит за реакция, смята гостът. Тя допълни, че е оптимистично настроена и вярва, че съдебната власт може да бъде оправена. Интересно е, че адвокатурата се въздържа от коментар, въпреки че се споменават адвокати свързани със случая.

Юристката смята, че ако България членува в повече европейски институции като Шенген и еврозоната по-лесно ще се улавят тези неща и ще се пресичат в начален стадии. Днес еврокомисарят по правосъдието каза, че е важно как България се справя със съдебната реформа и с противодействането на корупцията. Това изказване идва малко преди подготовката на поредния доклад за върховенството на правото, който ЕК прави за всички държави-членки.

„Тъжното е, че при нас като че ли по-сериозните промени се случват под външен натиск. Моето желание е в един момент да надраснем този си манталитет и начин на мислене и да се опитаме като държава на собствен ход да правим тези важни промени, защото на практика това ще издигне нашия имидж и на ниво на ЕС и извън ЕС и ще направи държавата ни един по-стабилен и по-предвидим партньор, включително и по отношение на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    6 1 Отговор
    Цялата сган в съдебната система трябва да се измете заедно с чистачките, защото нпокога нищо няма да се случи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коч Ина

    4 1 Отговор
    в колониите е така, лелче
  • 4 Госпожо

    2 1 Отговор
    Браво за точните и на място думи, разкриващи директно болните места. Всички ги знаят. Т.н. обществена тайна в България. Когато продължим в този ред на мисли и приложим метода на 5-те въпроса ЗАЩО (за справка - Гоогъл), основният проблем е мафия владееща държавата.
  • 5 Хем да каже хем да не каже

    2 0 Отговор
    И тая говори в стил "като че ли"! Празни приказкъ на куха лелка!
  • 6 Какви промени бе Моме?

    2 0 Отговор
    Какви промени бе Моме? Феодълизма продължава от 34 години!
  • 7 Майора

    2 0 Отговор
    Кой дава оценка -НПО на Сорос които говорят за да си получат заработените пари! И какъв страх има в сдебната дистема че се оплаквате , няма смисъл да има натиск птвън , много добре знаете че Венецианската комисия има пожелателен характер!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове