Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 06:57 9 057 41

Проф. Касчиев: Най-добре китайците да изградят новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“

  • георги касчиев-
  • аец козлодуй

В нашите разчети се залага съвсем неоправдано една много ниска стойност на първоначалните разходи, заяви енергийният експерт

Проф. Касчиев: Най-добре китайците да изградят новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: Евронюз България

Между 120 и 150 евро на мегаватчас ще струва цената на тока от 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това са прогнози на Американската инвестиционна банка. Тя дава прогноза на изгражданите нови източници. Според тях, ако се направи в Щатите нов ядрен реактор като този, който ще се прави у нас, ще струва между 11 и 17 милиарда долара и ще струва като енергия между 120 и 150 евро на мегаватчас.“

Това каза в студиото на „Евронюз България“ енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

В нашите разчети се залага съвсем неоправдано една много ниска стойност на първоначалните разходи. Първо се говореше, че един реактор ще струва 5-6 милиарда долара, сега 15-16 милиарда долара за двата. Много е трудно да се съчетае това с известните факти.

„Само два такива реактора има завършени в Щатите и те струват 30 милиарда долара. Ако се вземат предвид тези реалности едва ли може да се допусне, че в България, където нямаме никакъв опит с тези реактори, ще можем да достигнем цена, която е 2 пъти и половина по-ниска. Просто ми изглежда невероятно това“, посочи експертът.

„Има разнопосочно говорене по стартовата дата на тези блокове. Някои оптимисти казаха, че до 2030г. ще е направен, после се заговори за 2032г., правителството прие график за 2033г., а парламентът за 2035-а“, отбеляза проф. Касчиев.

Няма обосновка да се купят точно сега тези реактори, но този въпрос няма как да не опре до базата на финансиране. Защото поне 2/3 от нужните средства трябва да дойдат от заеми. Банките, когато финансират тези проекти, искат яснота за отношенията между партньорите и как тези пари ще бъдат върнати с печалба на техните акционери.

„На тази фаза проектът може да рухне, защото не знам как ще успеят да убедят, че проект, който струва 30 милиарда долара в САЩ, тук ще струва 2 пъти и малко по-евтино. Не знам. Ние сега имаме достатъчно енергийни източници, но извън нашите граници се предлага по-евтина енергия и ние я купуваме“, коментира проф. Касчиев.

„Китайците са най-сигурният партньор по изграждането на тези реактори, защото те построиха 4 такива реактора AP1000, реално там са построени най-много такива реактори. Корейците, които са избрани, не си спомням да са строили проектите в САЩ на двата реактора, които са изградени там“, каза още енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преминаващ

    30 7 Отговор
    Правилно е
  • 2 уестигхаус

    52 7 Отговор
    ние сме си заплюли това място за нова фукушима

    Коментиран от #34

  • 3 Китайците могат да ни изнудват

    13 75 Отговор
    И когато поискат могат да го взривят, по "съвет" на Москва. Живеем в опасен свят, с глупави хора, които не си дават сметка за опасностите.

    Коментиран от #11, #20, #24, #26, #28, #30

  • 4 Голям зор

    50 2 Отговор
    Народа вече не знае на кого да вярва,ужасно е.
  • 5 Вълканов

    57 4 Отговор
    Кой ще ни прибира обработените боклуци? Ма не мислите за целия процес плйюс почистването. Или искате Северозападна България да стане бунище на ядрени отпадъци.
  • 6 пламен

    39 12 Отговор
    Имаме много ,,професори,, за лудницата
  • 7 Хехе

    14 3 Отговор
    Е не са Китайци а Корейци, хехехе
  • 8 да де

    68 3 Отговор
    видяхме цената на тока заради американската тец марица , с новите аец ще я надуят още повече заради печалбата на банките , получаваме и бонус от отработено ядрено гориво ,както и задължение да им купуваме прескъпата енергия , и всичко това заради политическата шайка наведена пред сащ
  • 9 Миризлив пор

    48 1 Отговор
    Няма да са китайци спокойно. Просто при китайците за корупция се ходи на стадиона и си основната атракция! Тук кой ще рискува от нашите управляващи?
  • 10 АЛЧНО ЖИВОТНО

    25 8 Отговор
    НЯМАТЕ ЗАВОДИ, КАКВО ЩЕ ГОПРАВИТЕ ТОКА? :)
  • 11 Само да напомня.

    3 61 Отговор

    До коментар #3 от "Китайците могат да ни изнудват":

    Руснаците взривиха "Северен поток".
  • 12 Знаещ

    19 4 Отговор
    В момента китайци строят АЕЦ в UK.
  • 13 пешо

    31 3 Отговор
    на китайците ги строят руснаците
  • 14 Казуар

    9 25 Отговор
    От един диктатор на друг, другарю професор.
  • 15 Не на САЩ

    49 1 Отговор
    Не вярвайте на янките. Питайте ги за срок на изпълнение, плащане на неустойки и гаранции и веднага ще стане ясно да не си губите времето с тях.

    Коментиран от #17

  • 16 Корейците са точни

    9 22 Отговор
    Стига с тия китайски ментета! Корея е сила!
  • 17 САЩ е прогрес

    5 49 Отговор

    До коментар #15 от "Не на САЩ":

    Всичко прогресивно от науката и техниката идваот САЩ!

    Коментиран от #19

  • 18 само дето

    52 3 Отговор
    пропусна да каже, че цената от 34 милиарда долара на двата такива реактора, построени е САЩ е формирана на при първоначална цена от 14 милиарда, т.е. нарастна повече от двойно докато ги построят, при все че доста компоненти са купени при планираните цени.
    Нашата цена, ако строим американските АЕЦ ще започва от нивата на въпросните 34 милиарда долара, а къде ще завърши?
    При условие, че вече можеше да имаме Белене за около 10 милиарда, и то лева
  • 19 е точно

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "САЩ е прогрес":

    тия реактори, никой не би нарекъл прогресивно или иновативно - нищо ново!
  • 20 който

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Китайците могат да ни изнудват":

    го е страх от мечки - не ходи в гората.
    После да не питаш, що само ние не се развиваме. Ако няма евтина електоенергия - няма развитие на икономиката. Немците го видяха - поскъмна им енергията - държавата им в рецесия.
  • 21 00001

    7 4 Отговор
    Хюндай е стоителя на 4 реактора АПР 1400 във Баракха Абу Даби, 3 от които работят и четвъртият реактор се завършва, с цена 6.5 милярда долара всеки един. АПР 1400 е модерна версия на КЕ 80+ реактор дезайн даден на Корея от Уестингхауз.
  • 22 00001

    15 0 Отговор
    Цената напълно зависи от поръчителя на строежа, и от компанията която ще ръководи строежа и защитаваща и контролираща строежа за Българската страна.От качеството и количеството на човешкия материал който България ще предостави за строителството. Колко Български Административно Държавно Чиновнически кърлежи и пиявици , ще се залепят там и колко и в какви раамери подкупи ще си искат. На колко надуту цени ще продават местните материалите, и колко ще е надута цената на труда на предоставените работници от които надути цени работниците няма да видят нищо, а някой който сега се вози на Ролс Ройс ще обере парите за работниците, нищо чудно да стурват повече от 30 милярда долара. С такива управляващи както в България.
  • 23 факуса

    10 3 Отговор
    русия и китай никога ,врагове на сащ,и без пари да е, пак не,галя нема да позволи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Касчиев е Прав?? Китайци или Руснаци????

    26 1 Отговор
    Турците са се доверили на Руснаците за тяхните АЕЦ??? Не им пука от Брюксел и САЩ! ПРАКТИЧНИ СА ТУРЦИТЕ НЕ СА подлоги, като нашите политици, кръстили се Евроатлантици?? Мафиоти, Игра на думи!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Марда

    11 0 Отговор
    Много евтино ще излезе, няма да има келепирец като пари без данъци. Трябва най- скъпата оферта да се вземе, че да има за всички от сърце!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гай Турий

    22 3 Отговор
    Продажни власти!!!! Да имаме 30 години евтини реактори в Белене, да стоят на склад и да се оставят на разните му брюкселски и фашистгтонски бюрократи да ти диктуват, какво да правиш. Вода да газим и жадни да ходим. Ненормалници и продажници, чуждоземци са на власт в София. Тия гниди изобщо не се интересуват то нашия народ и мъки, те си гледат да са верни кучета на световните сатани и да ни погребват методично. Теглете им една майчина любов на всички и се разберете с Росатом да се дострои Белене. Десет пъти по-евтино ще ни излезе. А досега ако си ги бяха построили, щяха да се самоизкупят в последните 3 години на кризи.
  • 30 8-4

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Китайците могат да ни изнудват":

    Модераторът не позволява цитат или линк от страницата на Wikipedia относно технологията AP1000,.
    Заслужава си да се прочете преди да се коментира тук
  • 31 Касчиев е Прав?? Китайци или Руснаци????

    11 1 Отговор
    Турците са се доверили на Руснаците за тяхните АЕЦ??? Не им пука от Брюксел и САЩ! ПРАКТИЧНИ СА ТУРЦИТЕ НЕ СА подлоги, като нашите политици, кръстили се Евроатлантици?? Мафиоти, Игра на думи!?

    Коментиран от #32

  • 32 Смях

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "Касчиев е Прав?? Китайци или Руснаци????":

    Нали знаеш, че турците, на които се възхищаваш, независимо, че 5 века са ни клали и са спряли развитието ни, докато Европа е минавала през Ренесанс, живеят в хибриден религиозен режим са много по-бедни от нас? Толкова за тяхната "практичност".
  • 33 Тия хора

    6 0 Отговор
    говорят ли помежду си? Само преди седмица министърът на енергетиката посочи 65евро/МВтч като реална цена, а сега Касчиев говори за 120-150 евро/МВтч. Какво толкова стана тази седмица, че сумата се увеличи повече от двойно?
  • 34 Аз съм

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "уестигхаус":

    Вие сте крайно некомпетентни! Вие може да заплюете само някой по патката, че да го направите консумолец
  • 35 Замислен Енергетик

    1 5 Отговор
    Най добре е да се строи от Уестингхаус, колкото и скъпо да бъде.
    Крайно време е да затворим всички ТЕЦОВЕ и 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и да чакаме Уестингхаус да ни изградят нови ядрени реактори.
  • 36 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    Само да припомня, че когато се взе решението да се спре строителството с руските реактори, Баце заяви, че мегаватчаса щял да е 100 лева, и нямало кой да го купува. Действително, тогава цената от Козлодуй беше 30 лева за мегават час, в микса тока беше 80 лева за мегават част. Ама сега 150-180 евро , демек от 300 - 360 лева за мегават част демократичен ток. И важното е централата да се строи, от тоя, дето ще напълни най добре джобовете на когото трябва
  • 37 Знайко

    4 3 Отговор
    Този Касчиев не е никакъв професор! Лесно може да се провери в сайта на научните степени и звания! Не го бъркайте с покойния му брат, който наистина бе професор по математика.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Русия

    5 0 Отговор
    Или Китай 100 пъти по-добре от САЩисаните у.репки!!! По-скъпо ядрено пак руско гориво и при това си остава в наще земи,докато Русия си го взимаше отработеното!!!
  • 40 От калабълъка

    1 0 Отговор
    От всичко това ще плаща ли българина по евтино тока?????
  • 41 Преброител

    1 1 Отговор
    На пет милиона народ пет реактора айде стига с това светло бъдеще.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове