Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 11:19 1 212 21

Васил Терзиев: Наследихме липса на всякаква връзка между гражданите и общината, както и между бизнеса и общината

  • кмет на софия-
  • демокрация-
  • откритост

Демокрацията започва от откритостта, затова е ключово да се работи пред очите на хората, написа в социалната мрежа кметът на София

Васил Терзиев: Наследихме липса на всякаква връзка между гражданите и общината, както и между бизнеса и общината - 1

Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и за мен беше огромна чест да приема поканата за участие в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията. Институциите трябва да възстановят доверието на обществото в тях - това е една от най-важните им роли в опазването на демокрацията. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си след участието му в Мюнхенската конференция, съобщи БТА.

По думите му опазването на демокрацията започва от откритостта, затова е ключово да се работи пред очите на хората. Няма да спра да повтарям, че прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията, посочи кметът и допълни, че в дискусията многократно е питан кое е първото най-важно нещо, което иска да направи, а отговорът, който е дал, е "да въоръжим хората с информация, за да могат да участват наравно с нас в управлението на града".

Според столичния кмет без информация, гражданите няма как да участват в дискусиите и в процесите, те започват да не вярват в институциите и да стават апатични. По думите на Терзиев това, което сме наследили, е липсата на всякаква връзка между гражданите и общината, както и между бизнеса и общината. И това очевидно е било нарочно - да има община, която е силно зависима от централното правителство, райони, които зависят напълно от централната община, допълва още той.

По този начин се създават предпоставки за корупция, която е най-големият враг на демокрацията, посочва още кметът. По думите му приоритетна тема за него е стимулирането на местната икономика и как да бъде намалено неравенството в доходите. За да намалим неравенствата, е важно какви инвеститори ще привлечем, смята Терзиев. По думите му трябва да бъдат привличани бизнеси, които да инвестират и да бъдат отговорни към обществото, да инвестират в образование.

Мюнхенската конференция по сигурността се проведе от 16 до 18 февруари. Тя бе открита от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Във форума участваха около 50 държавни и правителствени ръководители и близо 100 министри на външните работи и представители на международни организации. Основните теми, които бяха обсъдени по време на конференцията, бяха свързани с конфликтите в Украйна и Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    11 4 Отговор
    на калпавите наследници - умрелият им виновен !

    Коментиран от #19

  • 2 Сталин

    10 4 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско,да се дава за пример за корупция по целия свят и да се вписва в учебниците за корупция,цялата тази схема за измами и корупция по високите етажи от власта беше изградена и развита от гербавите и лично Тулупа,за което западните мародери го сложиха на власт три мандата ,за да могат и те спокойно да крадат,само Лукойл дължи на държавата милиарди,и всичкия западен бизнес почти не плащат данъци,затова българската бедна овца държавата я дере по три кожи ,България е държава за западните мародери,а не българите ,тази държава не е на българите
  • 3 СОС на ул. МОСКОВСКА

    7 9 Отговор
    Да се преименува на ул. Навални.

    Коментиран от #6, #21

  • 4 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Сега ДС ще застрои всяко свободно място и ще си изпере мръсните милиарди откраднати от народа.
  • 5 Аман от милиционери

    9 2 Отговор
    от ДС и руските им еничари.
  • 6 Последния Софиянец

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "СОС на ул. МОСКОВСКА":

    Има предложение Граф Игнатиев да стане Навални.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Крадлата

    7 5 Отговор
    на века на София беше достъпна само за Банкянския субект !
  • 8 Местен

    7 7 Отговор
    Котараците не пускат далаверата. Софиянци за пореден път си патят от интригите на банкянския.
  • 9 Това е

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    много добро предложение! Подкрепям!
  • 10 питам си

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    А защо не се прекръсти на "отрочетата на комунетата???"
  • 11 днес

    6 2 Отговор
    Сега вече тотално няма комуникация между граждани и Внуче. Сигнали и жалби не получават отговори вече три месеца!!!!
  • 12 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Файдупкова ще ни се стори разходка в парка във сравнение с тия мъпети ей!
  • 13 12321

    7 3 Отговор
    Тез педали защо си мислят, че животът започва с тях??? Те ще именуват улици, носещи имена от 150 години!!!
  • 14 Промяна

    6 2 Отговор
    Дс червеното милионерче как успя да спечели изборите незнам оставка и нови избори за кмет и съветници
  • 15 ала бала

    5 0 Отговор
    системата за доноси от бонева си работи добре - май сойфия,шракаш с телефона и хайде идват нищоправците да ти вдигнат колата и да ти пишат глоби вместо да построите паркинги и нормална инфраструктура и предишните и сеганите управници сте един дол дренки
  • 16 име

    1 0 Отговор
    А, не е чак толкова зле. Поне връзката между бизнеса и общината наследихте и по всичко си личи че ви хареса....
  • 17 Хектор

    4 0 Отговор
    Детето на Дс мафията и кмет на София забрани Луков марш и неговото провеждане. Да забраниш един достоен български и царски генерал Луков на които гърдите са му покрити с ордени и медали подло убит от партизаните терористи Виолета Якова и Иван ЮБураджиев, а сега да изкаш забраната на провеждането му това го могат само комунисти социалисти и истински матрошки и чебурашки. Другари на които залпа на Аврора яко е заседнал в мозъците им.
  • 18 Факт

    2 0 Отговор
    За сметка на това ти сега ще донесеш връзките ти с ЛГБТ и разни други ционистки нпо-та ! Парад на обратните по 3 пъти в годината ! А почитането на национален герой като ген.Христо Луков (нищо общо с нацизъм и фашизъм) - не може да има - забрана !
  • 19 виновен е

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    Умрелият няма да възкръсне, затова пенсионерите трябва да си седите у дома.
  • 20 Любопитен

    2 0 Отговор
    Защо в нарушение на българската конституция пред държавна институция - столичното кметство - се развява флаг на чужда държава? Не сте ли отговорен за този срамен факт и какво бихте направили като столичен кмет?
  • 21 В името на справедливостта

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "СОС на ул. МОСКОВСКА":

    Скот Ритър е пенсиониран агент на ЦРУ. Той винаги е изнасял само превдива проверена информация! В свое интервю, което може да откриете в интернет, той разказва какъв човек е Навални - доказан регистриран агент на ЦРУ, който е изпратен за обучение за целта в шпионския център в Йейл, от колега на Ритър и работеш за ЦРУ и заклет ксенофоб, който приема груцинците за хлебарки, които трябва да бъдат разстрелвани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове