Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:51 1 112 27

Висшият съдебен съвет избра временна комисия за разследване дейността на Нотариуса в съдебната система

  • всс-
  • нотариуса-
  • временна комисия

В състава на комисията са шефовете на ВКС и ВАС, както и Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева

 Висшият съдебен съвет избра временна комисия за разследване дейността на Нотариуса в съдебната система - 1

В срок от три месеца временна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около покойния Мартин Божанов, известен като Нотариуса, съобщи lex.bg.

Днес Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация.

По-конкретно ще се проучват съдебните дела, за които има данни за свързаност с дейността на Нотариуса – става дума за делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото „Манджуков срещу Инвестбанк“, всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица, дела, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, както и всички дела, по които има данни за свързаност от публично достъпни източници на информация.

Ще се изисква съдействие от председателите на съдилища и от конкретни съдии. На финала комисията ще изготви обобщаващ доклад за дейността.

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища.

Според Атанаска Дишева в състава на комисията трябва да влязат всички членове на колегията, които имат желание. Председателят на ВАС отговори, че комисията е отворена и всеки, който иска, може да участва в работата ѝ.

Олга Керелска постави въпроса за участието на съдии в комисията.

Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева обясниха, че те ще участват, но не лично, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от членовете на комисията и най-вече двамата председатели на върховни съдилища, които имат и законови правомощия за това.

Пашкунова допълни, че за да влязат съдии, трябва тяхното съгласие, а колегията има горчив опит с това. Тя припомни опитите да се създаде комисия за проверка на работата на спецсъдилищата и последвалите отводи на много от магистратите. Трябваше да променяме състава на комисията на всяко заседание, отбеляза Пашкунова.

Керелска се спря и на друг момент, свързан с предмета на дейност на комисията, а именно че ще се проучва само участието на съдии. Тя попита ако в хода на проверката излязат имена на прокурори, следователи или служители на МВР, трябва ли комисията да премълчи тази информация.

„Нямаме правомощия да разглеждаме последиците от дейността на тази група, от целия този негативен казус. Но ако излязат такива имена като фактология, нямаме основание да не изнасяме тази информация“, каза Керелска.

„Разбира се, че в случай, че бъде установена относима информация относно участие на прокурори и следователи и други лица, няма да бъде премълчавана и според мен ще бъде насочвана към съответните компетентни органи“, отговори председателят на ВКС.

Цветинка Пашкунова допълни, че с обобщаването на доклада, въз основа на събраната информация може Съдийската колегия да сезира компетентни органи – прокуратурата, респективно ИВСС и съответните административни ръководители, ако се установят нарушения на етичния кодекс или други дисциплинарни нарушения.

„Нашата компетентност е насочена към организацията на работа и правораздаването на съдиите. Комисията ще работи публично и ще сезира компетентните власти“, заключи Пашкунова.

По предложение на председателя на ВАС комисията ще бъде подпомагана от двама служители от администрацията на съвета, единият от които трябва да бъде юрист. Кои ще са те, ще реши главният секретар.

Атанаска Дишева поиска, а колегията подкрепи да бъде публикуван пълния стенографски протокол от изслушването на съдия Владислава Цариградска през 2020 г., когато тя за първи път разказа пред ВСС за заплахите, които е получавала в съдебна зала по повод разглеждането на едно дело.

Освен Цариградска, преди четири години СК изслуша и съдиите Цветко Лазаров и Антоанета Симеонова, които са били обект на натиск и заплахи от Божанов и групата около него. Част от това изслушване се проведе при закрити врати, защото към онзи момент част от делата, за които разказаха съдиите, все още бяха висящи.

Сега вече са приключили и няма пречка пълният протокол да бъде публикуван, каза Дишева и колегията я подкрепи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    15 0 Отговор
    Масово се създават комисии за ограничаване на "колатералните вреди"...и преразпределение на наследството на Нотариуса !!!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай Иван

    8 0 Отговор
    Чакам комисия и в министрество на земеделието, за да се установи влиянието на Марто Нотариуса върху количеството на добива на селскостопанска продукция.
  • 4 Смешници

    20 0 Отговор
    Себе си ли ще разследват
  • 5 ЩЕ ПРЕМАХНЕ НЕУДОБНИТА НА ШИШИ И ТИКВУН

    12 2 Отговор
    Ще ликвидират останалите малко честни магистрати
  • 6 Белия зъб

    12 0 Отговор
    Георги Чолаков - тоя не беше ли с едни къщи с басейни за без пари, само питам ...
  • 7 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 1 Отговор
    Единственото правилно нещо, което може да направи Висшия Съдебен Съвет, задружно всичките му членове да си подадат останките и да се пенсионират. Друг е въпроса, че не са готови новите закони за 2 нови Висши съдебни съвети, съответно за съдии и прокурори. И че сегашните ни парламент и президент със сегашните депутати и президент. Са неспособни да излъчат по-различни хора от сегашните виновници намърдали се във ВСС.
  • 8 Къде изчезнаха тиквата и шиши

    7 2 Отговор
    Тия се гърчат като глисти, за да заметат следите към тиквата и шиши, тези видни евроатлантици, които са гордост за цялата демократична общност в Европа. Хвала!
  • 9 отнемане на бизнеси и заплахи

    5 0 Отговор
    на 2 вълни . еврото . нотариуса . сега ще хванат слугите му . него го няма . октопод .
  • 10 шефа

    8 0 Отговор
    Ще разследват умрелия хахахахахахаааа цирк България.След три месеца Комисията ще установи че убития е бил участник в ОПГ,но САМ хахахааааа пародия на Държава,а истинското ОПГ се нарича ГРОБ,ПП,ДБ,ДПС.
  • 11 Ван дер Любе

    4 0 Отговор
    Тази комисия ще се сработи много лесно, всички са се виждали при Еврото и Нотариуса. Сега ще си сравнят версиите и как да се защитят следващите Нотариуси.
  • 12 стига стръв за дървеници!

    4 0 Отговор
    Не пишете за нефелни и предварително обрачани мерки за неуспех!
    Всички вкупом да си дадат оставка! ЕДВА СЕГА, ВИДИШ ЛИ, разбрали, че има някакъв Нотариус, но всички те имат някаквъ връзка с него. Мерзост! И тази комисия НЯМА да свърщи НИЩО!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сашо

    6 0 Отговор
    Пьлна порнография !На всички е ясно че октопода е навсякьде нагли и отавратителни корумпирани сьдии и прокурори всички са за затвора !!А Сарафчо нищо не знае само дето си загуби картата за клуба!!!
  • 16 Браво

    3 0 Отговор
    Най- доказаните корумпета!
  • 17 Адвокат

    2 0 Отговор
    Много шум за нищо, това ще е резултата от работата на всички тези комисии. В България това е установена практика от много години - създай комисия, която да не свърши нищо, като имитира дейност. Съдебната система е прогнила на най-високо ниво съвсем тенденциозно, за да не бъдат наказани много виновници за катастрофата в държавата преди и след 1989 г. ДС е репресивната служба ,която знае всичко за всеки и затова задкулисната й дейност досега определя съдбата на България. Тази служба няма нищо общо със заглавието Държавна Сигурност, тя е против държавната сигурност, защото предпазва престъпниците и виновниците от наказания. Вместо зад решетките те ни се подиграват от първия ред в парламента и навсякъде в държавата държат парите, властта и контрола над съдбата на България.
  • 18 Уфффф

    5 0 Отговор
    Като чуя за комисии и се изприщвам! Уртикария ме хваща моментално. Защото ми е ясно, че абсолютно никаква работа няма да свърши тази комисия. Иначе, гръмки заявки дават на думи , както, впрочем са и всички други комисии, създадени уж да свършат нещо.
  • 19 Това е реално ОПГ

    5 0 Отговор
    Моля за проверка на магистратите Прокуратур Камелия Стефанова Кюстендил, съдия Ели Скоклева и съдия Страхил Гошев Дупница!
    Твърди се, че тези магистрати работят за ОПГ близко до лицето Иван Стоименов Гешев, за мутри, полицаи и цигани! Тези убиват съвсем реални хора!
  • 20 е то има и около 40

    1 0 Отговор
    експерти по право дето са лобиси я на партия я за заплетен казус . всички са чували . Герджиков . брат му . по принцип в бг сме връзкари . юса лобитата в бг са шпионски с посолството . винаги с подмазване костов , димитров , а от юса не са ги и чували . лизашки е дори професор , но и той тълкува партиино . ще се оправят нещата . важното е че е ритнал камбаната .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
  • 23 ГОЧО БУЛГУРА

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
  • 24 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
  • 25 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
  • 26 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
  • 27 ГОЧО БУЛГУРА

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В. ПРОКУРАТУРАТА
    ОТ. ГЛАВНИЯ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ
    РЕДОВИ. ПРОКУРОР, СЪДИИТЕ , АДВОКАТИТЕ,ПОЛИЦАИ, ДАНС,
    ГДБОП, ВСИЧКИ. ДО. ПОСЛЕДНИЯ. ЧОВЕК НА
    ДЕТЕКТОР. НА. ЛЪЖАТА ПО. ДВА
    ПЪТИ. НА. ГОДИНА, КОЙТО
    НЕ. ИЗДЪРЖИ. ВЪН. ОТ
    СИСТЕМАТА И. ЛИШАВАНЕ ОТ
    ПРАКТИКУВАНЕ. В
    ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове