Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 12:12 857 9

Съдия Андрей Георгиев: В очите на някои хора съдебната система е подкупна изцяло, всеки е податлив на натиск

  • съдебна система-
  • конституция-
  • всс-
  • прокуратура

Ще се намерят няколко виновни, срещу тях ще се образуват дисциплинарни производства. Може би ще бъдат уволнени и след 8-9 години ще имаме нов "Красьо Черничкия – Нотариуса", каза магистратът

Съдия Андрей Георгиев: В очите на някои хора съдебната система е подкупна изцяло, всеки е податлив на натиск - 1

"Това, което ме притеснява, е, че за момента не знаем тази комисия с какви документи ще разполага. Освен това вече мина толкова време, че се притеснявам, че някои от тези документи вече са изчезнали".

Това коментира пред БНР съдия Андрей Георгиев от Управителния съвет на Съюза на съдиите относно решението да бъде създадена специална комисия от членове на Съдийската колегия, върховни съдии и административни ръководители, които да проучат данните за връзки с магистрати на разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Той сравни случая "Нотариуса" с този с Красьо Черничкия. Според него това е повтарящ се сюжет и трябва да се намери ново институционално решение:

"Тук не говорим за някакъв личен конфликт. Не е проблемът с Нотариуса, със съдия Цариградска, с Борислав Сарафов или с който и да е лично. Проблемът трябва да се гледа и да се реши институционално. Тъй като имаме много данни за обвързаности, в една такава комисия трябва да участват всички заинтересовани страни".

"Гледаме на всичко това като на някаква поредица скандали, без да ни е ясно какво става отзад, кои са институционалните, процесуалните причини, които водят до тези скандали, а те са две. На първо място – монополът на прокуратурата изцяло върху разследването. Освен това в момента пострадалият от престъпление продължава да има твърде малко права във фазата на разследването. Другото е за независимостта на разследването на самата прокуратура, която на практика се оказва единствен разследващ орган. Това сега се опитва държавата да преодолее и с парламентарна комисия, и с органа на ВСС. Колко ще са ефективни е друг въпрос", коментира съдия Георгиев

Той напомни, че всеки гражданин, които се чувства застрашен във връзка с наказателно производство, може да иска да му бъде назначена охрана. Това не е привилегия на съдиите, категоричен е Андрей Георгиев и призова тези граждани активно да търсят това.

"Съдия Цариградска 3-4 пъти поиска да бъде разпитана пред съдия. Процесуалният закон не допуска подобна възможност, защото когато имаме разпит пред съдия, тези материали вече не са тотално секретни, не са тотално в ръцете на прокуратурата. Трябва да се променят правилата относно достъпа до информация по разследвания в прокуратурата, така че не всичко да седи без никакви критерии в ръцете на наблюдаващия прокурор и удобно по едни случаи всичко да е следствена тайна, а по други – да се изнася подходяща за ръководството на прокуратурата информация", изказа мнението си съдията.

Кой осъществява външен контрол върху съдебната система, попита той. Според него големият проблем е, че всичко върви през ВСС.

"Искаме Висш съдебен съвет, който е независим и който работи за защита на обикновения човек в съдебната система, а не на някакви ръководни фактори. За да стане това, ще ни трябва помощ от медиите при предстоящите избори за ВСС", каза Георгиев. И продължи:

"Един съдия, който си върши работата, има и претоварени кадри, изведнъж трябва да преценява биографиите на доста хора, които ще кандидатстват. Би било много важно тази тема да задържи общественото внимание и да се види кои са кандидатите и да се изнесе обективна информация за това къде има проблеми и подозрения. Виждаме и в сегашната ситуация – всичко започва да се дели на добри и лоши, а нямаме никакви публично достъпни данни и сигнали за това някой има ли съмнения, че с работата си е причинил нещо съмнително".

Според него съдията, който трябва да влезе в новата комисия, е добре да е наказателен съдия с утвърдена репутация и да бъде или от ВКС, или от Апелативния съд. Основният критерий може би е да не са заинтересовани във връзка с някой от разкритите участници, добави той.

"Към момента на заплашването си съдия Цариградска е била съдия в Районен съд. Това е първа инстанция. Значи тези хора имат виждане, че трябва да натискат всичко и всички, защото смисълът да заплашвате или подкупвате първоинстанционен съдия клони към нула. Очевидно имаме манталитет. Очевидно в очите на някои хора съдебната система е подкупна изцяло, цялата, всеки е податлив на натиск", коментира съдия Андрей Георгиев.

По думите му въпросът е да се открият съпротивителни сили и да се покаже, че не всеки е податлив. Трябва да се говори с аргументи и да се разкриват информации, които остават трудно забележими, смята той.

От специалната комисия може да очакваме публичност, изказа мнението си съдията и добави:

"Институционално функцията на обвинение в България е пробита още с Конституцията. Това няма да се промени".

Според него другият вариант е външен натиск.

Съдия Георгиев очаква, че ще се намерят няколко виновни:

"Ще бъдат посочени, срещу тях ще се образуват дисциплинарни производства. Може би ще бъдат уволнени. След 8-9 години ще имаме нов Красьо Черничкия – Нотариуса".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не на някой хора

    6 0 Отговор
    В очите на всичси хора сте подкупни
  • 2 Голата истина

    5 0 Отговор
    Не на някой а на всички хора
  • 3 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    всички са подкупни
  • 4 С поглед на съсел

    3 0 Отговор
    "Проблемът трябва да се гледа и да се реши институционално"-амчи тия институции нал са от хора,бря!"...или с който и да е лично"-именно проблемът е личностен.Когато определени личности се озоват до бай ти Ставри,останалите личности ще си помислят дали да се подават на натиск,след което и "институционалния проблем" ще бъде решен!!!
  • 5 селтак

    3 0 Отговор
    Гнилоч до гнилоча сте! Алчни и дебелокожи! Кво се прайш на умрела лисица?
  • 6 !!!?

    7 0 Отговор
    Клубове по интереси !!!?

  • 7 3.14К

    1 0 Отговор
    От полицията до конституционния съд всичко трябва да се уволни и да не им се признава трудовия стаж в системата. Същото важи и за всички политици и висши военни без изключение, участвали в различните нива на управлението, особено за народни представители.
  • 8 гост

    5 0 Отговор
    Полиция, прокуратура съд са като трите маймунки: НЕ ВИДЯХ, НЕ ЧУХ, НЕ ЗНАМ ! Срещу съответната сума !
  • 9 Коректен

    2 0 Отговор
    Не на някои, а на ВСИЧКИ хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове