Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 14:23 18 042 39

Следователят Ясен Тодоров поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по сагата "Нотариуса"

  • нотариуса-
  • прокурорска колегия

Той е една от доста интересните фигури в съдебната ни система, възпитаник на школата на МВР в Симеоново и близък до бившия главен прокурор Иван Гешев

Следователят Ясен Тодоров поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по сагата "Нотариуса" - 1

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, покани за изслушване Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба, на следващото си заседание на 21.02.2024 г. от 13,30 ч.

Следовател Тодоров е депозирал молба да бъде изслушан във връзка с разпространена информация от някои медии на 16 февруари 2024 г., че името му е включено в т. нар. „доклад“, внесен във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Кой е следователят Ясен Тодоров?

Борислав Сарафов и Ясен Тодоров са две известни имена в българската съдебна система. Конфликтът между тях възникна във връзка с разследването на опита за атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев.

Първоначално, Борислав Сарафов внесе предложение за освобождаването на Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС). Този конфликт се разгоря в разгара на войната в прокуратурата, която приключи с отстраняването на Иван Гешев.

Според Борислав Сарафов, има голям проблем с публичните изяви на Ясен Тодоров, които не са съгласувани с него или с НСлС. Този конфликт се засилва след медийните коментари на Тодоров относно разследването на взрива до кортежа на Иван Гешев.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата “Яневагейт”, Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като “оправно момче” във ВСС. Той стана зам.-шеф на националното следствие през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на “вечната” Теодора Точкова.

Завършилият Академията на МВР в Симеоново със специалност "Право" през 1993 година същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, на което той става ръководител пет години по-късно.

Отделението е известно сред своите служители с фразата “Като Второ няма първо” заради значимите обекти, които са в неговата юрисдикция, като Столичната митница, Централна гара, хотел “Новотел” (“Принцес”) и заведенията и казината му, складовете в Илиянци – все обекти, свързани с едни от най-големите престъпления в първите години на демокрацията и пълното бездействие на органите на реда.

От 2004 до 2006 г. Тодоров ръководи Шести отдел на Столичното следствие, а след това и Транспортния отдел. От юли до октомври 2007 г. Ясен Тодоров е шеф на специализираното икономическо отделение в Столичната следствена служба. Това е отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото (също отдавнашни колеги с Тодоров).

През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев.

През 2010 г. Ясен Тодоров извършва проверка на над сто разследвания за имотни измами в София и въпреки констатациите за мудност и неефективност той не отправя нито една конкретна препоръка или предложение за образуване на дисциплинарно производство.

През 2012 г., той се връща в столичното следствие, в специализирано звено “Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами” – отдела, ръководен от зам. градския прокурор Роман Василев, който остана запомнен с редица поръчкови разследвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кълбото се разплита

    78 2 Отговор
    Приберете го веднага в ареста , защото ще е убит !!
  • 2 Хахахаха

    55 0 Отговор
    2 варианта
    Или ще изкара конкретни имена за да търси реваншизъм за минали сделчици от които неса му дали парче от баницата

    Или ще пусне сълзливо изявление как корупция няма и тоя само се е правил на интересен
  • 3 Никой

    54 5 Отговор
    Е, нели излязъл от копанята. Всички излезли от Симеоново " право " ще излязат пробити,послушници ,нагаждачи,изпълнители на Банкята и присъдружните му структури.
  • 4 Каква

    58 4 Отговор
    е тази силиконова мумия до него ?
  • 5 Тома

    77 3 Отговор
    С тази мутра му личи че е завършил за милиционер

    Коментиран от #18

  • 6 ужасен

    65 5 Отговор
    Лале ,та този направо бях го забравил , и тогава си помислих ,че е станал охранител на някой паркинг ,а са го направили следовател в НСС. Тази държава наистина няма никакво вадене от дъното на корупцията !
  • 7 Абе да питам

    60 4 Отговор
    Какви заплати получават прокурори , следователи и съдии, дали им дават и 13,14 и 15 заплати по коледа. За един познат питам , иска да кандидатства

    Коментиран от #10, #24

  • 8 Оооооо....

    64 4 Отговор
    Тойо нема кво да го питат ... направо да го прибират...
  • 9 Мдааммм

    58 1 Отговор
    Не знам що за следователи,прокурори прочее,ама има ли друга държава в света,където атентат срещу прокурор и то главен да бъде замитан месеци наред?!И в двата случая-самоатентат или истински такъв требе да има крайни осъдени!
  • 10 Чул от тук там

    48 0 Отговор

    До коментар #7 от "Абе да питам":

    Ми не са големи , между 6-10 000 в зависимост от длъжността , но доколкото се говори , те не разчитали само на заплати, така съм чул , може и да не е истина, но адв.Екимджиев има интересно интервю от днес
  • 11 мдааа

    51 3 Отговор
    На този и мутрата му е на разбойник.
  • 12 Мдааммм

    46 1 Отговор
    Преучредяване на МВР,следствие,прокуратура и съд требе,нема друго решение за тази злощастна Родина
  • 13 Е, на това му се казва

    45 3 Отговор
    Бягане пред пръта!
    Ясене, ще ти се стъмни!
    Голяма смрад си!
  • 14 Ясен бесен

    42 2 Отговор
    Разпитайте и Мария Павлова ! И тя обичаше гювеча!

    Коментиран от #17

  • 15 каскет

    42 3 Отговор
    Русата следовател ли е и така ли ги разпитва - УЖАС
  • 16 Тези буквално убиват

    40 1 Отговор
    В Дупница са цяла Мафиотска Организация от Магистрати, полицаи и мутри! Някой им е казал, че трябва да са престъпници и то явни, не се крият! Явно са недосегаеми от ВСС!
  • 17 Гешев да каже

    38 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ясен бесен":

    Защо прокурори от СГП, чиито жени назначи на началнически места , например в НСлС са в списъка - в оня списък, де?
  • 18 По статия от Фрог нюз

    50 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    Този Ясен Т. си водеше скъпо платени Проститутки, това му беше гордостта!
    Егати магистрата!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааммм

    37 1 Отговор
    Тая до ясенчо тъй ще да е пробила служебно с едни гърди и устни напред....

    Коментиран от #29

  • 21 Другари

    52 2 Отговор
    При избора си Гешев заплашваше съдия Атанаска Дишева, помните ли? А този шмръкльо и Магдалинчев му бяха най верните остриета! За каква справедливост говорим? Всичко е пробито от манията за паразитиране.
  • 22 Перо

    45 1 Отговор
    Само отрепки, търгуващи с дела и правосъдие останаха в съдебната система и полицията!
  • 23 мирише на гнило

    31 1 Отговор
    От снимката
  • 24 Майор Майор

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Абе да питам":

    Прокурорите-по три заплати за дрехи на година,със сигурност....За останалите премии не знам.
  • 25 нпо немогат да решат нищо

    21 3 Отговор
    а за него имаше писания , че е обратен . да го разпитват . цариградска нищо ново неказала . ако тодоров знае кой уби божанеца , всичко ще се разреши . еврото е лизал задниците на шефат на данса . петров . всички познати ключови лица са навързани .
  • 26 макдоналдс тръмп

    31 0 Отговор
    този плъх ако не е гризкал заедно с пепи и нотариуса ,бай дъню да спечели изборите
  • 27 пери

    16 0 Отговор
    Ще замазва ли или ще се опита да направи нещо смислено? Малко е съмнително да опита да се прави на герой, щото е страшно, ама кой знае.
  • 28 Другари

    39 0 Отговор
    А помните ли списъка на Рашков с 27-те имена на магистрати със сметки и имоти в чужбина? И още 11лица заемащи висши държавни длъжности? Никога няма да го видим, така ще стане и с истината за скандала с Божанов.
  • 29 КУРВАлан

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мдааммм":

    даааа,има данна за прокурор минимум ,за флейтист - прокурор- АНАЛизатор ,те за това като одъртеят все млади лъвчета търсят за заигравка ,че те като дса били млади само спаружени кожи са Уапауи
  • 30 българка

    40 1 Отговор
    Чистене, както когато една филия от цял хляб е мухлясала, се изхвърля целия хляб. Прокуратурата и следствието към нея показаха, че ТЕ СА развъдника на заразата, обхванала правосъдието, ТЕ СА брокерите между властта, бизнеса и правосъдието, ТЕ СА погромаджиите на държавността! А после и "изявените" мошеници в политиката и бизнеса! Никаква милост! Достатъчно търпяхме!
  • 31 Тиня дълбока руска корупция

    17 6 Отговор
    За това не ни пускат в Шенген.
  • 32 Ужас безкрай

    26 0 Отговор
    Поредният милиционер от Симеоново.
  • 33 времена и нрави

    20 0 Отговор
    Яааааа, виж ти да видиш, кой иска да бъде изслушан !? ААА ма и той като Цариградска е изнудван и заплашван за ланския сняг. Сега е лесно,всички са жертва на разстреляния публично без съд и присъда в правовата държава с евроценностите и независимите журналисти. . Ти да видиш. Ех,че е весело на тази територия. Но и зловещо !
  • 34 Дред

    15 0 Отговор
    Така като чета статията ми се струва, че Нотариуса го вика този при него.
  • 35 ЯСЕНЧО ИСКА НЯКОЙ ДА ИЗСЛУША

    8 0 Отговор
    ПОДСМЪРЧАНЕТО И СУМТЕНЕТО МУ ИДИОТСКО !
  • 36 ГЕРОИЗИРАНЕТО НА НОТАРИУСА е в пълен ХОД

    6 2 Отговор
    ЩЕ ЗАВАЛЯТ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ НАШЕНСКИ БОКЛУЦИ ДА СЕ НАРИЧАТ УЛИЦИ НА НЕГОВО ИМЕ , КАТО ТОВА НА НАВАЛНИ !
  • 37 9689

    7 0 Отговор
    Подсмърчащия,кривата уста пак ще лъже.
  • 38 Българин 🇧🇬

    3 0 Отговор
    Този маз.ни.к трябва да бъде приведен в затвора , а не да бъде изслушван .
  • 39 Наври си я отзад!

    0 0 Отговор
    Каква физиономия!
    Мошеник!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове