Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 17:08 3 060 22

Решено: До 15 април преговаряме с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • 7 и 8 блок

Максималната фиксирана цена за извършване на дейностите по инженеринг до етап сключване на ЕР+С договор е 200 милиона евро без ДДС

Решено: До 15 април преговаряме с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" - 1

На съвместно заседание парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите приеха Проект на решение за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР 1000, № 49-454-02-32. Проектът е внесен от Делян Добрев и Станислав Анастасов на 16.02.2024 г., съобщи БТА.

В него пише, че се възлага на министъра на енергетиката да предприеме всички действия, чрез които да осигури на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени в срок до 15 април 2024 г. преговори с включените в кратката листа потенциални фирми за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй с технологията AP 1000. След това министърът на енергетиката трябва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретни резултати от водените преговори.

Делян Добрев припомни, че процедурата за предварителен подбор в "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" вече завърши. Той посочи, че са участвали пет компании - две китайски, две американски и една корейска. По думите му от петте компании четири не отговарят на условията, а една отговаря напълно на всички условия. Двете китайски компании не отговарят на условията, защото нямат споразумение с "Уестингхаус", имали са и други проблеми.

Едната американска компания "Флуор" няма положителен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е участвала самата "Флуор", а нейна дъщерна компания. Компанията "Бехтел" има положителен финансов резултат за изискваните последни пет години, но също не са участвали с основната си компания, а с дъщерно дружество, което не може да покрие техническите критерии.

Добрев изтъкна, че единствената компания, която отговаря на условията, е "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co). Той обясни, че тази компания има опит, има положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата.

"Целта на решението на Народното събрание е не само дадем право на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" да започне проговори с тази компания, която отговаря напълно на условията, но и да поставим някои други условия, които смятаме, че са важни, за да може да гарантираме в максимална степен националния интерес", заяви Делян Добрев.

Той изтъкна, че едно от най-важните от тези условия е на първо място да има фиксирана цена. Второто важно условие е да има срок за изграждането. Затова съществените строителни дейности трябва да приключват в рамките на 60 месеца за блок 7 и 54 месеца за блок 8 от датата на полагане на първия бетон. Според вносителите е много важно и да се подпише ЕР+С договор между "Уестингаус" и "Хюндай", за да може да се управлява по-добре този проект. Освен това поне 30 процента български фирми трябва да участват на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С.

В проекта на решение пише, че максималната фиксирана цена за извършване на дейностите по инженеринг до етап сключване на ЕР+С договор е 200 милиона евро без ДДС. Трябва да се направи разбивка на цената. Срокът за неговото изпълнение трябва да е максимум 12 месеца, което отговаря на приетия от Народното събрание предварителен график от високо ниво за изграждане на 7-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000. О

Депутатите от парламентарната Комисия по енергетика приеха проекта на решение с 11 "за", 7 "въздържали се", без нито един против. Народните представители от Комисията по околната среда и водите гласуваха с 11 "за", 2 "против" и 5 "въздържали се".

Председателят на енергийната комисия уточни, че това решение не е да започне изграждането на 7-и блок. Окончателното инвестиционно решение за изграждането на седми и осми блок ще се вземе в средата на следващата година, след като се договорят параметрите колко ще струва, но и след като се договори финансиране. Едва след като е обезпечен целият проект, ще се вземе окончателното инвестиционно решение и тогава ще започнат практическите дейности по изграждането.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 4 Отговор
    Ако пратим Мата Хари да преговаря, успехът е сигурен.
  • 2 пешо

    32 3 Отговор
    Хюндай ще свърши работата , а Уестингхаус ще вземат парите , за делянчо комисионна ще има ли
  • 3 Красимир Петров

    11 7 Отговор
    Добър избор с Хюндай
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ае копейките

    5 18 Отговор
    Почвайте да пишете глупоссти.

    Коментиран от #10

  • 6 Изтърваха питомното

    23 8 Отговор
    Станишев 2009, Борисов 2012 г., сега вместо 12 милиарда лева, служинажът ще ни излезе 120 милиарда лева. Толкова струват 2 реактора на Уестинг по западни цени, 30 милиарда долара единият. без гаранции че ще тръгне след 30 г. строеж. И накрая обработеното гориво остава тук. Народът плаща, дреме им, ще хващат тен на островите. Да поздравим умните политици като Ердоган, първият реактор е пуснат. Ще внасяме ток от Турция. Вместо да си наведат главите от срам, се хвалят като..., че отмениха Референдумза Белене, че отмениха Ршение на НС на базата на референдум, че подариха 2 чисто нови реактора платени, частично оборудване платено, площадка и лиценз платени. Слугинажът струва стотици милиарди. Какво стана със самолетите? Че и на борса ток ни пратиха. И зелените измами им плащаме.
  • 7 бай Ставри

    17 6 Отговор
    Колко сме далновидни. След 15-ти април идват руснаците и ние сменяме проекта. Дано не се менкат често, че ще останем на тъмно по някое време.
  • 8 незнайко

    10 1 Отговор
    По евтин или по скъп ще бъде тока?????????
  • 9 минзухар

    26 6 Отговор
    Глупави политици .Готово Белене и те го подариха .Сега ще ни обясняват , че щели сме да излизаме на свободния пазар на тока , което между другото изобщо не е задължително , както се опитват да го изкарат. След като се вдигне цента на тока , тези ли ще ни плащат разликата . Само да знаете , че всички политици имат фотоволтайци и не стига , че ни крадат , ами сега ще печелят от това , че ползваме ток . Народен съд е малко наказание вече !

    Коментиран от #13

  • 10 Никой не ти иска

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ае копейките":

    Мнение или разрешение

    Коментиран от #12

  • 11 Хахаха

    10 3 Отговор
    Уестингхаус фалира 3 пъти след успешни машинации.
  • 12 Ми напиши

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Никой не ти иска":

    нещо де!Стига се обяснявай.
  • 13 Вранча

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "минзухар":

    Белене е земетръсна зона.Точка.Руснацуте хубаво ни бяха насадили.
  • 14 Сетих се.

    7 12 Отговор
    Проектът Белене е бил започнат през 1980 някъде.Бай Тошо що не го построи с братската помощ на СССР?Имал е 10 години на разположение.А?

    Коментиран от #19

  • 15 А бе смешници!

    19 3 Отговор
    А бе какво правите,нещастници! Значи Хюндай ще я правят,ама Уестингхаус ще прибират парата,все едно е тяхна централата!Да не би да им подаряваме и АЕЦ на наглите кравари след ТЕЦовете!Престъпници в управлението на Държавата!Народен съд за всички,работели против Държавните Интереси на България !+всички сключени сделки-недействителни!
  • 16 Наглецо

    16 4 Отговор
    Аз да питам защо кривоустата Пръмова закри блоковете на АЕЦ "Козлодуй" ? Такива на бесилото ! Продажниците скоро ще усетят народната "любов".

    Коментиран от #18

  • 17 Тб2

    7 3 Отговор
    Сега тука гледам,че много хора са развълнувани,споко ток за БГ ще има,Ердо и Путин ще ви отпуснат,така че не се кахърете:)
  • 18 Сър

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Наглецо":

    Зашото старите блокове ВВЕР-440 са едни от най-опасните в света, дизайн по-лош и от РБМК дето даде фира в Чернобил. Няма как да го ползваш, като се троши повече от френска кола, че и опасно на всичкото отгоре.. .
  • 19 Не се сещаш за нищо!

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сетих се.":

    Сигурно по онова време,въобще не си бил заплануван!Проекта Белене започна 1988година,а е заплануван много по рано!След изграждането на ПАВЕЦ Чаира имаше нужда от още един голям източник на енергия,за да може системата да е стабилна и синхронизирана!Причините тогава бяха,че оборудването беше скъпо,и трябваше повече време да се закупи!Но,дойде демокрацията и всичко се промени!Най напред започнаха протести против изграждането на Белене,после различните правителства,под различни давления отлагаха,въпреки че оборудването вече беше налично!Накрая американците наредиха да не се строи!Толкова!
  • 20 Гост

    2 1 Отговор
    Еееееее .....пак ударих на камък ,като си помислих ,че Хюндай ще ни омилостиви с коли ,като за по бедни,и ние ,като белите хора да покараме нови коли ....но това се отлага за далечното бъдеще!Пак ни остана само ....Да живей,живей труда ,и дотам!
  • 21 Гост

    1 2 Отговор
    На пръв поглед ....всеки би се сетил за коли Хюндай....но и те разширили много дейностите.
  • 22 9689

    1 0 Отговор
    Комисионната е идеална нищо,че реакторите им са калпави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове