Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 14:40 1 234 32

Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция

  • атанас славов-
  • присъди-
  • корупция

Министър Славов припомни, че в изминалите осем месеца бяха извършени съществени реформи в конституцията, които да подкрепят независимостта на съдебната власт, да въведат отчетност на прокуратурата и да случат реформите в Закона за съдебната власт

Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ключово е от норми и стратегии да преминем към прилагане на антикорупционните практики и вярвам, че ако в този труден политически контекст имаме още политическо време, в следващите месеци ще направим именно това, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в словото си при откриването на конференцията „Европейски перспективи за борба с корупцията и прането на пари: Приложими ли са добрите практики от Скандинавия в България?“ той допълни, че правните норми не са достатъчни, а са само една рамка, съобщиха от Министерството на правосъдието.

„Целта, която сме си поставили е да има осъдителни присъди, да има повече разследвания, да не допускаме хора, които осъществяват своите функции в публичния или гражданския сектор, да са заплашвани заради това, което правят“, каза Славов.

Събитието е организирано съвместно от посолствата на Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

Министър Славов припомни, че в изминалите осем месеца бяха извършени съществени реформи в конституцията, които да подкрепят независимостта на съдебната власт, да въведат отчетност на прокуратурата и да случат реформите в Закона за съдебната власт.

„Беше приет изцяло нов закон за антикорупционната комисия, която за първи път ще има разследващи функции, като възможност наистина да се борим с корупцията на най-високите нива във властта. Предстоят промени в Наказателния кодекс, бяха извършени промени в Закона срещу изпирането на пари. Опитваме се да превърнем в правни норми конкретните препоръки, които сме получили от Венецианската комисия и от докладите за върховенство на правото на ЕК, MONEYVAL и GRECO.“

Според директора на АКФ Бойко Станкушев нуждата от промяна в България е очевидна и наболяла. „Вместо темата да се политизира, е важно в обществото ни да има конструктивна дискусия за факторите, които могат да направят борбата с корупцията много по-ефективна“, каза Станкушев.

По думите на правния съветник от АКФ Андрей Янкулов основният проблем в последните години е, че в България е направен опит да се привнесе европейската практика за изграждането на антикорупционната рамка, чрез правила за работата на институциите, но не е пренесено съдържанието, с което е изпълнена тази рамка. „Това доведе до факта, че специализираният съд и прокуратура, и антикорупционната комисия, не получиха реален мандат да запълнят тази рамка с истинско съдържание.“

Сред лекторите в събитието бяха старшият прокурор и завеждащ отдел „Антикорупция“ към прокуратурата на Кралство Швеция Мартин Бресман, прокурорът от офиса на Главния прокурор на Финландия Мари Матила, старшият консултант в GRECO Давид Долидзе, европейският делегиран прокурор от България Виктор Тарчев и др.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 8 Отговор
    Започвай с всички с фалшиви зелени сертификати за начало.
  • 2 обективен

    19 3 Отговор
    С такъв заспал министър като теб , нищо няма да стане !!!
  • 3 Отец Чапаев

    17 2 Отговор
    Първо осъди Кирчо ла лъжата за канадското гражданство, но не може защото си му дружка.
  • 4 Факт

    22 2 Отговор
    Наско Славов, набор 1979 г., роден в на 3 декември 1979 г. в Усогорск в Коми, СССР. И тоя ще търси руски шпиони и ще бори корупцията?

    Коментиран от #9, #16, #17

  • 5 Българин

    11 4 Отговор
    Спокойно мойто момче!
    Чакаме Путин да дойде и въдвори ред

    Коментиран от #26

  • 6 Хич не е смешно

    19 2 Отговор
    Този е толкова ленив, мързелив, незаинтересован, оттегчен и бавен, че докато се напрегне да свърши нещо, ще излезе в пенсия!
  • 7 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Славов да каже защо махна охраната на Нотариуса точно преди убийството?
  • 8 ХАХАХАХ

    14 2 Отговор
    ПОЧНИ С КИРО И АСЕН ПЕПЕСКИ
  • 9 Трол

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Търси ги в Коми и още не ги е намерил.
  • 10 Майора

    13 3 Отговор
    Славов има ли по голям гаф от това скъл да дава АКФ на Сорос за обстановката в България , а шеф нс фонда да е бивш служител на ДС! И тогава кал ще борим корупцията , като на първо време трябва да се осъди Кирчо за канадското гражданство! А защо никъде не става дума за гуруто ви Прокопиев и неговите далавери!
  • 11 Гробар

    9 3 Отговор
    Всеки път, когато видя кубето на това същество ми се прияждат рохко сварени яйца.
  • 12 Акула

    11 3 Отговор
    Моля Лъжи на Килограм
  • 13 Тиква

    11 2 Отговор
    Е айде де, като почнеш от кметове и вси Служби и стигнеш до ПаРаламента. Да събираме пари за затвори! Поне за 100 хиляди ще трябва да правиме килии.
  • 14 УРА, УРА

    14 1 Отговор
    Само приказки какво трябва да се направи толкова години и резултата е едно голямо НИЩО!!! За какво взимате тези големи заплати. Мошеници на държавна хранилка.
  • 15 бай Иван

    12 1 Отговор
    Боже, това мазното не до.латено и то взело акъл да дава. Тоя не можеш го хвана толкова е мазен и лъзгав.
  • 16 бай Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Най гадните хора са родинопредателите!
  • 17 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ама той бил изстърсаче? Браво на малката кратунка умна. Ще го върнат в Коми.
  • 18 цариградска и невена

    4 1 Отговор
    ще са първите осъдени за намаляне на присъди и прибиране на огромни рушвети.
  • 19 дайте да дадем

    8 0 Отговор
    Кьорфишеци, защото сглобката скърца! Както знаем от "онези записи", пералнята работи! Кого ще съдите - съпартийците си ли? Или НеКоалиционните си партньори?
  • 20 бай Иван

    13 0 Отговор
    Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция

    Айде бе събуждам се след 34 години и кво да видя то станало време за присъди за корупция. Шмугнал се охлюва та в храстите.
  • 21 Дърдокви, случили на кротък народ!

    6 2 Отговор
    Време било...За 35 години България от изостанала селска държава се превърна в развита индустриална страна с безплатно образование, с достъпно и безплатно здравеопазване за всички, със справедливост и законност, с уважение към труда и нетърпимост към крадците и тарикатите. Като гледам филмите и чета пресата от онова време и критика е имало, и свобода на словото е имало...
    Време е след 35 години дивокрация народът да ви изрине на бунището или да ви бодне по една перка от ония, които сте подготвили за морето, и да ви прати по островите намайнатаси!
  • 22 Красимир Петров

    7 0 Отговор
    Хаха смях в залата
  • 23 Край

    8 3 Отговор
    Докато Бойко, Пеевски, Доган, Влади са на свобода присъди не може да има защото всички други са като чавдарчета пред тях. Ако те вкарат някой в затвора ги е страх, че все някога ще излезе и ще ги надупчи.
    Посмяха да вкарат само Иванчева щото я смятат за безобина.
  • 24 Славов

    5 1 Отговор
    Отивай да отбиеш военна служба!
    Ставаш само за резил?
  • 25 Коч Ина

    4 2 Отговор
    айде де, Горанката му се изчака чакалото
  • 26 Ред и

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Руснаци,несъвместими неща.Видяхме го тоя ред още 100 то години источна европа неможе да се оправи от тяхния ред
  • 27 Чакаме

    2 0 Отговор
    Да видим кога,само да не мини живота в чакане
  • 28 555

    2 0 Отговор
    Много отдавна чакаме търпеливо , 34 години
  • 29 Град Симитли

    3 1 Отговор
    ".... Събитието е организирано съвместно от посолствата на..."
    .... И Начо Кубето пръв е там!
  • 30 Препатил

    2 0 Отговор
    35 години все беше време !
  • 31 Дедо ви...

    3 1 Отговор
    Вицове!!! В България е джунгла. Ред няма. Държава няма. Правосъдие няма. Правото е на силните. Бедните нямат права. Или ги имат само на хартия. Тук е държавата, в която се дават стотици милиони лева от държавния бюджет за ваксини, които след това се бракуват или даряват, и не се дават няколко десетки хиляди евро за животоспасяващи операции на деца и млади хора. Тук е държавата, в която може да не можеш да четеш, но можеш да имаш шофьорска книжка. Тук е държавата, в която деца и възрастни са прегазвани на пешеходни пътеки, а убийците им се разхождат спокойно сред нас. Тук е държавата, в която за кражба на кокошка ще те вкарат в затвора, но заради продажба и предателство на държавата ще ти дадат орден. Тук е държавата, в която се цени всичко пошло, цинично и вулгарно и в която светните хора се считат за луди.
  • 32 Тоя Рапон за каква независима Адвокатура

    1 0 Отговор
    Говори!! Адвокатите са Посредници в всички далавери в Съдебната система!! Адвокатите тотално се Продават за Пари!! Продават Клиентите си за пари, всеки има по някой такъв Случай!! Измислят Смешни и нагли Оправдания за това, че са загубили делото!! Най Често, че Колегата не им е дал Призовката за делото, забравил(20дни,все забравял!)и те за това не са се явили в зала и затова са загубили делото?? ояли се Наглеци, голяма част от тях има и изключения!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове