Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 16:19 1 061 11

Мира Радева: Правителството ще продължи да работи, тонът в сглобката дори се е смекчил

  • правителство-
  • сглобка

Това  ефимерно спокойствие, безалтернативност, приемане на случващото се, би могло,  да ни вкара и в някаква по-сложна ситуация. Дали ще имаме защитни сили е истинският въпрос, каза социологът

Мира Радева: Правителството ще продължи да работи, тонът в сглобката дори се е смекчил  - 1

Правителството ще продължи да работи както досега, това е простичкият отговор. Това каза пред Агенция "Фокус" социологът Мира Радева. Според нея, тонът в сглобката дори се е смекчил от този, който беше преди тези 9 месеца и по време на предизборната кампания, както и предните две години. Смекчили са се и позициите.

"Нали Христо Иванов ходеше там, в Росенец? Нали имаше едни публични акции, нали беше арестуван Бойко Борисов, нали беше арестуван? Всичко се оказа прах в очите на избирателя, оказа се, че казусите за корупция и те не са много ясни, и те били някаква кокошкарница. Ходенето в разни клубове не било подсъдно. Това било морално-неморално, ама виси във въздуха. България си остава едно братовчедско общество. И ако може всичко да преглътнем", добави Мира Радева.

По думите и нещо подобно става и на световната сцена - загубата на ориентири, загубата на ясни цели, загубата на перспективи, на планове за развитие е това, което спъва много от съвременните демократични общества.

"Истината е, че много се оядохме. И затова ги няма тези първични мотиви за битка. Трябва елитът да има идеи, а такива липсват и сред елита. И всъщност, цялото обществено развитие е влязло в някакво русло и политиката е просто един от елементите, които ни движат, кога с някаква надежда, кога с апатия и отчуждение. Според мен, всичко това е свързано и с обществото в по-глобален план, посочи Мира Радева.

Според социолога дългосрочната цел на България би трябвало да бъде преди всичко решаването на тежките демографски проблеми. Защото онова, за което ние нехаем, е че пенсионерите стават все повече, а работещите все по-малко, които при това трябва да отгледат и деца, да създадат и перспектива за обществото. Върху техният гръб тежат и децата и увеличаващият се дял на пенсионерите.

"Обаче, аз не виждам в демографски план да има кой знае какво развитие. От друга страна, трябва да признаем, че и европейските институции изглеждат много лишени от енергия и все по-бюрократизирани, все по-скучни, все по-безидейни. И трябва да се яви един шоумен от типа на Тръмп, та малко да се привлече вниманието и да се оживи картинката. Не съм особен оптимист. Не знам, нека да кажат по-младите", каза още Радева.

България ще продължи в същото русло и в бъдеще, ако няма криза. Защото това ефимерно спокойствие, безалтернативност, приемане на случващото се, би могло, да ни вкара и в някаква по-сложна ситуация. Дали ще имаме защитни сили е истинският въпрос, при избухналите две войни.

След пандемията и избухналите войни в България се вдигнаха много сериозно цените в туризма, защото хората в този бранш искаха бързо да си възстановят позициите, загубените пари. Обаче, това доведе до нов отлив от туристи, защото те се преориентираха.

"Учим се на някакви уроци. Но дано да намерим една пътечка, в която да не бъдем толкова апатични, да можем да се обединяваме около някакви цели. Иначе, страхувам се, че някаква нова криза пак ще ни изненада или ще ни затрупа, защото сме я проспали. Дано да не я проспим. Но за момента сме в блатото, това е абсолютно ясно, че тук течение няма, свежа вода няма, свеж въздух няма. И ще трябва да живеем с това колкото и както можем", добави Мира Радева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    13 0 Отговор
    Иди на педикюр, ма!
    .... Копитата ти смърдят на грантове!

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    11 1 Отговор
    Няма начин да не стане ротацията ! Посланик Мертен заповяда, а Галя от посолствоТО бди и наказва. Политиката на МОРКОВА И ТОЯГАТА РАБОТИ БЕЗУПРЕЧНО!
  • 3 Сила

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Симитли":

    Баба Мира да ни остави на мира и да си ходи в Беренде Извор да се плицика в гьоловете на Нишава....
  • 4 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    6 1 Отговор
    е много ясно, продължаваме до пълна ликвидация на държавата, посолството си чака територията чиста от ганайци
  • 5 Б.Б

    7 0 Отговор
    Не съм еАл социоложка, ама и не искам! Може да ме зарази !
  • 6 Една обикновена

    8 1 Отговор
    Мисирка
  • 7 немо

    5 0 Отговор
    Щом Баба Мира казва, значи така ще стане. Тя има вътрешна информация от покоите на Боко и може да и се вярва. Ако беше малко по-млада можеше да се класира и за спалнята на вожда, каквито въжделения явно има, но ядец.. Боко си пада по нимфетки
  • 8 хаха

    2 1 Отговор
    Не е нужно да си социолог за да го видиш, нужни са само 2-3 работещи мозъчни клетки. След като стана ясно, че един и същи кукловод дърпа конците и на мафията, и на "антимафията", заключението идва само.
  • 9 Тити

    3 1 Отговор
    Сглобка е меко казано по скоро мафиотска структура.
  • 10 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    И какво по-точно работи правителството, освен да мишкува, краде и загробва България?
  • 11 Стига

    1 1 Отговор
    с тази демографска криза. Защо не посочат истинските данни колко деца се раждат на година в България, по градове и села; колко живеят в ЕС. Защо не стигат местата за детски ясли и градини. Това не е криза.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове