Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 20:18 1 465 13

Заради случая "Даная" НЗОК въвежда нов ред за пътя на верификация на скъпоструващото лекарство NovoSeven

  • нзок-
  • даная-
  • пирогов

Със сигурност е било възможно да има пропуски при контрола на лекарствата, затова бяха направени измененията в амбулаторната процедура, призна Момчил Мавров - подуправител на НЗОК

Заради случая "Даная" НЗОК въвежда нов ред за пътя на верификация на скъпоструващото лекарство NovoSeven - 1

Заради случая Даная Здравната каса въвежда нов ред за пътя на верификация на скъпоструващото лекарство NovoSeven. Темата бе обсъдена в парламентарната здравна комисия като на изслушването присъства и майката на Даная - 15-годишното момиче, което почина в "Пирогов" миналата година, съобщи БНТ.

Неясноти в алгоритъма за верификация на лекарствата налагат въвеждането на новата амбулаторна процедура. Болница без договор с касата, която при нужда получава лекарството от друго лечебно заведение, според досега действащата нормативна уредба, след края на лечението на пациента няма ангажимент да деактивира медикамента и така в европейската верификационна система той е "свободен за ползване" - и на теория е възможно да бъде изнесен зад граница.

"Със сигурност е било възможно да има пропуски при контрола на лекарствата, затова бяха направени измененията в амбулаторната процедура", каза Момчил Мавров - подуправител на НЗОК.

Промените, чрез които се гарантира отчетност и проследимост на лекарството, се правят заради случая "Даная". Пред Здравната комисия майка ѝ Ани Стоянова, разказа отново за същестувавщите според нея пропуски в лечението на детето ѝ и поиска процедурите в болницата да се променят.

Не съм тук, защото имам нужда от лична изповед, тук съм най-вече заради всички други деца. Нямам претенции към медицинската част, а към процесите в процеса на лечение на Даная, към липсата на комуникация. Това заяви майката на Даная Кулева – Ани Стоянова, в парламентарната комисия по здравеопазване, предаде репортер на БГНЕС.

Стоянова разказа, че Даная удря главата си на 27 април миналата година. „Каза ми на другия ден и същия ден посетихме „Неврохирургия“ в „Пирогов“. След прегледа ѝ беше назначен рентген, тя не беше хоспитализирана. Беше изпратена вкъщи. Казаха ѝ, че най-вероятно има комоцио“, каза майката. Тя обясни, че няколко дни по-късно Даная я събужда, тъй като изпитва абсолютно непоносима болка.

„Тогава за втори път посетихме спешен кабинет по неврохирургия в „Пирогов“. Лекарят беше друг и тогава направиха скенер, видяхме, че тя има хематом. Проведе се разговор между лекаря на кабинета и нейния хематолог“, разказа майката и добави, че ѝ казват да донесе два флакона от кръвосъсирващото лекарство „NovoSeven“, тъй като го нямат налично.

Тя сподели, че пред нея слагат на Даная единия флакон. „Според д-р Стоянова след 4 часа трябваше да се сложи другия“, допълни Стоянова. По думите ѝ малко след това една от сестрите ѝ носи една банка кръв и я моли да топли с тялото си.

След вливането на кръв, разказа майката, Даная започва да повръща кръв, да се успива, да не я чува, да се държи странно и различно, да я боли още повече.

„През целия ден лекар не дойде. През цялото време общувах с една сестра. На този ден на работа са били най-добрите, включително и проф. Габровски“, подчерта Стоянова.

„Направиха на Даная снимка и казаха, че нещата са се влошили. Това беше последният път, в който видях детето си в съзнание. Лекарите казаха, че реагира само при много силна стимулация. Опитах няколко пъти, тя не ме чуваше. Неврохирург все още не беше се появил, нейният хематолог не беше извикан. Целият ден мина, аз не се видях с лекар, на мен никой не дойде да ми обясни какво се случва. На следващия ден, на 7 май, до обяд нещата се развиваха по същия начин. Казаха, че тя се влошава“, обясни още майката и добави, че тогава решава да напише пост в социалната мрежа с молба да получи телефона на проф. Николай Габровски.

От своя страна проф. Габровски ѝ съобщава, че нещата не са добре.

"След операцията аз по български реших, че трябва да дам някакви пари. Никой не ме е молил, никой не ми е казал "Трябва да платиш", мое решение. Извадих едни пари и му ги подадох. Знаете ли как разбрах, че детето ми е мъртво? Той извади парите от джоба си, беше ги сложил в ластиче и ги хвърли и каза съжалявам. Така разбрах, че я няма. В разговор с проф. Габровски, Димитров и други ваши колеги в "Пирогов", питайки сега, днес, ако дойде абсолютно същия случай като Даная, ще постъпите ли по същия начин - отговорът беше "да". За мен това крие риск", посочи Ани Стоянова.

"Всички протекли дотука проверки са завършили с констатация, които нямат препоръки и не са установили нарушение, с изключение на транспорта на медикамента", каза Николай Габровски - гл. координатор на Експертния съвет по неврохирургия.

По казуса "Даная" прокуратурата е образувала и досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаааа

    11 4 Отговор
    Убийците в бели престилки!Бог да го прости детето!
  • 2 Анонимен

    13 1 Отговор
    НЗОК не знаят ли или не искат да знаят от какви точно лекарства се нуждаят поне децата ! Чиновниците даже ги мързи да чукнат на компютъра за да помогнат на някой а все чакат бакшиш рушвет или ако не им се плати казват Ми няма внос !А за тези лекарства трябва да се направи банка с наличност.. Още капачки ли да събираме ???
  • 3 Дрън дрън та пляс

    9 0 Отговор
    Балтовия кога ще лежи в затвора?
  • 4 Да, бе

    6 2 Отговор
    Демократичното здраветъргуване в действие... Трябва бавно убиване, по особено мъчителен начин и пълна конфискация на всичко материално. А такива, като габровски заслужават смърт от 100 рани. Имал съм досег за съжаление, рядко гадно животно. Заслужава да му сложат всичките кървави пари на врата и да го хвърлят в някоя селска тоалетна.
  • 5 родителите

    10 1 Отговор
    Нека да усетят болката .Това каза шефа на болницата !!!
    А само за тези думи в бяла държава щеше да е вкаран в затвора !!
  • 6 6-6-6

    5 2 Отговор
    Защо е било изобщо нужно вливане на кръв а не плазма след като са дали кръвосъсирващо? Изобщо защо кръвосъсирващо като детето е имало хематом ? Нон сенс ,пълен.

    Коментиран от #10

  • 7 Професора

    0 1 Отговор
    Само м@нгали умират
  • 8 Реалист

    1 3 Отговор
    Водят 4аветата на лекар само като стане вече критично и иска чудо
  • 9 Наивник на средна възраст

    5 0 Отговор
    Абсолютно неадекватни лекарски действия.Удар в гкавата - още веднага скенер,силната болка не се асоциира със сътресение.После 2 дена се мотат,при това с наличен вече хематом.Дали щеше дето да има шанс при с 1 ден по-рано направена операция?На този въпрос отговор няма да получим,но да - шансовете щяха да са по-големи.В случая принципът е важен,а те са проспали над един ден.И разбира се - няма виновни,няма грешна процедура...Този филм сме го гледали.При тази силна солидарност в съсловието,няма да има виновен.....просто "утре и на мене може да се случи"- по този въпрос можете да питате и адвокат Бабучев(що се отнася и до СМЕ и вещи лица....Според мене има обективно наличие от бездействие довело до непоправими за здравето на пациента последствия...,а това си е престъпление...

    Коментиран от #13

  • 10 Наивник на средна възраст

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "6-6-6":

    Omnium artium medicina nobilissima est.- Медицината е най-благородното изкуство. Salus aegroti suprema lex.- Благоденствието на пациента е най-висш закон. За жалост има и лекари,които не зачитат горното.Слава Богу,че те не са мнозинството в гилдията...
  • 11 Буквоядец

    1 3 Отговор
    Като няма претенции към медицинската част,преди това бе била срещу лекарите, какво иска?
    Оставка на директора ? И плаши с министъра. Колко хора биха си позволили ? Без разбира се онзи от Рибново! Психиатърът не се извини !
    На неговата възраст трябва да личи мъдрост! Нали човек помъдрява с годините.
    След последните резултати ,защо не подаде оставката си?
    Той е партийна номинация, политически оцветен защитава опорните на майката.
    Един политически нескопосен опит за разправа с директора на Пирогов. Като не успя даскалът,пробва фондацията.
    Когато и наказателното производство рухне,защото няма състав на престъпление,тогава що ще чинат ?
  • 12 Много, много странно

    1 0 Отговор
    Коя болница в България не работи със здравната каса? Коя болница няма договор с касата, че не разбрах що за обяснение дават! И, извинете, обаче имало неясноти в процедурата за лечение, затова сега я променили! Ха! Сериозно ли? До сега защо не ги видяхте тези неясноти? То пък да беше само в тази процедура. Поголовно неясноти има и в клиничните пътеки, и в законите, по които работят в болниците и касата. Язък за детето!
  • 13 Категорично!

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наивник на средна възраст":

    Жалко, че сте прав, но нищо няма да се поправи вече. Нито детето ще се върне, нито корупцията ще спре, нито безхаберието и нарушаването на правилата ще изчезнат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове