Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 21:42 3 052 13

Невена Зартова: Прокурорът от СГП Йордан Петров отмени постановлението за привличане като обвиняем на Пепи Еврото

  • зартова-
  • пепи еврото-
  • нотариуса

Мартин Божанов е бил на "неформален" банкет на Софийска районна прокуратура в ресторант извън София, кой го е поканил, не знам, каза прокурорката

Невена Зартова: Прокурорът от СГП Йордан Петров отмени постановлението за привличане като обвиняем на Пепи Еврото - 1

Бившият районен прокурор на София Невена Зартова и четиримата ѝ доскорошни заместници Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мария Куцкова и Тодор Куюмдижев заедно седнаха срещу депутатите от комисията, за да отговарят на въпроси и да споделят какво мислят за ситуацията, съобщи lex.bg.

Първа започна Зартова. Тя коментира изказването на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов от 9 февруари, когато заедно с 21 върховни прокурори влезе в СРП на проверка, че отдел „Специализиран“ действа като „шпицкоманда“. Това било така, защото на него се разпределяли специални преписки и дела, включително и такива на Мартин Божанов.

Бившият районен прокурор на София е била поканена да се присъедини към кръга на Петьо Петров - Еврото, но отказала. Това съобщи самата тя пред парламентарната комисия по случая "Нотариуса".

По този повод днес Зартова заяви, че нито една преписка или дело, свързано с Божанов, не е било разпределено на този отдел. Каза, че такъв специализиран отдел има и в СГП, и във Върховната прокуратура. Създаването на такъв отдел не било нейна приумица, а е закрепено във вътрешни правила, утвърдени от главния прокурор.

В тази връзка тя засегна и темата за постановлението на прокурора от СГП Йордан Петров, с което е отменено постановлението за привличане като обвиняем на Петьо Петров. И каза, че Йордан Петров работи в специализирания отдел на СГП. И тя, както и съдия Цариградска е била разпитана от този прокурор, но по друго дело.

„Не знам дали в СРП има шпицкоманда, но е интересно как така стана, че по всяко дело, по което има магистрат, се произнася Йордан Петров. Не знам как се разпределят делата. Би трябвало случайно“, попита Зартова.

По отношение на казуса с гръцките бизнесмени, тя заяви: „Допускам, че спрямо тях действително е осъществен рекет и изнудване, с или паралелно с участието на Мартин Божанов, Велимир Атанасов и може би други адвокати“. Но изрази недоумението си каква е връзката на казуса им със СРП и по-специално с нея.

Зартова заяви, че преди цялото ръководството на СРП да подаде оставка, заместниците ѝ са споделили, че са били принудени да сторят това.

Разказа, че на 12 февруари се събрали в кабинета ѝ, за да обсъдят какво да правят. Срещата е била по повод проверката, която започна в СРП на 9 февруари, когато 21 върховни прокурори, начело с Борислав Сарафов, влязоха в СРП.

„Притеснителното в случая е, че аз не знаех, че те имат намерение да депозират оставка. Няколко часа по-рано обсъждахме какво ще се случи и как ще се развият нещата. Още по-малко знаех за декларацията, с която се разграничават от моите действия. До ден днешен не знам за кои действия. Те ми споделиха – нямаше какво да направим, бяхме принудени. Не разбрах кой ги е принудил – дали СГП, дали Върховна прокуратура. Казаха ми, че никога няма да измият срама от лицата си пред мен. Позорно е да се принуждават заместник-ръководители. И ако по този начин, със заплахи, закани или обещания могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме стояли на една маса, могат да бъдат принудени с лека ръка да подпишат декларация, че се разграничават от мои действия, не знам какво би се случило с редовите прокурори. Те може да бъдат принудени да кажат всичко – писмено или устно“, разказа Зартова.

Всичките ѝ заместници обаче отрекоха да са били принудени да напуснат ръководните си постове.

Най-обстоен в разказа беше Борислав Георгиев. От думите му стана ясно, че напрежението е започнало да се трупа от лятото на 2023 г. В началото на август Сарафов поиска оставката на Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Към онзи момент Зартова е била в отпуск, а Георгиев я е замествал. След като Сарафов поискал оставката на районния прокурор, той не знаел какво друго да направи, освен да изпрати въпросното дело за проверка в ИВСС и Инспектората към ВКП.

По-късно същия ден разбрал, че и.ф. главният прокурор е наредил пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура. Проверката била възложена на прокурори от СГП и от апелативна прокуратура (виж още тук).

Преди да приключат всички проверки – на ИВСС, на ИВКП и разпоредената от Сарафов, Зартова се върнала от отпуск. Борислав Георгиев ѝ казал, че ако наблюдаващият прокурор е допуснал грешка, тогава той ще понесе отговорност и ще подаде оставка. Зартова го попитала дали е прегледал въпросното дело и дали е открил пропуски, на което той отговорил, че го е прочел, но не е открил грешки. Тогава Зартова му казала, че оставката му би била безсмислена.

Проверките установили, че наблюдаващият прокурор няма пропуски в работата и Георгиев се успокоил.

По-късно обаче започнали нови проверки в СРП – комплексна на ИВСС, комплексна на ИВКП, планови от СГП.

„Тези проверки създадоха проблеми, напрежение, несигурна среда за колегите. През декември си говорихме с останалите заместници какво да правим, след като ръководството на прокуратурата подлага под съмнение работата ни. Чуваха се слухове за оставка на Невена Зартова, но ние не сме говорили с нея. До момента, в който не дойде и.ф. главният прокурор с 21 върховни прокурори на проверка. На събранието г-н Сарафов беше доста рязък, каза, че няма доверие към някои от нас и смята, че нещата в СРП не вървят добре. Това беше сигнал, че се засяга и моята работа. След срещата с г-н Сарафов, се събрахме в кабинета с г-жа Зартова, за да обмислим мотивите и да кажем как ще продължим да работим. Защото ние трябва да работим и спокойно, да не се проверяват едни и същи дела няколко пъти. В понеделник се събрахме отново и казахме на г-жа Зартова, че подаваме оставка. Тя каза, че също подава оставка. В този разговор обсъдихме дали заедно, или поотделно“, разказа Георгиев.

Той поясни, че четиримата заместници са се разграничили не от нещо нередно, което е направила Зартова. „Лично аз се разграничих от това, че тя не подаде оставка своевременно, за да може 220 прокурори в СРП да продължат да работят нормално. Ние загубихме доверието на колегите и наш морален дълг беше да напуснем постовете. Никой нищо не ми е казвал, нито ме е принуждавал или натискал, за да подам оставка“, заяви Георгиев.

Той посочи, че не познава Мартин Божанов, нито Петьо Петров-Пепи Еврото и не ги е разследвал.

Бившият зам. районен прокурор Мария Куцкова също заяви, че никой не я принуждавал да депозира оставката си. Каза, че е била заместник година и осем месеца, от които близо година не е имала комуникация със Зартова и именно това е надделяло за решението ѝ да напусне ръководната позиция.

Що се отнася до Божанов, заяви, че през 2022 г. го е разпитвала като свидетел в рамките на досъдебно производство, по което е била наблюдаващ. Свидетел по същото дело е бил адвокат Велимир Атанасов.

Но каза, че е виждала и Атанасов, и Божанов на етажа на ръководството на СРП.

Иван Стефанов посочи, че в СРП се е натрупало огромно напрежение по повод проверките, ескалирало е допълнително с тази от февруари. „Разбирате за шока, който изпитахме при такава мащабна проверка, която предполага мащабни нередности“, каза той. И допълни: „Не се чувствам принуден, никой не ми е обещавал нищо. Този пост беше тежък. Оценявам като грешка това, че не подадох по-рано оставка“.

Тодор Куюмджиев допълни, че са искали да бъдат полезни на колегите си, но това, което ги е притеснило е, че се е натрупало много напрежение, стрес и неудобства у колегите му.

На въпрос на Явор Божанков дали Нотариусът е посещавал банкети на СРП, Зартова отговори, че е обсъдила с колеги за кой банкет може да става въпрос и е установила, че е било неофициално събиране извън София в ресторант. „Кой го е поканил не знам. Чух слухове кой би могъл да е“, каза тя и отказа да цитира непроверена информация.

Хамид Хамид пита всички членове на бившето ръководство на СРП дали познават гръцките бизнесмени и дали са се виждали с тях и всички, с изключение на Георгиев заявиха, че никога не са ги виждали и чували.

Прокурор Георгиев каза, че той е бил наблюдаващ прокурор по дело за рекет (чл. 213а НК), което в един момент се е водило срещу гръцките бизнесмени. Той разказа подробно развитието на делото. Георгиев посочи, че след като е съгласувал обвинението с разследващия, преди предявяването му, са постъпили жалби. СГП потвърждава обвиненията.

Следват жалби срещу забраните на тримата обвиняеми да напускат страната. Съдът отменя тази на българина, но потвърждава за гърците. При предявяването на обвиненията един от чужденците казва, че е почетен консул и има имунитет.

„Прочетох Виенската конвенция и установих, че това лице няма наказателна неприкосновеност. Но реших да го пратя на СГП да проверят. Прокурор от СГП отмени обвинението само на това лице, но не защото то има имунитет, с мотив, че се касае за гражданскоправни отношение. Тогава се обърнах пак към СГП им посочих, че аз обвинявам три лица за престъпление, извършено в съучастие, а те отменят обвинението само за единия с мотив, че става дума за гражданскоправни отношения. Колежката се произнесе и отмени обвиненията и за останалите. Междувременно делото е ходило в инспектората и той заключи, че не съм допуснал нарушение. В този момент сам поисках да ме отведат от делото, защото явно имам различно виждане от СГП“, разказа прокурор Георгиев.

И се обърна към депутатите с думите:

„Ако някой е злоупотребил с моето име и е искал пари, защо тези бизнесмени не са отишли в ГДБОП, да бележат пари? Аз нямам проблеми с хазарта, аз съм нормален човек с две деца с нормално жилище“.

От „Възраждане“ попитаха Зартова дали, както твърдят гръцките бизнесмени, на 22 януари 2022 г. е била в един хотел с адвокат Велимир Атанасов и откъде чуждите граждани знаят това.

„Аз самата щях да попитам откъде имат тази информация. Не ми се искаше да падам до подобно ниво, да се обсъждат хотелски регистрации, да пускам тъжба за клевета. Отговарям: Това не е вярно. Никога не съм се регистрирала с този човек в която и да е хотелска стая, нито в тази вила, нито другаде. Човек трябва да си подбира приятелите и аз го отчитам като моя грешка“, каза тя.

Атанас Зафиров от БСП я попита, след като не е съпричастна към групата на Нотариуса, защо е подала оставка.

„Нямам никаква съпричастност към този кръг, окръжност. Чух твърдения, че съм осъществявала чадър. Ако някой разполага с факти, които оборват моето твърдение, моля да ги сподели. Оставката ми не е свързана с убийството на Божанов, тя беше искана още след убийството на момичето в Лозен през август 2023 г. След това започнах да получавам неофициални предложения – подай си оставката, че да се размине всичко мирно и тихо. Не го направих, защото не се чувствам виновна. Лично за мен обяснението е, че силното желание на г-н Сарафов да получи моята оставка е свързано с това, което се установи по делото, което СРП водеше срещу Петьо Петров. Така се отклонява вниманието от доказателствата, които са налице в него“, каза Зартова.

По искане на депутатите тя изложи за какво е втората дисциплинарка срещу нея: „Обвиняват ме в това, че делото срещу Петьо Еврото в СРП е манипулирано, образувано е под давление на Гешев, а разпитаните свидетели аз съм ги била водила и съм знаела какво ще кажат. Не знам каква е целта на тази втора дисциплинарка, допускам, че това едно омаловажаване на делото срещу Петьо Еврото. Ако Прокурорската колегия установи, че аз съм подготвяла свидетели, техните показания ще бъдат компрометирани, а магистратите, споменати в тях, ще бъдат оневинени“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Почват да се топят един друг съучастниците.
  • 2 Всички

    33 0 Отговор
    омазани до ушите ! А тя наследи стола на кумеца си , когото сигурно също не познава !
  • 3 Помак

    24 1 Отговор
    То като и погледнеш мафиотската мутра и ти се отщява да си до тази зартова...мафиотка ..пу
  • 4 Много нечистоплътно

    23 1 Отговор
    морално деградирало нещо
  • 5 Оооо , да

    20 0 Отговор
    А тя света вода ненапита , никнат ѝ ангелски крила !
  • 6 Преплетени са

    19 0 Отговор
    с престъпните шайки като котешки черва...
  • 7 Да, бе

    17 0 Отговор
    А ти Зартова, като ръководител на тая престъпна прокурорска банда какво държа или лапа, че не си изпълни задълженията по закон и длъжностно характеристика... Я всичко под ножа. И не е метафора. Га ядИ не рИва.
  • 8 Артилерист

    12 0 Отговор
    Аз съм убеден, имам достатъчно житейски опит, че не само в съдебната система има много свестни хора. Но общата среда, след 1990г., стана изключително зловредна и позволи на посредствените да овладеят управленските позиции и да си налагат реда над кадърните. Най-очевидният факт за това е, че куражлии хора изнасят данни за безумията на посредствените, но нищо от това не последва, освен преследване и омаскаряване на приносителите на критичната информация. Каза се например, как Гешев няма осъдени, а се е договорял с престъпниците, но бе избран за гл.прокурор. За Цацаров също. За Борисов има включително и грама на посолствоТО за връзките му с подземието и другите му престъпления, но той беше кмет на София, шеф на МВР и премиер на България повече от половината "преход". Кажете ми има ли едно поне неблагополучие, за което да няма данни, но да е направено нещо за решаването му. Е, как да има, като виновниците управляват. Включително и чрез СГЛОБЯВАНЕ...
  • 9 Ван дер Любе

    11 0 Отговор
    Прокуратурата изглежда като една добра компания. Дали е имало голи паритта като на Киркоров, след като е имало неформални такива. И ако там се появи един престъпник те му наливат питие или друго нещо? И когато имаме един търговец нато Нотариуса, то има и една друга страна, която участва. Хора като Борисов, Доган, Пеевски, Горанов и т.н. Те кога ще се появяват в картинката?

    Коментиран от #13

  • 10 Е не е работа да си прокурор

    10 0 Отговор
    Даа,делото срещу Пепи Еврото ,небезизвестния и известната снимка със Сарафов.Който Пепи ту умира ,ту възкръсва ,а на Сарафов разследването му пречи съответно и прокурорката.Жалко!
  • 11 абе

    6 0 Отговор
    ТУК чувате ли се какви лъжи ръсите и мажете очите и ушите на данъкоплатеца Я си одете в къщи и там се оправяйте с оправдания Как ви търпят в къщи децата а и вие като се погледнете в огледалото е същия въпрос
  • 12 Йордан петров

    4 0 Отговор
    Снишавам се....докато отмине бурята,после продължаваме напред...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове