Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 12:52 2 001 26

ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН оставиха само един кандидат за строителството на 7-и и 8-и блок - корейската компания "Хюндай"

  • аец козлодуй-
  • 7-ми и 8-ми блок-
  • парламент-
  • хюндай

Второто предложение беше на ПП-ДБ - в преговорите да бъде включен и още един участник - компанията "Бехтел"

ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН оставиха само един кандидат за строителството на 7-и и 8-и блок - корейската компания "Хюндай" - 1

След продължил повече от два часа дебат, депутатите приеха с един глас повече решението да се водят преговори с единственият класиран участник за строителство на 7-и и 8-и блок - корейската компания "Хюндай", съобщи БНТ. Народните избранници отхвърлиха предложението на ПП-ДБ в преговорите да бъде включен и още един участник - компанията "Бехтел".

Приетото предложение беше на ГЕРБ-СДС и ДПС, а отхвърленото на ПП-ДБ. Първото решение спечели с 112 гласа "за" срещу 111 - "против". Освен ГЕРБ и ДПС, предложението беше прието от ИТН.

В дебатите по темата основно спор се води между ПП-ДБ и "Възраждане". От "Възраждане" са против цялостния проект с американска технология и няма да подкрепят двете решения. От ПП-ДБ неколкократно изтъкнаха, че трябва за строител да се състезават повече от един участник, за да има конкуренция. Думата взе и енергийният министър Румен Радев, който беше категоричен, че има нужда от нова ядрена мощност и предупреди, че много лесно се срива един проект заради спорове.

Предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС предвижда да се водят преговори с единствената класирана до този момент компания - южнокорейската "Хюндай".

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС: "Сред поставените условия има изискване за 30% локализация на възложените строителни и проектантски дейности, представяне на фиксирана цена за целия обем на представени дейности и гарантиране на срока за изграждане на такава мощност."

От ПП-ДБ предлагат да се водят преговори не само с "Хюндай", но и с американската компания "Бехтел". От "Възраждане" видяха в това конфликт на интереси заради участието на брата на Христо Иванов в комитет като съветник на енергийния министър.

Коста Стоянов, депутат от "Възраждане": "Брата на Христо Иванов като член на този комитет е подписал решение въз основа на което освен китайската компания да бъде разгледана офертата и на една американска компания, която не отговаря на обявените критерии."

Енергийният министър Румен Радев потвърди, че братът на Христо Иванов му е съветник и подкани "Възраждане" също да предложат експерт:

"Ако вие имате ваш роднина, доказан експерт по енергетика, в случая ядрена енергетика, с удоволствие бих го привлякъл в екипа ни, по простата причина, че ние се нуждаем от всеки, който има уменията, знанията и желанието, познанията."

Според ПП-ДБ, процедурата за подбор, която е избрала "Хюндай", е била само предварителна, а истинските преговори престоят и затова трябва да се водят с повече от една компания.

Васил Стефанов, депутат от ПП-ДБ: "Преговори с повече от един участник би се постигнала конкурентна среда за постигане на най-добра цена за Република България."

Преди два дни от посолството на Република Корея разпространиха позицията на "Хюндай" в която се казва, че компанията има опасения от нелоялна конкуренция заради предложенията. От посолството изтъкват, че ще следят процеса много внимателно.

Драгомир Стойнев, депутат от "БСП за България": "Това е пример как може да убием даден проект с действията, които предприемат управляващите. Защо колеги, защото това не е наша работа - ние да казваме на министъра да продължи преговори."

Максималната цена на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде до 14 млрд. долара, а цената на тока под 127 лева за мегаватчас. Очаква се до края на март американската компания "Уестингхаус" да обяви своята първа прогнозна цена на проекта. На тази база ще се преговаря и със строителя.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгарите -

    27 9 Отговор
    патравата патерица на Бою ! Срамно роли на безсрамни същества !

    Коментиран от #8, #23

  • 2 инженер

    24 0 Отговор
    Южна Корея и Фирмата -Хюндай са много , много добри специалисти !!!Работил съм там 15 год.

    Коментиран от #9

  • 3 Гледам на живо дискусиите

    19 8 Отговор
    Сглобката ни води към тотална разруха.

    Коментиран от #20

  • 4 3.14К

    23 12 Отговор
    Учиндолския селянин се отказа да дели с толупа 50:50 и се съгласи на 33:33:33 + Доган.
  • 5 Ех лошо,

    30 9 Отговор
    Киро не може да си вземе комисионната. Оставихте го гладно това момче.
  • 6 Дилянчо делаверата

    22 4 Отговор
    Разбира от АЕЦ колкото от ряпа и тиква.

    Коментиран от #12

  • 7 УРА, УРА

    13 12 Отговор
    Така, така!! Крайно време е ПП да разберат, че не са фактор където и да било. Да видят, че Боко и Шиши не се интересуват от тяхното мнение и всичкия цирк на "партньортство" е само за пред хората и ЕС. Проблемът им е, че загубиха купища избиратели.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Те са добри

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "инженер":

    А нашите са по добри в комисионите под масата. Писламчват се към Хюндай заради лапането.

    Коментиран от #18

  • 10 Ехааа

    17 0 Отговор
    Абе тия избранници и от атомни централи са разбирали. Бравус бря. Доган ни построи Цанков камък, а Шиши ядрена централа. Усааа
  • 11 Ханку брат

    23 6 Отговор
    Браво на чалгарите! Днес показаха нагледно кой ги е купил.
  • 12 А киру,

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Дилянчо делаверата":

    От ква разбира. От мумурандоми и парапети, ама и там е зле дори.
  • 13 Сталин

    13 3 Отговор
    Как така за 3 дни беше избран някой да строи ядрена централа в България,това да не е колиба, България в грози ядрена катастрофа ,как някой ще строи ядрени реактори като никога не е правил това , България скоро ще изчезне след тези ядрени експерименти

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Програмист

    9 14 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 16 Дааа ,

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    и крадливият хасковски селтак днес триумфираше в Парламента , хилейки се като ряпа !
  • 17 само питам

    7 5 Отговор
    а бе другари оставихте кирата без комисионна човека драпа заедно с кокорчо толкова време и накрая с пръст в устата защо така бе аьо
  • 18 О. Ч. З

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Те са добри":

    Дори и да е така и те са хора трябва да ядат пък и може нещо да направят а не като американците самолете на чертежи и бракувани БТРи
    Че ако бяха получили и пари за 7-8 блок щяхме да си светим със свещи следващите 200г
  • 19 хихи

    8 1 Отговор
    Предизборна Дъвка за електората„....
    Нищо няма да построят.....
  • 20 Успокои се.

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гледам на живо дискусиите":

    Да не си посегнеш.
  • 21 кой ви каза

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Кой ви каза , че за 3 дни са го избрали!?!?.. "АЕЦ Нови мощности " е определил срок за подаване на оферти 2.02.2024г. Интерес са заявили пет компании. Като преди дни е комисията, която е прегледала документите, е установила, че само „Hyundai” покрива напълно всички изисквания.
  • 22 ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ

    3 0 Отговор
    Както се казва - конкуренцията движи развитието. Браво
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 така така

    4 0 Отговор
    Леви комунистически РЕЗБИ!! ЗА СЪД ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! 14 млрд от д жоба на българина..
  • 25 хммм

    4 1 Отговор
    Третополови предатели на България!
  • 26 геноцид

    0 3 Отговор
    Най евтино и качествено строи РОСАТОМ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове