Last news in Fakti

14 Януари, 2014 17:20 1 833 3

Марси Рийс: Развитието на случая Сидеров ще покаже как действа закона в България

  • марси рийс-
  • пламен орешарски-
  • волен сидеров-
  • културно наследство-
  • сащ-
  • меморандум

САЩ и България днес подписаха документ за опазването на българското културно наследство

Начинът, по който се разви скандалът с Волен Сидеров и френския дипломатически служител, ще ни каже много за върховенството на закона в България, коментира пред журналисти посланикът на САЩ у нас Марси Рийс след подписването на Меморандум за разбирателство за налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от България..

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс заяви, че не може да коментира скандала със Сидеров:
„Наистина не мога да имам мнение относно това кой е прав в този случай, но всеки следи случая много отблизо. Мисля, че начинът, по който всичко това ще се развие, ще ни каже много за върховенството на закона в България".

Рийс заяви, че е добре в България да се водят дискусии относно укрепването на демократичните институции у нас и подчерта, че укрепването на гражданското общество е важно за демокрацията.

Днес правителствата на България и САЩ подписаха Меморандум за опазването на българското културно наследство.

За нас е особена чест да реализираме този отдавна подготвен акт. Подписването на меморандума е показателно за значението, което отдаваме на опазването на културно-историческото наследство. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който присъства на официалната церемония по подписване на Меморандум за разбирателство относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България.

Премиерът изрази своята благодарност към всички, които са допринесли за днешния успех като изтъкна американските власти, които са проявили дълбоко разбиране по важността на материята, обект на регулиране в меморандума.

„Вярвам, че отношението към историята и културата е мерило за развитието на един народ и на една държава. Опазването на това наследство е част от съхранението на здравите основи, които са условие за просперитета на обществото ни. То е извор на национално самочувствие и гордост, че сме българи в един все по-глобализиращ се свят“, заяви министър-председателят.

Той изтъкна, че меморандумът съответства на интересите на България и изрази увереност, че отговаря и на интересите на американските  партньори. Премиерът каза, че е удовлетворен, че документът кореспондира с европейските и световни тенденции в тази сфера.

„Убеден съм, че конструктивното сътрудничество между България и САЩ ще продължи и занапред и ще дава и за в бъдеще своите добри резултати, сред които безспорно се нарежда и меморандумът, който се подписва днес“, добави премиерът Орешарски.

Министърът на културата Петър Стоянович отбеляза, че днешният ден увенчава дълъг процес, започнал в далечната 2006г. „Необяснимо дълго този документ не видя бял свят, въпреки своята изключителна важност за експертната общност и за опазването на световното културно наследство. Изваждането на този документ на дневен ред беше сред първите задачи на моя мандат като министър. Нашето правителство показа воля да спре износа на културни ценности от България. Благодаря лично на министър-председателя за пълната и безрезервна подкрепа в тази подготовка“, заяви министър Стоянович.

Той изтъкна, че за съжаление последните години САЩ са се превърнали в един от големите пазари за незаконен трафик на наши ценности. „Днешният документ ще спре тази нежелана и от двете държави практика“, категоричен беше министърът на културата.

По думите му подписването на споразумението означава да развържем ръцете на американските колеги и на американските служби. „От днес, когато те установят притежание на културни ценности от български земи, вече няма да е необходимо това да се доказва по дългия път на българското съдопроизводство. Тези предмети просто ще се върнат у нас, а срещу техните притежатели, които нямат официални документи за това, ще се повдигне обвинение за нарушаване на митническите закони на САЩ“, обясни министър Стоянович.

Той подчерта, че дори културни ценности, които са внесени в САЩ преди подписване на днешното споразумение, могат да бъдат върнати обратно бързо и без допълнителни процедури. „Днешната стъпка е не само решителна и навременна, а в напълно вярна посока“, добави министърът на културата.

„Всички ние сме част от глобалното усилие за опазване на културното наследство, за  запазване и разбиране историята на човечеството, която ни свързва“, каза посланикът на САЩ в България Н.Пр. Марси Рийс. Тя изтъкна, че американците, които посещават страната ни, се впечатляват дълбоко от богатото културно наследство – от древното тракийско злато до уникалните римски конструкции и дълбоко затрогващите икони и церемониални предмети от българската православна църква. „Впечатлява ме колко много българите ценят културните дейности и обичат да гледат и слушат за тези съкровища и за собствената си история“, каза посланикът.

Марси Рийс подчерта, че двустранното споразумение ангажира правителствата на България и САЩ да предотвратяват ограбването и трафика на безценни произведения на културата.  „Радвам се да отбележа, че американските и българските професионалисти в областта на правоохраната вече работиха съвместно по редица подобни случаи. Ние вече стартирахме сътрудничеството и техническата помощ, към които призовава меморандумът“, отбеляза г-жа Рийс. „Трябва да продължим да работим творчески заедно, за да запазим това, което всички признаваме за безценно културно наследство. Споразумението е важно и защото означава повече сътрудничество в областта на културата, което е от значение както за българите, така и за американците“, каза в заключение посланикът на САЩ. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    2 1 Отговор
    .....Закон????!!1!......
    В България??2?2.......
    Г-жа посланика нима още не е разбрала,че е в територия,
    а не в държава!
  • 2 Монго

    2 1 Отговор
    Г-жа посланичката, в качеството си на такава, няма право да се бърка във вътрешните работи на една независима държава. А, че трябва да си приберем лудите, където им е мястото, спор няма.
  • 3 comments

    2 1 Отговор
    ....Хайде бе,псевдо-НЕЗАВИСИМА????22?2???????????
    Пък и ДЪРЖАВА??????????????????============
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове