Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2024 10:20 1 175 20

Проф. Румен Кънчев: Войната в Украйна ще бъде дълга

  • професор румен кънчев-
  • война-
  • украйна

Сценариите за развоя ѝ са няколко, отбеляза бившият заместник-министър на отбраната

Проф. Румен Кънчев: Войната в Украйна ще бъде дълга - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Двете години на война в Украйна могат да се дефинират в три фази. Първата е опитът на Русия да атакува директно Украйна и Киев като стовари десант. Втората фаза на конфликта е контраофанзивата на украинската армия, която не даде голям успех. Сега сме в третата фаза, свързана отново със смяна на ситуацията и поемането на инициативата от руската армия.

Това заяви експертът по международна сигурност и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR с водещ Милена Милотинова.

Още новини от Украйна

В битката за Авдеевка съотношението на силите е седем към едно в полза на Русия, смята той.

"Пред дни имаше дискусия във Вашингтон, в която бяха поканени бивши военни разузнавачи. Те направиха оценка и на загубите. Русия е загубила при Авдеевка 17 000 души. Загубите на Украйна са 800. Тук въпросът е дали това е победата. Не трябва да бързаме да казваме, че войната е приключила", призова проф. Кънчев.

Като ключова година бившият заместник-министър на отбраната определи 2014 г.

"В края на февруари беше анексиран Крим. Тогава украинският президент Порошенко отиде в главната квартира на НАТО със списък от неща, които трябват за въоръжаването на украинската армия. По това време беше президент Обама, който каза, че Украйна не им е приоритет. Това е така, защото администрацията на Обама смяташе, че големият приоритет в този момент е Иран. Обама си въобразяваше, че Путин ще му помогне да замразят иранската ядрена програма. Пет месеца след анексията на Крим беше срещата на високо равнище в Уелс. Реши се да се увеличат до 2% разходите за отбрана за всички страни от НАТО. Ако членките на НАТО знаеха за опасността от Путин, трябваше да достигнат тези 2%", коментира проф. Кънчев.

Като друга ключова среща гостът определи тази в Сирия през април 2020 г., организирана по предложение на руснаците. Тогава се срещат съветникът по национална сигурност на президента Путин и съветникът по националната сигурност на президента Тръмп - Джон Болтън.

"На няколко пъти се получават ситуации, при които западната дипломация и елит или са наивни, или ги е страх от Путин. Така се стигна до 2022 г. и Украйна не беше въоръжена", каза проф. Кънчев.

Русия е богата на стратегически суровини, не бива да се подценява, тъй като има много силни връзки в Близкия изток, напомни още експертът и добави, че тя не е толкова зависима от санкциите.

"През последните 3 години Путин изцяло води Русия към поставянето на военни релси. Има рязко увеличаване на военната продукция", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на отбраната прогнозира дълга война, но уточни, че има различни сценарии, които ще определят хода ѝ.

"Два са вероятните сценарии. Първият е Путин да продължи настъплението с огромно количество техника и жертви, за да стигне до административните граници. Той би могъл да спре настъплението си в тези зони. Вторият сценарий - ако реши да продължи настъплението. Тогава целият свят ще разбере, че Путин не се майтапи. Украинската армия не е добре въоръжена. За да бъде успешно едно настъпление, са необходими минимум 2000 танка, а тя има в момента около 150", анализира професорът.

По думите му, ако Западът не се стресне и не започне активно да превъоръжава Украйна с модерно оръжие, отбраната на страната ще е трудна.

"Западът няма да допусне разрастване на конфликта.Руската армия няма потенциал да разгърне толкова широк фронт. Украинската армия нанася големи удари. Това ще доминира. Една от паралелните операции е пропагандната", коментира още проф. Кънчев.

Според него руската опозиция е показала разединение и липса на стратегия.

"Заради самата себе си Европа трябва да се бори за Украйна и да развие военната индустрия. Трябва да се погрижи за сигурността си. Европейската отбранителна индустрия трябва да се изгради наново", подчерта проф. Кънчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Гражданските войни са дълги.
  • 2 свидетел

    13 4 Отговор
    и тоя е яхнал белия кон........
  • 3 БеГемот

    20 4 Отговор
    Русия изгубила 17 хиляди Украйна 800...това беше достатъчно даже не го допрочетох ...експерт чи дрънка...
  • 4 Историк

    4 16 Отговор
    Още 3.5 години до изхвърлянето на руския фашизъм от Украйна.
  • 5 арчи

    12 2 Отговор
    тОЯ ПОЗНА.дОКАТО ИМА НАЦИСТИ В уКРАЙНА ЩЕ ИМА ПРОЧИСТВАНЕ.и СПРЕТЕ ДА НИ ПЛАШИТЕ С пУТИН. Милене кажи колко ти плаща посолството да публикуваш тези долнопробни манипулативни мнения с които да промивате мизъците на хората.Не си казал нито веднъж истината защото ще секнат парите нали?Господ да те накаже за долното "журналистическо"поведение. Може пак да ме изтриеш.Ти си страхлив човек.Вече те знаем
  • 6 Шмъркан

    12 1 Отговор
    Ако ми намерите още войници.Че някъде ми зачезнаха заедно с цялата техника,но аз съм смел и смело ще ходя да прося.И не на последно място ще кажа,че всеки ПП ДБеец е добре дошъл в нашите окопи(гробове).
  • 7 Зайо Байо

    9 1 Отговор
    Много умен тоз професор ! Вижте какви умозаключения е направил , предполагам без много да се напъва и сам самичък ! Това е да си учен човек , че и титлата професор да носиш !
  • 8 Кресна

    12 1 Отговор
    Войната в Украйна приключи .Освен да пратите българи и източноевропейци за да продължи дълго .Тук има доста готови за там ,поне по омразата към Русия която лъха в коментарите им.
  • 9 Кресна

    11 1 Отговор
    Този чува ли се сам какво говори ...Русия загубила 17000 ,а Украйна 700.Само последния ден загубите на Украйна са над 6000 от тях има 70 чужденци .От къде ги намирате тези ,нас ли мислят за баламурници или те са такива ?
  • 10 Баце,

    5 0 Отговор
    Галенето с перце (СВО) в 404 ще приключи до три месеца. След това ще имаме държава Украйна със столица Лвов. После (до две години) да се стяга Полша. Че там украинската армия ще покаже на "обединения" запад какво точно означава "пълномащабна война".
    И като казвам "украинската армия" имам предвид точно украинската армия.
  • 11 Мата на Хари

    4 4 Отговор
    Много точен анализ. Действително Западът не беше готов за война и все още не е. Докато плащахме за руски газ, нефт, уран и други суровини Путинова Русия строеше военни кораби, самолети и разработваше ракети и нови танкове с тези пари. Сега се моли на Пхенян и Техеран. Но парите им ще секнат. Трябва и Турция да се отдръпне. Нямат само икономически интерес от руските суровини, нужно е и геополитическа солидарност със Запада.
  • 12 Биволъ

    3 8 Отговор
    Войната в Украйна няма да приключи с успех на Русия. Агресорът винаги губи повече и в крайна сметка ще капитулира. Все още Западът не дава ракети с по-далеч обхват та да започнат да бомбандират Москва. Но ако Путин продължава и това ще стане.
  • 13 Лендлийз

    4 1 Отговор
    Лесна работа е даването на ракети на Украйна, трябват само пари. Трудната работа е в евентуалното получаване на ракети от ядосаната мечка, парите не вършат работа тогава.
  • 14 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Некой да светне професорчето, че Окрайна вече не съществува и тва е Война на краварчето.
  • 15 Биволъ

    3 3 Отговор
    Е,те руснаците правят ракети за без пари. Те не могат една интегрална схема да "сделкат" . А пари Западът има да ни зарият, но всеки си гледа социалните интереси и му се ядат пасти,а не сухари.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хм...

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Биволъ":

    Нека позная.
    Ти и мата на Хари сте един човек. Девойче на 15- 16 години. От град Шумен или подобен по население. Едно дете, баща ти е работил или все още работи в Германия. Не си грозна, но далеч не си и първа красавица. Отличничка от местната гимназия. На път си да откриеш Айн Ранд и това ще промени живота ти.
  • 18 инфо

    3 2 Отговор
    Професоа е невнятник, но не може и да е толкова прост. Дано да са му платили добре за безсмислията и тъпата пропаганда.
  • 19 Шопо

    3 2 Отговор
    Украйна не е държава а територия
    Руска територия
    Войната не е в Украйна а в Русия.
  • 20 Пешо

    1 0 Отговор
    Този е просфесор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове