Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 12:33 2 565 22

Георги Касчиев: Няма реактори за АЕЦ, които да се направят за 14 млрд. евро

  • аец-
  • нови реактори

От април до ноември през нощта консумацията пада до 2600 мегавата. Какво ще правят 4 реактора с обща мощност над 4 мегавата? - попита ядреният физик

Георги Касчиев: Няма реактори за АЕЦ, които да се направят за 14 млрд. евро  - 1

След дълъг дебат и само с един глас повече в петък депутатите решиха преговори за строителството на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да се водят само с класирания участник - корейската компания "Хюндай". Изграждането на двата нови блока ще струва на държавата близо 14 милиарда долара, а цената на тока ще е под 127 лева за мегаватчас.

"Трудно може да се говори за ползи, няма реактори, които да се направят за 14 млрд. евро - и цената на тока от нови реактори няма да бъде такава. По този проект, който беше завършен в САЩ, с два реактора от същия тип, цената е между 170-180 долара на мегавачтчас. Не виждам как ще стане, изхождайки от опита, 14 млрд. евро да ни струва. Много повече ще е и цената на електроенергията ще е много по-висока", коментира ядрения физик проф. Георги Касчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му проблем е, че всичко е започнало без анализи дори на потреблението и как ще се впишат два нови реактора.

"От април до ноември през нощта товарът пада до 2600 мегавата. Какво ще правят 4 реактора с обща мощност над 4 мегавата? На някои от тях трябва да бъде намалена мощността, това означава, че ако се намали ефективността на 80%, електроенергията ще поскъпне с 20%". И когато решенията са взети от 240 човека, не може да се търси персонална отговорност. Опасявам се, че проектът на много фази от своето развитие има вероятност да рухне, след като са изхарчени значителни средства", заяви проф. Касчиев.

По думите му една от критичните точки може да бъдат преговорите с Европейската комисия, която ще иска да знае какво ще се случи с отработеното гориво.

"Само че никой не казва, ЕК ни е стартирала и наказателна процедура, ние сме в задънена яма. Друга критична точка е финансирането, кредитните институции най-добре знаят рисковете. Цената на тока от тези източници дали ще бъде конкурентна? В България към началото на т.г. има около 300 мегачавата от соларни панели, цената се очаква да бъде под 15 евро на мегаватчас или ако е в батерии - от 50 евро", даде пример гостът.

Ядреният физик посочи най-лошия сценарий, който може би се разиграва: "Ако се стигне до построяване на тези блокове, стари "лоши" руски реактори да ги спрем и да останат "добрите" нови американски реактори".

Според него това е съвсем реален сценарий.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този "костовист"

    30 10 Отговор
    Отдавна работи за затриване на ядрената енергетика в България.
  • 2 Майора

    25 3 Отговор
    А какво ще ни замести ТЕЖ , г-н Касчиев и с какво ще стабилизираме честотата на тока? А батериите колко струват и колко време издържат без нови! Така че ниждс от АЕЦ има , като спрат ТЕЦ заради конкуренцията и висока цена , ще внасяме ток!

    Коментиран от #8

  • 3 2101

    44 0 Отговор
    Вдигнете още цената на тока и товара ще се разтовари под 1000 мегавата. И да не забравите да вдигнете преноса и достъпа, че ония от трите дружества от инвестиции и работа все потни ходят.
  • 4 Лилипутин

    8 39 Отговор
    Руските лобита в енергетиката са много и не могат да си простят,че се откъсваме от тяхната орбита.
  • 5 Сашо

    19 9 Отговор
    Този експерт откъде знае каква ще е консумацията след 10-15 години?
  • 6 Град Симитли

    13 7 Отговор
    тоЪ не знае кво иска, ама тича по ТВ студиата и риве:"Тая нема да стане!"
  • 7 Въпросът

    13 0 Отговор
    Е как да се вземе комисионата
  • 8 2101

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майора":

    И той като един голям политик си мисли за съхранение на ток в батерии за фенерче. Ток се съхранява в ПАВЕЦ и то с голяма загуба ако няма излишък.
  • 9 хихи

    30 2 Отговор
    Нищо няма да построят! Вервайте ми!
    Това е предизборна дъвка за електората....
  • 10 00001

    25 5 Отговор
    АЕЦ може да работи до 60 години ако е добре поддържан.Цената може да е под 7 милярда за Блок но зависи много повече от Българите които ще работат и снабдяват с материали АЕЦ, околкото от Корейците.
    Хюндаи няма нито опит нито познания с построяването на АП 1000, така че ще има проблеми, а проблемите струват много пари.Както и полиитици в НС които нямат познания по АЕЦ. вземат решенията кой,кога и как да строи.но не са те тези които ще строят или поемат отговорност Всичко това означава много по висока цена която ще се плати, съответно от България не от политиците.

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    23 2 Отговор
    Г-н Касчиев, има такива реактори, а може и да има по 28 милиарда, Нали трябва да си делим комисионната, а тя е до 80 % от сделката. Как може да купуваме изтребители Ф-16 на цената на бомбандировачи Б- 2 !
  • 13 българина

    21 3 Отговор
    българския енергиен пазар е в бизнес плана на турция гърция и румъния , либералчетата приключиха и този бранш....
  • 14 Гост

    6 1 Отговор
    трябва да има АЕЦ 7 8
  • 15 Сократ

    17 8 Отговор
    Нали подарихме два реактора на укрия? Много е богата България. Нашите родители я строиха, а тези само рушат.
  • 16 Госあ

    14 2 Отговор
    Излизат нек’ви хелминтчета и почват да жонглират с числа извадени от въздуха. И така, докато в България не остане абсолютно нищо !!! Нали мавърчето го каза в прав текст - тухла върху тухла да не остане !
  • 17 Експерт

    21 1 Отговор
    Всъщност ние нямаме единна технически и икономически издържана концепция за енергетиката, вкл. и за необходимото й развитие с поне 20 год хоризонт! Някакви лаици вземат решения с мисъл за политически дивиденти и комисионни! Като за всичко в държавата! Толкова!
  • 18 ЕК и МАГАТЕ

    9 1 Отговор
    веднага ще клекнат пред САЩ, не е там е въпросът. А фактът , че България става ядреното сметище на Европа. Украйна също имаше проблеми със съхраняването на горивото, Чехия със експлоатация и съхранени. За цена да не говорим. Турция, Румъния си изградиха АЕЦ-ове на десеторно по-ниска цена. Двата реактора изцяло завършен проект ще струват 120 милиарда лева, това са заеми от банки и лихви, с няколко подизпълнителя.За сравнение Белене щеше да ни струва 12 милиарда лева и прибиране на обработено ядрено гориво. Този проект става безумно скъп, при наличие, че имаме Турция и Румъния, Сърбия, Македония, които ще ни продават ток ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ЕВТИНО. А и ставаме Сметище за ядрени отпадъци. Няма никаква икономическа логика. НИКАКВА.. Бъдещият ток, за да си избият парите, банки, инвеститори, подизпълнители, проектанти, лицензи, ще бъде НЕПРОДАВАЕМ като ЦЕНА, ще го вкарат в микса, но хората ще търсят алтернативи. Пунта Мара и напразно хвърлени милиарди.
  • 19 Християнин

    6 3 Отговор
    А защо Подадихте нашите на Украйна ? Безродници
  • 20 Не са ги

    8 0 Отговор
    продали или подарили, според непотвърдени източници още седят. А на Ердоган в пъти по-евтиният АЕЦ тръгна. Всичко е много странно в цялата история. Пак някаква огромна далавера от българска страна се върти.
  • 21 охо

    8 0 Отговор
    Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ, с твърде малко неизбежно протакане, за 10 а не за 30 години, както излъга министър Радев най-нагло пред всички. Нов реактор в Козлодуй за1200МВ би струвал реално 20 милиарда евро, а двата 80 милиарда лева. Това е ако приемем инфлация само 20% между 2023 и 2034г, а тя само последните 1-2 години май вече е толкова и АЕЦ винаги поскъпват доста над инфлацията поради скъпите метали и труд в тях. Да приемем, че реакторите ще заработят 2034г е също пълна утопия, а всяка закъсняла година ги оскъпява с още милиарди. Но на заблудения българин колко е да му кажеш, че ще му дадеш нещо 3-4 пъти по-евтино, за да се облизва първо, пък после като плати секретните анекси към договора и гарантирания държавен дълг, да реве и вие. до небесата, че пак са го обрали. Но това ще е обирът на века у нас.
  • 22 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "00001":

    Ти да не смяташ, че Хюндай само коли прави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове