Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 12:21 1 216 15

Шефът на Фронтекс: Даваме на България всичко - хора, автомобили и оборудване - за да пази границите си

  • фронтекс-
  • служители-
  • българска граница

Ханс Лейтенс обяви, че от 20 март у нас идват допълнително между 500 и 600 служители на Европейската агенция

Шефът на Фронтекс: Даваме на България всичко - хора, автомобили и оборудване - за да пази границите си  - 1

Договорено е увеличение с три пъти на броя на служителите на Фронтекс по българо-турската и българо-сръбската граници, съобщиха на брифинг на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" директорът на Фронтекс Ханс Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, след като инспектираха днес работата на службите на пункта с Турция и охраната на "зелената граница". Това съобщи БТА.

България е много важен наш партньор и от 20 март т. г. у вас ще има между 500 и 600 служители на агенцията допълнително, уточни Лейтенс. Той добави, че на всяка нужда от подкрепа за охрана на границата ни като оборудване - например автомобили, ще бъде отговорено и те ще бъдат удовлетворени.

Като директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), мога да гарантирам пълна подкрепа за България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство и в охраната на границите, заяви отново Ханс Лейтенс.

Получихме изключително висока оценка за борбата ни срещу нелегалната миграция, г-н Лейтенс изрази и своята пълна подкрепа за нашето приемане в Шенген и по сухопътните граници до края на годината, заяви и министър Стоянов. Той увери, че е постигнат спад на опитите за нелегално преминаване на границата с около 70 процента в сравнение със същия период миналата година, което е била и една от темите на разговора с Лейтенс.

На журналистически въпрос за сигнали срещу прекомерна употреба на сила при случаи на мигранти по границите ни министър Стоянов отговори, че в сравнение с 2021 и 2022 г. през миналата година те са изключителна рядкост. Установени са пет такива случая, уточни Стоянов и посочи, че по всички са взети дисциплинарни и наказателни мерки, като има наказани административно служители.

Спазването на основните права е много важен въпрос. Ние пазим не само границите, но и европейските ценности, коментира темата и Лейтенс. Сред новите попълнения ще има и специалисти по спазването на човешките права. При сигнали ще се обръщаме към българските власти за разследване, поясни Лейтенс, като подчерта още веднъж, че България има много важна роля в охраната на външните граници на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който може , може.

    12 0 Отговор
    Който не може взима чужди наемници.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Евала

    9 0 Отговор
    Кух шапкарин да си на днешно време
    Буквално те молят да бачкаш
  • 3 честен ционист

    9 4 Отговор
    Нищо не дават. Фронтекс отдавна се преорганизира на организация по посрещане и бързо трафикиране на хора. Ако работеха нещо, то Европа нямаше да е почерняла днес. Сега са заети да напълнят и България с араби готови да се бият срещу руския солдат, тъй като местните или не стават, или никой не смее да им даде оръжие.
  • 4 Благой от СОФстрой

    3 7 Отговор
    Остерайхише и маджарото фашаги са слуги на путлера и за това няма сухопътен Шенген да има!
  • 5 Те ще

    2 0 Отговор
    онемеят направо !
  • 6 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Този шеф наскоро каза че няма как да спрем мигрантите.
  • 7 3.14К

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Който може , може.":

    Понеже сме във въздушния шенген ни доставят най-отявлените терористи със самолети, вместо да се мъчат по сухопътната граница.
  • 8 !!!?

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Който може , може.":

    За каналджиите ли ти е мъчно !!!?
  • 9 гост

    4 0 Отговор
    Да, но ако затворим окончателно границата ще секнат паричните потоци от дупките през "граничарите" шефовете и до най-горе! И тогава КО ША ПРАИМ ?

    Коментиран от #15

  • 10 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Споко бре, ние държим канала за ислямисти и ви ги пращаме Резко! Хахахах Пак кинти Гепия да ви Глобили, но сте на Процент във Врътката де.
  • 11 тези невежи

    3 0 Отговор
    хора въобще не са си пхроменили мнението за България като към колониална държава, след като сме им партньори. Първо, тази организация си остана НОТОРНО НЕФЕЛНА от десетилетия. Второ, цялата мигрантска политика е порочна. Вместо да възлагат задачи, да си дадат оставките или да се постараят повече.
  • 12 Колко са

    3 2 Отговор
    щастливи европейците. Как да не са? Като ще се отърват от всички неинтегрирани в държавите им мигранти, доведени с белезници в България. Преди дни пристигна втора пратка от Брюксел, според полк. Марков. Което означава, че Споразумението за мигранти е много по-мащабно, отколкото ни уверяваха "шарлатаношайкаджиите". Но Марков разкри още весели "договорки" на управленците, Западът продължава да извозва отпадъците си, вклч. и медицински в България. Съвсем основателно, преди незаконната Коалиция да е въвела незаконно еврото, трябва да се запитаме, необходими ли са ни подобни "данайски дарове"? И не е ли време да ни управляват българи милеещи за Родината.
  • 13 !!!?

    1 2 Отговор
    Природен закон: След "Последният софиянец" идват други да живеят на тази територия, но пак ще се нарича България !!!?
  • 14 123456

    5 2 Отговор
    А България освен границата си даде и задницата .... продажници
  • 15 Няма

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    срашно, те идват на обучение. Ще ги научим на корупция и после ги връщаме ,като професионални корумпета. Така че няма нищо страшно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове