Last news in Fakti

1 Март, 2024 03:14 1 626 53

1 март 1941 г. Под натиска на Вермахта България влиза в Тристранния пакт

  • богдан филов-
  • тристранен пакт

Хиляди български евреи от Македония и Беломорието биват избити в нацистките лагери.

1 март 1941 г. Под натиска на Вермахта България влиза в Тристранния пакт - 1
Снимка: Архив

На 1 март 1941 г. в двореца Белведере във Виена цари тържествена обстановка. В 13.35 ч. министър-председателят проф. Богдан Филов, който е водач на българската делегация, подписва протокол за присъединяването на България към Тристранния пакт. От страна на съюзниците параф под документа слагат германският външен министър Рибентроп, граф Чано – министър на външните работи на Италия и японският посланик Ошима.

Всичко започва половин година по-рано. На 17 ноември 1940 г., при посещение на цар Борис III и външния министър Иван Попов в Бергхоф в Германия, Хитлер предлага на двамата незабавно присъединяване към Тристранния пакт. Царят едвам успява да отклони предложението. Натискът на Хитлер се усилва още повече във връзка със замислената германска инвазия на Балканите през пролетта на 1941 г.

Така, на 1 януари 1941 г. дълго отлаганият съюз с Германия е факт, след като отново в Бергхоф Богдан Филов уговаря окончателно присъединяването към Пакта. Два месеца по-късно във Виена е подписан договорът.

За целта 12 армия на Вермахта, прочула се преди това със завладяването на Франция, е прехвърлена в Румъния и разположена по река Дунав.

През нощта на 28 февруари германската армия преминава през река Дунав от Румъния и заема стратегически позиции в България.

На 6 април части на 12-а армия напредват в Югославия и Гърция. Първо югославските, а по-късно и гръцките войски, са сломени от петнадесетте дивизии на 12-а армия, четири от които бронирани. Британците прехвърлят четири дивизии от Либия в помощ на гърците, но те са постепенно изтласкани и принудени да се евакуират. На 23 април в северната част на страната армията на Гърция се предава на нацистка Германия. Четири дни по-късно германските войски влизат в Атина и развяват германския флаг над Акропола.

“България вижда в пакта, сключен между Германия, Италия и Япония, инструмент на тая политика, която цели да даде възможност на народите да се развиват спокойно, за да засилят своето благосъстояние и да гарантират справедлив и траен мир. България влиза в Тристранния пакт, водена от желанието да сътрудничи, в рамките на своите възможности, за постигането на тая висока цел. Като верен партньор на Тристранния пакт България се надява да допринесе своя дълг, за да бъде въведен траен мир и нов по-справедлив ред в Европа. “ Това се посочва в Декларацията на Богдан Филов, прочетена на 1 март 1941 г. във Виена.

На 2 март 1942 г. правителственото мнозинство в Народното събрание с “шумни овации” ратифицира присъединяването на България към Тристранния пакт. Още на 1 март части на германската армия навлизат на българска територия. По този начин се слага край на политиката на неутралитет, която България следва след избухването на Втората световна война и става съюзник на хитлеристка Германия.

Тристранният пакт е подписан на 27 септември 1940 г. в Берлин от министрите на външните работи на Германия, Италия и Япония. На практика той играе основна роля в световната политика през следващите няколко години. Пактът формализира сътрудничеството между трите държави във военната област и гарантира взаимодействието при осигуряване на интересите им в световен мащаб.

В следващите месеци последователно към Тристранния пакт се присъединяват Унгария, Румъния и Словакия.

С включването на България към пакта цар Борис ІІІ и българските управници, според мнението на редица историци, избират единствено възможния благоприятен изход в този момент. Така страната ни се спасява от разгром, от даване на стотици хиляди жертви, от попадане под чужда военна сила и установяване на окупационен режим.

Независимо от мотивите, а именно – ревизия на Ньойския договор и възвръщане на земите в Егейска Тракия и Вардарска Македония, дългосрочните последици от съюзяването на нашата страна с хитлеристка Германия, фашистка Италия и милитаристична Япония са катастрофални.

Българската държава получава от окупиралите ги хитлеристки войски земите в Македония и Тракия за временно управление до края на войната.

Хиляди български евреи от Македония и Беломорието биват избити в нацистките лагери.

През 1943 г. е подписано българо-германското Споразумение Белев-Данекер за депортиране на около 20 000 евреи от новите и старите предели на Царство България. Комисарството при съдействието на армията и полицията активно участва в депортирането на евреи от администрираните от България предвоенни територии на Гърция и Югославия.

Историческа отговорност за тези събития носят цар Борис III, министър-председателят Богдан Филов, както и всички народни представители от тогавашния парламент, които подкрепят ратификацията на Тристранния пакт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така..

    26 24 Отговор
    Филов е отявлен фашист.. какъв ти натиск?!??

    Коментиран от #10

  • 2 Жоро

    31 19 Отговор
    Един прекрасен момент в българската история, но уви, облечен в малшанс
  • 3 Българин

    34 27 Отговор
    Сега ще направим за трети оът същата грешка и пак сме на страната на губещите!

    Коментиран от #4

  • 4 Варненец

    35 30 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти виж, как живеят в загубилата Германия и в спечелилата Рашка, после дрънкай много.

    Коментиран от #8, #9, #16

  • 5 Реално

    25 25 Отговор
    Сега пак сме в нациският пакт-само че натиска е от Вашингтон....
  • 6 Знайте че

    28 24 Отговор
    И после да не се чудите и вайкате,че имало Народен Съд!!!! И в днешно време идва нов Народен Съд--неизбежно е за нашите политически елити,вкарали ни в новият нео-либерален фашизъм.
  • 7 ако САЩ

    25 19 Отговор
    не се бяха намесили в тази война,днес война м/у руснаци и украинци нямаше да има....Защо ли?Ами защото самите тях нямаше да ги има.

    Коментиран от #13, #17, #34

  • 8 Кво било било

    22 19 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    Свърши се с рахатлъка и на немчурлята-няма да има Маршал или подаръци от СССР-горива и природни ресурси...-дотук бяха "великите" немци.Сега яко амуджи,розови мъжленца и задълбочаваща се рецесия-и всичко това диктувано от тяхният политически елит-кланящ се на Вашингтон..
  • 9 Гошо

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    Ти изглежда хич не си на ясно ,щом говориш така
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    22 22 Отговор
    а сега под натиска на посолството влизаме във война с русия
  • 13 пешо

    11 14 Отговор

    До коментар #7 от "ако САЩ":

    много си далече от историята
  • 14 Жълтопаважът остава верен на Хитлер

    21 20 Отговор
    Историята се повтаря

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Запознат

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "БАРС":

    Ти сериозно ли го вярваш това? 😂

    Коментиран от #20

  • 19 Ццц

    18 14 Отговор
    Родният евроатлантик вярва е странен бозайник. Той вярва, че бомбардировките над София са благородно и заслужено дело, защо сме им били обявили война. Но също така, че Червената армия е окупационна войска, макар да не е дала 1 изстрел. На първите се кланя на паметника на летците, на вторите им ги бута. 🤣 Странен бозайник.

    Коментиран от #41

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 реру

    23 4 Отговор
    Освен натиск от Вермахта, май е имало желание и агитация дори от хората на Сталин,
    пожеже той и шефът на Райха са си били съюзници и приятелчета по това време...

  • 22 уйко калеко

    10 7 Отговор
    За периода 1913Г-1941 г,.три са грешките ,които правят ФЕРДИНАНД,БОРИС ТРЕТИ и продажните български политици.Първта подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА,Втората присъединяването на страната към ГЕРМАНИЯ през ПСВ. и третата участието ни към ТРИСТРАННИЯТ ПАКТ през ВСВ.Особено е фатална грешката за подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА от наша страна.Тази година е последната в която осигуряваме на ГЪРЦИЯ 187 000 000 куб.м.вода ГОДИШНО от язовирите в РОДОПА ПЛАНИНА като репарации още от ВСВ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 реру

    20 8 Отговор

    До коментар #14 от "Жълтопаважът остава верен на Хитлер":

    "Историята се повтаря"


    Така се получава...

    Коментиран от #36

  • 26 България озбира

    8 6 Отговор
    Водена от страх и алчност😔
    Интересен е прочитът Ви, че иначе сме щели да дадем жертви🤔
    Явно не броим българските евреи за хора, а???
    България избира страната на окупаторите и плаща жестока цена за това. Тя е водена от дребни и страхливи души. Същите, като тези, които днес подкрепят Путин.
    Това е истината😤
    И накрая пак губим територия, милиони българи са подарени в робство на Югославия и Гърция, десетки хиляди са убити, а България е окупирана от червената армия 🧐
    Страхът и малодушието не се озплащат🧐
  • 27 Е то ...също

    7 3 Отговор
    Е то Югославия и Гърция също бяха под натиск но излязоха по далновидни .
  • 28 Историк

    13 7 Отговор
    Българските комунисти /социалисти/, копейкините от Израждане, НЯМАТ ПРАВО ДА СЪДЯТ И ПЛЮЯТ НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА. З ащото Сталин и СССР подкрепяха Хитлер, даже гальовно го наричаха, "товорищ Адолф".Композиции с метали, горива, храни, кожи и каквото искаха германците, пътуват от СССР за Берлин. Путин не иска да си спомни, как червената армия окупира половин Полша от изток, а товорищ Адолгюф от запад. Даже имат съвместен парад на дружбата от части на Вермахта и червената армия. С подкрепата на товорищ Адолф, СССР анексира Литва, Латвия и Естония, започва Зимната война с Финландия. А сега залеймяват фашизма, тооворищ Путин, сега с тази война в Украйна, ВИЕ СТЕ ПО-ЛОЩИ ОТ ФАШИСТИТЕ. ЩЕ ИМА СЪД !!!!!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 29 "ВРАГ НА НАРОДА"

    3 10 Отговор
    ДН€$ Н€ЩАТА $А ПО-"д€микратични" ,АНТИ-БЪЛГАРСКИТЕ "политици" "$ами" КАНДИДАТ$ВАХА ЗА €$, НО ЧЛ€Н$ТВОТО Б€Ш€ ОБВЪРЗАНО $ ПРИ€МАН€ ПЪРВО В нато($ащ)!!!
    И €ТО В€Ч€ $М€ ГОРДИ €вроп€йци И Б€ЗПЛАТНА БАЗА "БУЛГАРИ$ТАН" НА $АТАнато!
    И КАКТО В ДВ€Т€ $В€ТОВНИ ВОЙНИ $М€ $Р€ЩУ БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА,
    КОЯТО "ЗАПЛАШВА" ам€рикан$кият $в€тов€н (Р€Д)мир!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 30 ZА ПОБЕДУ!

    4 13 Отговор
    ГОСПОД Е РУСНАК И В.В. ПУТИН Е НЕГОВ НАМЕСТНИК НА ЗЕМЯТА!
    ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ ОТ $лугит€ НА циони$тит€ $АТАнато!
    БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!
  • 31 Гробар

    5 10 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Пишман историк си, само се излагаш. Сталин никога не си е оцапал името да се среща с марионетката на щатските немски евреи Хитлер за разлика от западните лидери, които са му се мазнили и са му се кланяли. А горките жертви Полша си делкат Чехословакия с Хитлер. Отивай да разправяш врели-некипели на бабите на пейката пред блока.
  • 32 гост

    3 2 Отговор
    Илчо Димитров, Предговор към Дневника на Богдан Филов, изд. ОФ, С.1990 г. стр.94-95
    " Невежа във външната политика в качеството си на министър- председател бе заставен, особено след есента на 1940 г., когато на дневен ред е поставен въпроса за участието на България във войната да се намесва все по-активно в тази област.................
    Като всеки фанатик, а и поради оскъдната държавно-политическа школовка Филов бе лишен от усета за лавиране. Прегърнал една кауза, той и се отдаде нацяло, без смущения, без угризения, без съмнения.........."
    Пиша го за тези, които могат да направят съпоставка между двамата академици министър председатели с разлика 83 години!
  • 33 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    "Историко",чети задълбочено историята.По няколко думи и за американските и английски фашистки партии, които са имали десетки хиляди членове можеш да споменеш.
  • 34 Цитат

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "ако САЩ":

    Една полуистина повторена хиляда пъти не става истина.
  • 35 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    5 4 Отговор
    ... и после всичко си еб@в@ макята... Добре, че поне Кирил Сакса и Филов са ги обесили за тази тъпоти
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 “ Под натиска на Вермахта”

    5 2 Отговор
    Няма по-големи манипулатори от нео-либералите и русофилите, две страни на една и съща монета са, нищо че се правят на врагове, и двамата съсипаха Европейската цивилизация. Онзи пич с мустака беше прав за всичко

    Коментиран от #38

  • 38 "ВРАГ НА НАРОДА"

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "“ Под натиска на Вермахта”":

    ДА ЧАКАШ €ВРОД€ПУТАТИ В БРЮК$€Л ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ, Е ВСЕ ЕДНО ДА ЧАКАШ ЕНИЧАРИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ДА ОСВОБОДЯТ БЪЛГАРИЯ!
    P.S.
    КАК $ТАНА ТАКА ,Ч€ В$ИЧКИ дж€н д€ ра$ти $ТАНАХА РУ$ОФОБИ(€вроатлантици) И ЗАОБИЧАХА украйна ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ?!?!?!?
    ИМА НЯКАКЪВ К€ЛИПИР В ТАЗИ РАБОТА?!?!?

    Коментиран от #39

  • 39 Нео-либералите

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    И Русофилите имате обща религия и тя се казва мултикултурализъм, расово разнообразие…

    Коментиран от #42, #44, #49, #50

  • 40 алкаш михайлов

    1 0 Отговор
    пия от сутринта
  • 41 Сериознооо?

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ццц":

    То щото над Варна е нямало бомбардировки от "братските съветски ВВС"?Ама туй не си го учил по история по време на тошовизма,нал тъй???
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Всичко е ясно

    3 1 Отговор
    Поради простотия, невежество и слугинаж - винаги от страната на булката! И все знаеме много и друг ни е виновен! И чакаме някой друг да свърши работата! Нямаме един герой, който да не е предаден от поне двама души ( за по сигурно!!!)

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сократ

    2 2 Отговор
    Да бе, под натиск. Тогава в парламента е бъкано с фашисти. Затова ли на крак са аплодирали? Защото са ги накарали? То и като днешните продажници
  • 46 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Всичко е ясно":

    ИЗДАДЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА "държавна" ТАЙНА!
    КАКТО КАЗВА BG(БАЙ ГАНЬО) В$ИЧКИТ€ $А МА$КАРИ!
  • 47 дейжавю

    2 2 Отговор
    Пак се повтаря същото но вместо вермахт са сащ и ес.Изпълнителите са същите потомствени фашисти.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бранник

    1 0 Отговор
    Рим , Берлин и Токио верни във война скоро ще наложат нов ред в Света!
  • 52 Шойбле

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "дейжавю":

    Германците нямаме нищо общо! Вие , се бийте!
  • 53 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Другари проверете мнението на ссср когато влизаме в съюза с хитлер.много ще се учудите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове