Last news in Fakti

5 Март, 2024 12:06 8 895 34

Председателят на Съюза на съдиите: Кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото имат пресечна точка и тя е в прокуратурата

  • нотариуса-
  • петьо еврото-
  • прокуратура

Някои висши магистрати изглеждат изненадани от случващото се, а това е смущаващо. Мрежата на влияние в съда не е толкова разпространена, колкото в прокуратурата, добави Татяна Жилова

Председателят на Съюза на съдиите: Кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото имат пресечна точка и тя е в прокуратурата - 1

Делата на Мартин Божанов не са приключили в негов интерес, въпреки заплахите, включително срещу съдия Владислава Цариградска. Дори казусът, по който тя е била прокурор, не е завършил в негова полза. Според председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова. "Няма как кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото да нямат пресечна точка някъде. Тя не може да е извън прокуратурата".

По думите ѝ много пъти е имало данни за неправомерно влияние върху независимостта на съда и прокуратурата. "Напоследък се заговори за търговия с власт. Във всяка търговска сделка има търсещи и предлагащи - в средата са посредниците. Напълно липсва разговор за тези, които търсят влияние, както и за тези, които го предлагат. Някои висши магистрати изглеждат изненадани от случващото се, а това е смущаващо. Мрежата на влияние в съда не е толкова разпространена, колкото в прокуратурата", добави тя пред Нова Нюз.

"Ако Борислав Сарафов съдейства на Комисията на ВСС, която се занимава с дисциплинарните нарушения на съдиите, ще има много добър ефект. Това ще бъде показателно дали прокуратурата има волята да разследва. Обществото трябва да осъществи външен натиск, за да се прочисти съдебната система. Оттеглянето на настоящия главен прокурор би помогнало, но не е решаващо за разкриване на истината", смята Жилова.

"Вероятно предстои да видим още компромати и разкрития. Мисля, че много имена ще станат известни. Дали ще се докажат престъпни състави - не може да се каже. Това не лишава Съдийската и Прокурорската колегия от възможност за търсене на отговорност. Магистрати могат да бъдат освободени от съдебната власт заради нарушение на етичните правила”, посочи председателят на Съюза на съдиите.

Според нея въвеждането на разследващи функции на парламентарната комисия в Народното събрание е нож с две остриета. Тя е категорична, че порочните явления трябва да се разследват едновременно, а не парче по парче.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 4 Отговор
    Всички пътища водят до Банкя.

    Коментиран от #6

  • 2 Мдааааааа

    30 2 Отговор
    Има решение и за корупцията в прокуратурата. Просто се закрива и всички да се считат за свободни от работа. На нейно място се открива друга. Примерно народна прокуратура, или българска прокуратура, или някакво друго наименование. И в тая новата прокуратура се назначават само хора с високи морални качества, ако изобщо се намерят такива хора. А ако не се намерят, то има и друго решение - Да започва работата народния трибунал и делата да приключват максимум за 3 дни.
  • 3 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    Пресечната точка е в Банкя.
  • 4 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Всичко се Знае брее! Да се Закрие прокуратурата и парламенто, после по Затворите Всичките Крадливи и Конфискация на Кражбията! За 1 година сме се Стабилизирали. За 3 годин ще сме Напред. Ех Мечти да!
  • 5 ЖАЛКА ДЪРЖАВА

    43 0 Отговор
    А в Румъния за 15 год. са осъдени и лежали в затвора 400 кметове на публични институции и национални компании , 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителства - включително и двама министър председатели, 100 членове на парламента -включително и трима евродепутати . А при нас всичко това е АНСОЛЮТНА - 0

    Коментиран от #7

  • 6 И в НС

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Водят.
  • 7 A кога...

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЖАЛКА ДЪРЖАВА":

    ... мисирки, нотариуса ще стане "нотариуса"!!!
  • 8 Тази прилича

    18 7 Отговор
    повече на шефка на бардАк , отколкото на съдийка!

    Коментиран от #16

  • 9 Ний с гайдите кой ни пита?

    22 3 Отговор
    "Обществото трябва да осъществи външен натиск, за да се прочисти съдебната система."Демек протести до дупка от типа "Гешев е позор-оставка и затвор"?Оставката я видяхме,а затвора?Госпожата дал има в предвид нещо като Народен(Обществен) съд след като съдебните органи Прокуратура и Съд не мое си свършат работата?Дал намеква да използваме и уличните стълбове за не предназачението им???
  • 10 Смях

    13 2 Отговор
    "Обществото трябва да осъществи външен натиск" - това е незаконно дори и червения скитник ще вкарате в затвора ,)
  • 11 Мешере кривораздаване

    24 1 Отговор
    Опити за отклоняване на вниманието с прикриване на съдийско-адвокатските партийно-олигархични мутро-милиционерски и кумовско-сватовски котерии с пришити "вещи лица" - особено в гражданските колегии на софийските съдилища?! Може би защото могат да "изгърмят" сумати ВКС+Конституционни съдии, издигнати и "бетонирани" по партийно-олигархична и мутро-милиционеро-ченгесарска кумовско-сватовска противоправна линия?!
  • 12 Майорс

    24 0 Отговор
    Жалко Жилова да виноте само прокуратурата и да казвате че съдиите сабезгрешни! А лакво да кажем за съдии , пускащи предсрочно убийци на свобода или намаляващи присъдите им или спиращ дела и оправдаващи олигарси и мафиоти!Да не говорим и за това че някои имат за съпрузи участващи в банди!
  • 13 А защо исключваш съдийте..

    24 2 Отговор
    Нито прокуратурата, нито фигурата на главния прокурор, издават присъди..вие сте цветя и рози ли...точно обратното вие издавате присъдите и вие сте последната инстанция...

    Коментиран от #20

  • 14 Така е

    12 1 Отговор
    Всеки го знае но не го казват
  • 15 Айде

    20 0 Отговор
    Пресечната точка е в политиката, по-точно в партийните вождове от парламента! Госпожата да не ги прикрива, защото много добре знае!
  • 16 Компири продаваме всекакви

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тази прилича":

    Не бе, Съюзът на съдиите се е преместил на сергия на Женския пазар в София! И тази лелка безконтролно обслужва кантара на сергията!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Васил

    15 2 Отговор
    Прокуратура политици полиция и където се сетите!
  • 19 Обществото

    12 1 Отговор
    Е длъжно да оказва натиск, за да няма нас.рани задниц.и помежду вас? Обществото?!? Да ви оказва натиск? Да спазите закона?!?Вие, съдийте?!? На човек му идва да лапне цевИте!Не трябваше ли вие да сте най-чистите и неопетнените, за да имате моралното право да отсъждате присъди?!? Да решавате по Крумовски, кое е право и що е криво? Да затваряте човешки същесва до живот?!? Съдби човешки да обръщате в името на обществото и Закона?!?Вие, които клетва спе дали? Нищо не значат за вас ПРОФЕСИОНАЛНА ЧЕСТ, ДЪЛГ, ОТГОВОРНОСТ! Плюя на вас, съдията!!! Стока на тезгяха!
  • 20 Да те осведомя,

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "А защо исключваш съдийте..":

    щото не ми изглеждаш много грамотен, та и си категоричен в твърденията си. Съдиите издават присъда на база обвинителен акт от прокурора и съответните доказателства. Нататък може и да има договорки, но работата на съдиите е пряко свързана с разследващите и обвинителите. Да ти го кажа по друг начин: Работата на лекарите е пряко свързана с резултатите от лабораторните изследвания. И пример: Имах леко завишени левкоцити, три изследвания в различни лаборатории дадоха различни резултати и едно даде нормални стойности.
  • 21 Магистрат Паралийски

    6 1 Отговор
    Съдии, прокурори,посредници-всички са от един кюп.Не стига, че вземат високи заплати, държавата им плаща НОИ и здравна каса, и пак не им стигат.Нагли, лакоми, безкрупулни.Само народен съд ще ги оправи
  • 22 Гепев

    6 0 Отговор
    Съдебната власт да се разформирова и да започне на чисто-нови хора,нов закон, ново назначение, без конкурси, при тях има 100% корупция
  • 23 падение

    2 1 Отговор
    Сега спорът е: кои са кой затвор са: при бай Ставри или в Бобовдол при бай Гошо. А другите- в женския в Сливен.Пълно падение!
  • 24 Длраверов

    1 0 Отговор
    Само Няроден съд ще ги оправи!
  • 25 Безпартиен

    3 1 Отговор
    В ИМЕТО НА НАРОДА! На кой народ, че не се сещам?
  • 26 Ами само

    1 0 Отговор
    я вижте на какво прилича..
  • 27 Цветовете

    0 0 Отговор
    Голяма згода , всички поръчкови убийства ще бъдат разкрити .
    Основата е ,,Пират,, само ще добавяме цветове отпред .
    Ако МВР не познават цветовете , прилагаме им каталог .
    Външен експерт , Пепи , не Катето ,,Евро,,
  • 28 ССБ са файтон смешници

    5 0 Отговор
    Смешна леля - по-разпространена била мрежата в прокуратурата, а не в съда. Най-лесно е да скочиш другия, а безумните решения на съда и невъзможността заради тях да се осъди който и да било? Аре у лево, съдийчетата...
  • 29 Кадията

    2 0 Отговор
    не са само в прокуратурата - И В СЪДА СА!!! СЪДИИТЕ СА ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ НА КОРУПЦИЯТА!!!
  • 30 И Вие сте

    2 0 Отговор
    И Вие сте едно Цвете.... Не е за Мирисане! Май е по-добре да ви няма!

    Коментиран от #31

  • 31 Оправяйте се Вътрешно!

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "И Вие сте":

    Оправяйте се Вътрешно!
  • 32 да помислим

    0 1 Отговор
    Корупцията в съдебната власт не може да започне извън нея, тя винаги се заражда и поддържа вътре в системата. Съдиите и прокурорите отлично си дават сметка каква власт да лишават от свобода, да отнемат имущество, да съсипват животи или да обогатяват някого, им предоставена. Те обаче не са толкова глупави, че да вземат парите директно от страната по делото, значи им трябват посредници срещу определен процент. Няма как някакъв си никаквец като Божанов да урежда дела без съдействието на прокуратурата и съда, това е пълен абсурд. Нито пък има как Божанов да ходи от прокурор на прокурор и от съдия на съдия, за да ги корумпира. Сърцето на азската машина е в тялото на съдебната власт, а не извън нея. Решението е хирургическо - отстраняване на всички действащи магистрати и временно назначаване на адхок магистрати - адвокати и преподаватели по право, до установяване на всички зависимости и корупционни връзки в съда и прокуратурата. Не е трудно те да бъдат установени дори от актовете, които са издавали. Политиците обаче нямат интерес от разчистване на авгиевите обори.
  • 33 Бе, лельо

    0 1 Отговор
    Чета те, гледам те и се чудом чудя ... Ти, от амвона на чистите ръце ли даваш акъл на народа, че проблема бил само в прокоратурата, Твърдейки, че въобще не е сред гнилите ябълки ", или така, по принцип? Не бе, за един
    приятел питам. Щото ... ако си с чисти ръце, то тогава, на Мелмак ли беше последните десетина, двадесет години? Или правораздаваше с чистите си ръце? Кът ти гледам костюмчето за два-три бона и обичките за още толкоз ... повечко си правовземала, комай ... Аре, бягайте всички Мазници ... с двеста, бегайте! Че си уморИхте народа. След вас нищо не остава!
  • 34 АРСЕНАЛ КАЗАНЛЪК

    0 0 Отговор
    Кви съ тия оядени свини, това съдия ли е , прилича на леличка от студентски стол ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове