Last news in Fakti

5 Март, 2024 18:18 1 408 21

Иван Таков: "Позитано" в последните години е сграда призрак. Моята битка е за спасяването на БСП и на лявата идея

  • иван таков-
  • позитано-
  • сграда призрак-
  • битка-
  • спасяване-
  • лява идея

В БСП - София нямаме вътрешна опозиция. През последните 2 години положихме много усилия градската организация да бъде обединена и добрите резултати не закъсняха. Въпреки всичко, ако това клубче по интереси успее да наложи нелегитимното си решение, градската организация има много достойни кандидати, които да продължат борбата за спасяване на партията, коментира още Таков

Иван Таков: "Позитано" в последните години е сграда призрак. Моята битка е за спасяването на БСП и на лявата идея  - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да сме пределно ясни - аз битка с "Позитано" не водя. Моята и на моите другари битка е за спасяването на БСП и на лявата идея. Това каза лидерът на БСП - София в интервю за вестник "24 часа"

- Г-н Таков, след като обявихте, че давате решението на Националния съвет на БСП на партийния съд (ОПКК) и няма да се оттеглите от поста до произнасянето му, какво се случва на "Леге" 10 – още ли сте там, или работната група вече е сменила ключалките? В петък сте имали разговор с Анна Янева, какво се разбрахте?

- Няма как да се разбера с някой, който казва, че е изпратен с една-единствена цел - да сложи катинар и пранги на "Леге" 10 и така да наложи блокада на последния остров на свободата в БСП. Централата на БСП - София, се превърна в територия на свободното мислене, на бунтарския дух и истинското ляво, което носи в себе си борбата за справедливост и грижата за хората, бунта срещу неравенствата и свободата на изразяване. В последните години "Леге" 10 остана единствената такава територия в БСП - място, на което не съдим, не изключваме от партията за различно мнение, затова и се оформи като притегателен център за активните хора в политиката - от редови социалисти през районните председатели до несправедливо изгонените и наказани от централата. Неслучайно в София успяхме да се обединим и да направим коалицията, с която постигнахме добри резултати на местните избори, въпреки всички саботажи и опити на “Позитано” 20 да провалят създаването на тази коалиция. Допуснем ли сега малка част от най-тясното партийно ръководство да разруши този последен бастион на истинското и свободно ляво, означава да допуснем убийството на БСП изобщо. Централата на “Позитано” в последните години се е превърнала в куха и изпразнена от съдържание сграда призрак. Преди години там гъмжеше от хора, сега е толкова празно, че можеш да чуеш собствените си стъпки. Не мога да си представя, че и “Леге” ще бъде превърната в такава сграда призрак.
В този смисъл нашата битка се очертава като бой последен за БСП и въобще за оцеляването на лявата идея в България.

- Да разбирам, че вие няма да напуснете "Леге" 10 доброволно и няма да позволите софийската централа да бъде взета от ръководството?

- Не мога да разбера какво означава да се вземе от ръководството. На “Леге” има партиен живот. Да я дадем на ликвидационната група, която е създадена само с цел да се затвори тази сграда, би било предателство. Ако им трябваха помещения за работа – предложих им, не пожелаха. Идеята била сградата да бъде заключена, това е толкова антипартийно!

- Не е ли това процедурата, по която се действа, след като е обявен избор?

- Дори да приемем, че е така, а ние не приемаме това решение, не виждам причина да се спира партийната работа в София. Целта на тази група е по райони да се проведат събрания на ОПО-тата, да се издигнат делегати на районните конференции, което те правят.

- Как продължавате битката си - все пак е ясно, че има процедура и трябва да бъде спазена. Очаквате, че ОПКК ще отмени новите избори?

- По устав ОПКК трябва да се произнесе до 1 месец. Надявам се да не се чака последният момент, а максимално бързо да бъде констатирано, че реално решение за извънреден отчетно-изборен цикъл в София няма. Тъй като нямаше необходимия кворум за провеждане на заседанието на Националния съвет.

- Как ще го докажете, Корнелия Нинова вече ви обвини в лъжа?

- Доказателствата са много – има снимки, видеозаписи, звукови файлове. Имаме десетки заявления от присъствали социалисти какво са видели и чули. За всички беше ясно, че кворум няма. И всичко това показва погазване на устава на БСП и на правилника за работа на Националния ѝ съвет. А относно обвиненията в лъжа - те са от мен и моите другари към тяхната групичка по интереси, а не обратно. Трябва да сме пределно ясни - аз битка с “Позитано” не водя. Моята и на моите другари битка е за спасяването на БСП и на лявата идея. Тази битка съм я водил години наред и без да съм бил председател на Градския съвет, и ще продължавам да я водя. Какво тук значи някакъв си пост, ако мога да перифразирам великия поет.

- Нинова ви обвини, че ви е страх от избори и от вота на хората в София, но доколкото знам, вие нямате право да се кандидатирате отново за поста в следващата 1 година, така ли е?

- Това е нелепо обвинение. Как може да ме е страх от избор, като нямам право да се кандидатирам? Като се кандидатирах, аз спечелих повече от 98% от доверието на конференцията. Няма никакъв страх. А това, че аз не мога да се кандидатирам, не е от особено значение. Големият проблем тук е за разбиването на може би най-работещата организация в цялата партия. От това ме е страх - всичко, което постигнахме през последните 2 години като обединение, да не бъде съсипано за 3 месеца.

- Кой ще е кандидатът ви - вашият или на вътрешната опозиция, за шеф на БСП в София?

- Аз кандидати нямам. Имаме съмишленици, другари в градската организация. В БСП - София, нямаме вътрешна опозиция. През последните 2 години положихме много усилия градската организация да бъде обединена и добрите резултати не закъсняха. Въпреки всичко, ако това клубче по интереси успее да наложи нелегитимното си решение, градската организация има много достойни кандидати, които да продължат борбата за спасяване на партията. И най-вече за обединение на лявото, както го направихме в София за местните избори.

- Е ли това опит на "Позитано" да вземе столичната организация?

- Видяхме покрай местните избори, че подходиха по същия начин в Шумен, Сливен, Благоевград… Бургас сега отива на нова изборна процедура заедно със София. Има десетки случаи на разгромяване на добре работещи организации. Резултатите на тези структури след прилагането на мерките от “Позитано” сочат, че е било пагубно за организациите - има места, където резултатът на БСП е спаднал със 70 до 90%. Ефектът от тази намеса е просто трагичен. Сигурен съм, че в София няма да се случи, тъй като съпротивителните сили тук все още са много големи и дори да се наложи това противоуставно решение, има достатъчно здрави сили, които да се противопоставят на служебното назначаване на председатели.

- Реално сега ще избирате ръководство за няколко месеца, защото наесен ще трябва да повторите процедурата при редовния цикъл отчет и избори, нали? Няма ли това да омръзне на членовете ви и да ги откаже да участват? Как ще се отрази на структурата?

- Разбира се, че на хората ще им омръзне. А на структурата няма се отрази добре. Първо сега, а от 1 юли и редовният цикъл - реално през следващите 7-8 месеца градската организация ще бъде в постоянен изборен цикъл. Което е ужасяващо предвид това, че освен партийна и организационна работа има и евровот след 3 месеца. Освен това с този извънреден изборен цикъл се прекратяват насрочените легитимни конференции, които трябваше да се проведат до 31 март за номиниране на представители в ЕП. Така се отнема възможността на цялата градска организация да номинира евродепутати, както и членове на столичната организация да бъдат номинирани, което е изключително несправедливо.
Не изключвам като възможност и нови кметски избори в София. Какво ще правим тогава – ние ще сме в отчетно-изборна кампания, а паралелно ще трябва да правим успешни нови кметски избори? Как да стане? Затова казах, че това решение е саботаж. И то не само към градската организация, а към цялата партия. БСП – София дава около 1/4 от целия електорален резултат на партията.

- Ще ви разцепи ли този процес?

- Първо, силно се надявам, че този процес няма да се случи. Но тези ликвидационни групи по места със сигурност ще имат негативен ефект върху целостта на организациите. Защото съм сигурен, че решенията на ликвидационната комисия ще бъдат наложени въпреки желанието на социалистите в някои столични райони, което ще доведе до конфликти и разцепление. А това е нещо, което се опитвахме да избегнем, последните 2 години работихме за единна градска организация и го постигнахме.

- Вие лично какво ще правите в БСП оттук нататък – заговори се, че може да се кандидатирате за лидерския пост наесен?

- Едно е ясно – до края на годината БСП трябва да има нов председател, но това е тема за след няколко месеца. В момента битката е за запазване целостта на градската организация. Предстоят много неща и в СОС. Надявам се скоро целият градски актив да може да се събере и да каже мнението си за всичко, което се случва в партията. Разбира се, предстои ни и Бузлуджа, а там се събираме съмишленици, които можем да изразяваме мненията си свободно. Така че предстоят много неща.

- Технически имате ли право да се кандидатирате за лидер? Забраната сега е само за шефския пост в София, нали?

- Да. Тя важи само за поста, на който съм в момента.

- Изразихте опасения, че Нинова може да се кандидатира за трети мандат. Чувала съм различни тълкувания на устава – и, че не може да се кандидатира повече, но и, че броенето на мандатите трябва да започне след първия пряк избор, защото преди това по устав се е водила председател на Националния съвет, а не на партията.

- Моите опасения по-скоро бяха свързани да не би атаката срещу градската организация да не се извършва именно с тази цел и с превратно тълкуване на устава. Иначе уставът е ясен и категоричен – два мандата. Когато се въвеждаше мандатността и за председателския пост беше изразено становището, че един човек след 8 години вече няма тази ефективност като в началото. Така че сега завършват тези 8 години, откакто е избрана на този пост. Всички други тълкувания ще са просто преиначаване и извращаване на уставните норми.

- Заслужаваше ли си да си причините всичко това в партията заради решението да подкрепите Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен шеф на СОС? Реално така БСП стана част от т.нар. управляваща опозиция в София.

- Първо да кажем, че управляваща опозиция в СОС няма. Местната коалиция и общинските съветници от “БСП за България” не участват в никакви управления. Второ, нека го кажа ясно – всичко това не се случи заради подкрепата за временен председател. Това беше просто формален повод. Ако не беше той, щяха да съчинят друг. БСП в десетки други градове в страната е подкрепила кандидати и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ, и на други десни формации. Много са примерите за двойни стандарти в тяснопартийното ръководство. Да не забравяме също, че от най-високото партийно ниво ни предлагаха да изберем най-възрастния член на СОС за председател, а именно Грети Стефанова, която един от най-големите ни идеологически опоненти. Защо да може да се предложи Вежди Рашидов за председател на Народното събрание и то против решението на Националния ни съвет и тогава да ни бъде представено като държавническо поведение? А не може да се подкрепи временно решение за премахване на една техническа пречка, за да заработи СОС? Това много напомня на признак на политическа шизофрения.
В много общини в страната БСП не само подкрепя, но и управлява с групите на ГЕРБ и на ПП-ДБ. Затова казвам – причината не е това решение, което Градския съвет взе, а ние изпълнихме. А е просто формален повод – те щяха да намерят друг, при всички положения.

- Как ще работи въобще СОС оттук нататък и да очакваме ли блокажи по отделни теми? Предстои гласуването на бюджета например. Виждаме, че е трудно по всяко едно решение.

- Със сигурност. Но по-добре трудно да се случват добри неща за града, отколкото изобщо да не се случват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    14 6 Отговор
    БСП отдавна е в умряла кома !!!
  • 2 За съжаление

    8 4 Отговор
    Борисов отново из пързаля всички по наклонената плоскост.
    Явно на всеки като му предложат развитие пост и огромна сума пари той ще обърне посоката.
    Замислям се дали да не се обявя за джендър защото ще получавам.....
    но ще съм ебаван.....не благодаря.
  • 3 каква лява идея ?

    13 2 Отговор
    цялото ръководство е от милионери, капиталисти са ама от нормалните или дивите...?
  • 4 гост

    12 6 Отговор
    Курнела и присъдружната и шайка вече приготвят катафалката на БСП и докато не я изпратят на Орландовци няма да се откажат! Свиленски, Гуцанов, Иванчо - сикажията, и т.н. окопали с в парламента и играят "опозиция".
  • 5 Гошо

    8 11 Отговор
    Нинова е вечна като Путин.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    12 4 Отговор
    ТОЯ ДА НЯМА НЕЩО ОБЩО С ДЯДО СИ ПЕКО ТАКОВ . ... ДЕМЕК ДА НЕ БИ ДА Е И ТОЙ ПСРТИЕН ПРИНЦ ,?

    Коментиран от #17

  • 7 Варненец

    9 7 Отговор
    Тея копейки , що не си наврат лявата идея у ...., после чемодана и у Сибир?
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 10 Отговор
    ТОВА ВЕЩЕСТВО ТАКОВ Е ............. ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК ........... ФАКТ ! ........... КАКВО ЩЕ РЕАНИМИРА ТОZИ БУНАК ............. СЛЕД КАТО ............... СТОЛЕТНИЦАТА Е .............. ПЪТНИК КЪМ ОТВЪДНОТО ......,... ФАКТ !
  • 9 някой

    13 2 Отговор
    Лявата идея я унищожихте точно вие БСП. Точно вашата, фалшива лява партия, създадохте, мафията,олигархията !!!!
  • 10 Горуня

    5 2 Отговор
    На кого ги приказваш тия.
  • 11 Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    5 3 Отговор
    Циганин и алкохолик.
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    12 4 Отговор
    КАКВО Е ВИНОВНА НИНОВА , ЧЕ ГОЦЕ
    ВЗЕ ЗАЕМ ОТ МУТРИТЕ ЗА ЕДИН СПА ХОТЕЛ НА СИНА, А СТАНИШЕВ МУЦА ОЩЕ ПАРИТЕ ОТ ПЪРВА ЧАСТНА БАНДА ???
    ..... ЕДИНИЯ ЛЕГНА НА ДЯВОЛА, А ДРУГИЯ МУ ИГРАЕШЕ КЮЧЕК :))
  • 13 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Корни Гепи кинтажа и Закопа бе се пе, тоя са на пангара да бил Спасявал! ХАХХАХА Нема такива Циркове във Зоопарка ей!
  • 14 БСП в Бунището

    6 5 Отговор
    БСП за България" - коалиция между БСП с политическите клубове "Екогласност" и "Тракия""Левицата" - включва АБВ на Румен Петков - братска партия на Путиновата Нова Русия ,, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, "Български земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" управлявали с БКП България 45 години,
    "Неутрална България" - включва "Комунистическа партия на България", "Българска комунистическа партия", "Партия на българските комунисти",
    "Нова сила"- бивши от Атака , "Русофили за възраждане на отечеството" на наградения с Орден от Путин Държавен изменник
    "Алтернатива на гражданите" - формация около Николай Абушев, директор на оръжейната фирма "Арсенал"
    "Атака".на Волен Сидеров...
    И това било Лява Идея на БСП ??
    Заминавате в Бунището на Историята !!!

    Коментиран от #16

  • 15 Ернесто Че

    4 2 Отговор
    Няма нищо драматично. Когато Партията падне под 4 процента ще има една нова, модерна, лява, демократична партия която да приеме в Коалиция, БСП по примера на коалиционните партньори от БКП преди време. Така над сто годишната идея ще се запази и развие в ново начало. Всички комунисти, социал демократи, социалисти и обикновени хора споделящи левите идеи и ценности солидарно и обединени ще бъдат в едно цяло единение!
  • 16 Марда

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "БСП в Бунището":

    Иска ти се, цръв, но прозира само страх. Над 100 години история от разстрела до възхода и пак ни има и ще ни има и след Нинова!

    Коментиран от #20

  • 17 Отговор

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да. Така е. Дин е на Янчо Таков и в ул на Петко Тако, но в случая е прав.
  • 18 Купена коза си Иване

    4 1 Отговор
    Иване много е къс синджира на който те държи простия Киро
  • 19 Отвратителен лицемер и лъжец!

    3 2 Отговор
    Предател! Оказа се прост властолюбец.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Марда":

    БСП и "Лявата идея" сте „causa perduta“. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ НА „ДРУГАРКАТА“ Корнелия Нинова. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Редуцира се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 21 Трезвомислещ

    0 1 Отговор
    Поредният "спасител".

    По-точно вредител и кандидат вожд.

    Срам няма. Отвращава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол