Last news in Fakti

6 Март, 2024 07:21 885 20

Владислав Панев: Без независими регулатори и работеща държавна администрация, държавата няма как да върви напред

  • правителство-
  • регулатори-
  • бизнес

В основата на предприемаческия клуб „Ускорение“ стоят разговорите между политиците и бизнесът, които са изключително важни, казва неговият основател

Владислав Панев: Без независими регулатори и работеща държавна администрация, държавата няма как да върви напред - 1

Целите на държавата не търпят няколко месеца отлагане за нови избори. Поставили сме високи цели пред следващото управление, а именно – истинска промяна в регулаторите, тъй като без добро управление на ниво независими регулатори и държавна администрация, държавата няма как да върви напред. Бизнес климатът в България ми се вижда затишие пред буря, защото от една страна има спад на активността и износа, а от друга - изборите за Европейски парламент ще бъдат фундаментални.

Това заяви Владислав Панев , икономист и депутат от „Демократична България“ в студиото на Блумбърг България.

„Въпросът е как парламентарното мнозинство да възпроизведе по-добри резултати, а меморандумът „Продължаваме промяната - Демократична България“ донякъде дава отговор.“

Не само България, а и цяла Европа се намира на кръстопът. Предвид европейските избори и ако резултатите насочат Европарламента към по-голяма доза евроскептицизъм, несигурността в бизнеса се увеличава драматично. Въпросът тук е как България ще плува в тези води - „как се плува в сярна киселина“, коментира Панев.

Спадът на цените на въглеродните емисии последните няколко месеца звучат много добре, но това стопира редица други проекти за преход към ниско въглеродна икономика. Това, че следващият Европарламент ще изглежда по-скептичен, вероятно ще доведе до предоговаряне и на Зелената сделка – т.е. едни планирани милиардни инвестиции може да не се случат. От друга страна, Европа губи конкурентоспособност спрямо Китай и САЩ, отбеляза Панев.

„Китай се справя много добре по отношение на ангажиментите, които е поел за въглеродни емисии и в същото време индустрията му върви напред и иновациите са рекордни. Големият проблем е, че центърът на иновациите вече не е Европа, а Китай и САЩ.“

В основата на предприемаческия клуб „Ускорение“ стоят разговорите между политиците и бизнесът, които са изключително важни, тъй като трябва да знаем какъв е пулсът на българската икономика и как да я ускорим. В края на този месец се планира събитие във Варна, на което ще присъстват представители на индустрията, които да споделят техния опит, тревоги и как комуникират с правителството, каза Панев.

„България има потенциал отново да бъде индустриална сила на Балканите и не само.“

Според Панев привличането на инвестиции основно се свежда до ролята на държавата, а именно доброто управление – регулаторите и изпълнителната власт да не рекетира бизнеса. Когато вървим към големите инвестиции за ниско въглеродния преход, тогава държавата в ролята на няколко министерства да събере работна група и да види максимално бързо как може да се вземе най-доброто решение.

„Фонд „Сигурност“ например, в който постъпват средствата от въглеродни емисии – от една страна трябва да служи за преход към ниско въглеродна икономика, а от друга, той беше на практика източен заради прекалено щедрите компенсации за потребителите.“

Във връзка с дългосрочната стратегия за бизнес модела на България Панев посочи, че Европа работи за къси вериги за доставки, което България може да използва - вместо германските автомобилопроизводители да внасят чипове от Тайван, да построят заводи в България. Трябва да се имат предвид и връзките с Азия и Африка, с които според Панев ни е необходимо по-сериозно търговско партньорство, тъй като ще растат много по-бързо от Европа.

България има износ за тези държави, но трябва да си върне и политическите позиции, тъй като това би отворило повече възможности и за инвестиции на място и строителство, смята Панев.

Въглеродните емисии от въглища у на са спаднали с 50% предсрочно. Проблемът обаче е, че това е за сметка на вноса на електроенергия от Румъния и Сърбия, защото е по-евтино. Тук има и един абсурд - „Мини Марица-изток“ изнасят въглища за Сърбия, тя произвежда ток от тях и ни внася обратно готовия ток, защото не плаща въглеродни емисии, с което не решаваме никакъв екологичен проблем, изтъкна Панев.

Панев е против строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, тъй като 5-и и 6-и блок вероятно ще работят до 2050 г. Ако едновременно с тях включим 7-и и 8-и, това са над 400 мегавата мощност, които не ни трябват.

„Растежът на БВП вече се е откачил от растежа на потреблението на ток. Ако преди е имало такава корелация, сега няма чак такава права корелация.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но комент

    11 0 Отговор
    Попитали радио Ереван кога ще стане по добре в България. Радиото отговорило - то вече беше...
  • 2 жмъц

    14 0 Отговор
    не ми е ясно , но този елемент ми се вижда доста елементарен
  • 3 Боруна Лом

    15 0 Отговор
    ЗАЩО ГО НАВИРАТЕ ТОЯ БЕЗРОДНИК ПОСТОЯННО?
  • 4 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Партиите назначават регулаторите пък независими?Верваме!
  • 5 Дядо Йоцо гледа

    9 2 Отговор
    България умира , а те бизнес мислят !
    И нека последният напише - Тук живяха хора !

    Коментиран от #7

  • 6 Хаха

    13 1 Отговор
    Тоя па зелен комунистически талибан.
    Независими с тебе, Ристьо, гнома, Киру, плъха…
    Иди се стреляй някъде, боклук
  • 7 Последния Софиянец

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо Йоцо гледа":

    Целият бизнес е свързан с държавата.Даже при бай Тошо не беше така.
  • 8 Идват

    5 1 Отговор
    новите, шокови цени на ток. В този смисъл, гледайте най-силното интервю на проф. Пламен Киров, засяга "гаврата с Конституцията, забраните за Референдум". Ако ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, ДПС не загубят изборите поне за евродепутати, България е загубена.
  • 9 да де

    5 0 Отговор
    море от празни приказки
  • 10 Колко години ще подържате ОПГ на

    8 1 Отговор
    Иван Иванов и шайката му?? КЕВР е ОПГ, което Храни и Партията ви, а, те станаха милионери отдавна с Пари в Овшорките!! До кога тея Мафиоти ще работят против интересите на Обикновените хора, Обслужвайки Момополистите!!
  • 11 Безпристрастен

    6 1 Отговор
    Не е възможно ГЕРБ да са в изпълнителната власт, и тя да не рекетира бизнеса. Това не се е случвало през последните 15 години. Те корумпираха и разрушиха бизнес средата в България заедно с ДПС.
  • 12 Майора

    8 1 Отговор
    Панев , що не си гледаш движението сми даваш скъл за енергетиката! За такива като вас зелените ви интересува само как да спирсте всжни проекти , с хабер ди нямате че няма откъде да се компенсират ТЕЦ!А колкото до регулаторите те са ваши с, след последната смяна 2022 ГЕРБ нвмс нито един член! Нямс да стане искането ви от среднощните сбирки да овладеете службите и цялата власт в страната!
  • 13 хихи

    6 1 Отговор
    Под "независими" всеки Демократ разбира зависими от НАС
  • 14 Винаги

    8 1 Отговор
    Когато му видя на тоя каскет селендурският сурат, се сещам за колхозните агитационни плакати от едно време.
  • 15 Ха ха ха

    7 0 Отговор
    Точно с това правителство, с тази противоестествена и нелегитимна сглобка и в частност с вас, зелените вредни същества, България няма как да върви напред.Оставка и нови избори некадърници лакоми !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Май ка ти да е, ба

    2 0 Отговор
    педофил!!!
  • 18 Промяна

    3 0 Отговор
    СТИГА ЛЪГАХТЕ ШАРЛАТАНИ ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА ОСТАВКА СТАНИ ДА СЕДНА ТОВА ИСКАТЕ ВЛАСТ ПАРИ ОТ НИЩОТОТО ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА
  • 19 ПАНЕЕЕВ , НА ВРЕМЕТО ТОКА БЕШЕ 2 СТОТИНК

    1 0 Отговор
    КИЛОВАТА ДНЕВНА И 1 СТОТ. НОЩНА ............ БЕЗ РЕГУЛАТОРИ И РАБОТЕЩА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТ КРАДЦИ , КАТО ТЕБЕ И ТИЯ КЪРЛЕЖИ ЗАД ТЕБЕ !
  • 20 Стефан

    1 0 Отговор
    ДБ им дай да си инсталират хора по регулаторите, които после да им се отчитат по съответен начин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове