Last news in Fakti

8 Март, 2024 12:52 21 612 26

Благомир Коцев: Хотел “Одесос" на входа на Морската градина може да оцелее, ако получи статут на паметник на културата

  • хотел одесос-
  • крайбрежна алея-
  • варна

Крайбрежната алея първа трябва да остане пешеходна, доколкото зависи от мен, каза още кметът на Варна

Благомир Коцев: Хотел “Одесос" на входа на Морската градина може да оцелее, ако получи статут на паметник на културата - 1

Кметът на Варна Благомир Коцев сподели за Радио “Фокус" какво ще се случи с емблематични места в града като бившия хотел “Одесос", проекта за библиотека и крайбрежната алея Първа.

Що се отнася до бившия хотел “Одесос" на входа на Морската градина, там първо трябва въпросната сграда да получи статут на паметник на културата, смята Коцев.

“Това би попречило на собственика да я събори и да построи небостъргач, каквито идеи чувам, че има. Общината е сезирала Министерство на културата и Института по национално културно наследство по казуса", увери Коцев.

Проектът за библиотеката, която трябваше да бъде до сградата на общината, също е спорна тема във Варна.

“Решенията трябва да се взимат активно и от община, и от граждани. Предстои обществено обсъждане дали проектът да се реализира на това място. Предната администрация, след второ разрешение за строеж, не е направила нищо. В началото на юни то ще изтече, без да подлежи на ново удължаване. Това значи, че ако решим проектът да се реализира на това място, трябва бързо да пуснем обществена поръчка за изпълнение.

Смятам,че този проект е направен за това място, имало е международен конкурс и това е единственият международен архитектурен конкурс, който община Варна е организирала. Проектът е спечелен от холандска фирма. Той е съвременен и мисля, че това място е подходящо. И от двете страни има големи площадни пространства. Не мисля, че би се запушило пространството твърде много.

Обектът ще даде нова посока на образователното развитие във Варна. Ние сме град с 6 университета и библиотеката би била важно допълнение към града. Това е също социална инфраструктура, която въвлича младите хора в групови занимания", разясни тезата си Благомир Коцев.

“Крайбрежната алея първа трябва да остане пешеходна, доколкото зависи от мен. Аз бях инициатор тя да се затвори за автомобили, когато бях областен управител преди 2 г. Алеята е пълна всеки хубав ден. Областният управител има юрисдикция да се разпорежда с нея, доколкото разбирам, няма планове тя да бъде отворена за коли отново и това много ме радва", заяви още кметът на Варна.

Градоначалникът отбеляза, че много от старите сгради в центъра се рушат. Тяхната съдба е един от приоритетите на Коцев.

“Културните паметници са под специален режим и трябва да минат през Министерство на културата. Става дума за сложни процедури, през които голяма част от собствениците на тези стари сгради не искат да преминават и в резултат се рушат техните сгради в центъра на града. Неведнъж съм казвал, че трябва да се случат промени в Закона за устройство на територията и в Закона за културното наследство, за да се отпушат процедурите и по-лесно да се облагородяват тези паметници. Общините трябва да могат да санкционират недобросъвестните собственици, които не поддържат имотите си", категоричен е Коцев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е сега

    6 25 Отговор
    Защо пък да няма небостъргач.
  • 3 УдоМача

    21 4 Отговор
    Да пуснат народни цени на нощувките в него и хората сами ще го защитят.
  • 4 Симо

    30 4 Отговор
    Този човек кмет на града ли е или коментатор? Този град администрация няма ли, главфн архитек няма ли, с градоустройствен план няма ли, че частният собственик на х-л Одесос може еднолично да си решава, дали ще се строи небостъргач на лицето на града или не?? И ако сградата получи статут на архитектурен паметник на културата с това ли ще и се гарантира оцеляването??? Картофената къща като беше архитектурен паметник това спаси ли в??? Не, не я спаси. Сега там се изгражда най-грозната сграда, която може да се сътвори. Чак излиза на тротоарите! Безумията във Варна вече да олицетворение на корупцията за страната. Трябва да стане нарицателно! Корумпиран като варненски чиновник!!!
  • 5 сигурно

    15 5 Отговор
    Хотела ще се унищожи ,за да не е конкуренция на неговият в морската градина !!
  • 6 Ами да

    14 3 Отговор
    Значи, Одесос няма да оцелее! Варненци да се готвят за небостъргач там!
  • 7 Кадир

    8 7 Отговор
    Събаряй, трябват паркинзи.
  • 8 ТИМ

    20 2 Отговор
    Няма да оцелее. ТИМ са решили друго.
  • 9 От Варна

    27 4 Отговор
    В изявлението си г-н Кметът казва “ ако от мене зависи”! Ами от кой да зависи? Като се опъват корумпираните съветници, търси съдействието на гражданите. Инициатива за защита на сгради може да се обяви публично и каквото кажат варненци. Още, подочувал за небостъргач? Той ли не знае???? Прави се на маймунка! Лично аз за него не съм гласувал точно заради това- не чул, не видял ….Грозотиите във Варна продължават да се творят с неотслабващи темпове..Градът се превръща в най-грозния в България. Презастроен, обезличен и на всичкото отгоре, мръсен!
  • 10 ТИМ сити

    17 0 Отговор
    След дупката на Гергов, община Варна смята да придобие и няколко черни дупки със сертификат от НАСА и дупката в Царичина.
  • 11 Мъдрият

    9 16 Отговор
    Защо пък да не си остане хотел?

    Аз съм отсядал там - много хубаво място беше! С уникална гледка!

    Какво лошо има, ако собственикът построи нов хотел там? Дори вероятно ще бъде по-красиво и практично!

    Коментиран от #12, #25

  • 12 Симо

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Мъдър, щом сте отсядали там, значи не сте от града. В такъв случай давайте акъл за вашият си град. Нека него го нас...ерт алчните и корумпирани чиновници. За нашият град, моля запазете мнението си като лично!!!

    Коментиран от #19, #26

  • 13 БСП за България и Радев

    5 6 Отговор
    Една ракета Сармат и повече Одеса няма да съществува
  • 14 А сега де,,,

    7 0 Отговор
    Коце-Босе на къде отива света?
    Забрави къде мъкна млади булки по онуй време да им
    правиш деца. И сега паметник на пантеона на пилона
    ще го правиш фънки плейс?
  • 15 555

    16 5 Отговор
    Крайно време е варненци да се събудят и да разберат, че унищожението облика на Варна може да бъде спряно! Дано са останали истинските варненци и поколенията след тях да мислят...!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дядо поп

    7 0 Отговор
    На времето ресторанта беше разрешен за курсанти от ВНВМУ.
  • 18 Е па

    11 1 Отговор
    Може да преустроят хотела на библиотека......все пак е идеална локация......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бари Уайт

    8 3 Отговор
    Браво на кмета. Този хотел трябва да остане както е в момента. Собственика на сградата не е собственик на земята така че, направо да го обезщетят с някой горски парцел и да изчезва. Мястото е толкова малко че е абсурдно да се строи огромна сграда. Аман от пишман бизнесмени, да не говорим че, този хотел е лапнат без пари навремето.
  • 21 лорер е този

    12 2 Отговор
    който управлява Варна в момента-всяко назначение е негово-кмета му на Одесос го изхвърли съда,този на Приморски едва оцеля-при лорер всико се плаща-той досъсипва Варна в момента но далаверата му върви-алчна долна гад е.
  • 22 дон дънкин

    6 1 Отговор
    Общинската ма фия във Варна е най корумпираната в галактиката.
  • 23 Край

    6 2 Отговор
    Това дето го разправя кмета е заобикаляне ба закона. Хотел Одесос не е никакъв паметник на културата ама дайте да го направим за да не може собственика да го бутне и да строи друг. Това ако не даде нещо нали…Това е едно изнудване.
  • 24 Бесен

    3 4 Отговор
    Евтин популизъм,за крайбрежната.празна със празни заведения,и претъпкан център със коли.Изобщо не е в полза на хората .
  • 25 Бай Ху (By Who)

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Много сте прав господин Мъдур.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове