Last news in Fakti

12 Март, 2024 13:49 890 19

Венелин Стойчев: Политиката започва, когато спрем да говорим за "хората" и "народа", а започнем да говорим за "граждани"

  • герб-
  • политика-
  • разделение на властите

След дългото управление на ГЕРБ, в голяма степен сме като Германия след Втората световна война, смята социологът от БАН

Венелин Стойчев: Политиката започва, когато спрем да говорим за "хората" и "народа", а започнем да говорим за "граждани" - 1

Ротация и правителство ще има, въпреки съмненията за договорки и всичко това е в рамките на очакваното. Това сподели в интервю пред БНР доц. Венелин Стойчев от Института по философия и социология на БАН.

Той коментира езика и начина на говорене на политиците след двудневните консултации на политическите сили при президента Румен Радев за съставянето на кабинет с мандата на ГЕРБ.

"Договорка ще има, но въпросът е какво се случва за обществото и развитието ни от тази ротация. Мисля, че е важно да минем през тези процеси от гледна точка на демократичното общество. Големият проблем за сглобката е, че около нас няма реално разделение на властите и за да компенсираме има нужда от сглобки, които компенсират тези обществени дефицити", коментира доц. Стайчев.

Той е категоричен, че "политиката започва, когато спрем да говорим за "хората" и "народа", а започнем да говорим за "граждани".

"Ситуацията е в рамките на очакваното. Като граждани, анализатори и журналисти трябва да виждаме отвъд тези очаквания. Имаме съмнения, но това е смисълът на политическия диалог и разговор", коментира социологът.

Той припомни думите на Корнелия Нинова днес, на излизане от президентството - "Ние ще влезем в следващото НС, ако има избори", означава, че в главите на БСП 4-процентната бариера е препятствие.

Начина на говорене на политиците той оцени като "цирк".

"Това, което виждаме е пошло, отвратително. Проблем е, защото имаме хора, които изпитват перверзната наслада да гледат такъв тип говорене от парламентарната трибуна и от публични институции, и от друга страна пак са хората. А политиката започва тогава, когато спрем да говорим за хората и народа, когато разберем че има граждани, тези граждани имат интереси и се обединяват, за да отстояват интересите си. Когато има силно общество има здрава държава. При нас понеже обществото не е силно имаме корумпирана държава , която продължава да разяжда и възможността за развитие на обществото", обясни доц. Стайчев.

На въпроса, кое е добре за народа, той отговори:

Няколко важни индикатори - червени лампи, трябва да ни светят. Когато някой говори за "народ" е популистка реторика, когато говори за "граждани и интереси" е смислено, защото сме на терена на модерната политика.

Според него в момента България е като Германия след Втората световна война:

"След дългото управление на ГЕРБ, в голяма степен сме като Германия след Втората световна война. А това е дълго управление, при което политическите партии се стабилизират от ресурсите на държавата, е проблемът пред нашето общество."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    3 3 Отговор
    "защото сме на терена на модерната политика" - а когато някой започне да говори за терен, си е отворил устата да заговори и за играчите на терена, от които изиграни остават само хората и народа. Да, точно така - хората на България и народът на България, е не гражданите, които утре ще са граждани на ЕС и ще бъдат подкарани да защитават интересите му, а за България може и никой да не говори.
  • 2 Българин

    10 1 Отговор
    "Σκέψαι τοίνυν ἐν ταῖς πόλεσιν τοὺς ῥήτορας, ὡς ὁπόταν μὲν ὦσι πένητες, περὶ τὸν δῆμον καὶ τὴν πόλιν εἰσὶ δίκαιοι, πλουτήσαντες δ᾽ ἀπὸ τῶν κοινῶν παραχρῆμ᾽ ἄδικοι γεγένηνται, ἐπιβουλεύουσί τε τῷ πλήθει καὶ τῷ δήμῳ πολεμοῦσιν." Превод от старогръцки: "Погледни в градовете тогава и виж как ораторът, само додето е бедняк, дотогава е честен човек към народа, към свойта държава, ала стане ли с общите средства богат, този миг се превръща в безчестник, заговорничи той срещу своя народ и воюва с народните маси" (Аристофан (445-386 г. пр. н. е.), "Плутос", стихове 567-570). Венелине, нашите политици са просто продажници. Същите като древните си предшественици. Нищо повече.
  • 3 Аз държа да ми викат "Народе !!!"

    3 0 Отговор
    Държа на трите удивителни... У бре профанизиран балканскидобббиииттък
  • 4 обективен

    8 1 Отговор
    Боко е убиецът на държава и народ , и иска да продължава да убива , вместо да лежеше до живот в затвора !!
  • 5 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Да му се Нарусава на соросоидчето, къде е Бункера на крававарите! После ще си говорим, Колко краварски Бази Без пари има на територията де. Евентуално може да се спомене Кражбията у ГЕНОЦИД де! Уж демокрацийката си знае къде му я инсталират.
  • 6 Ученика

    6 1 Отговор
    Даже най-добре да се говори за ДАНЪКОПЛАТЦИ, които изискват абсолютно точен отчет за данъците си, които са натрапени на човек от принудителната организация "ДЪРЖАВА"

    Коментиран от #12

  • 7 Трандафор

    5 1 Отговор
    На този закъснял комсомолец, днес възпален либерал, ние, всички ние, му плащаме заплатата, за да внушава овехтели и късогледи клишета! Българската действителност показа, че зад граждански, гражданско, гражданска се крият тежки корпоративни и лични интереси! Нещо повече - там намират пристан всички, които не могат да спечелят доверието на обществото на избори! Гешев, Черепа, Манолова! Днес един чорлав и вечен доцент каза, че губещите на избори щели да правят "граждански борд", разбирай НПО! Значи, проваляш се на избори и ставаш "морален" началник на тия, които са ги спечелили и са влезли в парламента! И още - изборът бил между съветска диктатура и либерална демокрация! Дали?! Днес решението е нормална /класическа!/ демокрация, която е управление на мнозинството!
    Опитът да се наложи с елементарна пропаганда либерален дневен ред, прикрит като гражданска активност, ще доведе нов Хитлер!
  • 8 Абе

    0 0 Отговор
    Да му мислят тези които са на власт, тогава когато токът за бита стане по три.

    Коментиран от #11

  • 9 Гръч

    2 1 Отговор
    Да се върне обръщението другарки и другари видяхме господата и гражданите докъде ни докараха
  • 10 ПОЛИТИКЪТ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА

    1 1 Отговор
    А за държавата.....ние ги избираме,те да ни управляват...интереса на държавата и народа никога не съвпада.
  • 11 ТО И БЕНЗИНА ЩЕШЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Да скочи в пъти, ама нещо не става.

    Коментиран от #15

  • 12 ДАНЪЦИ И АРМИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ученика":

    Върху това се крепи ДЪРЖАВАТА... човечеството не е измислило друга РЕАЛНА форма на обществена организация.

    Коментиран от #16

  • 13 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    БАЙО, ОТ МЕН ДА ЗНАЕШ НИЕ НЕ СМЕ ГРАЖДАНИ,А ОВЧЕ СТАДО! ОТ НАЙ НЕ ДОБРАТА ПОРОДА!
  • 14 Сещам се

    2 0 Отговор
    За един стар български филм дето такъв нахъсан,енергичен комисар държи реч за "светлото бъдеще" в селското читалище...и на всяко негово обръщение с "уважаеми другари граждани" някъде от един тъмен ъгъл все го допълваше един глас : " ...и селяниии...",ама на комисарчето така и не му стопли реотанчето ,че поправката не е в буквален смисъл и продължи да си каканиже,като само смутено се поправяше...Та така.
  • 15 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТО И БЕНЗИНА ЩЕШЕ":

    Виж колко е токът за промишлеността, толкова ще е и за домакинствата.
  • 16 Ученика

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДАНЪЦИ И АРМИЯ":

    Ако всички мислим еднакво, значи не мислим достатъчно...
  • 17 00001

    0 0 Отговор
    България изглежда както след атомна екзплозия , по зле от Германия в 1945 след войната.И това е без в България да е имало война.Всичко идва от Българско образование, култура и манталитет. Състоянието на България се определя от умственните и моралните възможности на Българските политици, там е извора на всики проблеми в България.При преглеждане на новините за България , няма новини за какво някой Български политик е направил, има само за какво някой е биол казал и не се знае дали го е казал, и 10 други анализатори коментираши ,какжо значение имали неговите думи.Вие живеете сега , парите които политиците ви крадът прави живота им добър или луксозен за сметка на останлите чиито пари са взели и те живеят в мизерия сега. Инвестиции не са само парите на чуждите компании влжени в България,Дори и селянина които се реши да отглежда растения или храна;Инвестира време, труд,, пари,материали, които след това са ограбени или разпилени, разхищени от тези, законните, законоприлагането,икономически и даначни закони и правила които подтискат и ограбват макия и среден бизнес.Частната инициатива е убивана и ограбва в зародиш.Свободна пазарна икономика няма.
  • 18 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Добре, а ние които не сме граждани какво да правим . Аз не искам да ставам гражданин, като селянин ми е пи- добре
  • 19 някой

    0 0 Отговор
    А със селяните какво ще правим?
    Или политиката не се занимава с тях?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове