Last news in Fakti

2 Април, 2024 17:10 1 523 8

ИПБ пита Цеков дали прикрива злоупотреби при изграждането на тунел "Железница"

  • андрей цеков-
  • нередности-
  • строеж-
  • тунел-
  • железница

От ИПБ твърдят, че са алармирали АПИ за възможни нередности още преди Европейската прокуратура да започне разследване за присвояване и пране на пари от фирма, участвала в строежа на тунела

ИПБ пита Цеков дали прикрива злоупотреби при изграждането на тунел "Железница" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От ИПБ твърдят, че са алармирали АПИ за възможни нередности още преди Европейската прокуратура да започне разследване за присвояване и пране на пари от фирма, участвала в строежа на тунела.

От ИПБ изпратиха отворено писмо до медиите, в което се казва:

"През м. февруари 2024 г. в Института за пътна безопасност (ИПБ) постъпи информация, че при изграждането на тунел "Железница" са разплащани от АПИ дейности, които не са извършени. На 11 март 2024 г. с писмо по реда на ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация - бел. ред.) поискахме да ни бъде предоставен работен проект и количествено-стойностни сметки за строително-монтажни работи на тунел "Железница". На 26 март 2024 г. председателят на УС на АПИ г-н Ясен Йорданов ни отговори, че АПИ не може да ни предостави работен проект и КСС към него", посочват в писмото си от института.

На 01.04.2024 г. се разбра, че Европейската прокуратура провежда претърсвания в офисите на фирмите, участвали в изграждането на тунела, за извършени злоупотреби с финансови средства на Европейския съюз. "По същото време в националните медии Вие ни информирахте, че не знаете за никакви нередности при строежа на тунела. От гореизложеното става ясно, че Институтът за пътна безопасност е информирал АПИ, че има данни за извършени финансови нередности при разплащането на строителството. Въпреки това председателят на УС на АПИ отказва да предостави информация", пишат още от ИПБ и задават въпроси на Андрей Цеков:

1. "Защо АПИ прикрива количествено стойностните сметки, от които може да бъде разбрано има или няма злоупотреби?

2. Вие уведомен ли сте за получения сигнал в АПИ от ИПБ за нередности при изграждането на тунела, свързани с финансови злоупотреби?

3. Вие участвате ли в прикриването на финансови злоупотреби при изграждането на тунел "Железница"?

4. Каква отговорност ще потърсите от назначения от Вас председател на УС на АПИ за това, че прикрива обществена информация, касаеща злоупотреби с европейски средства?"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 1 Отговор
    Вижте в шкафчето.....
  • 2 Българин

    10 0 Отговор
    Толкова хора измряха докато копаха този тунел,това трябва да разследват
  • 3 Абсурд

    10 0 Отговор
    Няма
    няма такова нещо
    злоупотреби в България никога не е имало.
    Извънземни има и съществуват
    ама злоупотреби забравете!
  • 4 шефа

    9 1 Отговор
    Няма нещо от което да не се е откраднало,а въпросния Цеков е отишъл там точно за това,вие какво искате да ви каже колко е откраднал или да ви даде процент за да си мълчите.
  • 5 Махленска клюкарка

    5 0 Отговор
    Следствието ще заключи, че Нотариусът ги е откраднал и занесал в “ Осемте джуджета”. От там следите се губят и виновни не могат да се намерят. Най-добре е да се направи ремонт на тунела на стойност тройна на откраднотото.
  • 6 Излишно

    5 1 Отговор
    Е да се питат тези въпроси!!! Злоупотреби е имало и ще има ДОКАТО ТОВА ГНУСНО УПРАВЛЕНИЕ НЕ СЕ СМЕНИ С НЕЗАВИСИМО ОТ ЗАПАДНИТЕ ПАРЦАЛИ И ФАШИСТИ!!!!
  • 7 Винету l

    5 1 Отговор
    Лично съм разговарял с подизпълнител работил на този тунел . Беше напълнил канчето с алкохол и се изпусна и ми заяви следното : двете audi Q 7 купени нови са от тунела . Няма да ти казвам колко изкара Камбитов ( бившият кмет на Благоевград) и колко горе долу заминаха да пълнят чекмеджето на " Големия" така наричаше тулупа от Банкя .
  • 8 Аз...

    4 0 Отговор
    НЕ НЕ НЕ. в България не се краде от обществени поръчки. А какво стана с 58 млн. изтеглени от банка за строежа на хемус??? Даа купен спа хотел във Велинград и купен имот в центъра на София в който пак се строи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове