Last news in Fakti

8 Април, 2024 12:51 1 305 20

В интерес на всички е разширяването на ЕС да се случи час по-скоро

  • eu meets the balkans-
  • ес среща с балканите-
  • форум-
  • оливер верхаи

Това мнение изрази Вархеи по време на форум, дискутиращ ролята на Западните Балкани в Европейския съюз

В интерес на всички е разширяването на ЕС да се случи час по-скоро - 1

Наблюдаваме значително променен геополитически контекст в Европа и около нея през последните няколко години, което се дължи изключително и най-вече на агресията на Русия в Украйна. Не трябва да се забравя и кризата, която причини пандемията от коронавирус. „Въздействието на всички тези кризи е очевидно. Тези държави, които са непосредствено до нашите граници, вероятно са още по-тежко засегнати от тях“, каза по време на официалното откриване на форума „ЕС среща Балканите“ в София еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи.

Наличието на всички тези промени изискват ускоряване процеса на разширяване на ЕС. „Днес политиката за разширяване е необходима повече от всякога. Съседите ни независимо дали са в Западните Балкани или източните ширини са наши дългосрочни партньори за мир и благоденствие. В наш съществен интерес е разширяването на ЕС да се осъществи възможно най-скоро. Трябва да се подготвим да посрещнем новите държави членки“, каза Вархеи.

Разглеждайки по отделно балканските кандидати за членство в ЕС, то Черна гора е почти на финала. Тя е стигнала до последния си етап от процеса на присъединяване. „Това означава затваряне на преговорните години за присъединяване. Необходимо е да се изпълнят задължителните цели. В Черна гора има ново правителство, нов политически конструкт, които вече изпълняват всички поставени изисквания“, допълни Верхаи.

Всяко едно решение трябва да се вземе сега. Що се отнася до Албания и Северна Македония също сме напреднали много. Очакваме да се отвори първия кръстър с Албания. Изчакваме изборите там, но се надяваме, че и след тях, ще може да ускорим процеса по присъединяване“, допълни Верхаи.

Сърбия трябва да продължим преговорите за присъединяване. „Имаме един кръстър, който от 2 години е готов за отваряне. Постигна напредък в областта на съдебната система и свързаното с това законодателство“, допълни еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство.

Относно Косово, то като че ли страната през последната година беше в постоянна криза. „Мисля, че сега може да очакваме по-конструктивен подход на правителството на Косово и да се вземат предвид всички наши искания. На първо място пълно спазване на изискванията, за да може да се възстанови икономическата подкрепа за Косово, за да продължи пълноценно процеса на присъединяване. Имаме нов елемент и с него се надяваме да насърчим диалога“, допълни Верхаи.

Това е плана за растеж, посредством, който ще се насърчава изпълнението на всичко постигнато в рамките на диалога. Планът за растеж на Западните Балкани беше представен през 2023 г. Той е един вид инструмент за ускоряване на реформите. Целта е съответните държави, които кандидатстват за членство в ЕС да се справят по-лесно с реформите.

БВП на Западните Балкани е на 36% спрямо БВП на ЕС. Целта на плана е тази разлика да се намали и да се стигне до резултати, които да са видими за гражданите на Западните Балкани. Планът дава „безпрецедентни възможности за подкрепа още преди присъединяването“. Те са в четири стъпки:

Първият стълб е икономическо интегриране в единния общ пазар в ЕС. Това означава ползите от членството в ЕС да се почувстват още преди същинското присъединяване. Това са преки ползи за бизнеса и гражданите и наличие на различна икономическа реалност в Западните Балкани.

Вторият стълб е общ регионален пазар. Само след създаването на такъв пазар регионът би могъл да повиши с 1/3 националния си БВП. „Ще се прилагат същите правила, както и при нас в ЕС между държавите членки“, уточни Верхаи.

„Държавите от Западните Балкани, когато станат членове на нашия клуб, ще трябва и да прилагат същите правила. Това зависи изцяло от региона. Всичко трябва да се основава на правилата на ЕС. Това ще е и проверка за Западните Балкани за пълноценното присъединяване към пазара на ЕС“, допълни той.

Трето – необходимо е ускоряване на реформите. Трябва да се привличат повече преки чуждестранни инвестиции. Всяка година трябва да има постижението по отношение на реформите. Западните Балкани трябва да посочват всички нужни действия за тази цел.

Четвърто – предоставяне на чуждестранна помощ в размер на 6 млрд. EUR.

„Чрез тези инструменти ще съумеем да осигурим добро ниво на подкрепа. С многогодишната финансова рамка ще може да осигурим 90% от заплануваната помощ за Централните и Западни Балкани. След тази дата Западните Балкани няма да имат основание да кажат, че не са готови. Те трябва да са готови до тази дата“, категоричен е Верхаи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ламята

    24 3 Отговор
    Иска да поглъща малки немощни държавици..от сорта молдова грузия черна гора албания....за да оцелеее

    Коментиран от #3

  • 2 В интерес

    22 3 Отговор
    на всички е, ако не се рефомира ЕС, да се разпада по-бързо. Не е съюз, а диктатура и инструмент за оказване на политически, икономически и биологически натиск. А еврото е фалирало след кризата 2008 г.

    Коментиран от #8

  • 3 Лост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ламята":

    Така му се иска На ВарХей.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 2 Отговор
    ВЕЧЕ НЯМА ИЗИСКВАНИЯ ВСИЧКИ В ЕСССР ЗА ДА ИМА КОГО ДА КОМАНДВАТ И ДА ДОЯТ
  • 6 Аз мисля,

    15 4 Отговор
    че в интерес на Европа и на нейните народи е тези дебили от т. нар. ЕС да се пенсионират веднъж и завинаги!
  • 7 мммм

    12 1 Отговор
    Хората от всички държави в ЕС са пропищяли от ЕС, от мигрантите! Първата ми братовчедка е германка и се изнесе от Германия с цялото си семейство в някакво село в Австрия! Германия е почерняла
  • 8 Шопо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "В интерес":

    Референдум за ЕС и НАТО
  • 9 Това

    10 1 Отговор
    не беше ли съюз на икономически и бизнес интерес, а в последствие, започнаха да се бъркат в законите и живота на отделните държави...
    На забрани, на промивки, на налагане на една политика и чист геноцид......не, мерси, време е, да се разтури, до като Брюксел не повлече всички в пропоста ...
  • 10 грух

    5 0 Отговор
    за да се спука балона, трябва да се надуе докрай преди това...
  • 11 Павел пенев

    9 1 Отговор
    В интерес на всички е разпадането на ЕС.
  • 12 РЕД И ХАОС

    5 0 Отговор
    Звярът 666 ще включва и Турция и Израел, и арабите. 666 милиона, трябва да станат, В ЕС живеят над 447 милиона души, които се равняват на около 6 % от населението в света. или 6,66%?
  • 13 Лъже измамникът!

    7 0 Отговор
    България не е робиня на ЕС.

    Разширяване на ЕС е мечтата на евро-троцкистите, които знаят, че спре ли процесът на разширение, финансовата и политическа пирамида ЕС ще започне да се саморазрушава.

    И финансовата и политическа пирамида ЕС ще се саморазрушава до пълното възстановяване на откраднатия от Брюксел суверенитет на европейските държави-членки.
  • 14 В интерес на Русия

    0 2 Отговор
    и техните подлоги у нас е да не се разширява ЕС
  • 15 Сократ

    6 0 Отговор
    ЕС е гладен. Нас ни изпапкаха има няма за 15 години. Трябва нова жертва. Май единствено политиците искат този "съюз". Нали само те блажат?
  • 16 БИТИЕТО

    4 0 Отговор
    От как сме в ЕС, икономиката печели с 85% "повече", но инфлацията е 95%. Значи дори сме назад! А преди ЕС, имаме 100% за 4-години.. Селското стопанство се свива три пъти, от 1990та до сега, но и след влизане в ЕС, ОЩЕ ПОВЕЧЕ. Индустрия 12 милиарда 2007г., 2017г. е 14 милиарда, в долари, но това е инфлацията. През социализмът българите работниците купуваха 100 000 нови автомобили, и 60 000 нови апартамента, 60 процента на курорт.. Ни капитализмът ни ЕС подобриха това, само намалиха средната класа от 50% на 5%. Всеки мъж от 25 години до 50 години, взимаше минимум 300 лева, равни сега на 3000 лева.
  • 17 БИТИЕТО

    3 0 Отговор
    От как сме в ЕС, икономиката печели с 85% "повече", но инфлацията е 95%. Значи дори сме назад! А преди ЕС, имаме 100% за 4-години.. Селското стопанство се свива три пъти, от 1990та до сега, но и след влизане в ЕС, ОЩЕ ПОВЕЧЕ. Индустрия 12 милиарда 2007г., 2017г. е 14 милиарда, в долари, но това е инфлацията. През социализмът българите работниците купуваха годишно 100 000 нови автомобили, и 60 000 нови апартамента, 60 процента на курорт.. Ни капитализмът ни ЕС подобриха това, само намалиха средната класа от 50% на 5%. Всеки мъж от 25 години до 50 години, взимаше минимум 300 лева, равни сега на 3000 лева.
  • 18 лъжата няма граници, тя се разширява

    3 0 Отговор
    Безумни приказки. всяка империя,съюз, организация, има стремеж да се разширява. Това обаче води към колапс ! Но простия , неукия, и лъжеца, говорят това, което им е изгодно,а след тях и потоп.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аде

    1 0 Отговор
    Въпроса е защо като толкова ги е грижа за икономиките на малките държави просто не им махнат митата и да отворят границите,без да се присъединят под брюкселско управление ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове