Last news in Fakti

11 Април, 2024 05:31 2 085 25

Шулева: В България се наблюдава зловредно действие по отношение на пенсионната система

  • лидия шулева-
  • фискален резерв-
  • пенсионна система

Бившият социален министър изчисли къде са "липсващите 3 млрд. лв." от фискалния резерв

Шулева: В България се наблюдава зловредно действие по отношение на пенсионната система - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Нормално е във фискалния резерв да се засичат средствата в началото на месеца или в края на предишния, защото в текущия се правят различни разходи. Това, което Асен Василев каза е, че е оставил 9 млрд. средства, от които 4 млрд. са сребърен фонд, пари които не се пипат. Със започването на новия месец започват разходите, първият е за пенсии, около 1,5 млрд., другата сума е свързана с покриване на дълговете на "Топлофикация", около 1,5 млрд., с което станаха 3 млрд. и наистина към момента има 6 млрд. Това не означава, че са се изпарили, те са отишли по предназначение и това е добре известно".

Това коментира бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя допълни, че от друга страна на 14 дата от месеца в хазната постъпват парите от ДДС и други приходи.

"С цифрите много лесно се играе и са възможни всякакъв вид спекулации в предизборна обстановка. Омръзна ми от заигравки с пенсионерите преди изборите", заяви Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ даването на пари на калпак на пенсионерите не е правилен ход. Тя подкрепя помощта за най-бедните, но да се прави по ясни правила.

"В България се наблюдава зловредно действие по отношение на пенсионната система, това влошава и разбърква всички правила в системата с административно вдигане на минималната пенсия. Това, което приеха с тези добавки, казват 100 лв. за пенсионерите под линията на бедност. Много пенсионери по доклад на НОИ получават по две пенсии, има такива, които са под минималната, но получават или инвалидна, или вдовишка. В същото време има хора, чиято пенсия е с 1 лв. повече от линията на бедност, но не получават втора пенсия. Те са в по-лошо финансово състояние", подчерта Лидия Шулева.

Бившият социален министър допълни, че даването на пари на калпак е по-лесно, отколкото да се правят подоходни тестове, но това демотивира работещите да се осигуряват на реалните си заплати.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    16 6 Отговор
    Подкрепям изказването ма тази жена. Абсолютно точно, но трябва акъл да се разбере. Иначе даването на калпак е популистка форма ц цел осигуряване на електорат. Пенсионерите няма да усетят нищо от тези пари дори и в по кратък отрязък от време, да не говорим за дългосрочен ефект. Но нали приказката върви: Ихо, ихо, сетне тихо.

    Коментиран от #5, #8, #16

  • 2 Анонимен

    20 2 Отговор
    Добре е да се дават добавки на най бедните пенсионери но не от парите за пенсии защото те са мамили системата илу със сива икономика или на половин ден за тях да се дават пари от социалното подпомагане а парите от пенсии да се дават на тези пенсионери които са внася ли осигуровки през цялата си трудова дейност. Но нашите депутати са Ментаржки търсят гласове и полза за тях и мизерия и подчинено ст за хората
  • 3 истината

    22 0 Отговор
    Три основни причини за мизерните български пенсии:
    - в България пенсиите са около 40 процента от получаваната брутна заплата, в Западна Европа - между 49 и 80 процента
    - цели 4 години в началото на своето управление ББ не повиши пенсиите дори и с 1 стотинка
    - много частни работодатели осигуряват работещите с половин или цяла минимална заплата
    Та така е в Bulgaria
  • 4 Пенсионер

    12 9 Отговор
    Тая не е ред. Може ли Шулева да даде определение що е то богат или беден пенсионер? Това са глупости. НОИ е издал пенсионно решение на всеки пенсионер според приносът му към пенсионната система. Всички са пенсионери и опитите на един или друг политик да забива клин сред пенсионерите е зловредно.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    14 1 Отговор
    Депутатите като искат да раздават пари Предизборно или от социалното подпомагане или от личните си заплати а не да крадат парите на хората които са плащали осогуровки винаги и на края нищо не получават заради крадци
  • 7 инж. Ганчо Илков

    12 2 Отговор
    И колко са реалните Заплати? 2,5 €/час. Какво е Възнаграждението на псевдо Политиците и какво допринасят за Ръста в Икономиката? Учителите стигнаха до 3000 лева Заплата. Станаха ли Учениците по - Грамотни? Подобри ли се Материално Техническата База в Учебните Заведения? Спря ли се Корупцията и "Сивата Икономика"? Увели чи ли се Ръста на Приходите от Експлоатацията на Полезни Изкопаеми от Канадските Фирми? В Разходната Част на Бюджета се отчита Пенсията, а Заплатата на Държавните Служители, Издръжката от Партийната Субсидия? Кога Притежателите на Акции в Главния Депозитар ще получат Дивиденти от Приватизационните Фондове? Думи, Думи от Политици, останалото е Мълчание....
  • 8 Дедо,

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    Пенсионерите няма да гласуват за вас. Всички си спомнят как ги бяхте оставили да оцеляват с 200 лв на месец.
  • 9 800 дни

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    НДСВ отдавна не съществува, заради "изпълнените" си обещания.

    Коментиран от #12

  • 10 123

    4 4 Отговор
    Тая жена се славеше с корумпираността си,така че каквото и да каже,дори и истина,от нейната уста изглежда грозно.
  • 11 кой не скача е червен

    7 1 Отговор
    Това е евроатлантическата демокрация с 240 народни хрантутници и тулупи между тях които работят по 2-3 дни в седмицата и се мръщят на 10000 лв. заплата и участват в корупционни схеми,а преди бяха 400 които бяха и работници и се събираха на 5 години за седмица
  • 12 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "800 дни":

    Така е защото много крадоха и лъгаха Народа.
  • 13 хак да им е

    1 1 Отговор
    Защо няма герон партия (партия на старите)? Може да се казва: "Герой Геро". Милион, милион и двеста хиляди да гласуват, ето ти 30%. Но те приемат определението: "Вий в други полк минахте".
  • 14 Начинът на раздаване

    0 1 Отговор
    е много дразнещ за тия които взимат стотинки над този минимален доход. Трябва да е примерно така: тия които взимат под 500лв да взимат 100лв допълнително, тия с пенсии от 500лв до 600лв - всички по 600лв, а тия над 600лв - нищо.
  • 15 Като чета

    9 0 Отговор
    др. Шулева виждам, че 13-тата пенсия отива да платим парното на софианци. Това е традиция още от социализма.
  • 16 Аааа

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    я виж ти? Значи даване добавката на калпак от пенсионерите било популистко и само най ниските пенсии под 526 лева трябвало да получат такава. Ами тогава държавната администрация за която в бюджета са заделени 300-350 милиона лева, нека Великденската добавка да се даде също на част от служителите! Само на онези служители, които получават минимална заплата 933 лева. Над 933 лева никаква добавка! Тогава от Бюджета ще бъдат разходвани 100 милиона лева, останалите 200 милиона ще бъдат спестени. Да, ама не нали? Шулева дума не обелва за това! Как ги виждате примерно мисирките от БНТ и БНР без Великденска добавка? Няма как да стане. Или примерно магистратите, които традиционно вземат по няколко хиляди Великденска или Коледна добавка. Ами шефовете по Агенции и Министерства? Там масово се разпределят пачки с пари. Значи за тях може на калпак, а за пенсионерите не може. Срамно и недостойно.
  • 17 АПЕЛ

    4 2 Отговор
    Пенсионери, на изборите гласувайте всички за Партия " Възраждане"! Те единствено бяха справедливи и предложиха ВЕЛИКДЕНСКАТА ДОБАВКА по 100 лева да се дадат на всичките 2 071 000 пенсионери. За сведение в Гърция Правителството ще раздаде по 250 евро на калпак на всичките 2 000 000 гръцки пенсинери. Виждате ли огромната разлика ,там и у нас!

    Коментиран от #23

  • 18 Цицерон

    6 0 Отговор
    Циркове. Великденски възнагражденя за пенсионерите няма, но за държавната администрация се оказа, че пари има! Прието е Постановление на МС в което кабинетът в оставка без реформа вдигна заплатите на държавната администрация. Със 200 лева на най ниските нива и със 300 лева от началник отдел и нагоре във всичките 304 администрации. За целта са заделени за разпределение от бюджета 270 милиона лева. Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати. Пенсиионерите , кучета ги яли.
  • 19 Консул

    6 0 Отговор
    Цицерон смятай? 270 милиона лева вдигнати заплати на нереформираната държавната адмирации. Плюс още 350 милиона лева за Великденска добавка, прави общо 620 милона лева. Над ПОЛОВИН милиард лева заделени от бюджета само за вдигане на заплатата и Великденска добавка на държавната администрация. Това в древният Рим, няма какхда стане.

    Коментиран от #20

  • 20 Поправка

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Консул":

    държавната администрация
  • 21 Пенсионер от Варна

    7 0 Отговор
    Проблемът не е в 100 лв еднократно за пенсионерите! Проблемът е в циничното оспорване на цинично подхвърлените пари на хората, изградили това, което циничните управляващи и техните приближени разграбват вече тридесет години. И това, че алчно си разпределят едни на други народните пари като заплати, бонуси, надбавки за измислени дейности. И нямат срам, че срещу тези заплати не дават нищо материално и прогресивно за държавата, което се вижда във всяка сфера. И цинично показват с делата си, че се чувстват отлично?! сред всеобщото народно омерзение и погнуса към техните действия! Как точно го е казал гениалният Смирненски: от височината на “стълбата”, воплите на народа се чуват като хвалебствени песни, а кървавите рани в гърдите се виждат като алени рози!( перефразирам). Позор! Не е на цената на два козунака и кило агнешко моето Човешко Достойнство!
  • 22 Шулева

    3 1 Отговор
    Е една ярка представителка на разбойниците от сегашно време !!! Като цяло представляващите еврейската общност у нас няма позитивно влияние в развитието на страната..... Пълнят джобовете и касичките до пръсване !!!!! Не оставят пари за добавки на пенсионерите
  • 23 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "АПЕЛ":

    Там няма кражба а тук се краде от тези които са на власт и високо ниво
  • 24 ох, Боже, Боже,

    2 0 Отговор
    Винаги намеците са, че точно парите за пенсиите съсипват бюджета. Истината е, че пенсионната система трябва да се промени. Населението почти във всички европейски държави застарява. Пенсионната системи не могат да се попълнят от осигуровките на работещите. Но е непоносимо вноските да се увеличават дотолкова, че да стабилизират пенсионните фондове. С една дума генерално трябва да се разреши въпроса с пенсиите. Но най неморалното е да се оставят възрастните на произвола на съдбата. Всички хора остаряват и всеки чака тези златни години, за да може да се порадва на спокойствие, каквото работещият човек няма.
    И ако не се вземат мерки нещата да се оправят, ако поколения наред ще живеят мизерно като кучета, по-добре да въведат доброволната евтаназия.
  • 25 Аман

    0 0 Отговор
    Законно Крадене от крадци на готови пари взети от хората
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове