Last news in Fakti

11 Април, 2024 10:53 1 494 46

Комисията "Боташ": Всеки ден "Булгаргаз" плаща на турците за капацитет, който се равнява на 500 хил. долара

  • боташ-
  • малинов-
  • булгаргаз

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е пряк участник в това тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“, каза Радослав Рибарски

Комисията "Боташ": Всеки ден "Булгаргаз" плаща на турците за капацитет, който се равнява на 500 хил. долара - 1

Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет от 500 хил. долара, който не се използва. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радослав Рибарски, цитиран от БТА.

Той уточни, че е приключила работата на парламентарната временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София. По думите му нещата изглеждат доста притеснително.

Оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил. долара. Този капацитет обаче не се използва, уточни Рибарски. Той даде за пример 2023 г. - от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани един и половина.

Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, плащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който е договорило служебното правителство с министър Росен Христов, каза Рибарски. Той припомни, че комисията заседава три месеца и заяви, че тези неща са обобщени в доклад, който е готов и другата седмица трябва да бъде в пленарната зала.

Ние ще призовем и сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“, каза още Рибарски.

Той посочи, че трите фирми се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който след това да бъде купуван обратно на българската граница. Според Рибарски не става въпрос за нормалната и обичайна междусистемна свързаност, която ни дава гъвкавост в доставките и ние, независимо колко кораба доставим, трябва да платим този капацитет.

Близо половин милион долара на ден е таксата, която трябва да бъде заплащана за този капацитет, който ние не използваме, повтори Рибарски.

Договорените количества, сметнати за всеки ден, излизат около 1,8 млрд. кубични метра, от които физически ние, ако решим да използваме целия капацитет, можем да доставим едва 1,3 млрд. кубични метра, посочи Рибарски. По думите му тази разлика от 500 млн. кубични метра чисто физически не може да бъде изпълнена.

Той добави, че държавата е задължена за 13 години по този договор да изплаща едни огромни такси за капацитет, а същевременно „Боташ“ използва българската газопреносна мрежа и от това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за „Булгаргаз“. За миналата година „Булгаргаз“ губи 27% пазарен дял, твърди Рибарски.

По думите му, от една страна, „Булгаргаз“ не получава дължимите му суми, от друга страна, се оказва задължен с един 13-годишен договор, от който само губи. Рибарски посочи, че предложението, записано и в решение, което трябва да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документация заедно с този доклад да отидат в прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност".

Рибарски каза, че призовават за предоговоряне на договора. По думите му служебният министър Малинов е участвал в първоначалното договаряне. Рибарски изрази очакване другата седмица, когато обсъждат доклада, Малинов да дойде в залата, „да каже и той как ги е видял фактите и какви са възможностите за предоговаряне“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 17 Отговор
    Нали искахте диверсификация?Като подпишеш с няколко доставчика така става.Повече отколкото ти трябва.

    Коментиран от #41

  • 2 дпс-гроб

    22 8 Отговор
    ами така искат от анкара, ние просто изпълняваме
  • 3 Заробване

    26 7 Отговор
    От всякъде. Благодарение на герпа и дог шишко. Поробена държава и тъпи управници вече 15 години. А НАРОДА СПИ.

    Коментиран от #9

  • 4 И ПОТЕЧЕ ГАЗ ОТ САЩ АМА ДРУГИЯ ПЪТ

    16 13 Отговор
    АМЕРИКА ИЗЛЪГА ЕС ЗА ДОСТАВКИ С КОРАБИ И ПОСЛЕ СПРЯ ГАЗТА ЗА ЕВРОПА! КОЙ ЛЪЖЕ ЯКО В ТЪРГОВИЯТА? НАШИТЕ ШАРАНИ ГАЗОВИ СЕ ХВАНАХА НА ВЪДИЦАТА! ТОВА Е РЕЗУЛТАТА!

    Коментиран от #15

  • 5 АГАТа Кристи

    5 6 Отговор
    С тези пари един средно статистически българин колко ЧОРОПи би си купил ???
  • 6 Перо

    29 1 Отговор
    Това е държавно престъпление и участващите в него трябва да влезат в затвора! Също и да се премахни възможността укриването на виновните да става, чрез колективните решения!
  • 7 И потече газ от сащ

    8 11 Отговор
    Русия такива търговски измами не прави! Супер сигурен доставчик са!
  • 8 България

    2 7 Отговор
    Е по умна и от Гърция и всеки накуп , например гърците са толкова много тъпи че живеят с комплекса да обиждат и слугуват на ционисткият анти хуманен и нетолерантен комплекс едни ограничени селяни облъчени полирани мозъци с дебилизъм и идиотия ,пуритани и едни такива мислят се за изключителни Богове но всъщност по вещество ще го карам ,те живеят с комплекс за малоценност
    Толкова за изключителните ,,гърци,, от тези соросойди не става
    Ние Българите ги биеме по всичко много по умни сме от тези
  • 9 Тази

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "Заробване":

    "благинка" не е дело нито на зайчара, нито на намагнитизирания. Тази радост ти я създаде другарят чорап.

    Коментиран от #27

  • 10 Име

    10 8 Отговор
    Това е за втечненият газ с корабите. Някога някой се хвалеше колко кораба е осигурил и корабите пътуват към нас!
  • 11 Газов хъб БАЛКАН НЕМА И НЕМА ДА ИМА

    12 5 Отговор
    Който ползва газ да му мисли! Газовите експерти се оказаха ГОУЕМИ ГАЗОВИ ШАРАНИ КАТО БОЙКО ДЕТО ЗАТРИ ЮЖЕН ПОТОК!
  • 12 ОСТАВКА!

    13 5 Отговор
    Оставка на зеления чорап!

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Краси

    14 1 Отговор
    Няма такава държава като България.
  • 14 Мдаа

    14 3 Отговор
    На Румбата правителството ли беше подписало този много изгоден договор. После копейките да не ревът, че било скъпо.
  • 15 Да не мислиш

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "И ПОТЕЧЕ ГАЗ ОТ САЩ АМА ДРУГИЯ ПЪТ":

    Че некой ти гара газ от другия край на света...САЩ. Арабска газ заля Европа.....с американски танкери....що се отнася до Боташ....тръбата е пълна на 100%, особенно след като гръмнаха северния поток....и никой не плаща нищо за "празни" тръби....а ние си лапаме комисионни от трансфера на газ за Европа.

    Коментиран от #23

  • 16 ПП И ШАЙКАТА И ДБ И СДС И ДПС НИ УНИЩОЖИ

    6 10 Отговор
    ПП и просто Киро подписа за 200 танкера с Турция а дойде танкера и половина от Сащ! Така се прави колониална търговия! Машала Прост Киро!

    Коментиран от #20

  • 17 Защо

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "ОСТАВКА!":

    Някой казваха на кон дом а и чорап че...
  • 18 Пак не четете другари

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "ОСТАВКА!":

    Ако тръбата не се пълни, има неустойки....а тръбата се пълни яко, щото гръмнаха северния поток....

    Коментиран от #24

  • 19 наско

    3 2 Отговор
    Тези пари се плащат за задължението да купуваме газ от Син Поток. Ако не плащаме на турците, няма да можем да внасяме от Газпром!
  • 20 И с кво ли се пълни

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "ПП И ШАЙКАТА И ДБ И СДС И ДПС НИ УНИЩОЖИ":

    Турски поток, че нещо не се разбра....сигурно с руска газ, за която ЕС не плаща.....

    Коментиран от #26

  • 21 Майорс

    8 4 Отговор
    Рибарски , а вие и вашето правителство какво направи! Прекъсна договора с “Газпром” и чрез близки до вас фирми нагнети в “Чирен” газ нс много високи цени , пак руска и затова обикновения потребител плаща това безумие на Кирчо и Кокорчо! Кога НС ще разгледа тези и други действия , ощетили страната с милиони!

    Коментиран от #25

  • 22 Чудно.....

    1 2 Отговор
    С кво ли се пълни турски поток.....
  • 23 Орбан

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да не мислиш":

    Ха ха смешки! БОЙКО НОСИ ГАЗ СЛЕД ТАНЦА СЪС САБИ С ДИСАГИ! НАПРАВО СМЕ ЗАЛЕТИ С ГАЗ! ПП ТЪПО КИРО ДИГНА САМОСТОЯТЕЛНО ТРАНЗИТНАТА ЦЕНА В ТУРСКО ПОТОЧЕ И ВЕДНАГА БЕ ПОСЕЧЕН ОТ УНГАРИЯ, АВСТРИЯ И СЪРБИЯ! И ПОСЛЕ ВЪРНА ЦЕНАТА! НЕ НИ МЕНТАЙ!

    Коментиран от #28

  • 24 Дай Боже

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пак не четете другари":

    Да стане същото и с Южния!
  • 25 Гръцкия конектор

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Майорс":

    Прати Газпром на кино....пък и ЕС отряза Путин от газовите евраци....
  • 26 Втечнен газ за ЕС е забранен от Сащ

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "И с кво ли се пълни":

    Тука е пълно с газови шаранчета в защита на големите ГАЗОВИ ШАРАНИ ДЕКА СЕ ФАНАХА НА ВЪДИЦАТА АМЕРИКАНСКА!
  • 27 Интересно...

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тази":

    Радев и потока турски. Нищо общо според мен. Потока го строи тупиту дори въртя един кран в скута на путин и доган. Дай разиснения. Че юмручите се предаде на мутрите е може... би факт.
  • 28 Честито другари

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Орбан":

    От пускането в експлоатация на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия приходите от резервирани капацитети и пренесени количества природен газ между границите на България с Турция и Сърбия са 1.308 млрд. лв. Сумата е от въвеждането в експлоатация на трасето между точките Странджа2-Малкочлар (на границата с Турция) и Киреево-Зайчар (Сърбия) на 1 януари 2022 г. до 26 март 2024 г., сочат данни на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", предоставени на Mediapool.

    За същото време газовият оператор посочва, че оперативните му разходи за издръжка на трасето, състоящо се и от две компресорни станции и една газоизмервателна, са били 44 млн. лв. Парите са дадени за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси.
  • 29 Хахо-хихи

    6 1 Отговор
    Е па 800 милиона евра преведе Асен Василев на Булгаргаз. Това е пара за 16 месеца напред по договора с Боташ. И ужким Топлофикация София била на загуба.
  • 30 Ердоганя каза

    5 2 Отговор
    Турски поток е ПЪЛЕН с руски газ който става турски га пристигне в Туркияя!

    Коментиран от #34

  • 31 шефа

    6 1 Отговор
    Подписалите договора директно в затвора без съд и присъда.

    Коментиран от #36

  • 32 Отчет на БУЛГАРТРАНЗГАЗ

    0 0 Отговор
    От пускането в експлоатация на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия приходите от резервирани капацитети и пренесени количества природен газ между границите на България с Турция и Сърбия са 1.308 млрд. лв. Сумата е от въвеждането в експлоатация на трасето между точките Странджа2-Малкочлар (на границата с Турция) и Киреево-Зайчар (Сърбия) на 1 януари 2022 г. до 26 март 2024 г., сочат данни на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", предоставени на Mediapool.

    За същото време газовият оператор посочва, че оперативните му разходи за издръжка на трасето, състоящо се и от две компресорни станции и една газоизмервателна, са били 44 млн. лв. Парите са дадени за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси........

    БЕЗ КОМЕНТАР

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Другарите са в шок

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Отчет на БУЛГАРТРАНЗГАЗ":

    Тръбата била на печалба....ша са изплати за 7, 8 години. После става "печатница " за пари.....
  • 34 Вервам ти

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ердоганя каза":

    То ЕС трева пасе.....
  • 35 Кога фактите говорят

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Отчет на БУЛГАРТРАНЗГАЗ":

    И другарите мълчат....
  • 36 Колко ли

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "шефа":

    Газови евра е получила Москва, след въвеждане на санкциите от ЕС....
  • 37 Другарю Красимир Тодоров

    3 0 Отговор
    Колко такива неустойки е платила България досега, че нещо не се разбра.....
  • 38 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    6 2 Отговор
    Радев, Пеевски и Борисив са руски еничари !
  • 39 Гумен кРадев е национален предател!

    5 5 Отговор
    Никога не сме имали по жалък и продажен пРезидент и генерал.
    Радев е позор!
  • 40 благодарете

    1 1 Отговор
    на реzuлдента си
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ддддд

    2 1 Отговор
    Значи държавата може да плаща по 500 000 долара на ден за капацитет, а не може да плаща за въглеродните емисии на ТЕЦ?!? Ако се плащаха въглеродните емисии, сега нямаше да се чудят как да закриват Марица изток без ги понатупат...

    Коментиран от #44

  • 43 Механик

    1 0 Отговор
    Това недоразумение от Дондуков 2 ни излиза доста солено!
  • 44 Не разбрах

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ддддд":

    Колко БЪЛГАРИЯ Е ПЛАТИЛА НА...БОТАШ ДОСЕГА ????
  • 45 Не виждам в разходите

    0 0 Отговор
    Да има плащания на Боташ....що ли???


    От пускането в експлоатация на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия приходите от резервирани капацитети и пренесени количества природен газ между границите на България с Турция и Сърбия са 1.308 млрд. лв. Сумата е от въвеждането в експлоатация на трасето между точките Странджа2-Малкочлар (на границата с Турция) и Киреево-Зайчар (Сърбия) на 1 януари 2022 г. до 26 март 2024 г., сочат данни на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", предоставени на Mediapool.

    За същото време газовият оператор посочва, че оперативните му разходи за издръжка на трасето, състоящо се и от две компресорни станции и една газоизмервателна, са били 44 млн. лв. Парите са дадени за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси.
  • 46 кална вена

    0 0 Отговор
    ми нали вие сте мозъците и смятате, а бе ?? да дода да ви дам една елака да можете, че явно и това не можете, що не се ползва капацитета......ко ми фърляте едни полвинчати бомби преди избори......ся ще видите за това кратко време що предизборни мръсотии ще се излеят, пълна демотивация, после що не гласуваме.....хич да ви няма да ставаме халифат , барем Ердо че се грижи за нас , вече ни пази по въздух скоро и по суша!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове