Last news in Fakti

12 Април, 2024 14:36 3 976 59

Росен Христов: Ще съдя държавата за политическо преследване заради договора с "Боташ"

  • росен христов-
  • боташ

Заради този договор от БСП ще поискат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз

Росен Христов: Ще съдя държавата за политическо преследване заради договора с "Боташ" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия, проверяваща договора с "Боташ", аз съм готов да заведа дело срещу държавата в Страсбург за политическо преследване. Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Росен Христов.

"НС няма нито компетенциите, нито правомощията да разследва и да анализира такъв договор, без да използва експерти. Правят се политически атаки. Приемам ги лично. Ще съдя всички, които се изказват по въпроса, споменават моето име и са се подписали под доклада. За всеки извод ще искам обяснение на база на какви данни и експертиза е направен".

Изводът в доклад на парламентарната временна комисия, която проверява споразумението, е, че "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската държавна енергийна компания "Боташ", подписан в началото на миналата година.

Комисията е изготвила доклад, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

"Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето следващата седмица в зала е, цялото решение и този доклад да отидат в Прокуратурата и ДАНС", каза Радослав Рибарски.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала", коментира той.

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от БСП коментира, че това е срамен и загробващ договор за България. Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не е имал право да подписва договора, тъй като той не е съгласуван с Министерския съвет и е бил подписан само от осем министри. Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален, тъй като е на стойност над 2,2 милиарда евро, но може да бъде предоговорен.

"Една такава подробност, която сигурно ще ви бъде интересна, е, че таксата услуга за пренос за "Боташ" е 9 долара и 10 за пренос, докато с Гърция е 5.4 евро. Как ви се струва? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договарял тези условия и защо тези хора все още не са подведени под отговорност?", попита Гуцанов.

Заради този договор от БСП ще поискат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз".

Умишлено договорът не се използва, за да може да се атакува, заяви Христов.

"Това прикрива цялото бездействие на правителството в енергетиката и е една политическа атака срещу президента".

Клаузата за неустойките съществува в абсолютно всеки договор в енергетиката, подчерта той.

"Това се представя като нещо необичайно в момента. Защо не искат да се наеме независим експерт с международен опит и да се направи оценка? Да каже цените и условията пазарни ли са. Коментарите ги правят политици, които никога не са подписвали такъв договор, нямат нищо общо с енергийния сектор и дори не са били на ръководни длъжности в международна компания".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафия

    57 2 Отговор
    Всеки краде и граби, колкото повече, толкова повече. Относно компетентността, Деса е конституционен съдия 😂😂🤣🤣😂😂
  • 2 Запознат

    49 3 Отговор
    Документ, който BG Elves показват доказва, че движещият фактор за договора Боташ - Булгаргаз е Владимир Малинов, който настоява Даница Златева да го подпише, а тя се разсейва, защото съзнава, че са я поставили "на дузпата".
    Без тристранния протокол между Боташ, Булгартрансгаз и Булгаргаз договор между Булгаргаз и Боташ нямаше да има. В случая Булгаргаз е натиснат отстрани - от БТГ и отгоре от министъра да подпише договор, който е неизгоден за компанията.
    Владимир Малинов, за да остане на поста си, още при първото служебно правителство на Румен Радев, предава в президенството пътната карта на Турски проект. Борисов е бесен, но Пеевски взема Малинов под свое крило.
    Тъй като картата се търси навсякъде, но е изобличителен документ и за самия Радев, тоест е горещ картоф, съдържанието и е експлозивно президентът Радев нарежда, картата да се даде на назначения от него шеф на ДАНС,
    с легендата, че са я намерили по "оперативен път". След намеса на руското посолство, което предава настояването на Москва да се подпише договор,
    с който да се отпуши възможността за реализация на проекта на Путин и Ердоган за турски газов хъб, който пък зависи от възможността изпран като турски, руски газ, да се изнася от Боташ, българският президент се активира, за да изпълнят искането на Москва.
    За целта Владимир Малинов, който вече е "сезиран" от Газпромекспорт, подготвя и договаря цялата схема и опорните точки. Без него, договор нямаше да има.

    Коментиран от #52

  • 3 Пропър

    57 1 Отговор
    Този Близогъз трябва да получи поне 20 години при строг режим.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Махайте се

    35 26 Отговор
    Не ви щем еврозоната, Шенгена, мигрантите, платените телевизии, цирковите ви. Уморени сме, уморени сме от безочието ви. Всичките сте Продажници.

    Коментиран от #8

  • 6 Сталин

    51 0 Отговор
    Абе чик иджия,кво ще съдиш ,отиваш направо в Белене за храна на прасетата

    Коментиран от #11

  • 7 Нема такъв кап*ут

    61 0 Отговор
    Щял да съди, вместо държавата да го осъди. Ама тук е така всичко е наопъки.
  • 8 Клети неграмотни копейки

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Махайте се":

    Статията е за друго, но нищо, изпълни си плана .
  • 9 Хахо-хихи

    42 0 Отговор
    Защо е подписал за 13 години с Боташ? 20% от терминала в Александуполис е Български.
  • 10 Тома

    21 2 Отговор
    Ние бабите които катамарана ни вози по морето ще го подкрепим
  • 11 Дааа ...

    35 7 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Ще храниш путинофилите ли с него. Че то тоя шматаpok е от вашите, от шматkите на лилиПутин.
  • 12 Хайде към Ставри

    44 0 Отговор
    Кво преследване, бе лалугер, заробхте ни за 13 години да плащаме по 500 000 долара на ден щото сме много богати
  • 13 АУДИ

    42 0 Отговор
    Този бивш министър има къща в Попово за 500к от каде пари 💸 не знам

    Коментиран от #49

  • 14 дом

    38 0 Отговор
    Другарю Катамаран, моли се прокуратурата да не се изчисти от мафията, която ВИ пази, че тогава ще водиш дела от затвора.
  • 15 ха ха

    20 1 Отговор
    Абе, данъкоплатецът на толкова народ плати за калпаво правосъдие, че сега всичко ще даде за сеира да гледа министър при Бай Ставри дори за седмица. Тъкмо после ще може да пише безценни мемоари за ЛГБТ общността.
  • 16 Диамантената ръка

    34 1 Отговор
    Тъп, че и нагъл...
  • 17 Не не приятели

    35 0 Отговор
    Няма такова нахално лице

    Коментиран от #20

  • 18 тато

    16 9 Отговор
    той тоя договор да не е едноличен бе, ми нали държавата го е подписала, кой кво ще съди ....извадете го тоя договор и ние да го прочетем бе ко се правите ...има право човека и тука декламирате еазни опорки , без грам да знаете даже какво пише в договора, ма ма......
  • 19 Мдааа бе

    27 0 Отговор
    кукла на конци с катамаранче. Предател!
  • 20 То проблема е

    21 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не не приятели":

    В това че той е взел малка част от комисионната а сега трябва само той да отговаря!
  • 21 Случайност, не мисля

    31 4 Отговор
    Колко ли от тези 500 000 долара всеки ден отиват по сметките на Христов и на Радев.
    Няма причина някой да сключи толкова безумен договор, ако не са му обещали 5/10 или 20 процента кешбек...

    Коментиран от #26

  • 22 наглеци

    26 0 Отговор
    Долни.Не стига,че докато са управляващи нищо в полза на обществото не правят,ами сега,когато им извадиха кирливите ризи стават зли.Щял да съди държавата,вместо тя него и сие за умишлена безстопанственост!Но така е с ексклузивните кадри на нашия бащица.Ами да,наистина всичко е шарлатания!
  • 23 тато

    23 2 Отговор
    ...искаме договорите на булгаргаз и всичките ви такива с разни корпорации и монополи да са обществено достъпни, къде са ви обществените поръчки как ги правите ....всичко стана ала-бала...... да ви видим на всичките схемите, как вкарвате руски петрол и газ, как си шибате % и вече не е руски, че и ги препродавате на украйна......знаем ви мръсните игрици и тия опорки за русия и путин ги тиражирайте на безмозъчните ви гласоподаватели....
  • 24 Ей горките

    23 1 Отговор
    Другарите от БСП не бяха включени в келепира. Ама бат Гошо свинара и льотчика успяха. Затова корпулентния каза че имало една тъмна институция пълна с много кеш.
  • 25 Хаха

    19 1 Отговор
    Незнам какво толкова се газирате, като точно в съда се решава кой крив кой прав. След като нашичката държавица не може, а и не желае да го осъди. Той е с пълното си право да осъди държавата за клевета, след и като знае, че ще го докаже това. Не виждам каква драма се носи тук. Пък и доста са я осъдили след некомпетентно приказване и некомпетентно събиране на материали. Така или иначе всички горе са в кюпа и се облагодетелстват по криминален начин. След като сме заспало общество и до сега всички не сме ги изринали до един от парламент и тем подобни държавни сгради нормално е да ни доят. Стойте си на диваните и се вайкате. Пък те да ви доят.
  • 26 Хахо-хихи

    18 0 Отговор

    До коментар #21 от "Случайност, не мисля":

    Със сигурност вече имат къщурки на Мраморно море
  • 27 Не те знам кого ще съдиш

    21 1 Отговор
    Ама това 500 000 долара на ден за тоя дето духа си е престъпление от всякъде! И е редно този "договор" да се разгледа под лупа от компетентните органи, като ако се установи нарушение всички на които подписите са под този договор да понесат съизмеримата с нарушението отговорност!
  • 28 Хе хе

    21 0 Отговор
    Каква ли комисионна е взел за този договор.
  • 29 един

    17 0 Отговор
    Ще съдиш но май ще стане обратното,особено ако Брюксел забрани вноса на руски газ за Европа,но чувствам че май гащите ти треперят,така е като вземаш едни милиони за "добре свършена далавера", които ние ще трябва да плащаме!
  • 30 Никой

    15 2 Отговор
    Чудо голямо станало договора бил неизгоден за България. Ми, нали народа плаща евраците щото е ларж.

    Коментиран от #41

  • 31 Казуар

    20 0 Отговор
    Росене, като стана министър, повтаряше като изтърван думата Газпром.
  • 32 ами

    19 1 Отговор
    И аз Мунчо го подписах този договор и ще съдя държавата.
  • 33 капитан КатамаранЪт

    22 2 Отговор
    За затвор си мунчовец, но ще те оправдаят защото си част от мрежата за крадене.
  • 34 Макс

    22 0 Отговор
    Държавата България си пати най-много от държавни фигури като тоя спанак .Всички правят глупости , после съдят държавата .Аз предлагам да се отнема българското гражданство на всеки, който е бил на държавен пост , а поради собствената си глупост съди държавата .
  • 35 Чавдар Бойков куката от Видин

    9 0 Отговор
    Пак ние ще плащаме масрафа
    Моита полицейска заплата за кое по напред.
  • 36 АГАТа Кристи

    19 0 Отговор
    А чорапа ще ти е "свидетел"...
  • 37 Ужасия ужасна

    19 1 Отговор
    Къде ви събра льотчика токива като него мазнюхи крадливи и лъжливи
  • 38 Читател

    15 0 Отговор
    Не искам да обиждам но сте за до стената и на автоматичен.
  • 39 1944

    14 0 Отговор
    тоз агент на рООсНАЦИте още ли не е у ареста с бойко и теменужка?
  • 40 Добре

    14 0 Отговор
    Мисля, че дори съдът в Страсбург би се удивил от договора.;)
  • 41 така ли стана

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    А вие си помислете дали искате президентска република!
  • 42 Гьонсурат

    13 0 Отговор
    Щял да съди държавата наглеца
  • 43 Емигрант

    5 3 Отговор
    Лъсна още една истина за платената и контролирана българска журналистика ! Испанската страница "Balon Nоstalgico" обяви по случай 08.04.международния ден на циганите, че Христо Стоичков е циганин, както Зл.Ибрахимович, Рафаел ван дер Ваарт и още много известни футболисти които не са се срамували да признаят етносът си ! Явно този наш проsт футболист си плаща за журналистическото мълчание ? Не е тогава за учудване защо дъщерите му предпочитат мюсюлманите ? И както е тръгнало той се бута навсякъде след рекламите се набута и в Европарламентът за да изложи българщината както само той умее, закритикувал Австрия заради Шенген, като, че ли България е нормална държава, циганска работа излагация каквато си заслужава България !

    Коментиран от #53

  • 44 ИзбираТела

    6 2 Отговор
    А бе от русия получаваме ли по 500 000€ всеки ден за тръбите дето им правят беге политиците?
    Или май трябва да са повече след като целият капацитет е ангажиран само за гъзпром.
  • 45 Контраудар бил подготвил казаха

    2 2 Отговор
    Според мене парламента има право да прави каквито комисии намери за добре
    а разследването на дейността на министри и договорите които подписват далеч не е извън компетенциите на парламента и не представлява политическа репресия
  • 46 Трай си смешко

    8 4 Отговор
    Ти гледай да не попаднеш в затвора наглецо руски агент на руския агент Румен Радев.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 шефа

    8 0 Отговор
    Христо Росеноф,ББ и Теменужка са за раз.....
  • 49 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "АУДИ":

    Къде му е къщата в Попово ? Аз съм от Попово и ще и драсна клечката .
  • 50 Име

    6 0 Отговор
    Договорът е по политическа поръчка! Но той е можел да откаже да го подпише и да си подаде оставката. Същото да направи и правителството, ако сметне, че е неизгоден. Сега да кажат откъде идва поръчката. Който поръчва да си плати!

    Коментиран от #59

  • 51 Истината е проста

    0 3 Отговор
    Не ползваш договора, чиста загуба е! Ползваш го, може милиарди да изкараш!
  • 52 Супер детски лъжи

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Да се лъже е дъно в едно общество, също като ПП и ДБ!
  • 53 Постигни неговите успехи

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Емигрант":

    И седни да го критикуваш, защото сега си едно нищо, а той циганина, нещо!
  • 54 Благо Джизъса

    3 0 Отговор
    Ще ми съдиш к.у.ра безполезник.аман от хрантутници
  • 55 да кажа ...

    3 0 Отговор
    Тоя каи ш трябваше отдавна да е в затворас конфискувано имущество и глоба достатъчна да се обеси сам в килията..
  • 56 Кого

    3 0 Отговор
    Плашиш,бе престъпник долен.Ако имаше съд досега трябваше да си в дранголника.Да те разследват и разлистят мутри некадърна.Нямс народа да ви пълни на вас овшорките и да ви плаща масрафите.Като няма правосъдие ние ще ви разлистим,боклук.
  • 57 КИРО ЖЪРТЪ

    2 0 Отговор
    КОГО. ЩЕ. СЪДИШ. БЕ. КРЕМЪЛСКО
    ОИЛЕ, ВКАРА. БЪЛГАРИЯ. В. МНОГОМИЛИАРДЕН. ДЪЛГ, ДА. ПЛАЩА. ВСЕКИ. ДЕН. ЛУДИ. ПАРИ. КОЕТО. НЕ
    ПОЛЗВА, НЕКАДЪРНИК , РАДЕВ. ТОЙ Е
    ДРУГИЯ. ПРЕСТЪПНИК, ДЕТО. ТЕ. НАЗНАЧИ. , ЦЕЛИЯ. ГЪЛЪБАРНИК
    НИ. РАЗКАТАХТЕ. МАЙКАТА . НО. ОЩЕ
    НЯКОЛКО. СА. ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. С. ТОЯ. ГАЗОПРОВОД. БОРИСОВ, И. НЕГОВАТА. КАРТОГРАФКА. ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА,
    КАК. МОЖЕ. БЕ. ТИЯ. ВИЖДАШ. ЧЕ. ТЕ
    ЛЪЖАТ. НАЙ. НАГЛО. В. ЕФИР. ВИЕ. ПРОДЪЛЖАВАТЕ. ДА. ИМ. ГЛАСУВАТЕ
    РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО .
    И. СЕГА. АКО. ГЕРБ. СЕ. ВЪРНЕ НА. ВЛАСТ,
    ПЕНСИОНЕРИТЕ. НЯМА. ДА. ВИДЯТ. И ЕДНА. СТОТИНКА. ВЪРХУ. ПЕНСИИТЕ
    КАКТО. БЕШЕ. ПРЕЗ 2016,17,18. ГОД. ДОКАТО. ТИЯ. ДВА. ОКТОПОДА
    ГЕРБ. И. ДПС. УПРАВЛЯВАТ. ЗАЕДНО. ОТ
    КАКТО. СА. В. ГРАБИТЕЛСКАТА. СИ
    ПОЛИТИКА.
  • 58 катамаран

    1 0 Отговор
    Хайде стига се пени, бе Катамаран! То ако наистина имаме правова държава, ти си за вечни времена в зандана, ама не си сам. Другарче по килия трябва да е и оня дето сега е министър на енергетиката и главния им шеф- Резидента!
  • 59 откъде идва поръчката

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Име":

    че то се знае - от мАсква и техния тукашен послушник Радев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове