Last news in Fakti

30 Април, 2024 05:58 1 044 9

Юрий Асланов: Стартът на кампанията е отблъскващ

  • юрий асланов-
  • избори-
  • кампания

50-ият парламент по нищо няма да прилича на досегашния, смята социологът

Юрий Асланов: Стартът на кампанията е отблъскващ - 1
Снимка: news.bg

Следващият парламент, макар да се твърдеше упорито обратното, по нищо няма да прилича на досегашния. Това мнение изрази в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Юрий Асланов.

 

Според него е сигурно, че "Продължаваме промяната" няма как да бъдат ключов фактор при формирането на евентуални парламентарни мнозинства, които бяха до сега: "Те със сигурност няма да успеят да се преборят за престижните второ или трето място в подреждането на ранглистата на парламентарно представените политически сили, докъде ще падне с оглед на избухналите скандали, които засягат ключови имена от тяхното ръководство, все още не знаем, защото не са направени актуални измервания, но скоро ще научи", подчерта социологът.

Асланов обърна внимание обаче, че във всеки случай начинът, по който започва настоящата предизборна кампания със скандали и с компромати по никакъв начин не вещае, че тя ще приключи по друг начин: "Това е тъжната новина, защото този начин на кампания не привлича, а отблъсква избиратели. Следователно пред избирателните урни ще се явят най-твърдите и мобилизирани електорални ядва, те са малцинство, а широката периферия може да остане встрани. Когато избирателната активност е прекалено ниско, това може да разруши всички предварителни прогнози. Още не знаем дали това, което се случва може да ядоса хората и да се случи обратното, но по-вероятно е разочарованието и апатията да вземат връх и да отбележим нов печален рекорд по ниска избирателна активност".

Социологът добави, че Борисов е прекалено уверен в своята сила, че ще я запази като най-влиятелна формация и след изборите: "За това той диктува от позиция на сила условията си, които изглеждат логични от гледна точка на това, което се очаква - той да бъде първа политическа сила, а ПП-ДБ да получат един сравнително доста по-скромен резултат, който да не им позволи да играят ключова роля и да поставят условия".

Въпреки това обаче според Юрий Асланов тази логика може да бъде нарушена, защото по думите му след като веднъж се е счупила логиката, визирайки сглобката, тя може да продължи да се чупи в много посоки: "И ние да бъдем свидетели на изборни резултати, които са извън сегашните прогнози и очаквания.

Асланов изтъкна, че ДПС вече не иска да бъде скрит играч, а иска да бъде открит, явен и публично признат партньор: "Борисов ясно си дава сметка, че макар неговата формация да се смята за токсична и който се е коалирал с нея за нея или добро, или нищо, но също такава формация е и ДПС. Той си дава сметка за това и вероятно подхожда доста притеснено към планирането на подобни възможности за официално коалиране с тази партия, макар че през последните дни и седмици лидерите и на двете формация - ГЕРБ и ДПС се постараха доста да се изперат и да изгладят публичния си образ, който меко казано беше негативен и някак си вече търсят официално признание и легитимация - дали това ще се случи все още не знаем, но е възможно да се случи, предвид на това, че определени хипотези избраните депутати на тези две формации може да са достатъчни за мнозинство или да са достатъчни да попречат да се формира всяко друго мнозинство".

Социологът обърна внимание, че в крайна сметка българинът не иска Борисов и Пеевски да го управляват, но не той решава, а решава онази част, наричана електорално тяло, която е малцинство: "Какво ще решат избирателите, които ще се явят пред урните на 9-и юни, все още не знаем. А ако българинът иска той да решава кой да го управлява, той трябва да се яви пред урните".

 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    3 2 Отговор
    На мен ми харесва.Има шоу и осветени ПП-сари.
  • 2 Избирателите

    3 2 Отговор
    Пак ще ни прекарат !
  • 3 Гого

    8 2 Отговор
    Дано се събудим и Възраждане да вземат над 50% ,!!!!!!!!!!!!!!! Единственото спасение за България
  • 4 Тотален Упадък на Човешките нрави!

    2 0 Отговор
    Тотален Упадък на Човешките нрави!
    Щом Пенсията на инвалида и добавките към тях се считат за Доход! Това е пълен Упадък на Мисловната Дейност !
    Пенсията на инвалида и добавките към тях са: Ежемесечно Обезщетение - Помощ за преодоляване на затрудненията причинени от съответните Увреждания, чийто предназначение е да направят лицето с Увреждания Равнопоставено на всяко друго лице без увреждания. Поради което те не са "Доход". и реално дохода на едно такова лице е равен на НУЛА! - Далеч под линията на Бедност! Ако то няма други доходи от целенасочена дейност!
    Непризнаването на този Факт е равно на Непризнаване на Уврежданията на това Лице! С това и на нвеговите Граждански права на лици с увреждания.

    Кога Оглупя ТОЗИ НАРОД ? И тези УПРАВНИЦИ! - Има Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания и Закон за хората с Увреждания. Има и Конституция също!

    Но явно тези Главочи от Народното събрание Не познават Българското Законодателство!

    Освен Противозаконни и противоконституционни Действия в България за последните 34 години не се вижда нищо Друго!
  • 5 Абсурдистан

    1 1 Отговор
    Защото участниците са отблъскващи!
  • 6 Българин

    1 0 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове