27 Май, 2024 08:41 1 427 68

Тодор Тагарев: Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означава мир в Украйна

  • войната в украйна-
  • нато

Бившият министър на отбраната разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски

Тодор Тагарев: Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означава мир в Украйна - 1

Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът "Денков" в областта на отбраната и помощта за Украйна.

Това каза пред БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

Според него "Украйна има значителен човешки потенциал", но "мобилизирането на хора само на възраст над 27 години вече не е достатъчно", затова е било решено да се свали границата. По думите му, човешкият потенциал "няма да бъде проблем", а големите въпроси за Украйна касаят въоръжението и боеприпасите.

По повдигнатата от френския президент Макрон тема за присъствие на военни сили на НАТО в Украйна Тагарев коментира, че така Западът ще държи по-голям брой отворени опции, включително изпращане на военнослужещи. Бившият министър на отбраната обаче разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски.

"В натовски формат няма такива дискусии. Аз не очаквам такова решение в обозримото бъдеще. Очевидно е, че има страни, които не са склонни дори да дискутират въпроса. България е от тези страни. Българската позиция е ясна – ние нямаме намерения, не дискутираме изобщо възможността за изпращане на български военнослужещи в Украйна."

Във връзка с т.нар. хибридно въздействие на Русия Тодор Тагарев изтъкна, че в информационното пространство се виждат опитите за намеса, "включително в политическите процеси".

Относно отбранителните способности на страната ни доскорошният военен министър отбеляза, че е приключил периодът на усвояване на т.нар. мирен дивидент и трябва да се увеличават възпиращите способности. В тази посока някои страни са решили да се върне наборната военна служба или да има под някаква форма задължителна военна подготовка, обясни Тагарев.

Няколко страни по източния фланг вече върнаха военната подготовка. При нас също трябва да бъде отделено внимание на това, защото до 10-15 години няма да разполагаме с мобилизационен резерв, аргументира се той.

"Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означава мир в Украйна", смята Тодор Тагарев.

"Това още не са преговори за мир. Няма условия за преговори за мир", подчерта той относно провеждането на международна конференция в Швейцария, посветена на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    84 9 Отговор
    Готвят ни усилено за война с Русия.
    Ще ни бъде заповядано да изпратим войски в Украйна (няма да ни питат),
    защото в основата стои огромния американски стремеж Русия да я няма.
    Под предтехт, например да защитаваме българското малцинство в Одеса, ще ни го натресат.
    -Някои ще кажат, че ние нямаме войска?
    -Погледнете тогава как по улиците на Украйна ловят насилствено мъжете и ги пращат на фронта.
    В Украйна приеха закон за мобилизация на хора от 18 до 60 годишна възраст.
    Ето как нашите послушни "Сглобкаджии" също ще постъпят, когато им заповядат, не се съмнявайте нито за секунда в това.

    И тук е момента да кажем ясно и категорично:
    На 9 юни ние не отиваме да гласуваме за партия или нещо друго.
    - > Отиваме да гласуваме за война или за мир.
    Който иска да гласува за мир
    - избира "Възраждане"!
    Който иска да гласува за война
    - избира всички останали.

    Има само два пътя - Война или Възраждане!
    Трети път няма.

    Коментиран от #37, #47, #53, #63

  • 2 Аз мислА че

    66 4 Отговор
    Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означаваше "народен съд" из Европа след ВСВ
  • 3 657800

    68 6 Отговор
    Предател
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пешо

    78 5 Отговор
    тоя продажник що не е в затвора
  • 6 ТАГАРЕВ ДА ОТИВА В ДЕВЕТИЯ КРЪГ

    73 5 Отговор
    НА АДА !
  • 7 ХАХАХА

    71 5 Отговор
    Как искам да се изкажа за този ,но ще бъде толкова нецензурно, че Интернет ще се изчервИ.
  • 8 опа...

    79 6 Отговор
    защо бе гнусен продажнико не замина с БТР-те за осрайна..? Като си толкова ербап бягай се бии за бандерите...подари всичко читаво останало в БГ армията....
  • 9 097611

    64 4 Отговор
    Предател
  • 10 Тагареееееев,

    59 4 Отговор
    Колкото и да ти обясняват, няма да разбереш.
  • 11 Полудяхте

    61 4 Отговор
    С тазе украйна,има хора които водят войни от години,ама за тях нищо.Само украйна ви е в главите.
  • 12 Хохо Бохо

    67 3 Отговор
    Вече добре разбирам идеята за Народен съд. Тогава т.нар. елит не е тласнал към национална катастрофа, сега е същото. Дали да не изпреварим тва с катастрофата и да не минем директно към народен съд?
  • 13 Верно ли

    72 3 Отговор
    Така ли ти казаха от САЩ предателю? Имало още хора в Украйна за умиране. Нещастник. Ходи ти да мреш за американски интереси.
  • 14 Тодор Тагарев!! Продажен И. Д. И. О. Т

    61 4 Отговор
    Тоя трябва, да виси на някой клон до като исъхне като Чирос!? ГОЛЯМА Г. А. Д !!?
  • 15 Петър

    29 7 Отговор
    Ето, от как махнаха Тагарев от поста военен министър на България, Русия започна да напредва в Украйна. Грешка беше махането на Тагарев.
  • 16 Дали

    39 3 Отговор
    да помагаме на 0краинския Кирчо?!
  • 17 Бойкот на О.Л.Х.

    52 3 Отговор
    Общото разбиране е, че ти, Пасито, Кирчо и другите грантаджии
    трябва да хващате пушките и да заминавате за Украйна,
    щото ние ще хванем сопите...
  • 18 провинциалист

    42 3 Отговор
    "Трябва да има общо разбиране в демократичния свят" - т.е. трябва както при ковида всички да са съгласни какво ще се прави и да пеят в един глас.
  • 19 Магарето на Хаитянеца

    35 5 Отговор
    Магарев, Магарев, що не отиде и ги със Гъби Гъбев... никъв атлантик не си. Само се пениш по мисирките, ама не гориш ти в атлантически плам
  • 20 фен на сидеров

    22 3 Отговор
    бля-бля ! борелчо е прав - всичко ще се реши със силата на оръжието !
  • 21 провинциалист

    28 3 Отговор
    "разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски" - като се има предвид, че за атлантутите Газа е конфликт, какво ли ще е за тях "изпращане на военнослужещи"?
  • 22 Гост

    35 3 Отговор
    Аз не знам какво разбиране да имам, като вчера изсипаха 2 автобуса украинци, на 80% жени! Говорят перфектен руски, хилят се като не знам какво, и въобще не изглеждат на хора които са във война! И това се случва във евтина Гърция..., та какво да си мисля, викате? Разпускат докато мъжете са им на фронта, или...?
  • 23 Давам ти...

    25 3 Отговор
    ...адски прецизна формула -> записвай! ПЕТРОДОЛЪР = на КАПИТАЛИЗЪМ. Няма евтин петрол, няма капитализъм, няма капитализъм, няма НАТО, няма петродолър! Връща е долърът от Бретън-Уудс и става ТЕЖКО! Евтиният петрол е САМО РУСКИ! Теоремата е безспорна! Научи я хубаво, за да не ревеш скоро!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 провинциалист

    20 3 Отговор
    "разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски" - разбира се, че има! Ние никога няма да изпратим цялата си войска на украинския фронт, но няма проблеми да изпратим военнослужещи колкото за цяла войска в състава на смесена натовска бригада там.
  • 26 тоя мамул прост

    32 4 Отговор
    Ясно се вижда че човешкия живот за тоя не е нищо . Хората са просто пионки на дъската . Или му хлопа дъската или е на същата пудра като потника .
  • 27 гонзо

    2 20 Отговор
    казах ли ви че е двоен агент на руснаците, вие не ми вярвате ...още докази требват ли ви? кръвта вода не става и в душата си е комунист.....на 70г няма демократи, даже са неосъзнати комсомолци ;)
  • 28 провинциалист

    20 3 Отговор
    "Няма условия за преговори за мир, подчерта той" - ами, умират хора. По много. На един атлантут какво условие му трябва?
  • 29 Вярно ли е? Не било НАТО, а ЕС

    14 3 Отговор
    Министерският съвет прие решение за изпълнение на Решение на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.
    По този начин се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM) за срока на мисията, както следва:
    - един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия;
    - до 5 (пет) военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия;
    - до 50 (петдесет) военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС, и/или в Република България.
    Участието на български военнослужещи в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана и в частност на мисията за военно подпомагане на Украйна.
  • 30 Бай Дън

    20 2 Отговор
    Защо напънат за воина е толкова голям. Един евроатлантик не заговори за мир на всичко отгоре са поканени всички военнолюбци у нас.
  • 31 Стар

    20 3 Отговор
    Дърто продажно ппппссссеееее
  • 32 Селянин

    24 2 Отговор
    "Ако сложите 100 черни мравки и 100 червени мравки в буркан, нищо няма да се случи. Но ако този буркан се разклати силно, мравките ще започнат да се убиват помежду си. "Червените" ще смятат "черните" за свои врагове, а "черните" ще смятат "червените" за свои.

    Истинският враг всъщност е този, който разтърсва буркана. Същото се случва и в човешкото общество. Така че преди хората да се нападат един друг, трябва да помислим кой разтърси буркана?!"
  • 33 ЕВРОНЮЗ

    18 2 Отговор
    Тази нацистка муцуна която взе активно участие в унищожаването на Украйна ще бъде екзекутирана от украинците
  • 34 Да знайш

    26 2 Отговор
    Магарев, укрите сега губят по 1000 до 1500 нетренирани на ден... И това е благодарение на Кървавия клоун и такива "приятели" като теб и другите сащисани.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Перо

    20 3 Отговор
    Украинският унтерменш Тагаренко изпразни българските складове на армията, като помощ за Украйна, за една чужда война. Сега данъкоплатците ще плащат още един път за попълнения!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ццц

    6 2 Отговор
    Две хранения и две сранэта делят тоя бродяга от това да говори трезво. 🤣
  • 39 И АЗ

    9 3 Отговор

    До коментар #37 от "Аз ще гласувам за Възраждане":

    Твърдо!
  • 40 Вельо Дойчев

    19 2 Отговор
    Ако всеки напише, без задръжки, какво мисли за този безродник, няма да има не изтрит пост!!!
  • 41 б,Ццц

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Аз ще гласувам за Възраждане":

    Тия с ушанките и путлерите зор се оправят с хамстера в къщи. Каква война? Ако му тропнеш с крак в тъмното ще си изтропа цялата демокрация, камо ли ако види въоръжен руснак.
  • 42 Действителен

    15 2 Отговор
    Какво ще спечелите от подкрепата на ЗЕЛЕНИЯТ УКРАЙНОУБИЕЦ, нищо......
  • 43 нннн

    19 2 Отговор
    Значи, според Тагарев, изпращането на военнослужещи като пушечно месо е различно от изпращането на войскова част като пушечно месо. Ей тоя ще занули ПеПетата. Заслужено, де.
  • 44 Чочо

    13 2 Отговор
    Така и не ви увряха главите.......
    Няма мир,докато НАТО лази покрай границите на Русия!!!!?
    Големи стратези сте,като ви слагат думите в устата.
  • 45 Име

    5 2 Отговор
    От коя армия са тези военнослужещи?
  • 46 трезвомислещ

    11 2 Отговор
    На това нещо сложено там да изпълнява чужди небългарски интереси не му ли стана ясно, че БЪЛГАРИЯ няма нито интереси нито работа там?
    От много места се говори, че е бил / а може би все още е / военен съветник на украйна и в този ред на мисли как такъв човек се слага на такъв отговорен пост ? Кой е този, който го сложи ? С каква цел? Все въпроси, на които някой трябва да отговори.
    Постоянно повтарят като папагали, че няма да изпращат български военни в украйна, но аз от опит знам, че когато политиците отричат нещо то винаги става на обратно.
    Политиците ни да си набият в това, което стои на раменете им, че БЪЛГАРИЯ няма работа в този военен конфликт. Тази война не е наша.

    Коментиран от #48

  • 47 Не мразете украинците

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    В голямата им част са обикновени хора и вече им е все тая руснаци ли са, украинци ли са просто искат да няма война. Този индивид обаче може да го мразите безплатно, зеления индивид също, както и нашите "орли" в парламента.
  • 48 Нашите политици

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "трезвомислещ":

    На вързано куче храна не могат да дадат, камо ли да правят мобилизация. Най-способния от които е Делян Пеевски, които си гледа фирмите и се старае да се махне от Магнитски. Да не забравям и Бате, който пък е съсредоточен в това да си спаси кожата и да си осигури старините - все хубавци, другите са някакъв пълнеж, единствената им сила е подписа им.

    Коментиран от #50

  • 49 Ами прав е

    10 2 Отговор
    Условия за мир ще има когато едната страна се признае за победена и капитулира. А защо се ограничаваме с разбирането за мир само до Украйна...да вземем като прецедент Сърбия....НАТО откъсна Косово и в момента руснаците действат по примера на западните демокрации
  • 50 трезвомислещ

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Нашите политици":

    Всичките тези, които наричаш политици с изключение на Възраждане са за затвора.

    Коментиран от #51, #56

  • 51 Съгласен съм с теб

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "трезвомислещ":

    Но ако ние не ги пратим в затвора - те сами няма да влязат. Не знам дали са всички, но да кажем много от тях от всички партии - тези двамата със сигурност. Някак не вярвам Възраждане да свърши тази работа, но ще им "помогна" с моя глас пък ще видим.
  • 52 Прост отговор

    3 3 Отговор
    Мир на територията на бивша Украйна означава Русия да спре да ти бие канчето и да ти идват ковчези и чували. Ако лобутът ти харесва, продължавай.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 гражданин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Напомняш ми за Хитлер преди окупацията на Судетите. Да не си преписвал нещо?
  • 54 просто отговор

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "Прост отговор":

    А свободата, Санчо? Ако днес украинецът не се сражава в украинската армия утре ще се сражава в руската.
  • 55 Толкова просто е както казваш

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Прост отговор":

    Само че Русия воюва с нато на територията на Украйна. Русия се набута сама в този глупав натовски капан и ще спечелят войната за сметка на Украйна (не знам дали са имали избор да не го правят). Америка печели и в двата изхода от войната - умеят ги тези работи. Европа губи и в двата случая. Украинците от своя страна позволиха да бъдат използавани, както позволяваме и ние, единствената разлика е че те са руснаци и им стиска, а на нас ни стиска само да пишем коментари в интернет.
  • 56 и аз трезвен

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "трезвомислещ":

    Ти за диктатура и хунта ли проповядваш? Законите няма ли да ги спазваш? След това ще паднеш първа жертва на това беззаконие. Гледали сме го стотици пъти по света, няколко от тях в България.

    Коментиран от #57, #61

  • 57 И аз съм против такива призиви

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "и аз трезвен":

    Че всички са за затвора по подразбиране без съд и присъда. Но кой да ги вкара, който трябва в затвора както си му е реда с дела, когато властта е в тяхни ръце и изпълнителната и законодателната и така наречената четвърта власт - журналистите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 трезвомислещ

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "и аз трезвен":

    Много ми е интересно как така направи паралел между "диктатура и хунта" и Възраждане ?
    Това ли ти говорят от някое посолство ?

    Относно законите те и сега ги има и въпросът ми е, защо не се спазват? Явно днешната диктатура и хунта не ги счита за такива и не се прилагат. Щом е така значи хората трябва да гласуват, за да бъдат махнати неможачите, за да дойдат ВЪЗРАЖДАНЕ и законите да започнат да се спазват. Така харесва ли ти, защото на мен това ми изглежда и логично и правилно.
  • 62 Пеуник

    3 2 Отговор
    Трябва такива, като теб незабавно да влизат в затвора доживотно или да бъдат изпращани на фронта, за да се бият за демокрацията в чужда държава, осъществявала геноцид спрямо наши сънародници.
  • 63 Стилян

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Ние трябва да приключим с тази русия.Русия трябва да бъде разбита на части,които да бъдат окупирани за 1000 г.

    Коментиран от #64

  • 64 Чебурашка

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Стилян":

    Ето заради такива приказки се увеличава броя на русофилите!

    Коментиран от #68

  • 65 хммм

    3 1 Отговор
    Велик български министър!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Хаха

    0 2 Отговор
    Аз предлагам пръв да се изпрати на фронта Тошо Тагарев, като даде личен пример на всички атлантици у нас!
  • 68 Копейка

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Чебурашка":

    Напротив, точно заради такива изказвания се увеличават българофилите, а вие копейките не сте такива !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове